Skulle jag köpa det idag?

För några år sedan skrev jag ett blogginlägg med tips om att vända på de klassiska frågorna vi ställer oss själva vid rensning som; vad kan jag rensa ut? Eller; vad kan jag släppa taget om? Och istället fråga sig själv; vad behöver jag verkligen spara?

Genom att göra den enkla förändringen i ordval så blir det ofta tydligare vad du verkligen vill och behöver behålla. Snarare än att fokusera på vad du skulle kunna lyckas eliminera från hemmet.

En annan fråga som jag själv använt mycket när det gäller framför allt min garderob är: Skulle jag köpa samma plagg idag?

Ställ den frågan kring ett plagg eller pryl du har i hemmet som du av olika anledningar inte använder så frekvent. Är svaret nej kan du med största sannolikhet släppa taget om det. Och istället låta det få komma till någon som skulle svara ja på samma fråga. ;)

Skulle jag köpa samma plagg idag?

Vaserna överst i blogginlägget fick lämna hemmet efter att jag ställt mig frågan om jag skulle köpa samma sak igen idag. Innan dess hade jag svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Förmodligen för att jag hade en hel del känslor och nostalgi kopplade till dem. Vaserna var de första ”finsakerna” jag köpte till min första egna hyreslägenhet när jag flyttade från korridorslivet under studietiden. Jag minns när och var de köptes där för 12 år sedan och de var noggrant utvalda.

Kan frågan om du skulle köpa samma sak idag, hjälpa dig på din minimalistiska resa, eller har du någon annan ”kärnfråga” som brukar hjälpa dig när du kör fast i prylbantandet?

16 tankar kring ”Skulle jag köpa det idag?

 1. Deckres

  Brukar tänka ”Tycker jag om denna, egentligen?” Är ju lite samma andemening, vissa saker har man svårt att göra sig av med pga minnen och inte att man faktiskt gillar saken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja men verkligen, eller att man känner något slags ansvar att bevara och förvara saken för att man ärvt den eller fått den av en speciell person etc.

 2. Annalena

  Med inspiration av dig rensas det varje dag numera! Ja tänker, När använde jag detta senast, tycker jag om det, är det vad jag behöver? Funkar på kläder och prylar.
  Ser på saker jag redan har på er bättre sätt nu, uppskattar dem mer. Garderoben har rensats 3 gånger nu sedan i slutet av augusti, hittar fortfsrande saker att ta bort! Köpt några nya plagg( alltid seconhand) för att skapa en bättre garderob. Så jäkla nöjd!

  Svara
 3. Form

  För mig fungerar det bäst att ta fram allt och bara lägga tillbaka det jag vill spara.

  Svara
 4. Sara

  Jag har inte kommit till rensningsnivån då det börjar bli svårt så för mig räcker det med att fundera på om jag ens använder grejen ifråga. Antar att man får ställa tuffare frågor till sig själv när man är nere på den slimmade nivån ni är på. Men jag vet inte om jag ens vill ner till den nivån. Vill mest bara inte konsumera onödiga saker och om någon annan kan få användning för mitt överflöd så är det bra.

  Svara
 5. Monica

  Jag gör listor över varenda pryl i varenda kategori. Det funkar suveränt.
  Brukar börja med att lista allt i tex klädväg i sina kategorier (jackor, överdelar, nederdelar osv) ur minnet.
  Sen kollar jag i garerob och byrå och inte-i-säsongslådan om jag glömt något.
  Därefter skriver jag (sälja/skänka?) efter de tveksamma plaggen. Varje gång jag sedan tittar på listan så hajar hjärnan till vid de orden och då märker jag om jag känner att jag vill behålla de plaggen eller om jag lyckats ”omprogrammera” mig till att rensa ut dem.

  Svara
 6. Marie Ålerblad

  Jag kör med det klassiska; Älskar jag den, gör den mig glad? (Funkar inte klockrent eftersom jag är en nostalgisk person över en del prylar men med ex kläder går det utmärkt)

  Svara
 7. Kati

  Hej Jag behöver tips hur man ska tänka när man rensar ut/ge till välgörenhet eller om man ska försöka sälja. Jag blir snål och tänker att det kan säkert nån köpa, om jag får en liten peng är det alltid en peng mer än vad jag hade innan. Så allt tar mer tid och visa saker köps aldrig av nån utan stoppas tillbaka i påsen. Jag såld sist på en loppis och fick 250kr för saker som jag såld från 10-50 kr st. Resten väntar på ny omgång om den någonsin kommer. Så ska man bara ge det vidare eller kämpa på. Tack för bra blogg annars :)

  Svara
  1. Sara

   Att lägga mycket tid på att sälja något blir för mig som att addera ännu mer kostnad på en pryl jag inte vill ha. Så jag skänker det mesta.

  2. Malin N

   Dyrare eller större saker säljer jag på facebook. Tradera om det är mer nischade grejer som är lätta att frakta.
   Prylar hamnar i några påsar i förrådet. Åker sedan på bakluckeloppis en gång varje sommar, mest för att det är kul. Gör en rolig dag av det och står tillsammans med en annan familj.
   Om inte säljs sparas ca 1/4 till nästa gång, resten skänks. Säljs det inte gång två heller så blir det välgärenhet av resten med :)

 8. Sebbe

  Jag har svårt att sälja min gitarr. Men det handlar inte om nostalgi, minnen och ”fantasi-jag”..
  Det är svårt att sälja gitarr pga den är för stor att skicka till Sellpy..

  För mycket nostalgi kan vara livsfarligt.. Om man ska tro på vad wikipedia skriver.

  Svara
  1. Form

   Min erfarenhet av Sellpy gav noll kronor. Dom är extremt hårda att allt ska vara i nyskick. Lite använt men bra skick godtas ej.

   Det ger mer att skänka till välgörenhetssecondhand än att Sellpy säljer hälften och slänger hälften.

 9. Sebbe

  Form, det är är väl hårt. Sellpy är faktist bra. Ibland har jag fått mer än jag trodde! Och man är skyldig att betala skatt när man säljer saker, därför tar de moms! Min nintendo ds lite som jag sålde, där skrev de ”fint begagnat skick”! Den nintendo ds lite hade jag använt flera år!!

  Svara
 10. karin

  Frågor jag ställer mig är:
  -Har jag råd att köpa en ny om jag ångrar mig?
  och
  -Går det att få tag i en ny om jag ångrar mig?
  Är svaret ja på båda är det ju bara att hiva, för då går det ju att ångra sig i värsta fall. Jag vet ju dock att sannolikheten att jag ångrar mig när jag väl börjat fundera på att göra av mig av med något är väldigt liten.

  Svara

Lämna ett svar