Skänka eller sälja?

När du rensar i hemmet kommer du med största sannolikhet någon gång under resans gång känna ångest över att du lagt så mycket pengar på saker du nu vill göra dig av med. Så kallad retroaktiv shoppingångest.

Förr eller senare kommer du förmodligen även ställa dig frågan huruvida du ska sälja eller skänka sakerna du rensar ut. Du stirrar på kassarna med utrensade kläder och saker och ser tusenlapparna som istället skulle kunna givit dig en resa, roliga upplevelser med familjen eller varit siffror på ditt bankkonto. Nu hoppas du kunna få tillbaka åtminstone en liten del för att väga upp dina tidigare dåliga beslut och felaktiga köp. Jag vet precis hur det känns.

Å ena sidan har du veckor av arbete framför dig av fotografering, författa säljande texter som beskriver varje sak, svara på frågor, paketera, posta samt hantera övrig administration. Och å andra sidan är du enormt sugen på att bara stuva in sakerna i bilen och köra till närmsta välgörenhetsorganisation som gladeligen tar emot dina saker, för att sedan komma hem till ett rent och mer minimalistiskt hem.

I början sålde jag en hel del saker, framför allt kläder, på Tradera. Jag tyckte om att ständigt ha ett par annonser med saker ute till försäljning. Allt eftersom tiden gått, en bebis har kommit in i vårt liv och tagit upp enormt mycket av vår tid, på ett positivt sätt förstås, så skänker jag bort allt mer till välgörenhet. Jag ser det som att vissa personer skänker pengar till välgörenhet, jag skänker istället saker.

Nog för att min inkomst som föräldraledig är otrolig låg, men jag känner ändå att timpenningen för Tradera-annonser inte längre väger upp arbetet jag får lägga ner. Särskilt inte eftersom den egentid som uppstår under dagar och kvällar nu är betydligt mer dyrbar för mig. Då äter jag hellre en väldigt billig lunch hemma någon extra dag i veckan. När jag väl rensat vill jag dessutom att sakerna ska försvinna ut ur hemmet så snart som möjligt. Genom att donera sakerna inser du att du aldrig behövde dem från början.

Om du verkligen behöver pengarna ska du självklart försöka sälja sakerna istället, särskilt om det är något i så gott som nyskick där du vet att andrahandsvärdet är bra och att saken med största sannolikhet kommer bli såld.

Hur tänker du när det gäller skänka vs sälja dina kläder och prylar?

45 tankar kring ”Skänka eller sälja?

 1. Christina Olsson

  Jag ger bort till vänner och välgörenhet. Orkar inte hålla på med försäljning. Att lägga ännu mer tid och energi på prylar jag inte behöver känns helt bortkastat.

  Oavsett vad prylarna kostade när jag köpte dem så har de ju inte något värde för mig idag, eftersom jag inte använder dem, tänker jag. Kan någon annan få nytta av dem är det ju bättre än att jag ”förvarar” dem.

  Nu är jag i den lyckliga situationen att jag har råd att inte vara snål. Vore kanske annorlunda om jag hade det mera knapert.

  Ha en fin dag!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gillar ditt tankesätt med att prylarna inte har något direkt värde för dig om du ändå inte använder dem, och att någon annan då kan ha nytta av dem istället för att de tar upp plats hos dig. Det låter ju så självklart när man läser och skriver det. ;)

   Och visst är man lyckligt lottad när man inte behöver vända och vrida på varje krona. Något man kanske bör ha i åtanke och vara glad över oftare.

  2. Dorothea

   Håller med! Retroaktiv shoppingångest (och retroaktiv förvarings-/städångest..?) i all ära, men jag vill inte göra det ännu jobbigare för mig själv. Det tog emot med en plattång jag använt två gånger… i en kvart ungefär. Över 5000 utrensade prylar sedan jag började räkna, och jag har inte sålt en enda. Kan hända att det leder till retroaktiv ickeförsäljningsångest en vacker dag, men jag har i alla fall inte spenderat mer tid på dem :)

   Det är verkligen en privilegierad situation man befinner sig i… jag försöker vara tacksam för det och samtidigt hoppas att jag hjälper någon i en mindre bekväm situation, som kanske vill ha men inte har råd med en splitter ny plattång.

