Utmanande rensning bland fysiska foton

När man frågar människor vad de skulle ta med sig från bostaden vid en brand svarar väldigt många foton och fotoalbum. Foton är bland de viktigaste ägodelar många har vilket såklart gör dessa extra svåra att rensa bland och minimera. Dessutom brukar just foton vara ett dåligt samvete för många där antalet nya foton ökar i mångdubbel takt mot vad man hinner rensa.

Nostalgi och kära minnen från relationer och resor återfås när du kikar på bilderna vilket är några av anledningarna till att vi sparar foton. Tyvärr upplever vi att många inte tittar på de sparade fotona i någon större utsträckning, vilket är väldigt synd. Vi tittar regelbundet på våra foton via vår Apple-TV. Vi lägger betydligt mer tid på att titta på foton på vår tv, än på att se spelfilmer och tv-program. Det är lättåtkomligt och uppskattat både bland barn och vuxna.

Ser det ut så här hemma hos dig också?

Inför sommaren 2017 har jag (Fru Minimalist) haft som mål att rensa bland mina fysiska foton. I inlägget ”Tips för en kravlös semester” har jag berättat om min vana inför sommaren. Istället för att planera in alla projekt jag vill göra under semestern, så planerar jag in dessa i kalendern vid lämpliga tillfällen 1-2 månader innan semestern. På så vis består semestern inte av en lång aktivitetslista där jag strävar efter att bocka av projekt efter projekt, utan jag blir semesterledig!

Åter till rensningen av foton. En första men viktig detalj när du ska rensa foton är att börja med att välja ut den delmängd foton du ska rensa. Annars kommer projektet förmodligen kännas oöverstigligt och du kraschar av utmattning eller tröttnar innan du hunnit i mål. Välj foton från en specifik tillställning, sommarsemestern 2016 eller från ett specifikt år, beroende på hur många foton det rör sig om och hur mycket tid du har.

I mitt fall bestod delmängden jag avsåg att rensa av framkallade foton jag tagit mellan åren 2008-2011 vilket motsvarade en period då jag var tillsammans med mitt ex. Tyvärr skiljdes vi inte som de bästa vänner, så trots att vi hade känt varandra i nästan 10 år och varit tillsammans stor del av tiden så har vi sedan all praktiskt pappersexercis var ordnad i princip inte haft kontakt. Det rörde sig om foton från tre utlandsresor, någon större tillställning och ett fåtal ströfoton. Jag hade inte hunnit skapa några fotoalbum av dessa utan alla foton låg i de där fickorna fotona ligger i vid framkallning som i sin tur låg i min nostalgilåda i förrådet. Några fotonegativ har jag inte kvar, förmodligen har mitt ex dem om de finns kvar.

Många foton blir det…

Jag ställdes snabbt inför några viktiga frågor för att ta mig vidare i rensningen:

 • Måste jag behålla foton där mitt ex är med?
 • Måste jag ens behålla foton från resor vi gjort tillsammans?
 • Vad uppstår det för känslor när jag tittar på fotona?

I ett första skede tänkte jag inte behålla några foton där mitt ex eller vi båda fanns med, utan bara mer neutrala foton som påminner om det specifika resmålet och aktiviteter vi gjorde där. Det blev ganska tråkiga foton eftersom majoriteten var utan människor.

Sedan insåg jag att mitt ex ju faktiskt är en stor del av mitt tidigare liv. Jag känner inte längre negativa känslor när jag ser fotona på oss tillsammans. Då fick några foton på oss båda också vara kvar. De symboliserar trots allt en lång tid av mitt liv med även många positiva minnen.

Jag bläddrade igenom alla foton och delade upp dem i två högar.

 1. Foton som väckte positiva känslor och som jag tyckte var fina.
 2. Övriga foton där majoriteten var på diverse hus, byggnader och mat eller rent krasst dåliga foton eller dubbletter av fotona i hög 1.

Sedan gick jag igenom hög 2 igen och valde ut foton det skulle kunna finnas intresse för mitt ex att kika på. Det var framför allt foton där han själv var med på bild och dubbletter från hög 1. Även om vi inte haft kontakt på många år så går det idag att leta rätt på och kontakta personer via exempelvis Facebook och han fick frågan om han var intresserad av fotona.

