10 minimalistiska vardagsrutiner

Det är snart två år sedan vi började vår minimalistiska resa på allvar genom att starta vår blogg. Att rensa ut onödiga prylar och minska på antalet saker som kommer in i hemmet har alltid varit en kärna i vår minimalism. Vi har dock insett att hur mycket vi än försöker så kommer det alltid in nya saker i hemmet. För att hantera detta har vi längs vägen funnit och utarbetat en del vanor och rutiner för att underlätta hanteringen av inkommande saker, såväl nya som redan befintliga saker.

Här är 10 minimalistiska rutiner som vi funnit hjälper oss i vardagen:

1. Återsamlingsplats för dagliga prylar. Vi har skapat en varsin återsamlingsplats i våra Billybokhyllor.  När vi kommer innanför ytterdörren efter en dag på jobbet, en löptur eller något ärende, så lägger vi tillbaka plånbok, nycklar, mobiltelefon, hörlurar, passerkort, Kindle, och liknande prylar på dess rätta plats. På så vis vet vi också var vi hittar dessa när vi ska iväg.

2. Laddningsstation för elektronik. Nu för tiden behöver mobiltelefonerna laddas i princip dagligen och för att slippa hålla på att flytta eller tappa bort laddningssladdar har vi våra vanligaste laddningssladdar i ständig beredskap på ett och samma ställe i lägenheten. Även när mobiltelefonerna inte laddas brukar vi ha dem liggandes vid laddningsstationen för att det är smidigt att veta varifrån det ringer etc.

3. Ta hand om använda kläder direkt. Både jag och Herr Minimalist byter om från kontorskläder till myskläder det första vi gör när vi kommer hem från jobbet. Kläder som är fräscha nog att användas igen åker tillbaka in i garderoben/byrån, och övriga i tvättkorgen. Tidigare hade vi kläder liggandes i såväl badrum, vardagsrum som på sängen, golvet eller på en stol i sovrummet. Nu försöker vi ta hand om kläderna direkt för att slippa att ständigt städa undan och plocka plagg från alla möjliga ställen.

4. Köksmaskiner förvaras utom synhåll. Brödrost, kaffemaskin, blender, bakmaskin, stavmixer, våffeljärn liksom förvaringsburkar med te, kaffe etc tar alla upp arbetsutrymme om de står på köksbänken. Var för sig ser det inte ut att ta mycket plats i anspråk, men har du ett par maskiner eller burkar framme så har du betydligt mindre arbetsyta. Det tar några sekunder att ställa dem i ett skåp så snart du skapat en plats för var och en. Använder du någon av dem flertalet gånger varje dag, exempelvis vattenkokaren eller kaffamaskinen, kan det vara motiverat att just den enskilda köksmaskinen får stå framme på en bestämd plats.

5. Diska direkt. Låt inte diskhon bli någon slags mellanlandning för smutsig disk. Ställ antingen ner disken i diskmaskinen eller diska direkt. Oftast när du lagar mat ska något koka, sjuda eller vara i ugnen några minuter, passa då på att diska undan det du använt eller ställ det som går i diskmaskinen. Det är varken roligt att komma in i ett kök med en köksbänk eller diskho full med smutsig disk, eller att äta i den miljön.

6. Håll bord, hyllor och bänkar fria. Köksbänkar, skrivbord, nattduksbord, badrumshyllor, bordsskivor etc. Gör dem fria från saker och försök behålla det så. Vårt vardagsrumsbord är i princip alltid helt fritt från prylar och prydnadssaker, likaså skrivbordet där vanligtvis endast vår laptop och en lampa står. Om var sak har sin plats är det betydligt lättare att hålla dessa ytor fria.

7. Ej reklam tack. Trots denna skylt på postlådan smyger det sig regelbundet in diverse direktadresserad reklam och samhällsinformation. Istället för att låta denna reklam bli liggandes med övrig post i väntan på hantering, låter vi den omedelbart hamna i återvinningen. Ibland hinns den sorteras ut redan i hissen upp till lägenheten, men oavsett när så tar det inte många sekunder i anspråk. Låt inte reklamen ligga och ta plats, fokus och energi bland övrig post.

8. Slutför magasin och tidningar. Läs, hantera och återvinn. Medan du läser ett magasin, ta samtidigt hand om eventuellt intressant innehåll direkt. Finner du en intressant artikel klipper du ut den eller tar ett foto med mobilen av den. Är det ett recept kan du också ta ett foto av det, alternativt sätta in det i din receptpärm, eller som vi lägga in det i en digital receptbanken i exempelvis Anylist. Finns det mot förmodan en oemotståndlig rabattkupong klipper du ut den direkt när du stöter på den i tidningen. Högar med tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång efter att de redan blivit lästa fyller ingen funktion i hemmet mer än att skapa oordning.