 2. vardagsekonomen

  Jag brukar ha fyra högar när jag rensar ut. Tradera/blocket, slänga, skänka till välgörenhet, lämna vidare till vänner. Jag försöker sälja så mycket som möjligt och dessa pengar samlas på ett separat konto och på så sätt ser jag att det verkligen ger utdelning för allt jobb. Nu ska sägas att vi är i skiftet, två små barn som blir större och inga fler planerade. Det är med andra ord mycket saker som man får över 500 kr för. Dock säljer jag kläder också. Tänker att alla pengar in är bra pengar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Smart att samla pengarna på ett separat konto! Och större saker att sälja som ger några hundralappar är helt klart mer motiverande att sälja än att hålla på och dutta med 30 kronor här och 40 kronor där. Men har man tiden så är ju alla pengar in bra pengar.

 3. Carina

  Jag skänker eller slänger kläder som rensas ut. När jag/vi väl rensat vill jag bort med grejorna snabbt! Senast igår slängde jag en tröja som verkade så skön och varm (på nätet) men den blå färgen var mycket mer murrig än bilden visade. Har egentligen aldrig gillat den. Igår knölade jag ner den i sophinken, ett litet straff till mig själv…

  Svara
  1. Ansi - balans i livet

   Onödigt at slänga fullt användbara saker, speciellt med tanke på miljöpåverkan. Även om du inte gillade den hade säkert någon annan uppskattat den. Och om man inte själv känner någon som skulle vilja ha kan man ju alltid skänka till närmaste loppis. Många av dem använder pengarna till välgörenhet av olika slag, och så kunde någon annan blivit glad över att hitta billiga kläder.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att framöver slippa påminnas om tröjan och det dåliga köpet. :) Men ha det i åtanke när du sitter där framför nätbutikerna nästa gång, det är ju så lätt att slinka dit och mycket ser ju otroligt fint ut på bilderna. Livsfarligt. ;)

 4. Jenny

  Jag resonerar nog ungefär som du. Vi har mer pengar än vi har tid, så det mesta går till välgörenhet eller skänks bort till vänner. Däremot gör jag lite annorlunda med barnen, jag har blivit ganska bekväm med deras ytterkläder så där köper jag rejält dyra men som jag vet att jag kan lita på i alla situationer. De säljer jag sen på tradera till ett bra pris. Då är det liksom värt det.

  Men visst känns det ibland lite motigt när man sitter här med jättefina kavajer som man själv inte längre trivs i, eller minstingens urvuxna knappt använda vandringskängor. Har tänkt ibland att man borde hitta en familj med en pojke som är lite mindre än vår minsta, och som man liksom kunde skänka en kasse kläder och saker i bra skick då och då. Det skulle kännas bättre! :)

  Svara
  1. Maria

   Om du vet något bostadsområde i din närhet där många med sämre ställt bor kan du väl sätta upp en lapp i mataffären där?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter klokt vad gäller barnen kläder. Jag kommer nog göra likadant där om vi inte har möjlighet att ärva den typen av kläder från min syster som jag vet (också) gör bra val för detta.

 5. ekomammaistan

  Jag känner som du, att den disponibla tiden minskat och att Tradera-auktioner ofta skapar mer irriation än det ger. Jag säljer fortfarande på Tradera, men har höjt summan jag behöver ha ut för att det ska kännas värt det. Jag hade faktiskt ut några auktioner som jag ska posta nu i helgen. Jag sålde fyra saker för totalt 530 kr vilket känns helt ok.

  En sak som är toppen är att vi har en lokal köp och säljgrupp i vårt område och här lägger jag ut allt mer saker. Det är enklare än Tradera eftersom köparen kommer hit och dessutom bor i närheten så det är ofta snabba bud att hämta. Så det enda jag lägger ut på Tradera är sånt som inte blir sålt här eller som är mer ”märkesgrejer” som går upp i pris på Tradera.

  Jag har också gjort så som en person skrev ovan att jag skriver upp vad jag sålt för att se att det faktiskt är många bäckar små.

  Sedan försöker jag också att ha en gräns för när det faktiskt inte är värt att ha en kasse med grejer stående i garderoben och att gå iväg med grejerna till Stadsmissionen då.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lokal köp- och säljgrupp låter bra och smidigt!
   Att skriva upp sakerna man säljer och hur mycket det genererar alternativt sätta in dessa pengar på ett specifikt konto, kan nog helt klart vara en motivationshöjare.

 6. folkmun.se

  Jag lägger inte upp något på Tradera om jag inte tror jag kan få minst 50 kr för det. Vilket i stort sett gör böcker osäljbara… Men det är rätt sällan jag gör ett sälj-ryck.

