Samarbete: Prylar ut och pengar in med Sellpy

Att rensa prylar och kläder är en sak, men om de sedan stannar där i hallen eller i en påse i något skåp innan de kommer vidare, så finns det en överhängande risk att vissa plagg och prylar sakta men säkert påbörjar sin vandring tillbaka till diverse lådor och skåp. Och plötsligt var en stor del av rensningen förgäves.

För att undvika detta fenomen, eller för att slippa ha de utrensade sakerna ståendes vecka efter vecka i takt med att det dåliga samvetet växer, så finns Sellpy. Sellpy tar hand om dina prylar och säljer dem på Tradera utan att du behöver göra mer än just rensa och lägga sakerna i en påse. Resten av administrationen sköter Sellpy och du kan sedan följa budgivningarna på dina grejer och får sedan del av vinsten.

Hur går det då till rent praktiskt? Jo, du beställer en eller flera Sellpy-påsar här. Dessa skickas hem till dig inom ett par dagar. I dem lägger du sedan saker du vill sälja. En riktlinje är att bara lägga i prylar och kläder där nypriset är över 200 kr och värdet på andrahandsmarknaden är minst 50 kr. När det gäller kläder brukar jag bara lägga i märkeskläder. Du får även med en miljöpåse i vilken du kan lägga kläder och textilier som du vill ska gå till textilåtervinning.

Vill du se vilka saker vi har valt att sälja via Sellpy denna gång så hittar du det här: Minimalisterna hos Sellpy. Nedan syns ett litet urval av sakerna vi säljer.

Några av sakerna vi testar att sälja med hjälp av Sellpy.

Utifrån en del kommentarer på nätet har jag förstått att vissa är besvikna på att Sellpy väljer att inte sälja vissa saker som lämnas i kassarna. Sellpy har dock tagit detta i beaktning och nu kan du begära ny bedömning av varor som de i första läget valt att sortera ut, du kan även sätta egna priser på varor du säljer och redigera och lägga till information om sakerna i annonsen.

Vi tycker det är värt att låta någon annan sköta allt administrativt som det innebär att sälja saker på Tradera. Där vi befinner oss i livet just nu prioriterar vi enkelhet och smidighet i stor utsträckning. Visst skulle vi kunna låta sakerna ligga i några år och ta tag i det då, men högen med saker skulle växt sig enorm och majoriteten av grejerna skulle ha tappat i värde över tid.

De pengar vi får in på försäljningen kommer vi sätta in på barnens sparkonto. Heller några extra hundralappar där och att sakerna kommer till användning hos någon annan tack vare Sellpy, än att de bara blir liggandes oanvända hos oss.

Vad har du för kläder eller prylar där hemma som skulle kunna inbringa pengar istället för att bara ligga och ta plats och energi?  :)

Detta inlägg är ett samarbete med Sellpy.

31 tankar kring ”Samarbete: Prylar ut och pengar in med Sellpy

 1. Pernilla

  Hittade in på er blogg och kände direkt att jag hittat rätt. Jag är för kvalité före kvantitet och försöker verkligen tänka till när jag shoppar kläder och har siktet inställt på att skapa mig en minimalistisk garderob. Men hur ska jag resonera med diverse plagg som aldrig används men som kanske kan vara till glädje för mina barn? Balklänningar, färgglada boots, korta dräktjackor. Kläder som jag bara använt ett fåtal tillfällen och som nu bara samlar damm och tar upp plats men vid en rensning brottas jag med tanken, ”tänk om?” ”Maskerad?” ”80-tals tema?”
  Jag behöver argument som övertygar mig själv, brudklänningen som kostade 6000 kr plus kemtvätt men som nu inte går att sälja inte ens för 1000kr?!
  Balklänningar som min mamma sytt upp i vackra tyger? Skinnställ, hjälm och boots från den tiden jag åkte motorcykel (över tio år sedan) skulle aldrig använda samma saker igen men inköpet var dyrt och nu går det inte att sälja…
  Hjälp mig, jag vill också känna mig fri med en luftigare garderob!

