Vad händer med alla bortskänkta kläder?

Vi handlar allt mer kläder och textilier i Sverige, men hur ska vi hantera det snabbt växande berget av utrensade textilier? Det som allt för ofta hamnar i soporna och bränns. Varje svensk slänger ungefär 8 kilo textil i soporna varje år, och enligt statistik från H&M skulle ca 95 procent av alla kläder som slängs kunnat användas igen eller återvinnas.

En fråga vi får då och då är om det är bra att skänka textilier och kläder till exempelvis våra stora klädkedjor och andra mer eller mindre tvivelaktiga insamlingsaktörer? Tar de verkligen väl hand om den stora mängd plagg och textilier de samlar in? Och vad händer egentligen efter att du lämnat din påse i deras insamlingsbehållare i butiken? Det korta svaret är att det är tveksamt om de i dagsläget tar hand om insamlade textilier på mest önskvärda sätt. Nedan redovisar vi det vi vet om svaret på dessa frågor och vad bolagen själva säger att de gör.

De kedjor som vi vet samlar in textilier, kläder och i vissa fall skor, är; Lindex, H&M (inkl vissa av H&M:s andra butiksmärken), KappAhl, Indiska och Hemtex. Kommentera gärna om du vet någon ytterligare. Sen har även Human Bridge boxar här och var för klädinsamling.

De flesta företag som samlar in kläder och textiler skickar dem vidare till ett företag i Tyskland som heter I:CO/I:Collect. Där sorteras de in i olika kategorier:

 • Användas. Textilier som kan användas igen, säljas second hand eller användas av hjälporganisationer.
 • Omvandlas. Plagg och textilier som kan omvandlas till exempelvis rengöringsdukar och putstrasor som används i industrin.
 • Återvinnas. Återvinning som textilfibrer, som isoleringsmaterial eller stoppning i bilklädslar.
 • Förbrännas. En liten del går vidare till förbränning eller energiåtervinning med ett finare ord.

Vår dotter får ibland vara med och skänka prylar till välgörenhet och som i detta fall en påse textilier.

Lindex har startat ett samarbetar med Myrorna och vissa av de insamlade textilierna får därmed nytt liv genom försäljning i Myrornas butiker.

Att kläder skänks eller säljs på den utländska marknaden kan ju i teorin vara negativt genom att det hämmar lokal produktion och konsumtion. Exempelvis kvinnor i afrikanska länder som livnär sig på att sy kläder men slås ut av att våra västerländska plagg säljs billigare eller skänks.

Det positiva är att det händer mycket inom återvunnet mode nu. Jag är övertygad om att de stora bolagen måste bil tydligare i sin redovisning vad de gör med alla insamlade textilier, samt bli bättre på att återvinna material och faktiskt få dem att bli nya klädesplagg. Det vill säga ge kläder och textilier nytt liv och få ut dem i kretsloppet igen. Tekniken är idag bristfällig gällande återvinningen av textilfibrer och särskilt ur blandmaterial.

Ett svenskt bolag, Re:newcell, har kommit på ett sätt att återvinna textilfibrer ur bomull. De säger sig ha hittat en process där de i stor skala kan utvinna fibrer på ett effektivt sätt och skapa nya textilier av bra kvalitet. Re:newcells process lämpar sig bäst för ren bomull men i framtiden kan de förhoppningsvis även hantera vissa blandmaterial.

Naturvårdsverket har satt upp mål att vi senast 2025 ska ha minskat mängden textilavfall med 60 procent jämfört med år 2015. Samma år ska 90 procent av det insamlade textilavfallet förberedas för återanvändning eller materialåtervinning till nya textilier. Om vi når dessa mål får framtiden utvisa, men det är bra att frågan lyfts och att vi strävar mot bättring.

Värt att notera är att en stor del av all miljöpåverkan i ett plaggs livscykel infaller efter att det lämnat butiken. Se därför till att ta hand om dina kläder på ett hållbart sätt; vädra istället för att tvätta när det är möjligt, ha klädbytardag med vänner, laga, lappa eller sy om.