  Svara
 7. ANNA

  Jag har egna mallar med den mesta text som jag vill ha med i en Traderauktion färdig i ett Worddokument och då går det jättefort att lägga upp. Först fotograferar jag ett helt gäng saker vid ett å samma tillfälle och sen lägger jag upp flera annonser samtidigt å då går det fort.

  Med nya Tradera har de lagt in mallar på annonser i systemet med, som sparar sig själv på ens traderakonto.

  Jag kör på flera högar, som så många andra, när jag rensar ut. Återvinn/släng, ge bort och sälj. Det är få saker som familj eller vänner skulle vilja ha av det jag rensar ur men det händer att jag frågar. Barnkläder är smidigt att skicka vidare inom bekantskapskretsen men här finns inga barn så… Tidningar/Magazines är nog det enda som alltid hamnar i skänka till vänner-högen.

  Det är flera inom min vänkrets som anammat mitt utrensande och halva min familj kör stenhårt i perioder. Det är himla kul att se de där Aha! ögonblicken hos andra, när de ser resultatet av sina ansträngningar.

  Svara
 8. Hilda

  Jag har ganska nyligen (inspirerad av er) börjat rensa i lådor och skåp. Jag har länge haft svårt att göra mig av med saker eftersom ”de kan vara bra att ha”. Jag är fortfarande rädd att det ska visa sig att jag behöver något av det jag har gjort mig av med och därför säljer jag en del på tradera/blocket och öronmärker pengarna jag får in. (Rent konkret sätter jag in dem i en lågriskfond som jag kallar ”utrensningsfonden”.) Skulle det i framtiden visa sig att jag behöver ersätta något av det jag har gjort mig av med, kommer jag ta de pengarna från utrensningsfonden.

  Jag är sjukskriven och har inga barn, och har därför ganska gott om tid. Hade jag arbetat heltid och haft barn, hade jag nog inte tyckt att det var värt besväret, men nu ger tradera-annonoserandet mig något konkret att göra om dagarna, vilket är en vinst i sig.

  Svara
 9. Silver

  Jag försöker balansera det. Är i behov av pengar då jag bara har arbete på 4 timmar per vecka, så sen ett år tillbaka lever jag mer eller mindre på att sälja allt jag inte behöver på Tradera. Det som ”inte går” att sälja, (tex inte värt särskilt mycket, och frakten blir upp till 5ggr sakens värde) men som fortfarande kan användas och är onödigt att slänga, skänker jag.

  Om jag någon månad fått in vad jag behöver för att överleva brukar jag sälja en del saker till ett väldigt lågt pris, då får både jag in pengar och samtidigt så hjälper jag förhoppningsvis någon som behöver saken men som inte har tillräckligt med pengar för att köpa den ny. Det verkar nog själviskt i mångas ögon, men jag tycker ändå det är ett sätt att vara givmild, eftersom jag skulle kunnat få mycket bättre betalt egentligen, men medvetet väljer att avstå från de extra pengarna.

  Svara
 10. Mikaela

  Jag säljer mina saker på självbetjäningsloppmarknad. Lika lite arbete som att skänka, lika mycket vinst som att sälja. Enda negativa är att saker kan bli stulna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Sådan har min mamma också använt sig av i perioder. Det har fungerat helt okej men inte varit någon större vinstmaskin eftersom det också kostar att hyra hyllplats, samt man måste åka dit och titta till och fylla på med jämna mellanrum.

 11. Angelica

  Jag skänker småplock och kläder till välgörenhet. Men möbler, mattor och typ gammalt porslin har jag sålt via en lokal köp och säljsida på FB, snabbt och smidigt går det, pengarna i handen senast dagen efter :)

  Svara
 12. bobohanna

  Ångesten känns igen! Alla pengarna som kunde användas till annat!!
  Jag brukar skänka bort det mesta med tanken på att det kommer tillbaka till mig. Ungefär som karma. Oftast får jag det jag verkligen behöver. Någon annan skänker till mig. Och så rullar det vidare. Alla hjälper någon som hjälper någon som… Ja ni fattar! Så är underbar cirkel igång av välgörande välgörenhet <3

  Svara
 13. Camilla

  Köper inget. Kollar bortskänkes annonser istället. Men bara om jag behöver något.

  Har i åratal skänkt till olika välgörenhet. Nu säljer jag. Dels för att jag behöver pengarna, dels för att tolvåringen tycker att vi har kul när vi exempelvis står på bakluckeloppis. Blir ett trevligt sätt att umgås.