9. Behovsanalys. Dagligen utsätts du för många frestelser att köpa saker du egentligen inte behöver. Inte minst genom de ca 1500 kommersiella reklambudskap som på ett eller annat sätt når de flesta av oss en vanlig dag. Genom att göra en behovsanalys är det lättare att inte falla för frestelser och lockande erbjudanden. Numera görs behovsanalysen utan att vi ens reflekterar över det, det går på ren rutin. :)

10. Tacka nej till gratis saker. Åker du kommunalt i en storstad, bor nära ett centrum eller jobbar på ett större företag, är det inte helt ovanligt att du nu och då erbjuds att ta emot gratissaker. Allt från tidningar, pennor, vattenflaskor, kontantkort, till varuprover för skönhetsprodukter eller någon form av matvaror med, i de allra flesta fall, dåligt innehåll. Dessutom får du säkerligen då och då erbjudanden om gratissaker i samband med tidningsprenumerationer etc. Dessa saker tackar vi vänligt men bestämt nej till.

Framöver kommer vi även publicera en lista med minimalistiska digitala rutiner och vanor som hjälper oss i vardagen, håll utkik på bloggen.

Har du någon minimalistisk vana eller rutin som hjälper dig i vardagen?

22 tankar kring ”10 minimalistiska vardagsrutiner

 1. Christina Olsson

  Inser att jag nog gör det mesta på listan av ren vana. Var sak på sin plats är en tumregel som man kommer långt med! En in, en ut är en annan vana som håller fason på antalet prylar.

  Bra inlägg. Får jag lov att reblogga det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också fått in de minimalistiska vanorna och rutinerna. När man väl fått in vissa rutiner så faller nog andra på plats lite per automatik, som du är inne på med ”var sak på sin plats” etc.
   Självklart får du gärna reblogga inlägget. :)

 2. Linnea

  Vi har börjat skänka vidare tidningar vi köper eller prenumererar på. När folk är på besök så skickar vi den vidare, helt enkelt. Dagstidningen slänger vi, men andra tidningar går ofta att hitta nya läsare till.

  Svara
 3. Anja Tidman-Fuchs

  Jag inser nu att jag verkligen inte har haft dessa rutiner senaste veckan… Jag har målat om och bytt handtag på min byrå i helgen och alla småprylar (vantar, mössor, cykellysen, simmössor, simglasögon m.m.) har legat utspridda på golvet i väntan på att jag kunde låna en borrmaskin för att borra hål för nya handtag – vilket jag igår äntligen kunde göra.. Det sjuka är att när jag hade alla prylar på golvet blev det automatiskt mycket stökigare, post som låg kvar, småprylar som hamnade på golvet m.m. Nu är dock ordningen återställd och byrån blev jag dessutom jättenöjd med! Från en tråkig träfärgad billig byrå till en ljust grå med mässingshandtag! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant reflektion! Tack för att du delar med dig, alltid kul att höra om andras verkliga händelser från vardagslivet. :)

 4. Allan

  Jag har slutat köpa tidningar och magasin och läser allt i appen Readly. Känns mycket mer miljövänligt än att dra hem högavis med tidningar och magasin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, appen Readly är riktigt bra och prisvärd. Vi prenumererade på den under en semesterperiod men insåg sedan att vi till vardags inte har tid att läsa den mängd magasin man får tillgång till. :)

 5. bobohanna

  Mycket inspirerande inlägg! Jag älskar att städa och ordning och reda och var sak på sin plats. Men ibland glider jag ifrån det helt, sjuka barn, dålig sömn, spontana påhitt och helt plötsligt ligger det grejer i vart enda hörn!

  Annars gillade jag 3:an! Den kommer jag jobba på ;) kan komma på mig själv att sitta i soffan med jobbtröjan och inte alls känna mig speciellt ledig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag känner igen det du skriver att ibland kan det komma en dag eller två när mycket stökas till och tiden och energin inte finns att skapa ordning just där och då. Det är nog mänskligt. ;) Sedan ”piggnar” man till, ”vaknar upp” och går och plockar och gör det fint igen. Att allt då har en given plats gör dock att undanstökandet går fortare, och rutinerna och vanorna gör åtminstone att detta sker allt mer sällan. :)

 6. Michel Larsson

  Intressant inlägg fru minimalist :) Kul att man kan känna igen sig i så mycket av vad som dyker upp här. Det blir som en bekräftelse på det man både gör och tänker på i vardagen när man får detta skriftligt.