  Svara
  1. MD

   Vad jag hade gjort är:
   * Tänk om/maskerad/till barnen – likadana saker hittas lätt på vilken loppis som helst om du eller dina barn behöver det
   * Brudklänning/mammas handsydda balklänningar – man får spara sentimentala saker, kanske förvar dem någon annan stans? Och se till att använda balklänningarna om du får möjlighet.
   * MC-stället. Går det inte att sälja längre och du inte använder det, så är det bara att slänga och göra en mental not till nästa gång du slutar använda något dyrt att istället sälja det direkt medan det går.

  2. Viktoria

   Det låter kanske lite hårt men det är ju inte säkert att dina barn kommer vilja ha dina saker sen. Det kanske kan hjälpa dig att tänka att någon annan skulle vilja ha dina saker nu istället? (Om det blir tex maskerad så kan ni säkert låna av någon eller hitta på second hand) Pröva att sälja dina kläder igenom tex lokala fb sidor och skulle det inte gå så bestäm dig för att sänka dem, se det för den välgörenhet det är. Lycka till ?

  3. Karlsson

   Hej. Även inköpet var dyrt så föråldrats och slits prylarna med tiden. Man har glädje över prylarna en viss tid, men tyvärr så varar allt inte för evigt. Försök tänk på själva prylen, inte pengarna.

   Någon annan kan få glädje över prylen, fast man själv har ångest över den. Om en pryl ger dåliga känslor som ångest då är det nog dags att gå vidare och ge den till nån annan..

   Fast med hjälmar t.ex cykelhjälmar ska helst inte vara äldre än ca 4 år. Eftersom de skyddar sämre då.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som du skulle ha behållning av vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” ;) Där tar vi nämligen upp många ”tankevillor” som man går igenom när man börjar rensa. Som du är inne på ”tänk om utifall att” ”kan vara bra att ha när det blir maskerad/temafest/måste måla om” etc.

   Du kan även läsa lite kortfattat om detta i blogginlägget ”Tankefällor när du rensar”:
   http://minimalisterna.se/tankefallor-nar-du-rensar/

   Jag håller faktiskt på att skriva ett inlägg som heter ”Våga släppa taget”. För just släppa taget gjorde jag om de klänningar du ser på bilden ovan som jag nu försöker sälja genom Sellpy. Den rosa klänningen från Karen Millen kostade 3000 kr, får jag ens 300 kr för den nu får jag vara nöjd. Har använts 2 ggr.

   Den randiga klänningen från Karen Millen kostade inte riktigt lika mycket men där är det nostalgi och känslor inblandade. Jag köpte den på den enda resa jag och min mamma gjort ensamma tillsammans utomlands, och jag hade den på den första riktiga dejten med Herr Minimalist. Men ibland måste man släppa taget och se det fina i att de kan komma till användning för någon annan. Klänningen är värd att få gå på fler dejter, om än inte med mig. :) Ett blogginlägg jag vill tipsa om kring det är ”Om jag vore en pryl”.
   http://minimalisterna.se/om-jag-vore-en-pryl/

   Och när det gäller att spara för att barnen ska använda dem så tror jag den chansen är väldigt liten. Men det kan vara min personliga åsikt för att jag själv inte velat ha i princip något som min mamma hade som ung… ;)

  5. Sofia

   Hej!
   Nu kommer jag låta lite ”hård” men mina föräldrar sparade massa saker till mig, och absolut vissa saker är roliga att ha men väldigt mycket har jag kastat eller gjort mig av med, helt enkelt för att 20 år gamla saker inte alltid är så roliga eller fräscha att ha. Kort och sånt är ju väldigt roligt, och tar inte massa plats, men just prylar kanske du kan välja ut vissa och släppa de andra? Man får helt enkelt inte sätta för mycket känslomässigt värde i just prylar!

 2. Camilla

  Vill bara tacka för er väldigt inspirerande blogg! Har nog aldrig kommenterat tidigare men följt er i flera år. Nu behöver jag inte ens låtsas att jag ska flytta för att rensa – vi SKA verkligen flytta! – och nu ryker det mesta som inte fyller ett syfte i dagsläget. Akilleshälen för mig har varit studentlitteratur och anteckningar samt en liten CD-samling med favoritbandet. Men nu äger jag ingen CD-spelare längre och nya laptopen har inte ens någon CD- eller DVD-inmatning så nu försvinner de. Det är bara 3-åringens barnfilmer som återstår som får spelas upp via TV-spelet.