En oväntad känsla som smög sig på under rensningen var att jag blev väldigt sugen på att skapa årsvisa fotoalbum. Det vill säga ett album för större händelser under 2017, ett för 2016 osv. Det har varit mitt dåliga samvete i flera år. Att nya foton bara samlas på en digital hög. I och med rensningen av de fysiska fotona insåg jag att det inte behövs särskilt många foton från respektive händelse eller resmål för att återskapa känslor och minnen. Då kändes det plötsligt roligare och som ett mer överstigligt projekt. Har du skapat en fotobok och har tips på leverantör med enkel setup och snygg fotobokslayout får du gärna tipsa i kommentarsfältet!

Totalt rensade jag ut nästan 400 fysiskafoton (!) och sparade ca 40. Exet fick chansen att få ta del av ca 60 foton. De foton jag tillslut sparade var väldigt få, 10-15 per resa/fototillfälle, så jag överväger att digitalisera dem. Alternativt läggs de i nostalgilådan med tydlig märkning med resmål och år.

Vad jag gjorde med den stora högen foton som rensades ut? Jag slängde dem faktiskt bara i våra brännbara sopor, lite märklig känsla just då, men den känslan ersattes snabbt av den härliga känslan att vara klar med projektet att rensa ut fysiska foton. :)

Har du rensat dina foton eller känns det som ett oändligt och oöverstigligt projekt?

27 tankar kring ”Utmanande rensning bland fysiska foton

 1. Anna-Karin Wikström

  Ang. Fotoböcker så har jag tagit för vana sedan vi fick barn 2009 att göra en årsbok varje år. Denna beställs i tre ex och mormor& morfar, farmor & farfar får var sitt ex i julklapp. Av den anledningen framkallar jag foton extremt sällan, enbart till ramar vi har i vårt hus. Jag har tidigare beställt fotoböcker från Japan photo men pga att jag inte riktigt fick till det med programvaran bytte jag leverantör till photobox för några år sedan. Det funkar bra och kvaliteten är bra. Har hört att Crimson ska vara bra men har ej testat själv. Lycka till!

  Svara
 2. H

  Jag använder Önskefoto för våra årsböcker. Jag scannade av marknaden för något år sen och det som gjorde att valet före på dem var att de har linneomslag och att de har en webbaserad redigerare. Jag ville inte ha bilder som omslag (även om man kan få det hos dem också) och jag var inte intresserad av att hålla på och installera någon programvara för redigerandet. Om man skaffar ett konto så får man ladda upp de bilder man vill labba med och kan spara och komma tillbaka om man inte hinner allt på en gång och man kan även göra fler beställningar av gamla böcker om man som jag glömde en kopia till mormor. :-) De verkade också ligga i samma prissegment som alla andra och kvaliten på böckerna blir så bra som kvaliteten på bilderna tillåter.

  Vore intressant att höra vad andra har för tips. Trevlig sommar och tack för en inspirerande blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips! :) Om jag minns rätt använde vi Önskefoto till att framkalla canvastavlor vi har i vardagsrummet och var väldigt nöjda över enkelheten och användarvänligheten.

 3. Eva

  Intressant att läsa om din fotorensning. :) Har också rensat foton, gjorde det i tre steg. De uppenbart dåliga bilderna först. Sedan de som är lätta att avvara, dvs dubletter av inte så viktiga foton. Tredje varvet gjordes flera veckor senare när jag redan genomlevt nostalgin sedan andra omgången…det kanske viktigaste steget. Nu var jag redo att välja ut vilka bilder som på olika sätt bidrar med något speciellt både nu och inför framtiden. Ungefär hälften blev kvar och är av bra kvalitet. De fyller mig med tacksamhet över det förflutna. :) Några av dem digitaliserade jag och skickade till bekanta som blev så glada! Hittade också ”mystiska” rullar, lät framkalla dem och där var ju de ”borttappade” bilderna från sent 90-tal. Även en gammal engångskamera lämnades in och då insåg jag att även 2004 kändes som väldigt länge sedan…

  Svara
 4. Ebba

  Kan varmt rekommendera Apples fotoböcker som man gör via Photos. Förutsatt att man såklart har en Mac så har man ju redan alla digitala bilder i programmet. Dessutom är det snygg layout att jobba i och som alltid när det gäller Apple, bra kvalitet. Vi har gjort ett par större fotoböcker och gett bort i present men provade även en mindre där vi samlade alla bilder från midsommarafton för några år sedan.

  Svara
 5. Kreativa Minimalisten

  Använt iFolor där man laddar ner ett program som sen ger som möjlighet för stt antingen använda en färdig mall eller fixa fritt. Gillar deras möjlighet till kvadratiska böcker med hård pärm. Gör en per år och då räcker det gott med ett-två uppslag till en större händelse.

