Samarbete: Ta hand om dina kläder

I samarbete med Repamera.

Har du också en växande klädhög där hemma med kläder som behöver lagas? För mig tenderar den där högen att bli liggandes väldigt länge. Jag har ingen symaskin, ingen skräddare runt hörnet som jag lätt kan lämna in plaggen till, och jag gillade träslöjd bättre än syslöjd i skolan. Då blir tröskeln för hög att ta tag i att laga, trots att jag gillar plaggen och vill använda dem mer.

Lösningen på detta är tjänster som Repamera, som vi nu har ett samarbete med. Det är ett företag som lagar och syr om kläder via postorder för att du som konsument ska spara tid, pengar och minska din miljöpåverkan. Jag (Fru Minimalist) har självklart testat tjänsten och det är otroligt smidigt. Så här går det till steg för steg:

1. Beställa reparationstyp på hemsidan, exempelvis hål i tröja, dragkedja i jacka, sy upp byxor.

2. En förfrankerad påse dimper ner i din postlåda.

3. Du lägger kläderna i påsen och postar.

4. Kläderna kommer hem reparerade inom två veckor och kan återigen användas. För min del hade jag kläderna hemma igen inom en vecka (!).

Priserna varierar från 49 kr. Det är fasta priser på alla lagningar, exempelvis laga ett par byxor för 229 kr. Snabbt, smidigt, tydligt och till rimliga priser, är min upplevelse.

Själv lämnade jag in följande två plagg (se även bilder nedan):

 • Kostymbyxor. Ett par svarta kostymbyxor som spruckit rejält längs med ena låret. De har hängt i garderoben sedan tidig höst trots att jag saknat dem eftersom jag numera har så få byxor (3 stycken).
 • Skjorta/tunika. En rutig skjorta/tunika som spruckit och fått flera hål i anslutning till en dragkedja.

Kostymbyxor som spruckit rejält längs med låret.

Skjorta/tunika från Odd Molly som fått flera små hål.

En undersökning bland 1000 personer runt om i Sverige visade att 78% hade trasiga kläder hemma som de skulle vilja använda igen. Jag tror att många underskattar den energi det tar att komma sig för att laga kläder själv och därför blir det inte av. För tid det har vi alla om vi bara skulle prioriterar om, men att mäkta med bland andra små ”borden” är inte alltid lika lätt.

Sedan jag minimerade min garderob har jag valt att ha färre men vad jag upplever som mer kvalitativa plagg. Detta gör att jag blivit mer benägen att kosta på dem reparationer, dels då de är dyrare att ersätta dem, men även för att jag tycker mycket om dem. Jag har ju mestadels bara favoritkläder som jag verkligen gillar i min garderob numera.

Varför inte passa på att gå igenom klädhögen med med trasiga kläder nu under påsk när du förhoppningsvis har några extra lediga dagar. Laga det du kan själv och vill lägga tid och energi på, och beställ en påse att skicka in till Repamera för övriga plagg.

Hur lagningen av mina plagg gick? Nedan ser du där hålet tidigare var på skjortan/tunikan. Det syns inte alls att det tidigare varit flera hål där. På de svarta kostymbyxorna hittade jag inte ens var hålet/revan hade suttit tidigare för det var så diskret och fint lagat. :)

Detta är ett samarbete med Repamera.

Skjorta fint lagad via tjänsten Repamera. Det syns inte ens att det tidigare var flera hål just här ovanför dragkedjan.

16 tankar kring ”Samarbete: Ta hand om dina kläder

 1. M

  Bra tips! Jag har tre par byxor till min treåringen som väntar på lappade knän. Börjar nästan bli en ofrivillig hobby att lappa knän ;) att få dragkedjor lagade lämnar jag däremot gärna bort! Brukar vara mamma som åker på den.. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja lappa knän på byxor får göras regelbundet här också, även i rumpan ganska ofta ;) Ska inte ta åt mig äran dock för vi sparar dem på hög tills vi besöker mormor någon gång i kvartalet och får hjälp där. Hon har både symaskin och är en bättre sömmerska än någon av oss. :)

 2. Klara

  Tack för ett så bra tips!! Har precis i dagarna våndats över mina jeans som spruckit och en jacka där en söm gått upp. Brukar ofta ”halvlaga” mina kläder så de räcker lite till men detta kan nog ge ett bra resultat :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade tipset, det gör vi också! :) När man bor i Sthlm är det så lätt för många att tänka ”det är väl bara att gå till närmsta skräddare” men långt ifrån alla i Sverige har en skräddare nära, eller kommer sig för att gå dit. ;) Detta sänker tröskeln.