  Jag trodde nog att jag skulle ha några månader på att rensa inför flytt men ibland går saker snabbt och allt faller på plats (plötsligt händer det!), så på drygt en månad ska allt bli klart. Men det kanske är bra också att inte ha alltför mycket tid på sig, då måste man prioritera och inte tänka så mycket. Har fått mycket sålt via Facebook så vi får nog flyttstädet betalt iallafall.

  Fortsätt att inspirera och ”skala av lager på löken”!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad härligt att höra! Jag kan själv se fram emot att få göra i praktiken så som vi själva skrivit om i blogginägget ”Låtsas att du ska flytta”, för att se om vi då kan rensa ändå mer när det liksom blir ”på riktigt” och inte en teoretisk rensningshjälp.
   http://minimalisterna.se/latsas-att-du-ska-flytta/

   Även om man har flera månader på sig att flytta så är det nog lätt att prokastinera och få rodda med det mesta sista månaden ändå, men det låter verkligen som du fått ändan ur! Det är ju väldigt härligt om man slipper packa ner, bära ut och packa upp saker man inte vill ha eller behöver! :)

 3. Alex

  Jag har hört väldigt mycket negativt om selpy som tjänst att det är struligt, dåligt bemötande och att kläder inte säljs trots att de är fina.

  Har ni verkligen positiva erfarenheter av Sellpy eller skriver ni det bara för att ni får betalt? Tycker tjänsten låter toppen men känner mig skeptisk.
  Någon annan som har erfarenhet av er läsare?

  Svara
  1. Karlsson

   Jag har hört rykten om att någon har sålt en märkes tröja till de men bara fick 50 kr men som kostade för början 200 kr. Om det är sant vet jag inte. Men jag har nästan inga märkes kläder, så denna skulle inte passa mig..

  2. H

   Jag har sålt en del via Sellpy men skickade in endast relativt fina märkeskläder + några medelmåttiga plagg, bl a en kappa jag hade aldrig använt (köpt på Lindex), bara för att prova om dom tar in saker som är lagom. Kappan ville dom inte ha men allt annat gick att sälja. Man blir inte rik själv men man blir av med sakerna och får lite pengar – bättre än ingenting tycker jag, om dom skulle annars ligga någonstans i garderoben.
   Sen har jag provat sälja liknande billiga plagg själv på Tradera och det är knappt någon som vill köpa fast kläderna skulle vara i helt ok skick. Det är alltså lätt att förstå varför dom vill ha endast ”bättre kläder”.
   Det är vad jag har för erfaren av dem.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har använt Sellpy tre gånger tidigare (utan att vara sponsrade) och har då positiva erfarenheter av det. Första gången vi använde tjänsten var redan 2015 när den var nystartad och sedan har det blivit ca 1-2 ggr/år. Vi har skrivit om det även tidigare här:
   http://minimalisterna.se/klader-och-saker-letar-nytt-hem/

   Vi har även testat tjänsten Simplet som du kan läsa om på länken nedan, men upplever att Sellpy är mer ”professionella” och har en bättre plattform rent tekniskt. Särskilt nu när man kan gå in och enkelt ändra pris och lägga till information i annonsen. De utvecklas hela tiden utifrån användarnas klagomål och önskemål. Här har vi skrivit om Simplet:
   http://minimalisterna.se/delvis-ofrivillig-rensning-som-ger-extrapengar/

   Generellt så väljer vi att sponsras enbart av tjänster som vi verkligen kan stå för och tycker om, och som vi själva testat att använda.