  Gjort en från Mac:s program också, gillade själva programmet men tryckkvaliteten var inte så bra, samt att den skickades med UPS vilket jag inte gillar då de inte brukar meddela ungefärlig tid de kommer….

  Crimson är grymma på framkallning av foton men har inga erfarenheter av ev fotobok…

  Svara
 6. Paulina

  Jag har också försökt beta av alla projekt innan semestern för att de inte ska ligga någonstans i bakhuvudet som något att ta itu med. Det är inte heller något alternativ eftersom jag aldrig i princip är hemma på semestern. För drygt två år sedan gick jag igenom tio års foton och insåg att jag inte ens mindes vilka vissa personer från studenttiden var. Så det blev en ganska naturlig sortering tillsammans med de av dålig kvalitet och betydligt färre foton att klistra in. Jag har dock kvar det digitala biblioteket så det kanske skulle vara ett lagom projekt till i år.

  Svara
 7. Ella

  Inte så långt efter att jag träffat min make så rensade både han och jag ordentligt bland alla gamla foton. Vi kände att det inte var någon poäng med att ha bilder på gamla ex. Vad skulle syftet vara med det? Den tiden kändes som ett tidigare liv och inget som var av relevans nu i det ”nya” livet. Varför ska man sitta och va nostalgisk över nån resa man gjorde med sitt ex? Hur känner ens nuvarande över den saken? Vi kom båda två fram till att det inte var nån höjdare att titta på händelser som skett med tidigare ex till sin nuvarande partner och jag var inte intresserad av att ha nån egen ”gömma” med fotona för att maken skulle slippa se dem. Kändes meningslöst liksom. Detta resulterade i en ordentlig rensning och sedan skapade vi var sitt fysiskt album (där man stoppade in framkallade bilder) tex år 2002-2006 och sedan ett gemensamt album för åren vi hade tillsammans innan barnen kom. Känns så bra och jag har inte en sekund saknat bilderna jag rensade bort!

  Nu när allt är digitalt så ska man bara ta tag i sitt dåliga samvete över att inte gjort några fotoböcker på barnen än! ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kände som du till en början och rensade ut alla bilder där sambon eller vi tillsammans syntes. Sedan när det fått landa lite kände jag att det trots att var en så lång tid av mitt tidigare liv, och numera inte en negativt laddad eller känslosam sådan utan jag minns de positiva resorna etc igen.
   När jag själv var i tonåren var jag väldigt nyfiken på hur min egen mammas tidigare sambo såg ut, de var också tillsammans ca 10 år men skaffade inga barn. När våra barn är i tonåren eller äldre kanske de blir nyfikna på samma sätt, då kändes det märkligt att inte kunna visa en enda bild.

   Jag upplever inte att jag ”sitter och är nostalgisk” över resor jag gjort med mitt ex, inte heller med resor jag gjort med vänner etc. Men jag vill gärna spara några få minnen från den tiden ändå. Likaså om vi (Herr och Fru Minimalist) mot förmodan skulle skilja oss i framtiden, då skulle jag ändå vilja spara några bilder från vissa av de resor vi gjort tillsammans innan barnen kom.
   Skulle du rensa bort alla bilder du och din nuvarande sambo/man tagit tillsammans om ni mot förmodan skulle separera/göra slut?

 8. Hilda

  Imponerande rensningsinsats! Jag gick också igenom alla mina fysiska foton för något år sedan. Uppskattningsvis 1/3 satte jag in i fotoalbum och skrev kommentarer till. Resten hamnade i en låda på vinden, men de hör nog egentligen hemma i papperskorgen…

  Ville ditt ex ha bilderna, och hur reagerade han när du tog kontakt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Duktigt att sätta in i album och skriva kommentarer! :)
   Mitt ex reagerade enbart positivt på kontakten. Han hade dock originalbilderna digitalt så han behövde inte de fysiska fotona. Jag hade inte koll på om det var han eller jag som tagit bilderna, eller om de ens var tagna med digitalkamera. Man glömmer så snabbt. :)

 9. Kia

  Crimson är super om du vill göra fotoböcker! Enkelt program för att ladda upp och strukturera bilder. Bra kvalitet på boken! De är även bra för framkallning.

  Svara
 10. Sara

  Hej!
  Jag har börjat följa er både på instagram och att läsa bloggen! Ni inspirerar :)
  Jag har funderingar hur jag ska rensa bland smycken och accesoarer. Svårt när vissa saker är presenter, nostalgi osv. Vore kul om ni skrev någonting om hur ni gör med sånt! Smycken tar ju annars ganska liten plats, men har märkt att jag stör mig på dem, för jag använder så sällan sånt.