Gemensamt för kedjornas textilåtervinning är att du vid inlämningen av en påse kläder får en rabattkupong på 50 kr som du kan använda när du handlar för minst 300 kr. Vi har aldrig hämtat ut en sådan kupong eftersom vi ändå undviker nykonsumtion på dessa butiker i största möjliga mån, men behöver du köpa något från just dessa märken i samma veva kan det ju vara en bra idé att skänka en påse textilier för att spara en slant och samtidigt lätta samvetet. :)

Jag är övertygad om att flera av er läsare är mer pålästa och sitter på information som vi missat att ta upp ovan, kommentera och komplettera gärna med information i kommentarsfältet! :)

Vad gör du helst med dina kläder och textilier som av någon anledning inte längre används?

19 tankar kring ”Vad händer med alla bortskänkta kläder?

 1. Fröken Minimalist

  Jag lämnar sällan kläder till klädkedjorna, utan skänker det mesta till olika välgörenhetsorganisationer (i alla fall det som kan användas). Resten, kläder och andra textilier som är sönder, skänker jag till textilinsamlingen som finns vid min återvinningsstation. Ärligt talat har jag inte jättebra koll på vart det tar vägen då, men tänker att det är bättre än att bara slänga dem bland brännbart.

  Svara
 2. Lisa

  Jag lämnar allt till återvinning hos kedjorna. Om jag behöver handla nytt så använder jag såklart kupongen. Lindex vill ha hela och rena plagg. Hm tar vad som. Stadium har haft inbyte av vinterjacka mot 500:- för att köpa ny. Bra deal när jag behövde jacka. Vi har tre barn och det går en del t-shirts, jeans, och strumpor. Det mesta ärver vi, men ibland behövs det fyllas på och byta ut trasigt. Börjar bli svårare med arv när de får sin egen stil.

  Svara
 3. Emeli

  När barnen vuxit ur sina kläder säljer jag de på loppis. Mina gamla kläder skänker jag bort till second hand butiker. Trasiga kläder får dottern till att sy med, brukar bli kläder till dockorna. Perfekt istället för att köpa nya tyger!
  Gamla lakan och handdukar tar sambon till garaget och har till trasor.
  Så här går inga tyger tyger till spillo ?

  Svara
 4. Annie

  Mina lakan använder jag till trasor och vaxremsor när jag vaxar benen : ) kläderna skänker jag till mina kollegor som älskar att se mig komma med stora påsar kläder jag inte längre använder. De som blir över lägger jag i myrornas container utanför matbutiken. Har även gett en tiggarflicka utanför Coop min gamla vinterjacka jag inte använde mer när det varit kallt ute. Detta året tänker jag ge till en hjälporganisation som hjälper hemlösa med mat o kläder. Det som de behövde mest var tydligen underkläder till kvinnor ( vilket man ofta slänger eftersom ingen vill köpa eller ha det av hygieniska skäl) men tydligen är det en bristvara till hemlösa som inte har eller kan få.

  Svara
  1. E.M.

   Skänker begagnat som är helt och användbart till Erikshjälpen. Det jag lämnar till textilinsamling (t.ex. Hemtex) är trasigt.
   Om någon vet om och var man kan lämna begagnade strumpor och underkläder som är i bra skick får ni gärna dela med er. Vad är det för organisation du ska lämna till, Annie?

 5. Nickan

  Hela kläder lämnar jag in på typ Erikshjälpen eller liknande loppisar. Trasiga/slitna och fläckiga kläder ( jag kallar det lump) och textilier har jag lämnat till Hemtex eller hm eller liknande. Hade ingen aning att de sen sorterade dem vidare, trodde allt gick till ren återvinning. Visste inte heller att tex Lindex bara tar emot helt och rent, då går de bort för mig.

  Svara
 6. Hanna

  Återvinningscentralen i Stockholm/Bromma har nu även textilinsamling(tror det även är för trasiga kläder) vilket verkar vara rätt så nytt enl pappa. Kan ju vara så att fler har textilinsamling, men det är ju ett bra ställe att ha insamling på.

  Svara
 7. Caroline

  Rena och fina kläder lämnar jag till en speciell secondhandbutik i Västervik som säljer det och jag får 40 procent av vinsten. De textiler som är smutsiga, noppriga och sönder eyc lämnar jag till h&m.

