5 enkla saker att rensa ut

Om du är minsta lilla lik oss så tycker du att det här med rensning kan vara ganska roligt och tillfredsställande. Att veta vart du ska börja kan dock vara svårare och ibland vill du bara komma igång och skapa momentum i rensningen.

Nedan får du tips på 5 saker som många skapar sig onödigt stora samlingar av. Där nya på ett eller annat sätt letat sig in i hemmet men där vi sällan gör oss av med gamla dito i samma utsträckning. Snabbt och lätt bör du en dag under höstlovet kunna rensa ut bland följande 5 samlingar av saker utan att få ångest eller behöva särskilt lång betänketid:

1. Pennor. Börja med att leta reda på hemmets alla gömmor med pennor. Undersök sedan vilka pennor som fungerar och släng de som blivit torra eller av annan anledning inte fungerar längre. Fundera över vilken typ av pennor du och resten av familjen faktiskt tycker om och använder. Resterande pennor kan du exempelvis skänka till ditt eller någon annans jobb.

pennor_rensaut

2. Tidningar. Högar med tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång fyller ingen direkt funktion i hemmet mer än att skapa oordning. Inga tidningshögar = inget behov av tidningsställ eller tidskriftssamlare. Sparar du dem för att barnen ska kunna klippa ut bilder etc? Spara då max 3 tidningar för detta ändamål.

3. Kort. Ett och annat grattiskort, tackkort, julkort, vykort, fysisk inbjudan och brev hittar fortfarande till postlådan. Dessa utgör ingen minnesgåva som kräver längre fysisk förvaring utan ska ses som en kort hälsning och fin gest. Att slänga det fysiska kortet som någon ombesörjt sig att köpa och skriva betyder inte att du förringar personens handling. Inte heller att du inte bryr dig om personen ifråga. Eventuellt kan du sätta upp kortet på kylskåpet under en kortare period, men när julen är över, tillställningen ägt rum, eller du tröttnat på det, är det dags att kasta. Extra fina kort och hälsningar kan sparas digitalt genom att du tar ett foto av det.

Inbjudan 30-årsfest4. Dvd-skivor. Rensa bort filmer du förmodligen inte kommer se igen. Lägg inte din värdefulla tid på att se dem och slösa heller inte förvaringsutrymme på dem. Sedan några år tillbaka har vi rensat ut alla dvd-skivor. Att tekniken numera gör det enkelt att ”köpa” eller hyra film digitalt, gör att vi även kan leva utan någon form av dvd-spelare, på så vis säkerställer vi även att det framöver inte kommer in nya dvd-filmer i hemmet. :)

5. Cd-skivor. Tillhör du den lilla skaran som fortfarande har cd-skivor i hemmet trots att du numera föredrar att lyssna på musik digitalt? Nu är tillfället kommet när cd-skivorna kan rensas ut en gång för alla. :)

Gillar du den här typen av blogginlägg ska du även kika på dessa populära inlägg:

5 skräphögar att rensa i
10 saker du kan göra dig av med idag
10 utrymmen på 100 minuter
10 minimalistiska vardagsrutiner
10 digitala minimalistiska vardagsrutiner

19 tankar kring ”5 enkla saker att rensa ut

 1. Linda

  Jag sparar alla gamla kort. Oerhört värdefullt och tar nästan ingen plats. Jag kikar ofta i högen speciellt från när jag var barn. Mycket kan jag rensa men inte gamla kort. Min fyllda kylskåpsdörr gör mig riktigt glad.

  Svara
 2. Eva

  Är jag den enda som trots rensning (i åratal för min del) ändå inte vill göra mig av med ett gäng cd-skivor, cd-spelare, vissa filmer och dvd-spelare? Min samling har krymt med tre fjärdedelar men den sista, nej den är kvar och är nöjd med det. När internet fallerar (eller bara när andan faller på) så kan jag ändå se på favoritfilmer eller lyssna på favoritmusik. Vill heller inte göra mig av med LP-skivor (Pippi, Emil, 80-talsmusik…) och heller inte min gamla skivspelare för dem. Jag vet att ni minimalister inte alls motsätter er att man sparar det man tycker om och som inte utgör något hinder för ens liv. Det jag undrar här är om jag verkligen är så udda ens i dessa minimalistkretsar som läser den här bloggen och som är runt 40 och över som har levt första halvan av sitt liv med annan teknik än den idag.