  4. Lisbeth

   Jag har provat Sellpy flera gånger. Det är väl lite som att köpa vilken tjänst som helst (städning eller leverans av matkasse…). Klart att det är mer ekonomiskt att göra hela jobbet själv, men ibland är det bra att kunna köpa tjänster. I Sellpys fall betalar jag för att få sakerna upphämtade vid dörren, fotograferade, upplagda på nätet och att de levereras till rätt köpare. Har säkert sålt 80 saker via dem i olika omgångar och bara ett fåtal grejer har blivit bortsorterade. Att själv sälja allt detta på Tradera och skicka ut till köparna skulle ha tagit massor av tid i anspråk för mig.
   Jag är noga med vad som får hamna i Sellpy-kassen, bara sånt jag tror är relativt lätt att sälja och i riktigt fint skick. Övrigt lämnas till Röda korset eftersom Sellpy tar en sorteringsavgift per plagg.
   Andrahandsvärdet är många gånger inte så högt på begagnade kläder, så några stora summor blir det inte. Vi har även skickat med annat än kläder i kassarna (locktång, nya hörlurar, spel till ps4…) och allt sånt har blivit sålt.

 4. Maria

  Inspirerande blogg! Ni fick mig att igår rensa bland papper. Två pärmar försvann med gamla lönespecar, garantier som gått ut och på grejer som vi inte ens äger längre!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att höra! :) Det är ju lätt hänt att sådant där blir kvar helt i onödan. När jag började rensa bland papper och digitalisera dokument respektive se till att skaffa digital brevlåda, kunde jag rensa ut flera pärmar och därmed frigöra utrymme i skåp och lådor.

 5. Cattis

  Jag beställde precis min första påse från Sellpy efter att ha läst detta inlägg, får se om det ger några kronor in. Jag skänker bort det mesta vi rensar ut, men har en påse med märkeskläder som jag ändå känner att jag skulle vilja sälja men uppenbarligen ändå aldrig lägger upp på tradera. Ska bli kul att se om det ger nåt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra, hoppas du blir nöjd. Det är ju otroligt skönt när någon annan sköter allt det administrativa med att sälja saker second hand. Lycka till!

 6. Sophie E

  Jag har läst en del negativt om Sellpy men med tanke på hur många som använder tjänsten så är vi garanterat många som gillar den också. Ofta är det ju de missnöjda som syns och hörs mest i alla sammanhang, vi nöjda har väl inte samma behov av att kräkas ut våra åsikter. ;)

  Kan även tycka att många tycks ha väldigt höga förväntningar på vad som kan säljas. Det kanske är en generationsgrej, men att tro att alla tänkbara kläder och skor i hyfsat skick har ett andrahandsvärde värt att sälja på Tradera, är kanske lite väl optimistiskt…

  Nu fick jag en liten knuff att jag borde rensa och skicka iväg en påse med utrensade grejer, kanske hinner man få lite extrapengar till jul eller lagom till början av året. :)

  Svara
 7. Susanna

  Hej! Kundtjänsten på Sellpy är underbar! Men jag är inte jättenöjd med vad dom anser vara skräp och inte. Det tar tid att sitta och klicka in prylarna med motiveringen till varför jag i stort sett vill sälja dem. Som köpare har jag alltid varit nöjd men inte som säljare och det beror också mycket på intresset utifrån det förstår jag. De saker de ansett vara under värdet har sålt bättre än sakerna de själva godkänt. Ett par byxor från Cheap Monday, helt nya med prislapp kvar blev bortvalda samtidigt som en kändis sålde exakt likadant par dessutom med tydligt slitage. Skillnad på skit och pannkaka? Inte vet jag men jag bad Sellpy sälja byxorna ändå och buden trilla in fort. Kliar mig lite i huvudet fortfarande över det. Jag kommer ge det en chans till, jag blir ändå av med grejerna! Tack för en fin blogg, tittar in varje dag!

  Svara
  1. Susanna

   Glömde att säga att jag tycker det är mycket positivt och bra att dom ändrat och utvecklat den biten där säljaren kan påverka ännu mer nu. Kul att dom tar till sig av feedback! (Gjorde som vilken bloggläsare som helst och läste inte riktigt hela inlägget innan jag kommenterade. ?) Funderingar måste till ytan ändå ibland ??

