Utrensning av oändliga mängder pennor

Hur många pennor behöver man egentligen? Och hur kommer det sig att man plötsligt har oändliga mängder pennor utan att man riktigt minns hur, när och varför de kom in i hemmet?

Idag började vi vår första semesterdag med att leta reda på och rensa ur alla våra gömmor av pennor. Vi gick igenom alla typiska ställen där pennor normalt gömmer sig som skrivbord, köksskåp, väskor, lådor med mera. Totalt hittade vi 89 pennor (se bild). En ganska imponerande summa med tanke på att vi bara använder en eller kanske två pennor några gånger per vecka samt att Herr Minimalist dessutom redan gjort en rensning av trasiga pennor och gratispennor när vi flyttade ihop i vintras.

Som experiment valde vi att kategorisera pennorna efter typ, behov och syfte:

 • Kulspetspennor med gelbläck – 14 st (3 röda, 5 blå, 6 svarta)
 • Fiberpennor – 8 st
 • Överstrykningspennor – 12 st (3 rosa, 3 gröna, 3 blå, 3 gula)
 • OH-pennor – 5 st (1 blå, 1 grön, 2 röda, 1 svart)
 • Märkpennor – 6 st (1 blå, 1 grön, 1 röd, 3 svarta)
 • Akvarellpennor – 12 st (diverse färger)
 • Kalligrafipenna – 1 st
 • Textilpenna – 1 st
 • Kroki-blyertspennor – 6 st
 • Färgblyertspennor – 5 st (1 blå, 1 grön, 2 röda, 1 gul)
 • Kulspetspennor – 6 st
 • Reklampennor av dålig kvalitet – 13 st

Därefter gjorde vi den övning som alltid följer naturligt av en första inventering, det vill säga att kartlägga våra egentliga behov genom att ställa oss några kontrollfrågor rent generellt och för respektive penna:

 • När, hur och varför använder vi generellt pennor idag?
 • När användes denna specifika penna senast?
 • När kommer jag att använda denna specifika penna nästa gång?

Och därefter rensade vi enligt de klassiska fyra s:en det vill säga spara, sälja, skänka och slänga. En stor del av pennorna var uttorkade och kunde slängas direkt. En mindre del av pennorna är fullt funktionsdugliga med fyller inget behov hos oss alternativt är en dubblett, dessa tar vi till våra arbetsplatsers kontorsförråd. En del av pennorna kommer vi ge bort till vänner och släktingar med barn som har betydligt mer nytta av dem. Totalt behöll vi 23 olika pennor.

Vi kom även fram till några ytterligare insikter genom denna rensning.

Vi kommer aldrig mer att plocka på oss reklam- och gratispennor igen om det inte finns ett konkret behov och enbart om dessa dessutom är av bra kvalitet. Dock är dessa typer av pennor nästan alltid av dålig kvalitet och blir därför bara liggande oanvända.

De pennor vi redan äger och gillar kommer vi fylla på med nya bläckpatroner när de är slut. Det är dumt att slänga hela pennan då bläckpatronen kan bytas ut. Köper man en lite bättre penna som till exempel våra personliga favoriter för vardagsbruk, Pilot G-2 07 (Herr Minimalists favorit) och Pilot Supergrip M (Fru Minimalists favorit), så går det nästan alltid att köpa till extra bläckpatroner till en minimal kostnad.

En anledning till att vi både köpt och på annat sätt tagit hem så många dubbletter av pennor för samma behov beror på att vi inte haft översikt över vilka pennor vi faktiskt redan har. Ofta beror bristen på översikt att pennorna är spridda på för många olika ställen alternativt att man äger för många pennor och inte orkar sätta sig in sitt eget utbud. Denna insikt kan för övrigt appliceras på mycket annat som kläder i garderoben med mera.

Den gamla klassikern proaktiv konsumtion är som vanligt en återkommande anledning till att vi hittar helt oanvända saker, i detta fall pennor, överallt i våra förråd och förvaringsutrymmen.

På det hela taget var det en riktigt rolig och intressant övning att rensa ut pennorna. Vi hade mycket fler pennor än vad vi initialt hade gissat och det tror vi gäller de allra flesta människor. Efter rensningen kändes det som vanligt otroligt skönt och befriande att bara äga det vi faktiskt behöver samt ha full kontroll på vilka saker detta är och var de är förvarade.

Hur många pennor har ni totalt i era hushåll?