  Punkt två i listan har jag funderat på i omgångar, det är ju nämligen så att jag ogillar sladdar och har mina laddstationer lite här och där i lägenheten. Nu har Ikea (som ni nog känner till) lanserat trådlösa laddningsplattor som går att köpa separat eller som möbel. Detta känner jag mig inte helt hundra på då jag försöker minska min konsumtion, men det känns lite lockande måste jag erkänna. Hur tänker ni kring den lösningen?
  Punkt tre i listan har jag haft lite extra fokus på på den senaste tiden, det är dessutom bra att inte slita ut de kläder man gillar i hemmet och markera för sig själv att man har kommit hem. Tidigare hade jag en tendens att samla klädhögar på soffan, jag bor nämligen i en etta på 40 kvm och har inget sovrum. Kläder som inte är redo för tvättmaskinen hänger jag på galjor i ett utvalt skåp, jag får för mig att de håller sig fräschare då. :)
  Apropå punkt 10 så har jag fått en ganska skön stämpel på min arbetsplats, kollegor + min chef lägger inte längre saker på mitt skrivbord i vetskap om att jag bara slänger det! Haha.
  (Blev en väldigt lång kommentar nu, dags att avrunda!)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du uppskattade inlägget. :)

   Jag antar att det är dessa laddningsbara möbler från Ikea som du syftar på:
   http://elledecoration.se/ikea-slapper-laddningsbara-mobler-for-smartphones/
   Den dag du ändå behöver en lampa eller planerar att byta ut någon möbel, så kan det ju vara idé att kika på dessa kombinerade möbler och laddningsstationer.

   Haha, vad roligt gällande din upplevelse av punkt 10. Gäller det bara ”saker” eller även dokument och papper?
   Jag hade en chef som hade så stökigt skrivbord att man inte fick lägga papper på skrivbordet för då kom de bort i röran, hen ville istället att de skulle läggas på skrivbordsstolen om de var viktiga.

 7. Matilda

  Har nyss hittat till er blogg och börjat lusläsa ”från pärm till pärm”, love it! Jag har under ett par år mer eller mindre medvetet rensat massor. Insett att ingen nostalgi sitter i saker och älskar frihetskänslan av att öppna ett skåp och där i finns bara saker som man behöver och använder! Nu har vi en dotter på fem år som dock står för en stor del av sakerna som tar plats och som till stor del inte kan tas bort, leksaker (funkar tyvärr inte längre att tänka några få fina träleksaker, det är så mkt annat som de influeras av idag och det går inte att vara tråkiga morsan/farsan jämt och säga nej till precis allt som kompisar har), uteleksaker, kläder och extrakläder för alla väder osv. Men vi förösker verkligen hålla det på en begränsad nivå.

  Jag har säkert tusen frågor och någon har ni säkert svarat på i nåt inlägg som jag missat. Men det jag är i just nu som jag gärna skulle vilja höra er syn på är vars köper du dina kläder? Tänker att jag vill köpa färre men med bra kvalitet till isf ett högre pris men blir alltid så rådvill vad det är. Ibland tror jag man bara betalar för märken och ibland tror jag att bara ordet ekologisk eller naturmaterial höjer priset till det dubbla. Vad är bra kläder egentligen? Har du tips på märken eller affärer?

  Sen skulle jag vilja hitta något bra digitalt sätt att synkronisera mitt kch min mans liv vad gäller kalender, checklistor, handlingslistor. Men många appar är så gigantiska med massa funktioner. Jag vill ha det enkelt! Tips?

  Det digitala kan stressa mig mkt, hur sorterar man det på ett bra sätt? Bilder överallt, på mobilen, kameran, man skickar i sms, de finns på instagram. Hur samlar jag dom bra på ett ställe?

  Jag har gjort en idemapp på datorn där jag sparar inspirationsbilder. Men det blir så krångligt och mkt jobb då jag ofta gör skärmdumar för då ska man skicka över dessa till mailen för att sen öppna och spara över i rätt kategori i idemappen. Har du något förslag på enklar lösning för idebilderna?

  Tusen frågor

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, kul att du hittat vår blogg och vill läsa alla inlägg. :) Jag hoppas du finnar mycket inspiration!