 8. Danielle

  Sellpy är en väldigt bra idé, tråkigt att de tyvärr fungerat väldigt dåligt för mig. När jag försökte sälja saker sorterade de bort i princip alla plagg trots att jag hade med märkeskläder i normalt skick, och jag såg likvärdiga plagg säljas för flera hundra kr/styck på deras hemsida. Nu väljer jag att ge bort sakerna till Stadsmissionen eller Röda korset istället, man får visserligen inga pengar men man gör en god gärning och slipper bli lurad :) När jag gav Sellpy en andra chans och köpte ett par plagg därifrån så var ett plagg helt felskickat och det andra trasigt.

  Svara
 9. Louise

  Läste om er i Göteborgsposten idag och måste säga att Johans leende smittar verkligen av sig. :) Längtar tills jag får låna er bok på biblioteket!

  Svara
 10. Ida

  Hej! Jag har en fråga som inte har med detta inlägg att göra utan istället om er bok. Den kom äntligen till mitt bibliotek och jag som beställt den var först att få låna. På sidan 35 skriver ni att ni betalar ca 12000 i månaden för ren förvaring. Dessa 12000 ska alltså stå för 10 kvm, menar ni alltså att ni betalar 12000×6 kr i hyra varje månad? Eller hur har jag missförstått?
  Det låter som en sanslös hög hyra…;)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi fångade också den lilla detaljen i sista korrekturläsningen från vår sida men det verkar inte som att ändringen gick igenom. Lite småjobbigt faktiskt. :/ Men förhoppningvis går budskapet fram ändå! :)

 11. Mimmi

  Jag testade Sellpy för några månader sedan men var tyvärr mäkta besviken. De prissatte oerhört lågt…som om kvantitet för dem var viktigare än kvalitet. Saker som jag vet har värde för att de har ett visst märke såldes för en spottstyver…flera saker såldes under helt fel märkes-namn etc. kändes som stor okunskap hos dem som värderade och skrev annonser. Jag kommer inte att använda mig av dem igen. Fast jag tycker att idéen är super.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad synd att de inte levde upp till dina förväntningar! Just det där med priset är dock något som de nu lanserat att du själv kan gå in och justera. Likaså lägga in information om plagget/saken som inte framgår av det som Sellpy själva lagt in. Men de där basinformationen om märke och namn ska ju vara rätt från början.

 12. Michael (VD Sellpy)

  Tack Minimalisterna för ett trevligt blogginlägg och tack alla ni som har kommenterat! Vi jobbar hårt varje dag för att göra Sellpy bättre och att vi får feedback (även i kommentarer på ett blogginlägg) gör det mycket lättare för oss att veta vad vi ska fokusera på. Under hösten har vi arbetat med att lansera funktionalitet som ger er säljare mer kontroll och bestämmanderätt över försäljningarna, effektiviserat våra processer så vi kan sälja mer av det som kommer in samt öppnat ett nytt lager för att kunna hålla varorna längre och därigenom få upp priserna på det vi säljer. Vi kan dock alltid bli bättre och självklart ska vi inte göra fel med varumärken eller skick som för exempelvis Mimmi eller Danielle. Är det något jag kan hjälpa till med är ni välkomna att maila mig direkt på förnamn [at] sellpy.se.

  Återigen, tack för en bra diskussion. Vi jobbar vidare för att bli ännu bättre!

  Svara
 13. Caroline

  Jag måste säga att jag har använt Sellpy flera gånger och är supernöjd. Som ni skriver ovan så är ju alternativet ofta att plagget eller prylen blir liggande i någon låda där den varken gör nytta eller genererar några intäkter :). Jag har tidigare testat att sälja själv via Tradera men den tid och energi det tar är sällan värt det för saker som inte är väldigt dyra, så att Sellpy kommer och hämtar mitt ”skräp” vid dörren och sköter allt med försäljningen tycker jag är värt ganska mkt. Det verkar, som ni också är inne på, att många av dom som är missnöjda har orealistiska förväntningar på vad andrahandsvärdet på en använd HM-tröja egentligen är. Sen är det ju alltid utbud och efterfrågan som styr och nu när fler ”har upptäckt” tjänsten så finns kanske inte köpare till allt, oavsett hur fint man själv tycker att det är.

  Svara

Lämna ett svar