Det ges ut mer än en kokbok per dag i Sverige varje år. Matlagningsprogrammen på tv avlöser varandra liksom matbilderna på sociala medier. För att inte tala om internet som svämmar över av recept. Samtidigt visar undersökningar att vi svenskar äter ute på restaurang allt mer. Men även om vi lägger mindre tid på att laga mat hemma så vill vi fortfarande inspireras. Alla äter och alla har en relation till mat vilket gör det till ett ämne som skapar intresse.
Oavsett om det är klassiska Vår kokbok, en kokbok från favoritkändisen eller din mormors handskrivna kokbok, så utgå från behov och användningsfrekvens när du rensar bland dina kokböcker. Tittar du regelbundet i dem och blir glad av bilderna? Använder du flera av recepten då och då? Eller har du flera kokböcker som står och samlar damm? Kanske sträcker du dig alltid efter samma kokbok, eller mobilen, när det vankas matlagning.
Här kommer några generella tips kring rensning av kokböcker:
- Ta fram alla kokböcker du har. Det är vanligt att de har spridit ut sig över hemmet, några i bokhyllan, andra i köket och kanske ytterligare någon vid vardagsrumsbordet. Ta fram alla för att skapa en överblick över antalet och vilka typer av kokböcker du har. Kanske finns det flera som överlappar varandra innehållsmässigt?
- Om du bara använder ett fåtal recept från kokboken är vårt tips att spara dessa digitalt. Fota av receptet eller leta upp det på nätet. Alternativt skriv ut receptet och sätt in i en receptpärm. Hellre en pärm med favoritrecept än många kokböcker som knappt används.
- Om du inte använder recepten i kokboken bör du överväga att skänka den vidare. Förhoppningsvis har någon annan intresse kokbokens innehåll.
- Låt kokböcker du gillar för att de är snygga eller de du behåller av nostalgiska skäl bli en synlig inredningsdetalj. Vissa kokböcker kan vara lika fina som en tavla. På så vis kommer de till användning som prydnad, och förhoppningsvis ser du dem och tar oftare fram dem.
- Passar den ärvda familjekokboken inte som hemmets prydnad men du kan ändå inte skiljas från den? Då hör den kanske hemma i din nostalgilåda.
- Använder du receptpärm med utskrivna och utrivna recept kan du digitaliseras den. Digitalisera såklart enbart recept du använder regelbundet. Ta för vana att rensa igenom receptpärmen årligen. Säkerligen hittar du några gamla favoriter du glömt bort, och kan rensa ut recept som inte var goda eller av annan anledning inte önskas lagas igen.
I nästa vecka publicerar vi ett blogginlägg där vi berättar hur vi digitaliserat majoriteten av våra recept och varför vi sparat den handfull kokböcker vi har kvar.
Hur många kokböcker har du och hur många kan du rensa ut? :)
Har fyra kokböcker varav en kan ges bort då recepten är alltför besvärliga. Fattar inte att kokböcker har sådan marknad och att matlagningsprogrammen länge varit så många. Har nog aldrig känt någon genuint matlagningsintresserad person, sällan under 2000-talet blivit bjuden på en middag någon själv lagat och skulle sällan bjuda någon på annat än den mat som jag redan lagar i vardagen. Detta leder till att jag oftast inte bjuder hem någon (på middag utan på kaffe) numera då de flesta jag känner ratar gluten, laktos och alla produkter som inte är kravmärkta. Gör alltid ungefär sju olika rätter. Ser inget skäl till att variera mig när jag redan äter de sju godaste rätterna hela tiden. Och det goda som jag inte orkar lära mig själv får jag äta på restaurang. Inköpen underlättas, fler kokböcker/recept behövs knappast och fokus kan förbli på annat än vad man ska äta. Ensidigt blir det inte då variationen däremot är större vid frukost och mellanmål samt på restaurangen cirka varannan vecka där jag passar på att äta sådant jag inte lagar själv.