  Upplever också att tonåringar numera är så vana och därmed så ickeimponerade av ny teknik att de ofta upplever det som alltid fungerar och som man kan lita på, som ger struktur, reducerar stress och uppvisar tydlighet, som bättre. Vad syftar jag på konkret här? Jo, elever i skolan (elever på teknik- och naturvetenskapligt program!) påtalar gärna sin vilja att slippa krånglande datorer och paddor till förmån för att skriva för hand, att läraren skriver på tavlan istället för att krångla med teknik på lektionstid, lånar ut böcker för konkret överblick över ett helt ämnesområde istället för webbadresser att surfa runt på, att läraren leder undervisningen istället för ”egen forskning” på för eleven helt nya områden. Kanske kom jag där från ämnet helt…men jag vädrar morgonluft för det gamla och beprövade, det långsamma och välstrukturerade…bland dagens mer reflekterande ungdom. När jag drar upp min gamla Nokia C2 i skolan väcks omedelbart intresse för mitt val. Erkännanden om hur/vad mobilen och all modern teknik gör för/förstör/påverkar de ungas liv kommer fram och man får givande samtal.

  Svara
 3. Ida

  Vaknade upp imorse och tänkte att jag nog borde rensa bland pennorna, skrollade genom min instagram och såg att det var precis vad ni tipsade om idag. Roligt sammanträffande! Tack för en bra och inspirerande blogg:)

  Svara
 4. Tove

  Ångrar bittert utrensningen av DVD-filmer. Inte Harry Potter eller sagan om ringen kanske, för det är ju för evigt ett knapptryck bort. Men internettjänsternas utbud av klassiska filmer är helt otroligt skralt. Är du lite filmintresserad , vänta med att släng sånt tills det blivit bättre med utbudet. Eller var i alla fall medveten om att det inte är så enkelt att hitta som man kanske vill tro. Om man nu inte vill ägna sig åt olaglig nedladdning, men det verkar ju också bli svårare.

  Resten av tipsen tyckte jag var toppen! :) men rensar hellre bokhyllan på halvkassa böcker än tömmer dvdlådan på klassiker. böcker finns ju på bibblan :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, har man ett intresse ska det ju spegla vilka prylar man ändå valt att spara, även om de i många andras ögon känns helt överflödiga. Med två småttingar finns tiden, orken eller prioriteringen att se på film mer än ca en gång varannan månad och då vill vi att det ska vara en ”ny” film och inte något vi sett tidigare. :)

  2. Anna

   Ett tips när det gäller klassiker på dvd är att titta på bibblan efter dem också! De har förvånansvärt många filmer, tv-spel och cd-skivor (varav många hamnat i magasin och därmed inte syns på hyllorna, troligen eftersom efterfrågan inte är jättestor). Finns inte filmen du söker på ditt lokala bibliotek så kanske den finns att reservera från något annat?

   Ett andra tips till de som bor i Stockholm är Filmhuset på Gärdet. Där finns ett film-bibliotek med typ ALLA svenska klassiker, och att skaffa lånekort är gratis. Perfekt för de filmer som är nästan omöjliga att hitta på internet.

  3. Tove

   Ja väldigt bra tips, tack för dem! :)

   Förstår absolut att man väljer bort dvd:er! Det allra flesta filmer vill man ju bara se en gång.

   Lätt hänt att överskatta hur digital hela media- och filmvärlden är, tycker jag däremot, eftersom man tycker att allt BORDE finnas ett knapptryck bort! Men det kommer, förhoppningsvis snart :)

 5. Bo

  Kul ni nämner pennor. De dräller överallt och tappas ständigt bort till irritation och förtret. Min personliga lösning? Jag sparade ett ritstift (blyerts) en märkpenna och skaffade en snygg resavoarpenna. Den senare var förhållandevis dyr så den håller jag reda på. En positiv överraskning med den nya pennan är att jag började lägga omsorg på handstilen till omgivningens häpnad och glädje.