11 tankar kring ”Utrensning av oändliga mängder pennor

 1. Nata

  Kul att hitta en svensk blogg om minimalism! Har bläddrat i arkiven och ser fram emot att följa er. När det kommer till pennorna så får jag säga: ojojoj, alldeles för många! Jag orkar inte räkna. Trots idogt rensande senaste 10 åren. För tuschpennor, stiftpennor och bläckpennor är läget hyfsat under kontroll och större delen av utbudet används. Men färgpennor, grafitpennor, kritor, ritkol och farfars gamla bläckpennor (den sorten man doppar i bläckhorn) fyller två arkivboxar utan problem. Och spenderar större delen av tiden i dem också tyvärr. Å andra sidan är jag definitivt inte redo att släppa dem än. Kanske plockar jag fram farfars pennor och har som inredningsdetalj så de åtminstone får se lite dagsljus.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Kul att du hittat hit! :)

   Ja, det är jättesvårt med nostalgiska och ärvda prylar har vi också märkt. Någon dag framöver ska vi försöka oss på att skriva ett inlägg kring hur man kan hantera dessa på ett bra sätt men först måste våra egna tankar på området få mogna lite känner vi.

  1. Minimalisterna Inläggsförfattare

   Men om pennorna alltid ”bodde” på samma ställe skulle det aldrig vara svårt att hitta dem. Fast det är klart, är alla trasiga eller slut så spelar det ingen roll. :)

 2. Samara

  Ni fick mig till att räkna kryddor en fredagkväll, men pennor, nej där går gränsen, haha. Jag har ju pennor i alla rum, inkl badrum och tvättstuga, i alla handväskorna, i alla bilarna osv osv, jag har mer pennor än jag vågar tänka på, för jag vill inte behöva resa mig upp när jag behöver en ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Kul att kunna motivera, även en fredagskväll! :)

   Angående pennorna. Hur många ställen har du som du sitter ned på? Och på vilka av dessa ställen behöver du i praktiken en penna? Och hur många olika typer av pennor använder du egentligen, kanske har du i några få favoriter som du föredrar?

   Vem vet, kanske räcker det med en penna av favorittyp i respektive ”rum” med konkreta pennbehov? Då blir inte behovet så stort till slut. :)

 3. Per Berglind

  I en avlägsen framtid kommer vi inte att slänga pennor när bläcket tagit slut. Vi kommer att sätta in en ny bläckpatron. En standard för hur bläckpatroner skall se ut kommer att bestämmas.
  En minifråga i ett slitåslängsamhälle, men viktig i ett samhälle som tar miljöfrågorna på fullt allvar.

  Svara
 4. CJH

  Massor. Jag tar i regel emot reklampennor (om det är bra pennor) och kastar inte pennor förrän de är helt slut eller intorkade.

  Svara
 5. Björn

  Jag har 7 pennor totalt

  Parker Sonnet GT stiftpenna 0.5
  Parker Sonnet GT bläckpenna (med gel)
  Parker Sonnet GT Rollerball
  Parker Sonnet GT Fountainpen
  Parker Ingenuity

  Fisher Space pen bullet som sitter i min plånbok som jag verkligen älskar (Architects Wallet av FormFunctionForm)

  Surface Pro 4 pen som är en penna till min nya ”laptop” Surface Pro 4 som gjorde att jag nu ersatt två laddningsdosor till mobiltelefoner då det finns ett USB-uttag i laddaren till datorn samt ett USB-uttag i datorn vilket gör att jag kan ladda båda mina mobiler samtidigt.

  Sedan använder jag enbart två sorters anteckningsblock.

  Rhodia DotPad No.16 (A5-storlek), köper alltid hem en bunt av 10st när jag är inne på mitt sista.
  Moleskine Volant Extra Small, har alltid 10 extra liggande då jag i snitt förbrukar en per månad då den sitter i plånboken så jag alltid har penna och papper med mig

  Skall jag tänka efter så borde jag kunna rensa ner detta till 3 pennor, Parker Sonnet GT stiftpenna, Fisher Space Pen och Surface Pro 4 pen

  Jag använder inte de andra så pass ofta att jag känner att jag behöver ha kvar dem, men det är väl det enda jag samlar på så det tar verkligen emot att bara tänka på det.

  Sedan har jag en penna till på jobb, en Ballograf Epoca med arkivbeständigt bläck

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vad härligt att få ta del av ditt perfekta penn-kit som kombinerar design, funktion och exklusivitet på samma gång. Den dag våra enkla men mycket uppskattade Pilot G-2 börjar gå på sista versen ska jag överväga en Parker. :)

Lämna ett svar