  Ser fram emot att läsa er bok när den kommer ut. Trevlig helg!

  Svara
 11. Anna

  Faktiskt var de 2-3 fotoalbum och ett gäng lösa foton som jag hade väldigt lätta för mig att göra mig av mig.
  Jag har iof inga barn heller – det gör nog skillnad.
  För typ 6-10 år sedan tog jag bara alla foton utan att direkt titta igenom dem och slängde dem bland hushållssoporna. Jag tror jag mest sparat dem för att man ska göra det, tills en dag jag kom på att jag inte velat spara på dem en längre tid.
  Jag saknar dem inte det minsta.
  Anna

  Svara
 12. cl

  Förra sommaren hade jag som projekt att organisera alla gamla foton som låg och drällde. Det var en samling som spände över mer än fem år som jag äntligen sorterade och satte in i flipalbum. Att faktiskt rensa ut bilder får bli ett senare projekt isf. Har inte ens tänkt på det. Fast egentligen är det mest bara bilder på barnen som är viktiga, ju :)

  Svara
 13. ekomammaistan

  Jag har gjort ett fotoalbum per år sedan barnen föddes. Nu såhär sex år senare kan jag inse att det blir himla många album om jag ska fortsätta göra ett per år, och det kanske hade varit smartare att ha flera år i samma album, men nu kör jag nog vidare på det inslagna spåret.

  Jag använder mig av Önskefoto, tycker att deras program för att skapa album är enkelt men framför allt så kan du få enfärgade omslag i linne vilket jag tycker är stilrent och snyggt i bokhyllan.

  Svara
 14. Kaizenliv

  Jag som är ung och uppvuxen med digitalkameror är inte lika fäst vid fysiska fotoalbum. Fotona väcker minnen och ger glädje att titta på, men jag sparar dem i molnet och vet att de finns kvar om jag skulle vilja göra en fotobok eller liknande i framtiden.

  Svara
 15. Marie

  Jag påbörjade en rensning bland mina digitala bilder för ett par månader sedan men har haft det på is ett tag. Nu när jag läser det här ska jag nog rensa och sortera lite bilder till så jag kommer ytterligare en bit på vägen till ett organiserat foto album även på datorn. Bland fysiska foton har jag faktist inte så många så de får helt enkelt vara kvar tills vidare.

  Svara
 16. Mary Sane

  Så bra med konkreta rensningstips! Kan lätt bli övermäktigt annars. Dina foton ser otroligt vackra ut här ovan! Ett tips är att skänka bort bilder du ej vill ha till någon som pysslar mycket, eller till en förskola. Bilder på byggnader, folksamlingar, djur och natur är svinbra till många olika sorters pyssel och tankekartor. Då får fotona ett till liv istället för att slängas direkt. (Självklart tar man bort de privata bilderna)

  Svara
 17. Sara

  Jag köpte nyligen fotofickor på Clas Ohlson, plats för 150st bilder, 10x15cm samt en pärm som passade till. Blev en bit under 200kr totalt. Slipper man pyssla för mycket med layoutande osv även om det är kul, och slipper klistrande, och bilderna går ju att flytta om när man vill. Tänker att då kan man ha en pärm för varje år eller så. Beställer foton på fujidirekt. Tänker att nästa år ska jag försöka fota bara sånt jag verkligen vill spara, några bilder per tillfälle, sen när året är slut kan man beställa alla bilder och lägga in dem i fotofickorna i pärmen.

  Svara
 18. Ulla

  Jag är uppvuxen med fotoalbum. Så innan digitalkameran kom så fota, framkalla, rensa och klistra in. Jag har ett antal album, speciellt när barnen var små. Numera sorterar jag dem i datorn i ett mapp-system. Huvudmappen är årtalet. därefter undermappar i form av månad och/eller aktiviteter såsom resor, viktiga bemärkelsedager mm. Det fungerar för mig. Har ibland gjort album.
  Julen efter att mitt äldsta barn föddes fick min mormor ett album med bilder av henne. Därefter varje jul nya albumblad att fylla på med. Jag tror det var hennes bästa julklapp.

