En mer hållbar modeframtid

H&M utlyser en klädinsamlingsdag i Sverige och tar därigenom ett steg mot en mer hållbar modeframtid. Den 17 april 2015 uppmuntras du som kund att lämna in gamla uttjänta plagg till H&M. Så mycket som 95 procent av alla kläder och textilier som idag hamnar i soporna kan återanvändas eller återvinnas. Trots detta slänger vi varje år i Sverige ungefär åtta kilo textilier per person.

Redan 2013 lanserade H&M, som första modeföretag i världen, sin globala klädinsamling, vilket även vi tidigare uppmärksammat på bloggen bland annat i blogginlägget här. I början av 2014 lanserades de första plaggen innehållande återvunna textilfibrer från klädinsamlingen.

Målsättningen med klädinsamlingsdagen är att samla in fem ton förbrukade kläder och textilier på en dag. Du kan lämna in alla typer av plagg och textiler, oavsett varumärke och skick. Bara packa dem i en påse och besök din närmaste H&M-butik. Du som lämnar in förbrukade textilier under klädinsamlingsdagen får som tack dubbla värdekuponger á 50 kr för varje inlämnad påse, dock max fyra per person. Rabattkupongerna kan användas vid köp över 300 kr.

Kommer du delta i H&M:s klädinsamlingsdag nu på fredag den 17 april eller lämnar du hellre kläder och textilier till välgörenhetsorganisationer?

14 tankar kring ”En mer hållbar modeframtid

 1. Hanna

  Jag lämnar till h&m, men bara sådant som är i för dåligt skick för att lämnas till välgörenhet. Med andra ord lämnar jag fläckade och trasiga kläder samt tygbitar som blivit över från olika syprojekt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja lite otur kanske. Vi får hoppas att det positiva är att många är i rensartagen och går igenom sin garderob, och att de är kloka nog att dela upp kläder som Hanna med fläckade och trasiga kläder till H&M och finare till klädbytardag alternativt välgörenhet. :)

 2. Annie - Annies Enkla

  Säger som Hanna, jag skulle inte lämna fullt dugliga kläder till H&M utan ge dem till välgörenhet så som Erikshjälpen eller SAM-Hjälp (Jönköping).

  Ja, tänkte väl det var något samma dag, vad är oddsen att det blir samma dag som Klädbytardagen? De kanske tänker att folk ändå är i klädrensartagen..? Men hellre byta kläder än att ”slänga” dem till H&M…

  /Annie

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tvekar på att H&M hade koll på Naturskyddsföreningens klädbytardag, även om jag är inne på samma spår som du – folk är ju ändå i rensningstagen och går igenom garderoben etc. Det vore dock naturligare om H&M då hade sin dag efteråt om de tänkt till. Men som jag skrev nedan, trasiga och fläckiga textilier kan gå till H&M och finare till klädbytardagen alterantivt skänkas till välgörenhet. Det borde vara den bästa lösningen. :)

 3. TJ

  Hej! Lite off topic, men måste fråga: vad använder ni för theme i WordPress? Tycker att er blogg är så härligt minimalistisk. Tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du tycker blogglayouten är minimalistisk – då har vi lyckats med vår avsikt. :)
   Vi använder oss av theme ”Twenty Twelve”.

 4. Ingrid

  Weekday och Monki tar också emot gamla kläder till återvinning. Båda butikerna ingår i H&M-”paraplyt”. Weekday tar även emot skor.

  Svara
 5. Ninni

  Kappahl och Hemtex tar också emot kläder.

  Jag lämnar kläder som fortfarande är användbara till välgörenhet. Tygrester från syprojekt och kläder som är bortom all räddning går till återvinning. Precis som med allt annat jag rensar ut.

  Svara
 6. Vardag hela veckan

  Jag har aldrig lämnat något till HM utan försöker sälja eller skänka till välgörenhet. Dock är målet att försöka slita ut kläderna hädanefter och då är det ju jättebra om resterna kan gå till återvinning!

  Svara
 7. M

  Jag tycker det är toppen att kunna lämna det som är sönder, eller för slitet för att någon annan ska vilja ha. Jag brukar lämna till hm i vanliga fall. Nu var det flera månader sen sist men ska definitivt samla ihop det som ligger på vänt. Förr hade jag sällan användning för kupongen man får men nu med en liten i familjen så handlar jag gärna en del basplagg där till henne. Och med färre plagg som är i dåligt skick nuförtiden (det är bra ;)) så tänkte jag passa på nu när vi får dubbla kuponger, det är snällt både mot min plånbok och mot de plagg som inte har något andrahandssyfte för mig eller någon annan :)

  Svara
 8. Maria

  Jag kommer gå dit idag med två kassar. Efter en snabb rensning fick jag ihop 4 kassar så min man tar en vända dit han också. Det är bara trasiga och fläckiga kläder samt några helt utslitna och trasiga sängkläder som har hamnat i påsarna. Hela kläder skänks till kvinnojouren eller brödet och fiskarna. Checkarna kommer göra stor nytta nu när vårgarderoben till 3 barn ska fyllas, oftast köper jag begagnat men ibland är det kul med lite nytt.

  Svara

Lämna ett svar