  Här börjar bli skönt avskalat, med plats för mer umgänge, och tid för det med, då det är mer lättstädat. Hemtrevnad stavas renhet. Renhet blir det lätt när det bara finns ett fåtal ägodelar att damma och pyssla med. Börjar trivas med livet mer och mer. Är mer öppen för spontana happenings numera, när hemmet inte kväver mig längre. Har nog alltid haft mitt ideal med få ägodelar, men aldrig vågat förut.

  Svara
  1. Eva

   Inspirerande att läsa! Jag har rensat lite då och då i ett par månader och känner vilken befrielse det är!

 14. Maria

  Köper sällan dyra kläder så när jag tröttnat så finns det inte mycket värde kvar i kläderna, alltså går allt som är helt och utan fläckar till välgörenhet.

  Svara
 15. Carina

  Ett förtydligande: jag slänger aldrig hela och rena tröjor/byxor normalt sett, förutom min blåmurriga tröja då. I övrigt skänker jag till Myrorna. Ibland är man inte perfekt men det kanske man ska hålla för sig själv…

  Svara
  1. Monika

   tycker absolut det var bra att du delade med dig av ditt slängande. jag har slängt saker/kläder etc. för jag har BARA velat bli av med det. och vem är perfekt? ingen. man har rätt att tänka på sitt eget välbefinnande ibland, att man alltså bara vill bli av med eländet… tycker jag i alla fall.
   apropå skänka eller sälja . jag skänkte bort en oanvänd symaskin via blocket Bortskänkes.
   kunde säkert fått någon tusenlapp för den men orkade inte hålla på med foton etc
   Den hade jag dock inte lust att slänga i soporna.. ;)

  2. Dorothea

   Visst är det fascinerande (och ibland lite skrämmande) vilka starka känslor som är inblandade när det gäller vissa saker? Vi är alla människor, och ibland blir man verkligen bara så frustrerad och arg på sig själv att man måste få hårdhänt knöla ned något i soppåsen och skicka det till förbränning… lite som att symboliskt elda upp den dåliga vanan eller beteendet. Nu försöker jag hårdhänt knöla ned klädesplagget i en för liten plastpåse (har inte så många kvar att välja på… :)) och slänga ned den i Myrornacontainern med dunder och brak istället, men jag tror att alla som verkligen rensat i sina liv har upplevt känslan.

 16. Helena

  Ibland sänker jag ibland säljer jag och ibland slänger jag Har inte dåligt samvete för att slänga Somliga saker är så personliga att ingen annan får ens dem . Och så måste man även få känna Sedan ska man naturligtvis vara medveten om att även second hand kör osäljbara kläder och saker till tippen Även träljustaken jag skänkte kan hamna på trä avfall!

  Svara
  1. Monika

   Bra kommentar Helena! man får faktiskt göra som man vill med sina saker tycker jag.
   och visst är det så att inte ens second hand vill ha ens kläder etc ibland.och just att det är väldigt personligt ens kläder/saker kan göra att man helst vill slänga det.

 17. Hulda

  Har Fru Minimalist en lika bra och tydlig innehållsförteckning som Herr Minimalist, Tex över vad Din garderob består av nu. Skulle vara bra att ha en ” mall ”att gå efter . Hur många Blusar ,t-shirts, klänningar ,byxor och vilka märken som du tycker är bra!
  Håller på att rensa , men har svårt att bestämma mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nja, jag har inte en lika tydlig mall som Herr Minimalist och känner mig inte ”klar” med min garderob som Herr Minimalist mer eller mindre gör. Tror dels att det är enklare för män då de inte har lika många olika typer av klädesplagg som vi kvinnor ofta har. Och dels så hade jag betydligt mer kläder än Herr Minimalist från början.

   Det gäller ju till stor del att gå till sig själv och komma underfund med vad man tycker om för kläder, vilka som passar ens kropp och vad som lämpar sig att användas till vardags i jobbet samt på fritiden. I mitt jobb är det mycket kostymbyxor/kjol och skjorta med/utan kofta/kavaj som gäller. Men så är det ju inte alls för alla.

   Jag gillar Gant mycket numera, men har kvar en del från Tiger som jag gillade tidigare, framför allt deras kostymbyxor/kjolar/kavajer. Även en del Odd Molly plagg finns i garderoben liksom Peak Performance. Generellt mycket mellandyra märkesplagg som jag upplever håller formen länge. MQ gillade jag för ett par år sedan, tills jag de började ha polyester i stora delar av plaggen och jag insåg att min kropp inte alls gillar polyester.

