Baksidan av att organisera prylar

Vår kultur och västerländska levnadssätt har en tendens att få oss att drunkna bland våra saker. Vi har ett ständigt inflöde av prylar, inte minst på grund av födelsedagar, högtider och reor, men också på grund av konkreta behov. Om vi inte hittar tid att göra oss av med ägodelar i samma utsträckning, fylls våra hem över tid med mer och mer saker.

Risken är att vi lägger mer tid på att organisera våra saker, lägga dem i högar, i lådor eller på nya mer lämpade platser i hemmet, än på att faktiskt använda dem. Vi letar efter och köper smarta och snygga förvaringslösningar i tron om att detta löser ”problemet”. Men att organisera dina saker utan att rensa, är bara en tillfällig lösning som behöver repeteras om och om igen.

Snygga förvaringslådor kan ge en illusion av minimalism och ordning. Bild från Ikea ”Avsiktlig”, låda med lock.

Att organisera dina saker är att omdisponera dem. Kanske får du struktur och ordning på sakerna när du organiserat dem, men det är bara tillfälligt. Plötsligt kommer nya saker in och förstör den fina ordningen du nyligen skapat. Eller så behöver du en pryl längst ner i högen när tiden är knapp som gör att det blir oordning igen. Det finns flera nackdelar med att organisera dina prylar istället för att rensa ut dem:

 • Dåligt för ekonomin. Att organisera bland befintliga prylar gör dig inte rikare, snarare fattigare. I det korta perspektivet genom att du exempelvis köper nya förvaringslösningar, i det långa perspektivet genom att du kommer behöva större boende för att få plats med det ökade antalet saker om du aldrig rensar, utan bara flyttar runt och omdisponerar sakerna.
 • Skapar ingen direkt förändring. Att organisera prylar kan tillfälligt ge en tillfredsställande känsla av ordning och reda. Dock följs det sällan av någon större förändring i samma utsträckning som utrensning av prylar kan göra. Istället känns bostaden fortfarande för liten, plånboken likaså för våra konsumtionsbehov och dygnet har fortfarande för få timmar för önskade aktiviteter.
 • Får dig inte att prioritera. Genom att bara flytta runt alla saker, riskerar du att missa själva utvärderingen av prylens värde att få vara kvar i hemmet. Om du börjar rensa ut prylar kommer du förmodligen framgent ställa dig frågor kring värderingar, vilka prylar du använder och som verkligen är viktiga för dig.
 • Minskar inte ha-begäret. Kulturen att vi tror oss finna glädje och lycka i våra saker minskar inte genom att organisera och lägga dem i fina lådor, i en ny garderob eller bokhylla.

Att rensa, sälja, skänka och slänga prylar kan å andra sidan ha stora effekter på ditt nuvarande och framtida liv, på dina värderingar och prioriteringar. Det är en permanent aktivitet, det vill säga prylen försvinner ut ur ditt hem för evigt, och blir förhoppningsvis använd av någon som behöver den, oavsett om du säljer, ger bort dem till någon du känner, eller skänker till välgörenhet.

Det är många som kan vittna om att rensning ger energi och glädje, liksom att äga färre saker skapar en känsla av frihet. Att ta ett steg eller två från konsumtionshets och nöjesshopping kan öppna nya dörrar och frigöra tid för aktiviteter och umgänge som är betydligt mer värt än saker.

När du börjar organisera saker nästa gång, utmana dig själv att istället rensa ut saker från hemmet. Känner du väldig osäkerhet kan du lägga vissa saker i en tremånaderslåda. Annars delar du upp prylarna du tänkte organisera i de fyra s:en; sälja, skänka, slänga och spara. Och har i åtanke att rensa ut kan skapa en permanent positiv förändring i ditt liv, medan att organisera bara är en tillfällig lösning som du kommer behöva upprepa om och om igen. :)

Är du bäst på att organisera eller rensa ut saker?

