Annorlunda etablerad mobilvana

På bilden nedan ser du min mobils startsida. Alltså den sida du kommer in på när du låst upp mobilen för att använda den. Ingen app ligger synlig. Eller jo, allra längst ner syns appen Inställningar. I övrigt syns bara en härlig bild från en skogspromenad med barnen.

Vi kallar det för ”mer medveten app-användning” eller ”obligatorisk sökning efter appar”. Alla appar ligger gömda i foldern som syns allra längst ner, numera kallad app-mappen, och i den foldern ligger appar huller om buller. Endast appen Inställningar är synlig. Det här tvingar oss att söka efter apparna istället för att snabbt och enkelt identifiera dem visuellt eller med muskelminnet.

Fru Minimalists startsida på mobilen gör en glad varje dag.

Sedan snart ett halvår har både jag och Herr Minimalist använt mobilerna på det här sättet. Det var för oss ett test för att se om det kunde få oss att använda mobilerna mindre och mer behovsstyrt, i likhet med den minimalistiska livsstil vi förespråkar. Ta bort de 80% av mobiltelefontiden som inte tillförde värde, och bara behålla de 20% som faktiskt tillförde värde eller löste ett problem, som paretoprincipen med andra ord.

Herr Minimalist skrev om det i inlägget ”Mer medveten app-användning” strax efter att han justerade mobilen. Så här ett halvår senare är nedan några insikter och lärdomar:

 • Det blev tydligt hur djupt rotad i muskelminnet det är att ta upp mobiltelefonen utan att ha något konkret syfte, utan för rent tidsfördriv i närmsta app som lockar till sig ögats fokus. Vi upplevde att vi låste upp skärmen men när den sedan mötte oss tom, kom vi inte på vad vi hade tänkt att vi skulle göra. Fingrarna svepte förvirrat till höger och vänster, men det hände inget för det fanns ju bara en statisk sida utan appar.
 • Det tog någon vecka att ändra beteendet och då började något intressant hända, nämligen att vi glömde bort vilka appar vi hade. Det som inte syns finns inte. När du kommit dit börjar mobilen bli mer behovsstyrd för då söker du efter och öppnar just den appen du var ute efter att använda. Inte någon roligare som lockade till sig din uppmärksamhet i förbifarten.
 • Eftersom vi aktivt och medvetet behöver söka fram en app genom att skriva dess namn, tar det x antal sekunder från att vi tar upp mobilen tills dess att vi är inne i appen. Ibland gör dessa sekunder att vi hinner ifrågasätta oss själva om appen/mobilen verkligen behöver användas precis nu. Lite som att låsa in godispåsen istället för att ha den framför sig. ;)
 • Vi har ändrat vårt beteende och vår relation till mobiltelefonen på dessa månader. Dels använder vi den mindre frekvent och mindre tid. Dels använder vi den utifrån behov. Många mindre viktiga appar förblir oanvända och bortglömda.

Herr Minimalists startsida är i mitt tycke ändå tråkigare än min, han möts nämligen av en svart skärm som du ser nedan. :)

Här var det numera härligt minimalistiskt och behovsorienterat :)

Minimalistiskt och behovsorienterat. Numera har Herr Minimalist även gömt apparna ”Phone” och ”Messages”.

Det är lätt att vifta bort tillvägagångssättet med att ”det är ju bara att gå in i app-mappen med alla appar och leta igenom, så slipper man söka”. I praktiken är det så, men man ska inte underskatta att det som inte syns för ögat inte heller finns för hjärnan. Varken jag eller Herr Minimalist går någonsin in och bara bläddrar sporadiskt bland apparna som ligger kaosartat i app-mappen. Till skillnad från tidigare då vi båda hade apparna sorterade i mappar utifrån kategorier, då blev man sugen på en app bara genom att öppna en mapp.

Om du använder mobiltelefonen mer än du skulle vilja, kan vi rekommendera att börja använda mobilen på det här mer medvetna, behovsstyrda och kanske till en början lite krångliga sättet. Att på app-mappens förstasida lägga en tråkig app, likt Inställningar, samt lägga de mest dopamintriggande apparna långt bak i mappen, kan vara bra till en början när du fortfarande har vanan kvar att gå in och sporadiskt leta efter roliga appar att fördriva tiden med. ;)

Vad gör du för att använda mobilen mindre tid och mer behovsorienterat?

27 tankar kring ”Annorlunda etablerad mobilvana

 1. ninja

  Bästa sätter att inte ta fram mobilen i onödan är att använda mitt aktivitetsarmband som är kopplad till mobilen. Har stängt av alla aviseringar förutom samtal och sms. På så sätt slipper jag och kolla telefonen stup i kvarten, och jag slipper missa viktiga samtal, typ dagis eller min man. Har även märkt att jag har lättare för att vänta med att svara på sms när jag läser dem på armbandet istället för telefonen.

