3 områden att minimera från soffan

Har du också en lugn helg där hemma så här i OS-tider? Här kommer tips på 3 områden som du kan minimera och rensa bland, och ändå ligga kvar i soffläge denna helg.

TidningarPlocka fram alla olästa eller halvlästa tidningar som samlats på hög de senaste månaderna och sätt dig med en kopp te/kaffe i soffan. Läs bara det absolut viktigaste och mest intressanta i varje tidning. Du behöver inte läsa ALLT. Fota eventuella saker du vill komma ihåg och återvinn sedan tidningen.

Fundera även över om du tycker det är värt att läsa alla dessa tidningar. Du ska vara medveten om att de tar tid och fokus från annat du skulle kunna göra istället. och prenumererar du på en tidning du aldrig hinner läsa? Säg upp den! Slipp det dåliga samvetet och köp ett lösnummer istället vid de få tillfällen du verkligen är sugen och har tid att läsa.

Appar. Ta fram mobilen och gå igenom dina appar. Vilka har du inte använt på evigheter eller hade till och med glömt bort att du hade? Dessa kan du lätt radera. De finns ju där att få tag på igen om du mot förmodan skulle behöva dem. Vågar du kan du testa vår ”obligatorisk-sökning-efter-appar” som vi använder oss av och därför kan ha en helt ren och minimalistisk startskärm på mobilen. Kan varmt rekommendera denna metod, vi förstår inte att alla inte använder mobilen på det viset. :)

Kokböcker. Ta fram alla kokböcker du har i köket, bokhyllan, köksskåpet mm och sätt dig skönt tillbakalutad i soffan. Bläddra igenom kokböckerna och fundera över om var och en tillför tillräckligt mycket nytta för att få vara kvar. Är det bara ca 5 intressanta recept i boken kan du ju fota eller skriva ner dessa istället. Liksom påminna dig om att nästa gång du är sugen på en ny kokbok så gör ett besök på biblioteket och låna en där.

Där har du tre konkreta tips på områden du kan rensa från soffan. Lycka till och ha en fortsatt skön helg! :)

13 tankar kring ”3 områden att minimera från soffan

 1. Händelsevis

  Bidrar med några till soffrensningar :-)
  – sätt på digitalboxen och titta igenom listan över inspelat och bokade inspelningar. Är alla fortfarande aktuella?
  – ta bort misslyckade eller inaktuella bilder och skärmdumpar från telefonen
  – gå igenom bilder, dokument eller spellista på din laptop. Ta bort de du inte längre behöver
  – rensa kontaktlistan i telefonen
  – titta dig omkring i rummet, försök se minst 5/10 grejer du skulle kunna rensa ut, utan att resa dig upp.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra komplement!

   Digitalbox? Hehe, vet inte ens hur en sådan fungerar, vi har iaf ingen så det känns bra. :)

   Ta bort inaktuella bilder och skärmdumpar skulle jag vilja bli mycket bättre på att göra regelbundet. Nu kör jag en större genomgång en gång varannan/varje månad ungefär när andan faller på. Men skulle gärna göra det på veckobasis för att minska tröskeln.

 2. Emma Dahlgren Mensah

  Nu har jag och min syster gemensamt köpt er bok, vi kommer turas om att ha den. Gillar den jättemycket!!?

  Svara
 3. Moa

  Detta med apparna gör jag redan, jag har inte tillräckligt med minne på mobilen för att ha fler appar än jag behöver. Tyvärr är det vissa jag inte kan ta bort, de kom med mobilen och jag kan inte radera dem konstigt nog. Där har jag nöjt mig med att ta bort uppdateringar.

  Jag tycker inte om att läsa recept från mobilen eller datorn, så kokböckerna får vara kvar.

  Tidningshögen är ett ständigt dåligt samvete. Jag har inga prenumerationer, men jag läser metro, köper korsordstidningar, får medlemstidningar osv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja även om man inte köper så mycket magasin eller har prenumerationer, kommer det ju på olika sätt in tidningar i ens hem då och då och samlar sig på hög. Mystiskt. :)

 4. veggiehäxan

  Tidningar håller jag på att läsa igenom och ger sedan bort. Hade en del hälsotidningar jag lagt åt sidan för att läsa bättre senare. Nu gör jag det och lämnar vidare.
  Jag gillar kokböcker och använder som inspiration. Ibland tar jag fram och kollar igenom. De som inte längre ger mig inspiration ger jag bort.
  Appar ska jag rensa bland både på mobilen och plattan. Har bla en del spel jag inte använder.

  Svara
 5. Distansare

  Jag har aldrig varit särskilt förtjust i kokböcker eftersom det typ är bara ett recept var tredje sida, resten utfyllnad. Så för min del har det fallit sig naturligt att ha få kokböcker. Jag har ett liknande tänk vad gäller att inhandla kurslitteratur. Kriteriet: boken måste vara någorlunda tidlös och hålla i flera därmed. T.ex. svensk grammatik (jag är blivande lärare) lär inte ändras särskilt mycket, möjligtvis hur man lär ut det.

  Svara
 6. Jonna

  För några år sedan fattade jag beslutet att avsluta alla prenumerationer och ha helt köpstopp på fysiska tidningar. Ofta var det så att när jag köpte tidningen i affären så såg jag framför mig hur jag skulle sätta mig ner och njuta av att läsa tidningen. Men den stunden kom aldrig och tidningarna blev liggande i hög. Jag kände mig stressad över att jag behövde läsa och drabbades av ”fair of missing out” syndrom när jag tänkte på tidningarna. Då bestämde jag att jag bara fick köpa e-tidningar på så sätt så kunde jag när jag fick tid att läsa tidning köpa den i e-format. Sedan dess har jag aldrig köpt en fysisk tidning eller digital då jag hellre läser böcker.
  Jag testade att läsa en av de tidningar jag hade kvar men upplevde att jag mest blev stressad och frestad att köpa saker, tidningar innehåller ju mycket reklam både den mer uppenbara och den dolda reklamen som finns i artiklarna.
  Till skillnad från böcker så hoppar ju tidningar mellan så många olika ämnen och uppmanar till att göra si och göra så vilket stressar mig.
  Sedan gjorde jag mig av med alla mina tidningar och läser bara böcker. Jag har inte saknat dem en dag och det är skönt att slippa leta stå och välja mellan tidningar när jag är på affären.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad intressant och uppmärksammat av dig att tidningar började stressa dig.
   Jag skulle nästan vilja jämföra det du upplevde med tidningar, med hur jag upplevde det med poddar under en period när jag började lyssna på e-böcker och kunde jämföra dessa två medium. Då tyckte jag poddar blev ”ytliga” och att jag hela tiden kände en stress att ”lyssna ikapp” på alla avsnitt etc. Medan jag kände att böcker gav mer djup och förståelse, och att det bara var att ta vid där jag slutade sist, oavsett om det var en dag eller en vecka sedan, inget nytt hade hänt eller tillkommit. Det fick mig att minimera antalet poddar jag lyssnar på från ca 10 till 3-4 stycken.

 7. Emma

  Ett tips om du vill läsa tidningar är att kolla om ditt bibliotek har appen Readly. Där kommer du åt hundratals magasin genom ditt bibliotekskort.

  Svara

Lämna ett svar