  Svara
 19. Nettan

  Jag använder ica foto och har gjort årsböcker sedan 2008. Tar lite plats o så roligt att ha.
  Endast bröllopsbilder är på väggen.
  Lägger bilder i mappar och har som mål att skicka in fotoboken på trettondagsafton, så det lira gjort.
  Riktigt kul när vänner kommer på besök. Skriver kort om året med i slutet var boken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra vilken bra rutin du fått in! :)
   Å ena sidan tar de liten plats, å andra sidan kan det ju bli väldigt många böcker om man tänker att man håller på ett tag. Dock skulle jag gladeligen rensa ut andra böcker till förmån för dessa med favoritbilder och härliga minnen i! :)

 20. pimasu

  Tror minsann att jag ska ta med en låda med gamla foton ner och börja rensa på en gång. Jag fick en pärm som mina farföräldrar gjort med kort på mig från min barndom för ett tag sedan där jag säkerligen kan slänga en hel del. Det är ju dock lite jobbigt mentalt eftersom det är något som de har lagt ner tid, energi och kärlek på. Men det försvinner ju inte för att jag inte sparar precis alla.

  Svara
 21. LottaJ

  Jag använder Fuji och laddar ner deras program, de gör ofta snygga layouter automatiskt. Jag har gjort fotoböcker till barnen, nyfödd till 5-årsdag samt 5- 10 år. Det blir ganska många sidor, men roligt att titta i och inte lika ”jobbigt” som att göra varje år. Gör även fotoböcker över våra resor.

  Svara
 22. K.L

  Jag har fotografering som intresse (mörkrumsframkallning mm) & en del av min utbildning/yrkesutövning. Så jag hade en hel del att rensa… Mellan det jag var 20-25 år (1999-2004) ungefär var min fototätaste period med mycket resor med möjlighet att fota. Jag hade ca 4000 st fysiska foton i en låda under sängen som aldrig såg dagens ljus. För ca ett år sedan rensade jag först bort hälften (2000st ), köpte enkla svarta album från Clas Ohlson & när jag satte in dem i albumen lyckades jag rensa lite till, ca 200st så slutade med 1800 foton i album (helt i kronologisk ordning. Ingen chans jag skulle orka ordna dem tematiskt el likn). Har mao numera 9 st 200st-album stående i bokhyllan.

  Det var ett av mina surdegsprojekt som jag väntat in i det sista med just pga det känes så oöverkomligt. Men jag hade rensat klart på alla andra områden & hade till slut inga ursäkter kvar ;-) Nu äntligen kan jag enkelt använda mig av fotona om jag så vill (scanna & använda i yrket) el bara bläddra i & minnas/berätta för andra.

  Just ja, ca ett halvår senare satte jag mig igen med alla albumen & plitade ner info om fotona bredvid dem i albumen. Datum, plats, personer el info om objektet. I vissa fall rådfrågade jag gamla reseberättelse jag sparat bara pga infon om platser mm på foton jag tagit. Kunde sen slänga både dem & div gamla kartor också som jag sparat av samma anledning. Allt hade varit lite lättare om jag gjort det lite tidigare! Det var skrämmande alla namn man glömt!

  Hur vet jag att siffrorna stämmer? Jag har kvar alla gamla fotonegativ, sparade i separata ark i en pärm. Ca 4000st. Kan erkänna att det var ett av mina jobbigaste rensprojekt, men jag började som någon nämnde med de uppenbart dåliga/suddiga bilderna & dubletterna. Sen åkte bilder ut som ev gjorde mig ledsen av ngn anledning. Sen blev det lite svårare för då försökte jag rensa bilder som kanske var lite meningslösa/inte gav så mkt, varken informationsmässigt, estetiskt el människor jag knappt mindes/brydde mig om att ha kvar foton på.

  Låter klyschigt men himla sant, om jag lyckades så borde vem som helst lyckas rensa sina samlingar! ;-)

  De digitala tog jag i ett nästa steg (i våras?) men de hade jag iaf sorterat upp i mappar från början med viss info så styrde först upp strukturen lite & gjorde sen rensning med lite samma kriterier. Där har jag fler än 1800 som ni kan förstå… Runt 15000 kanske? Men nu hittar jag iaf & de dåliga är urgallrade. Kommer jag digitalisera de 1800 fysiska? Vi får se, någon dag kanske, men inte än på länge. Har hört mig för hos fotobutiker som gör jobbet åt en & det skulle bli galet dyrt, och göra det själv med min flatbrädsscanner skulle ta galet mkt tid. Så… Någon dag kanske, om jag hittar ett mer effektivt sätt… Nu hittar jag iaf bilderna lätt & kan plocka fram & scanna dem vid behov.

  Svara

Lämna ett svar