  Svara
 6. Anna

  Första gången jag kommenterar, men måste verkligen tacka för en inspirerande och välskriven blogg! Delvis tack vare er har jag fått upp ögonen för en mer minimalistisk livsstil. Efter bara ett par månader känner jag redan att rensandet gett både mig och min familj en lugnare tillvaro med mindre stress och mer tid! Och då är vi bara i början av denna resa! Fantastiskt!

  Svara
 7. sara

  Hej!
  Det är kul att läsa det ni skriver och ni har inspirerat mig att rensa rejält och än så länge är det utrensat cirka 20 flyttkartonger men det finns minst 20 till ?
  Det vi dock har sparat är dvd och vhs filmer och har säkert 5 kartonger om inte mer med sånna. Vi är lite gammaldags och gillar gamla saker :)
  Mvh Sara

  Svara
 8. My

  Tack för bra blogg! Jag har börjar rensa främst bland mina egna saker i min familjs hem (lever med man och 2 barn på 4 och 7) men framförallt försöker jag anamma ett minimalistiskt tankesätt och är numera noga med vad jag vill ha in i huset. Jag har ett problem som jag hoppas att ni kan ge mig råd i.
  Låter säkert konstigt men hur kan jag få min man att sluta köpa saker till mig/hemmet? Han är en skrotnisse och är alltid glad att göra fynd. Han köper alltid ”vettiga” användbara saker men det blir ändå fel, som ex så bad jag honom för ett tag sedan köpa ett (1)par arbetsbyxor till mig, då kommer han hem med 3 par till mig för det var bra pris. En annan gång när jag rensat bland pennorna och faktiskt nämnde att vi skulle behöva lite nya bläckpennor så kommer han 2 dagar senare skitnöjd hem med en ”hink” med 50 bläckpennor! Han vägrar dessutom att göra sig av med något som i hans ögon kan vara bra att ha, även om det är en gång om 5 år.
  Jag blir stressad i själen av alla saker omkring oss, både vi och barnen har alldeles för mycket. Jag vet att han tänker praktiskt och menar så väl men jag vill typ grina när han kommer hem med grejer. Hur gör man när man lever med någon som så tydligt har en annan inställning till saker?

  Svara
 9. Angelica

  Hej, jag har läst er blogg ett litet tag och måste bara säga att jag älskar den!
  Jag är minimalist och var för inte så länge sedan jag upptäckte att jag under hela mitt liv har varit det. Det hela började med att mina föräldrar har påverkat mig just för att de är samlare och har så mycket grejer i sin lägenhet att det är kaos. Bokhyllorna är proppfulla med krimskrams (prydnadssaker och annat skit) skåp överfulla med julsaker och VHS och DVD filmer. Köket är fullt med skit och tidningshögar på golvet, ett rum som används som ”förråd” och sedan jag flyttade hemifrån har även mitt rum blivit ett ”förråd”. Vilket gör att jag inte känner mig så välkommen när jag är på besök (ligger grejer på min säng t.ex.). Detta har gjort att jag alltid har undvikit att ha för mycket prylar. Jag flyttade hemifrån för 3,5 år sedan och har jag tänkt på detta fenomen men har aldrig vetat namnet tills nu när jag upptäckte ordet minimalist.
  Varje gång jag hälsar på mina föräldrar tjatar jag om att jag kan hjälpa till att rensa för det ser bedrövligt ut hemma hos dem. Det är som om sakerna äger mina föräldrar. De har inte orken att rensa men håller med om att det är prylar överallt. Det kliar i fingrarna varje gång jag är där, haha!
  Mitt eget hem rensas mååånga gånger per år, det kliar i fingrarna jämt för hittar prylar som inte betyder något för mitt liv hela tiden.

  Svara
 10. Maria

  Underbart, har precis hittat er härliga blogg (efter tips på träningspodden). Jag älskar era tips!!

  Svara

Lämna ett svar