 3. Malin

  Jag brukar försöka fixa en del kläder själv men jag har också turen att ha en mamma som brinner för sömmnad som ofta är villig att lappa och laga. Hon bor nära och symaskinen står alltid framme. Fast ett par skor behöver nog en vända till skomakaren snart…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi använder oss också av min mamma till en del kläder, framför allt barnen då dessa slits snabbt och det är inte så noga om det blir en stor lapp i en helt annan färg etc som lagning. :)

 4. Elin Hagberg

  Lär er sy för hand, lagningarna ovan tar ca 10 minuter att laga för hand och kostnaden för tråd och nål är väl knappast ens en krona. Visst är det svårt att ta sig för ibland men detta är mycket basic. Ett uppslaget hål på ett synligt ställe på tex en kostymbyxa är mer den typ av lagning man bör överlämna till ett proffs, det är svårt att få riktigt fint som amatör.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag försökte laga mina kostymbyxor strax efter att de spruckit i höstas, men tyckte det var jättesvårt att få det jämt och det bara ”knölade”/rynkade sig. Tyget är ganska grovt då de är dyra kvalitativa kostymbyxor (använda någon dag i veckan året runt sedan 2007 och aldrig gått sönder minsta lilla tidigare). Nu efter den här lagningen ser jag inte ens var det ganska långa hålet/revan en gång var. ;)

 5. Maria

  Jag skulle precis första gången beställa en lagningspåse för favoritjeansen hos Repamera så er samarbetesrabatt kom jättelägligt. Jag brukar vara ganska duktig på smålagning, men just revor och o lappningar är överkurs. Så rabatt eller ej kommer jag nog att fortsätta med Repamera – så himla smidigt med en påse!

  Svara
 6. TJ

  Denna tjänsten tycker jag rimmar dåligt ur ett miljöperspertiv. Varför inte lämna till den lokala skräddaren? Istället postas kläder till skåne och sedan tillbaka. Känns inte hållbart.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bor du i Sthlm? De allra flesta som använder Repamera bor i resten av landet där ”lokala skräddaren” kan vara flera mil eller åtminstone km bort. Så fort tröskeln blir lite hög, så kommer sig folk inte för. Och då växer den där högen med trasiga kläder som skulle kunna komma till användning. Tillsammans med den där högen med kläder som ska tvättas för hand eller lämnas till kemtvätten. Sänkta trösklar är bra för att ta hand om kläder som redan är producerade och skulle kunna användas istället för att bara förvaras hos folk. Så ser vi på det. :)

  2. JP

   Tack för att ni tog er tid att svara. Nej, jag bor i ett litet samhälle, långt från Sthlm (men jag har bott i sthlm). Håller med om att det kan vara mer hållbart än att köpa nytt, men det var inte det scenariot jag utgick ifrån. jag tycker det är viktigt att tänka på transportkostnaderna i relation till miljön. Just reparation av kläder är en tjänst som man tex skulle kunna annonsera om på blocket (eller motsvarande) om det saknas skräddare i samhället, många besitter någonlunda kompetens att laga kläder. Att personer som bor i Sthlm där det finns tillgång till skräddare hellre väljer att skicka en blus till en skräddare i Malmö framför att anlita någon lokalt tycker jag man kan ifrågasätta ur en miljösynpunkt. Visst, det är säkert bekvämt, men inte ett hållbart miljöalternativ.

 7. Eva

  Vad är det för högkvalitativa kostymbyxor som Fru Minimalist regelbundet använt sedan 2007!? Sådana byxor vill jag ha! Skulle vara bra om något startade en kvalitetsbutik som projekt att ekipera svenskarna (eller världen) med kläder så bra och tidlösa att de behövde stänga butiken efter några år då alla fått tillräckligt. Butiksägaren kunde då ägna sig åt en och annan lagning medan 95% av tiden lades på helt andra projekt. Nå det var fantasier men det är å andra sidan där allt nytt föds… ;)

  Svara
 8. Karlsson

  Hej. Jag har en trasig byxa, men den använder jag till när jag t.ex. målar. Eftersom tyget är så slitet att det inte är värt att laga. Det är enda jag kommer på..

  Svara

Lämna ett svar