  Svara
  1. Cattis

   Jag har också stängt av aviseringar på allt utom telefon och meddelanden, väldigt skönt!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan säkerligen vara olika, men jag har hört motsatsen om aktivitetsarmband, att om man har det så läggs mer fokus på just det som sker på aktivitetsarmbandet. Exempelvis om man är på en middag så har man ju ofta mobilen i väskan och kollar på den först när middagen är över (eller på toaletten ;) ) medan den som har aktivitetsarmbandet får sms och kanske något samtal och ger därmed aktivitetsarmbandet mer fokus under själva umgänget. Har hört det både från dem som har aktivitetsarmband men än mer från folk runtomkring dessa personer. ;)

   Jag tänker att aktivitetsarmbandet är ett komplement till mobilen, som en mini-mobil.

   Har själv alltid mobilen på ljudlös, det gör att jag ibland missar något brådskande meddelande eller telefonsamtal, men ytterst ytterst sällan. I 99% av fallen är det inget brådskande som sker oväntat.

  3. ninja

   Ja det beror nog lite på hur man använder. Jag upplever inte att man kan göra så mycket med armbandet så man sitter och leker med den. Däremot bra att kunna kolla vad klockan är utan att ta upp mobilen och därmed lockas att fortsätta pilla på mobilen :)
   Armbandet åker dessutom av när vi är hemma hela familjen. Men på dagtid när man kan bli uppringd av dagis, BVC vill ändra en tid eller nu när jag har blocketannons ute är det kanon att veta att man inte missar det, det gör iaf att jag har mobilen undanstoppad I stort sett hela dagen :)

 2. Fröken Minimalist

  Förstår helt klart syftet med detta, men jag har valt att lägga alla appar jag använder flera gånger per dag lättillgängligt så att det går snabbt. Alla andra appar ligger i en mapp. Jag känner dock inte att mobilen tar min uppmärksamhet för mycket :)

  Svara
 3. Cattis

  Alltså jag har provat att göra som er och plocka bort apparna, visst en del appar använder jag mer sällan nu, men de som jag använde mycket tidigare har jag fortsatt att använda även nu. Så för min del tror jag inte att det blev någon större skillnad. Förutom att det är lugnare för ögat då. Att stänga av aviseringarna är verkligen skönt och att rekommendera för alla som inte gjort det. Jag kollar min privata mail morgon och kväll och det funkar jättebra, på jobbet kollar jag oftare men det är också mer löpande saker som uppstår under dagen i den inkorgen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja att ta bort notiferingar är verkligen grundläggande för att skapa lugn! Inget pling och plongande. Jag har faktiskt alltid mobilen på ljudlös dygnet runt. Någon enstaka gång missar jag därför något brådskande samtal eller sms, men det är så pass sällan (kan inte ens minnas när det hände sist ;) ) så det överväger inte lugnet som uppstår när mobilen alltid är tyst. :)

 4. Alfi

  Varje minimering är maximering av något annat, beroende på ifrån vilken synvinkel man har.

  Svara
 5. pladuska

  Tack för inlägget och tipset. Har själv problem med att jag fastnar med mobilen, tar upp den ofta och klickar på FB el Instagram av en vana, dopaminkickande – ja! Inlägget var för mig först provocerande men nu har jag en tom skärm! Ska bli spännande att se vad som händer närmaste veckan.

  Svara
 6. M

  När jag hämtar min dotter från förskolan lägger jag undan mobilen i köket. När min man kommit hem så stänger jag även av ljudet och plockar inte fram den förrän jag har lite egentid på kvällen innan jag ska sova och läser oftast någon blogg. Har inte Facebook som app, har inte instagram eller någon annan social media. Bloggar är mitt avslappningsnöje. Är ca tio stycken som jag läser, men har bara sparat tre på favoriter (er finns där :)) för att precis som ni gör med apparna: aktivt behöva söka upp dem om jag vill läsa. Det gör att jag inte bara klickar in mig av vana.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har du någon gång haft Facebook eller Instagram och slutat, eller aldrig börjat?

   Jag har själv mobilen på ljudlös dygnet runt. Tycker det är jätteskönt och har inte ens reflekterat över om det är märkligt etc. Visst missar jag något brådskande samtal eller sms någon enstaka gång per år, men i 99% av vardagen är det inget som helst problem och lugnet det ger är av högre värde.

