Ett oväntat rensningssug

Nu när vi kommit igång ordentligt med rensningen av onödiga prylar i vårt hem så har det uppstått en oväntad bieffekt. Vi kan när som helst bli otroligt rensningssugna.

Känslan påminner lite om då du blir sugen på något ätbart men inte riktigt vet på vad och plötsligt kommer på dig själv med att rota runt i kylen eller skafferiet. I vårt fall händer det numera rätt ofta att vi står och rotar i någon låda eller kikar i en garderob och funderar på vad som kan säljas, skänkas eller slängas.

Det är som att rensandet har blivit lätt beroendeframkallande. Det är så härligt med den ordning, rymd och känsla av kontroll som uppstår när vi gör oss av med fler och fler onödiga saker. Sinnet känns lite lättare och världen lite enklare för varje sak som försvinner. Befriande och härligt!

Rensandet skulle kunna jämföras med att träna. När du inte tränat på ett tag kan det ta emot ordentligt att komma igång igen. Känslan av och därmed längtan efter att vara i form är bortglömd och motivationen låg. Men när du väl är igång igen är det svårt att förstå att du någonsin valde att leva utan daglig träning. Precis så är det med själva rensandet, när du väl är över tröskeln är det så roligt att du börjar se fram emot det.

Kan du känna igen dig i det vi beskriver eller låter det bara heltokigt? :)

10 tankar kring ”Ett oväntat rensningssug

 1. Rebecka

  Det låter helt normalt, det är härligt att komma in i ett flow även om man som sagt var inte alltid vet exakt vad man vill rensa för stunden, vissa utrymmen är enklare/roligare än andra. :)

  Jag är i full gång med att rensa ut gamla skolpapper och prydnadssaker som jag har förvarat på mina föräldrars vind. Jag har även ett helt sovrum fullt med grejer (en helt full bokhylla, en stor förvaringsmöbel, lådor under sängen, garderob med kläder + prylar etc) fast jag har flyttat hemifrån för länge sedan. Så mycket som jag har klagat på mina föräldrars förmåga att samla på sig saker så insåg jag att jag måste föregå med gott exempel. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja att rensa hos sina föräldrar är för de hårdaste av de hårda. Dels har man ofta hur mycket saker som helst där och dels är de ofta förknippade med rätt mycket nostalgi som gör det svårare.

   Baserat på var vi själva började och responsen vi får här på bloggen så verkar mångas favoritställe, för att komma igång, vara garderoben. :)

 2. Samara

  Ni får väl komma hit och hjälpa mig att rensa om det är färdigrensat hos er ;)
  Jag är motsatsen till en minimalist, jag har allt och lite till, jag har ärvt många släktingar, och sparar på det mesta, gamla foton, smycken, möbler, cyklar, först i vintras sålde jag 2 sparkar, en hade jag ärvt 1995 och en 1999, det är så mycket saker här så man knappt kan gå, jag rensar varje dag, faktiskt, och säljer en del, ger bort en del, och kastar sånt som är rent skräp, men det är så mycket så det verkar aldrig ta slut.
  jag vill ju ha mina ärvda minnen, men inte riktigt så mycket som vi har nu.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vem vet. Det kanske finns affärspotential i att hjälpa andra rensa? :)

   Antingen måste du bo väldigt stort eller så är du ett proffs på förvaring låter det som. Hur som helst så behöver rensandet inte gå snabbt tycker jag, även om man bestämt sig.