  Svara
  1. Jenny

   Just den butiken Caroline besöker jag varje sommar då jag hälsar på min svärmor. Den är så bra! Där handlar jag merparten av de kläder jag köper.

 8. Katarina

  Skänker merparten av gamla kläder till stadsmissionen och vid enstaka tillfällen till kedjorna. Har även sålt via Sellpy sådant som varit i bra skick och haft ett dyrare inköpspris vilket också varit en smidig lösning. Trasiga textilier slängs på återvinningsstation i särskild container, men funderar på att lämna till någon kedja för att kunna använda rabatt om något nytt behöver inhandlas. Intressant att det finns så dålig information om vad som faktiskt händer med det man lämnar in. Har precis fått barn och känner ett behov av att rensa ut kläder som inte används så det ska bli ett projekt under föräldraledigheten. Vi har försökt låna ärvda kläder av mina syskon men har fått så extremt mycket kläder av kompisar och framförallt släktingar. Hur säger man till sin svärmor att man inte behöver fler pyjamaser då man har begagnade, på ett snällt sätt? Tacksam för tips!

  Svara
 9. Miljonista- miljonär vid 25

  Intressant inlägg! Håller med om att det är en viktig fråga, vi har också flera användningsområden med våra gamla textilier, haha.

  /Miljonista – 21 år med mål att ha min första miljon vid 25

  Svara
 10. Marie

  Tips på intressanta böcker i ämnet:
  Lucy Siegle: To Die for: Is Fashion Wearing Out the World?
  Andrew Brooks: Clothing Poverty: The Hidden World of Fast Fashion and Second-Hand Clothes
  Elizabeth L. Cline: Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion

  Svara
 11. Sanna

  Ibland finns det lokala insamlingar också om man letar lite. Där jag bor finns det en större insamling av kläder, skor mm till ett land, och en privatperson som samlar in till ett annat land, men där även det finns ett visst samarbete med kyrkorna om det behövs något.

  Har själv börjat rensa ut. Det är mycket övning i ”kill your darlings” ;-) Men som ni uttryckte det så bra – lökmodellen. Det föll mig mycket i smaken. Har ett par som jag inte riktigt kan med att rensa av olika skäl. De får hänga kvar tills vidare. Nästa gång kanske de ryker. :-)

  Svara
 12. Elin Hagberg

  När det gäller egna kläder lämnar jag främst till hjälporganisationer men jag har även gett bort en del privat eller via bortskänkesgrupper. För barnkläder försöker jag främst ge bort privat eller i bortskänkesgrupper och först i tredje hand ge till hjälporganisationer. Jag har aldrig gett bort till HM och vet inte om de tar emot sådant i min stad, jag har inte sett några skyltar eller så om det. Kläder jag inte känner jag kan skänka bort slänger jag faktiskt i vanliga soporna eftersom de sällan har någon möjlighet att användas igen genom lagning tex och då vill jag faktiskt hellre att de förbränns lokalt än att de skickas till Tyskland för att eventuellt kunna återvinnas. Nu återvinns de som värme i bla mitt eget hem eftersom vi har fjärrvärme.

  Svara
 13. Sparanna

  Superintressant ämne! Läser man i H&M’s hållbarhetsrapport 2016 så står det att bara 1% av fibrerna i deras hållbara kläder (Conscious-kollektionerna) är återvunna, varav detta är större delen återvunnen polyester från PET-flaskor och bara 0,1% är bomull. Så det är inte speciellt mycket av textilierna folk lämnar in som blir till nya H&M-kläder, men förhoppningsvis blir det mer och mer vanligt i framtiden i och med att tekniken utvecklas.

  Ett par intressanta artiklar angående detta:
  https://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/feb/23/marie-kondo-joy-decluttering-waste-recycling-clothes-peak-stuff

  http://www.glossy.co/sincerity-sustainability/the-myth-of-closed-loop-manufacturing?utm_campaign=glossydis&utm_source=twitter&utm_medium=social

  Svara
 14. Johanna

  Bra inlägg! Vi brukar skänka eller försöka hitta nytt användningsområde. Monki samlar också in kläder och textilier.

  Svara
 15. Pingback: Hur Skänker Man Kläder Till Ukraina? - Needlewoman-broderi, garn och stickning

Lämna ett svar