Medan du sov

Medan vi sov förlorade de sitt hem. Medan vi sov svalt de ihjäl. Och medan våra Svensson-liv rullade på med studier, jobb, förskolehämtningar, aktiviteter, stress och träning så försvann två tredjedelar av jordens vilda ryggradsdjur.

Just nu har WWF en kampanj där de uppmärksammar att om vi fortsätter i nuvarande takt så kommer två tredjedelar av mängden vilda ryggradsdjur som fanns år 1970 att vara borta år 2020 (källa Living Planet Report 2016). Redan nu har 60 % av de vilda ryggradsdjuren på vår jord försvunnit de senaste 50 åren (!).

På något sätt har jag alltid känt mer för djur som far illa än för människor. Kanske för att djur känns mer hjälplösa och utsatta för människors handlingar (?). De har ingen egen talan men drabbas hårt av vår vinstfokuserade och tillväxtfokuserade samhälle.

År 2013 reste vi runt i Borneos djungel och jag fick se vilda orangutanger. Guiden, Herr Minimalist och resten av gruppen var inne i en grotta för att kolla på spindlar och andra djur men då jag har spindelfobi så valde jag att stanna kvar utanför grottan och strosade själv i djungeln. Plötsligt hör jag att kvistar som bryts av. En orangutangmamma med en liten bebis klättrar och svingar sig fram ovanför mitt huvud. Jag har en darrig filmsnutt tagen med en dålig mobilkamera från tillfället, och ett minne för livet såklart.

Orangutang på Borneo fångad på bild med en dålig mobilkamera.

Att se en vild orangutang idag är väldigt ovanligt, helt enkelt för att de är få till antalet på grund av den enorma skövlingen av deras hem – regnskogen, till förmån för anläggning av oljeplantage (som ger palmolja). Det första vi gjorde när vi kom hem från Borneo var att bli orangutangfaddrar hos WWF. Och det har vi fortsatt vara sedan dess. Det andra vi gjorde var att börja ändra vår livsstil och blogga om det på Minimalisterna.

Filmen nedan är 40 sekunder, se den och gör sedan något litet som du kan göra för att hjälpa och bevara djuren och naturen på vår planet. Tips kring hur du kan hjälpa finns här. Kanske en lämplig gåva att lägga under julgranen till den som redan har allt?

9 tankar kring ”Medan du sov

  1. Petra

    Ditt inlägg påminde mig om en klassfest med mina då 10 och 12 år gamla barn. Alla barn höll ett tal om ett självvalt ämne. I den lilla klassen bestående mestadels av pojkar handlade alla förutom två om natur, utrotningshotade djur och miljöförstörelse. De två andra tal handlade om mobbning och orättvisor mot kvinnor (detta tal hölls faktiskt av en 11-årig kille!).
    Jag fick lov av min son att skriva ner hans tal här, som väckte upp mig. Så här kommer det:

    ”Har du någonsin hört talas om palmolja? Och nu tänker ni kanske att jag ska berätta om matlagning; men tyvärr (för er som trodde det) ska jag inte det.
    Nästa gång du handlar tänk på att köpa produkter utan palmolja. Köp inte den goda chokladkakan med palmolja i – det blir du eller djungeln. Underskatta inte palmoljans makt!
    Palmolja är en vegetabilisk olja som framställs av oljepalmen. Det är en mycket vanlig råvara som används i billiga varor som mikropopcorn, kex, choklad, smink och färdigrätter, men framförallt till biodiesel (grönt diesel). Men tyvärr så är det så att biodiesel på palmoolja är tre gånger värre än vanlig diesel :(
    Världens största producent av palmoljan är Indonesien, där ca 50% av världens palmolja produceras. Palmolja är den största orsaken till att orangutangen och dess hem, djungeln, minskas kraftigt. Man hugger nämligen ner regnskogen för att få plats till planteringarna.
    I Indonesien har man planerat att senast år 2020 ska palmoljeproduktionen sträcka sig över ett område som är större än halva Sverige. Tänk! Halva Sverige! Hur mycket djungel tror ni att det har gått åt till den oljan? Och tänk på alla djur, palmoljeproduktionen är orangutangens öde, om ingen gör någonting snabbt så kommer orangutangen att dö ut. Och det vill vi inte!
    Det är stor brist på ekologisk palmolja, endast 0,2% av den totala produktionen. Det mesta av den ekologiska palmoljan kommer från Latinamerika.
    Jag hoppas att det här talet har betytt något för er och jag hoppas att ni ska ändra eran livsstil och kämpa för jordens natur. Bort med palmoljan! :)”
    Joel 12 år, maj 2018 (källor; savetheorangutang och Naturskyddsföreningen)

    Jag var helt berörd efter den här kvällen. Våra barn tar på allvar vårt ansvar för skapelsen – både djur, natur och människor. Men det är vi vuxna som idag har både makten och möjligheter att agera.
    Tack för ett inspirerande inlägg!

    Svara
    1. Linda

      Wow, vad inspirerande. Tankeväckande att barn väljer miljö/naturproblem och mobbing av kvinnor när de får välja ämnen som berör dem. Nästa generation är kanske mer ansvarstagande än vår, och garantert mer än generationen före oss. Kanske det finns hopp för planeten.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack själv för en inspirerande kommentar!
      Även om jag delvis är insatt i palmoljans negativa sida så var det där med ”grön diesel” nytt för mig och jag ska faktiskt genast ta och kontrollera innehållet i våra chokladkakor och vanligaste kex. Tack för påminnelsen och din sons tal berörde även mig!

  2. Annie

    Älskar att följa er blogg! Jag älskar att läsa bloggar men ogillar konsumtions- och skönhetshetsen som råder bland majoriteten.. Där av är ni guld världa! Som låter mig förena viktigheter med intresse. <3 MVH en som valt prylbantarlivsstil tack vare er

    Svara
    1. Hanna Franck

      Håller helt med dig, Annie! Har typ helt sluta läsa bloggar för att jag tycker det är helt ovärt att läsa om konsumtions- och utseendehetsen. Den här bloggen är en av få som jag fortfarande klickar mig in på, blir stärkt i min fortsatta process att minska ägandet, dela mer, tillverka själv och leva hållbart. Heja! <3

  3. Sebbe

    Det är inte bara nästa generations ansvar att bidra till bättre miljö. Alla generationer har ansvar för miljön!

    Svara
  4. Petra

    Ja, jag tycker det blir ofta en utmaning att välja klokt när man vill värna om miljön. Som just biodiesel låter ju mycket bättre än vanlig diesel, men om det blir på bekostnad av regnskogar (och dess invånare), vad blir det för klimatpåverkan då…? Men det är ju skönt att det finns mycket fakta tillgänglig genom olika organisationer och bloggare som ni, som lyfter upp viktiga frågor, och det kan underlätta när man ska välja :)

    Svara

Lämna ett svar