   När det kommer till kläder så köper jag en del på nätet då jag inte vill lägga tid på att gå i butiker etc. När man kokat ner sin garderob till ett fåtal märken som man tycker fungerar vad gäller kvalitet, typ av kläder etc, så är ju fördelen att man oftast vet vilken storlek man ska ha. :) Under graviditeten köpte jag mycket från Boob Design i ekologiska material, men till vardags när jag jobbar har jag mycket kläder från Gant i ull och bomull (tyvärr ej ekologisk sådan). Du får leta vad som är din stil och hitta märken som fungerar för dig. Det är en fördel om det är naturmaterial eller ekologiska material, men det känns som utbudet av detta är ganska litet. Jag motiverar min icke-ekologiska garderob med att den i alla fall är betydligt mindre än de flesta andras. ;)

   Handlingslista för mat synkroniserar vi genom appen Anylist som vi skrivit om i länken nedan. Den appen har underlättat vår vardag vad gäller matplanering och handling enormt. I betalversionen kan du även läsa in recept genom en enkel knapptryckning i din webbrowser, vilket vi gjort, och på så vis enkelt göra matplanering för veckan och samtidigt skapa din shoppinglista utifrån recepten. Appen är väldigt enkel men har många smidiga funktioner.
   http://minimalisterna.se/apptips-anylist/

   To-do-lista kan synkas med andra i appen Remember the milk som Herr Minimalist älskar. Jag tycker den to-do-appen har för många funktioner. Du kan läsa mer om den här:
   http://minimalisterna.se/apptips-remember-the-milk/

   För att synka sina kalendrar borde borde Outlook och Google/Gmail vara hyfsade.

   Ett till app-tips för noteringar etc är Simplenote som Herr Minimalist skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/apptips-simplenote/

   Vad gäller hur du sorterar foton etc på bästa sätt har jag inget enkelt konkret tips men kanske kan du kika i detta inlägg där vi skrivit lite kring det och om int annat hitta något tips bland kommentarerna:
   http://minimalisterna.se/rensa-bland-digitalfoton-direkt/

 8. M

  Intressanta frågor på sista kommentaren. För övrigt så älskar jag också när jag hittat en ny blogg och får läsa pärm till pärm. Älskade när jag fick göra det med er blogg! Det här är en av de få som det är roligt att fortsätta följa också :) kanske nästa inlägg blir ett inlägg där minimalisterna svarar på läsarnas frågor? :) sista kommentaren hade nog tillräckligt med frågor :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Roligt att nämner att vi borde ha en frågestund, vi hade nämligen förberett ett sådant inlägg över påsk, men av olika anledningar blev det aldrig att vi publicerade det. Kanske finns det ett intresse för det ändå. Vi funderar en vända till, kanske dyker frågestunden upp vid någon annan av vårens långhelger. Håll utkik! :)

 9. Hanna

  Istället för en massa lappar överallt så skriver jag i mobilen på S Memo, (Samsung). Den har jag tagit fram i första sidorna, så det är lätt och se den. Inköpslistor, komma ihåg notiser mm. När dom grejerna är gjorda så raderar jag bara. Har ingen pappers kalender, onödigt när den ändå finns i mobilen.

  Svara
 10. Johan

  Jag övar på att ”ja” och ”nej” ska hamna på rätt plats när jag hamnar i valsituationer. Ja till det som är i linje med mina värderingar och som är närande på längre sikt och ”nej” till det som är tärande, dit räknar jag det mesta av materiella ting, ibland tror jag att något jag köper är närande (eftersom jag ”köpt” reklam budskapet) men oftast lämnar det mig med en tom känsla efter ett tag.

  En annan vana jag håller på att utveckla är att avveckla relationer som är övervägande tärande och stärka de som är övervägande närande.

  Tack för en mycket närande blogg :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din mycket intressanta kommentar och reflektion!
   Det är helt klart en betydligt svårare övning än det kanske ger sken av. Jag reflekterar mycket över vad jag säger ”ja” respektive ”nej” till själv just nu då jag inte vill ha för fullspäckat schema som föräldraledig, men ändå gärna vill engagera mig i vissa saker eller träffa personer som ger mer energi än de tar. Samtidigt som det sista jag vill är att känna mig stressad med vår lilla dotter och jag måste ha i åtanke att min energinivå med ständig sömnbrist inte är vad det tidigare var. ;)

   Jag läste i någon bok att ”Om du inte tar dig tid att träffa och fördjupa relationerna med några av dina vänner, kommer du snart bra ha massa ytliga bekanta”.
   I takt med att man får allt mindre fritid på grund av barn, jobb, kanske flytt längre bort etc tycker jag det är naturligt att börja fundera över sina relationer med vänner. Vilka vill jag lägga tid på att träffa, komma närmre och vilket ger energi och känns som de vill träffa mig? Vilka träffar jag av ren slentrian för att vi en gång i tiden råkade hamna i samma klass och det känns som vi ”borde” hålla kontakten?

Lämna ett svar