   Ett knep som kanske passar dig är att ha en ”3-månaderslåda” det vill säga när du hittat något hemma du tror dig inte behöva så kan du lägga det i lådan. Sedan går du igenom lådan var tredje månad och om den är full av saker du inte saknat kan du överväga att göra dig av med dem på ett eller annat sätt. Om tre månader känns för snabbt kan du köra en 6-månaderslåda istället. ;)

   Det där med ärvda saker är supersvårt. Vi har inte riktigt landat i hur vi hanterar den frågan än. Har du någon input får du gärna dela med dig av denna. :)

 3. Samara

  Jag har ju verkligen ärvt massor, det blir ju så när man är enda barnet, och enda barnbarnet på ena sidan släkten, Jag sparar på mycket som många andra tycker är skräp, min pappas gamla pass, bouppteckning efter farmors mor osv, men det tar ju inte så stor plats, många minnen är rätt små grejer. Jag har börjat bli bättre på förvaring nu än förr, jag kan tipsa om en kanal på youtube,
  http://www.youtube.com/channel/UCcvu0uB6SzugED_5FEC7Z0Q hoppas länken funkar,
  Fast hon är ju super-extrem när det gäller att förvara, men många av hennes idéer är bra, jag brukar titta på hennes filmer när jag vill bli peppad att rensa och sortera.
  Och nu har jag ju börjat läsa er blogg också, jag tipsade massa vänner om er blogg :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du tipsat vänner om bloggen, tack! :)

   Jag ska helt klart spana in YouTube-kanalen du tipsar om. Jag läste förresten häromdagen (på en amerikansk minimalistblogg) att förvaring ofta bara är ett strukturerat och accepterat flyktbeteende från det riktiga underliggande behovet av rensning och prioritering. Intressant tanke!

 4. Eva

  Ha ha…ja, jag känner verkligen igen mig. Har rensat senaste tiden och kommer på mig själv att ofta öppna garderob, skåp och lådor i syfte att hitta något mer att göra mig av med. Jag liksom letar efter något att ge bort. Det är just den där känslan av kontroll och befrielse som är så härlig!

  Trodde för övrigt att rensandet och kontrollen över vad som kommer in i hemmet nu också skulle göra mig snål. Men det har blivit tvärtom. Eller snarare är jag supersnål mot onödigheter men mer generös med bra grejer, t ex kvalitativ mat och trevliga upplevelser när jag själv känner att mina val är mer medvetna och jag gör saker av verklig vilja.

  Svara
 5. Josse

  Jag har oxå börjat sortera ut min bråte hos föräldrarna! Men vet inte riktigt vad jag ska slänga eller spara?
  Jag har gått igenom grattiskort julkort M.m sen har jag gjort som en back som jag kan förvara alla grejor som jag vill ha till minnen!
  Men nu ska jag ta mig an mina gamla skolböcker och papper men jag vet inte vad jag ska spara å vad jag ska slänga!
  Kan du ge mig lite tips!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag är ganska o-nostalgisk vad gäller exempelvis julkort och grattiskort. När det kommer till tack-kort vid bröllop, dop eller finare julkort på vänners barn etc har jag gjort så att jag tagit en bild med mobilen och sparat fotot i en egen mapp på mobilen/datorn som heter ”Minneskort och tackkort”, typ. Ligger nog bara ett tiotal bilder där, men ändå. Då har jag dem sparade för inspiration och minne, men de tar minimalt med plats och framför allt ingen fysisk sådan.

   Vad gäller skolböcker och papper så har jag två pärmar sparade med skolrelaterat material. Den ena innehåller teckningar från hela min dagsiperiod 1-6 år. Jag har rensat så det bara är en pärm, det var flera pärmar med teckningar från början. Samt en pärm med skrivna skoluppsatser från sent mellanstadie till högskoletiden, sparade bara de ”riktiga” betygsatta arbetena om jag minns rätt.

   Herr Minimalist har fortfarande kvar en del skolböcker och skrivhäften från grundskolan, men sådant har inte jag brytt mig om att spara. Jag har inte svårt för att slänga sådant och kan inte se när jag skulle få för mig att kika i dem eller visa dem för någon annan.

   Dessa pärmar (liksom Herr Minimalist skolböcker/häften) förvaras i våra respektive nostalgilådor/evighetslådor i förrådet:
   http://minimalisterna.se/nostalgiladan/

   Hoppas du fick lite inspiration, lycka till med rensandet! :)

Lämna ett svar