Menar du att du inte blir bjuden på hemlagad mat hos vänner och bekanta? Det kanske är skillnad för oss som är i mitt i småbarnslivet, här är det ingen som vill äta ute på restaurang istället utan det är alltid hemma-hos-middagar som gäller, eller möjligtvis take-away ute i en park. De flesta av våra vänner har svårt att få barnvakt och då blir det naturligt att man äter hemma hos varandra istället.
Vore jättekul att höra lite närmre vilka ca sju rätter det är som du landat i som favoriter och inte tröttnar på! :) Vi har nog bara en sådan rätt, en jättegod linssoppa som görs ca en kväll i veckan, går snabbt att göra och som även våra små barn gillar. Sådant är också en viktig parameter i vår nuvarande livsfas, att laga något som majoriteten i familjen kan äta. :)
Inte en enda. Har rensat ut alla för längesen. Använder bara recept från nätet.
Att bli bjuden hem till någon på just en hemlagad middag förekommer yttterst sällan för min del, ja. Däremot var det vanligt under studenttiden på 90-talet. Numera kommer jag till folk mer spontant efter att ha träffat dem ute före på någon aktivitet. Då har vi oftast redan ätit eller köper mat på vägen. Mat jag gillar: Potatisgratäng (vitlök, fet grädde) med kyckling, panerad fisk eller ugnsbakad lax. Sojafärssås (med lök, röda linser, chili, vitlök, krossad tomat) och fullkornsspagetti. Försöker vänja mig vid kött och ska testa köttfärs. Ärtsoppa (älskar det!) med pannkaka/plättar/våfflor med hemlagad sylt på blåbär. Kycklingfilé med basmatiris och fet currysås enligt receptet i Vår kokbok. Vegetarisk lasagne (röda linser, zucchini, chili, krossad tomat, lök, vitlök, cheddarost). Sojakorv/kalkonkorvstroganoff med chili, vilök, lök och fet creme fraiche med basmatiris eller pasta, (Ingelstas kalkonkorv med högsta kötthalt). På sommaren blir det mycket löksill, färskpotatis, ägg och tunnbröd med cheddarost. Pajer på rester är ju också gott. Till alla rätter rejäl sallad efter vad som är i säsong.
Inte en enda kokbok för jag gav bort de i julklapp till syskonen. De har börjat plugga och flyttat hemifrån. Win win situation! allt finns ju på nätet
Appen Stowr är kanon!
Instämmer!
Hej! Först tack för en intressant och läsvärd blogg. En fundering om minimalism- jag får intrycket att ni jobbar ganska hårt med er själva och lägger mkt tid på att ”leva minimalistiskt”, hur ser ni på personer som helt ”av sig självt” lever minimalistiskt som omedvetet, utan att ens reflektera över det, tex saknar intresse för nya kläder, prylar och möbler så länge de få saker de har och äger fungerar? Är det någon skillnad på den sortens minimalism mot en som lägger massa tid och tankekraft på att leva minimalistiskt? Vore intressant att ta del av era tankar kring detta i något inlägg.
Med vänlig hälsning, Carro
Mycket intressant tanke!
Tog upp detta 2013 på en amerikansk minimalistblogg. Oj, vad många kommentarer det blev! Många (även bloggägarens) kommentarer gick ut på att man inte varit ambitiös nog, strävsam nog om man inte i vårt västerländska samhälle på allvar utmanats av konsumismen. De flesta verkade helt enkelt vara misstänksamt inställda mot personer utan vilja att äga, tjäna mycket pengar, skaffa sig en social postiion o dylika ambitioner. Där fanns också flera som hade skämts över att inte ha haft eller inte orkat med majoritetens ambitioner och som nu istället blivit mer socialt accepterade som minimalister. Nu är den bloggposten borttagen men det blev kommentarer på det där i år efteråt kanske för att den var länkad till flera tidningar i USA.
Allt ska vada på nätet i dag
Men en dag kanske nätet kraschat
Då folk får panik
Själv klarar leva utan internet
Lånar just nu internet