  2. M

   Jag hade Facebook som app tills man var tvungen att ladda ner messenger för att se sina meddelanden. Då tog jag bort det i protest ;) loggar in via vanlig webbläsare istället så jag är ändå där. Instagram och pinterest har jag aktivt valt att inte prova just för att jag inte vill fastna i något scrollande. Är ingen lockelse nu eftersom jag inte vet vad jag missar när jag aldrig provat det. Hade antagligen tyckt att det varit kul att följa er om jag hade haft det så blev lite ledsen när ni började och jag insåg att jag antingen behövde lägga till det eller acceptera att missa inspiration, men det fick bli det sista. Tur att jag inte vet vad jag missar :)

  3. M

   Imponerande att du har telefonen på ljudlös hela tiden förresten! Ska prova det någon dag! Vill mest inte missa meddelanden från min man, försökte hitta om man kunde ha speciell signal på whatsapp så att jag visste när jag behövde kolla på en gång och när det kan vänta men verkar inte som att man kan ha olika signal på olika personer där.

 7. Karlsson

  Hej. Jag har iPhone 5s men man kan inte ta bort alla appar? Om det går, hur gör man då?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, man kan nog inte ta bort alla appar, iaf inte på de äldre mobilerna om jag minns rätt. Men det behöver man heller inte göra. Vi har inte tagit bort alla appar, vi har bara lagt dem i en och samma mapp längst ner på mobilen. Så du ska alltså dra alla appar till en och samma mapp, sortera så att förstasidan i den mappen bara har en synlig app (gärna en tråkig app), och lägger sedan den mappen (app-mappen) längst ner bland snabbknapparna.

 8. Vesna

  Hej.
  Rent praktiskt, hur gör man när man tar bort appar från hemskärmen utan att radera dom helt? Jag har en Iphone 6.
  Tack på förhand.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Man bara lägger ner dem i en mapp/folder, och en mapp skapas genom att du drar en app ovanpå en annan app och släpper. Då hamnar dessa två i en och samma mapp. Sen flyttar/drar du bara in alla andra appar i samma mapp. I mappen kan du sedan dra apparna så de hamnar på andra sidor än förstasidan. För helst ska förstasidan i mappen vara så tom som möjligt (en app måste ligga där, välj helst en tråkig en :) ).

 9. Birgitta

  Jag har inga appar alls. Jag använder min mobil endast till sms och samtal. Allt annat görs på datorn. Vill jag kolla Facebook till exempel, så måste jag öppna min dator, klicka fram Facebook och logga in. Samma för att kolla e-mail. Funkar jättebra. Jag skulle bli galen om det blippade i min mobil varje gång jag fick ett e-mail eller något hände på Facebook. Och när jag läser text (e-mail eller bloggar eller vad det nu kan vara) så vill jag ha en stor skärm, så att jag kan överskåda texten och inte bara se små snuttar. Jag tror allvarligt att det ger en bättre förståelse för det man läser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Betyder det att du har en ”gammal” och enkel mobil? Vi har själva övervägt att skaffa en sådan, just nu är det inte aktuellt så länge vi har valt att köra Instagram, men då får vi jobba med att minimera skärmtiden så länge.

 10. Elin

  Jag har både facebook och instagram men att använda dem på telefonen lockar sällan. Om det sker är det om jag tar något roligt kort på barnen kanske och lägger upp det direkt för att inte glömma det. Det är sällan jag sitter och slöttittar på något. Datorn däremot sitter jag gärna och slösurfar på men har aldrig lärt mig gilla det på telefonen. Mer än facebook och instagram har jag en böneapp och en bibelapp och sedan bara grejer som swish och bankid. Känner mig rätt nöjd me det och telefonen är en praktisk sak och inget jag leker med.

  Svara
 11. S

  Mitt paradignskifte var i somras när jag fick ny mobil och valde att inte lägga in jobbmailen i den. Första dagarna var jobbiga, men sen vande jag mig. Kan verkligen rekommenderas.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja visst är det intressant att man blir så medveten om sitt beteende de första dagarna efter förändringen. :)

 12. Tramsventilator

  Tack för ett jättebra tips!

  Det mesta i fysisk prylväg här hemma har jag redan granskat, värderat, och rensat ut men just mobilen har jag först nu verkligen tagit tag i :)

  Notifieringar är fantastiskt skönt att stänga av på allt utom det viktigaste. Det är alldeles för mycket störande brus i vardagen och hjärnan.

  /Sofia

  http://www.tramsventilator.se

  Svara
 13. Pingback: Den minimalistiska telefonen – en smartphone detox – MAXIMERA LIVET

Lämna ett svar