 18. Laura

  Vilket bra inlägg! Jag har den där ångesten nu när vi bestämt oss för att flytta tillbaka från väst- till östkusten. Lägenheten vi ska ha blir större MEN snart har vi en bebis och då vill vi bli av med massa grejer. Frågan är vad som väger mer, de där pengarna som vi kanske kan få in eller den goda känslan av att skänka till bättre behövande… Vi har inte bestämt oss helt än, men någon lägsta pris får vi nog sätta för att det ska kännas bra att jobba med fotografering, annonsskrivning och allt annat.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inlägget! :)
   Ja, ni får nog överväga vilka saker som kan vara värda att lägga ner tid på att sälja. Som vissa andra skrev i kommentarsfältet kan det vara motiverande att ha ett särskilt konto där pengar från försäljningar sätts in.

   Numera skänker jag betydligt mer än jag säljer, men innan bebis minimalist har jag åtminstone i perioder gjort tvärtom.

 19. Jannice

  Men ååh, vilket bra inlägg. Precis vad jag behövde läsa idag! Vi har flyttplaner och jag vill bli av med ”halva hemmet”. Tänkte att vi kunde ha en loppis här hemma på garageuppfarten men guuud så jobbigt!! Nä, det där du säger om välgörenhet och självförvållad retroaktiv shoppingångest – det bet på mig!
  Är ingen direkt storshoppare och har rensat och rensat i långa perioder men ändå finns det så mycket grejer man bara vill bli kvitt. Tack för bra ord!

  Svara
 20. peter

  Jag tycker det verkar som om alla har väldift mkt saker och är allt annat än minimalister. 100 saker, en sak in een sak ut.

  Svara
 21. Monika

  Jag, t ex,utger mig inte för att vara minimalist på något sätt.. jag har alltid haft förhållandevis lite saker och vill ha det så. Min strävan är att leva enkelt med lagom med saker,åtaganden etc.
  men minimaslist tror jag inte jag är. Men kanske strävar jag dit ? för den idén tilltalar mig och jag tror att tillvaron underlättas av mindre prylar och färre åtaganden.

  Svara
 22. Liie

  Jag har försökt att sälja det mesta jag vill bli av med, är i behov av varenda krona jag kan få in. Men när det gått ett tag och saker inte blivit sålda trots försök på både fb och tradera då börjar jag ge upp och kan hiva iväg gratis bara för att bli av med. Tar sån energi bara av att tänka på alla dessa saker som jag egentligen inte alls vill ha något mer att göra med.

  Svara
 23. peter

  Ja. Jag brukar beskriva mitt liv som okomplicerat. Att vara minimalist blir bara en självupplevande profetia.

  Svara
 24. Camilla

  Just nu håller jag på att rensa ordentligt. Har alltid rensat ut en del men nu går jag mer grundligt till väga. Har sålt en del lite dyrare grejor på de lokala köp och säljsidorna på FB (enkelt och smidigt) och planerar att ha en loppis för de saker som jag rensat ut. Det som inte säljs då skänker jag bort.

  Ha loppis känns som en engångsgrej och jag räknar kallt med att det som rensas ut efter den här stora rensningen får gå till vänner eller välgörenhet. Jag har gett bort massor med kläder och böcker till mina vänner :). För mig känns det bättre att skänka bort det mesta, men en del saker vill jag kasta. Minnessaker som jag inte vill behålla men som jag inte heller vill att någon annan ska ha. Ibland måste man få vara ego.

  Mitt stora ”bekymmer” är de smycken som jag ärvt från mamma och mormor. Själv använder jag inte smycken och jag tror inte att man får så mycket för dem heller förutom om man säljer dem för guldvärdet. Fast det känns lite trist. Men då tänker jag att det är väl bättre att de säljs och jag använder pengarna på mitt hus än att de bara ligger i en låda. Det är mycket känslor i ägodelar.

  Svara
 25. Emelie

  Tack för det här inlägget. Jag har som student dålig ekonomi och lever på lånade pengar (ångest i sig) och jag har högar med saker som jag inte har skänkt bort då det skulle kunna gå att få pengar för det. Tänker ofta att när min ekonomi är bättre och jag har mindre prylar att tänka på ska jag börja skänka mer pengar till behövande! Jag har inte tänkt på det på sättet som ni beskriver så nu tänker jag skänka allt! Tack!

  Svara

Lämna ett svar