Två förvaringslådor vi kunde göra oss av med när vi rensat ut innehållet.

29 tankar kring ”Baksidan av att organisera prylar

 1. whitemaskgirl

  Som alltid läsvärd text. Jag är en utrensare då jag är både för stökig och för mycket av en maximalist för att bara organisera omkring saker. Då blir det ohållbart och mitt hem svämmar över av prylar. Nu är jag i en till utrensningsrunda av kläder och böcker. Kläderna ska ges till min lillasyster och böckerna skänker jag till ett asylboende.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att vara i en utrensningsfas, vi har hamnat på någon slags platå efter tre års rensande, men kommer förhoppningsvis igång igen framöver.

 2. Jeanette Sandelin

  Är definitivt en som gör mig av med saker. Har inte hoppat på förvaringshysterin. Ligger mig inte för att förvara utan jag använder i stället. Har inga direkt plagg som åker in och ut sommar/vinter heller. Vinterjacka och kängor längst in i garderoben på sommaren = klart :)
  Det jag förvarar och sparar är det som ska med döttrarna när de flyttar hemifrån. En sak in – TVÅ ut är mitt motto. GLAD 2:a advent!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi känner också att vi hålt oss ifrån förvaringshysterin, som tur är, för det finns mycket fint att förvara ”skit” i. :) Låter som ett minimalistiskt och framgångsrikt motto!

 3. Lemonade street

  Jag håller med så mycket! Under senaste tiden har jag sorterat bort väldigt mycket lådor och askar – för att de liksom inte behövs längre. Börjar rent av nå nivån där möbler är överflödiga. Vad ska jag med en bokhylla till om jag inte har böcker? osv.

  Har precis joinat #minsgame på instagram och är emellertid lite i chock över hur mycket av allt möjligt som fortfarande finns att sortera bort.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är häftigt när man kommer till nivån att man inte behöver möbler längre! Vårt behov av tv-bänk försvann när vi rensade ut massa sladdar i kombination med att vi inte äger några cd- eller dvd-skivor. Numera står två byrålådor där istället eftersom Bebis Minimalist säng tog upp utrymmet där vi tidigare hade en byrå i vårt sovrum. Har visat bild på byrålådorna som ”tv-bänk” i vardagsrummet på länken nedan, det ser inte så konstigt ut som det kanske låter.
   http://minimalisterna.se/hostens-trender-i-minimalisthemmet/

 4. ninja

  Tycker det ständigt är ett rundflyttande av prylar, trots förhållandevis få prylar. Varje rundflytt stjäl energi från mig. Eller så kanske jag har blivit mer känslig och reflekterande över fenomenet i takt med att sakerna blir färre :)
  Och ibland kan det kännas sunt att få uppleva andras hem och vardag, för att få lite perspektiv, det är faktiskt inte såå illa hos mig. Gillar känslan när man kommer hem från en resa och har glömt bort hur fint det är hemma.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi kan också tycka det är otroligt skönt att komma hem och känna ”lugnet” av avplockade ytor och inte så mycket saker framme, efter att ha varit hos vänner, bekanta och mor- och farföräldrar som har prylar ståendes och liggandes på de flesta ytor. ;)

 5. cl

  Är bra på båda delarna. Just nu känns det som jag hittat en bra balans ifråga om ägodelar. Har jag för mycket rensar jag ut, viket är helt okej, men har jag för lite köper jag bara på mig, vilket är oekonomiskt. Eftersom jag gillar heminredning och att pynta och dona, måste jag ha en viss mängd för att få trivsel. Nu har jag rätt mängd. För det är ordning i skåp och lådor; ingen trängsel, men förvisso inte heller rymd. Perfekt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Man får hitta sin egen balans, och ens egna intressen kommer ju och ska få lysa igenom i antalet saker etc. Någon som är intresserad av träning kan helt legitimt ha mer träningskläder än någon som sällan tränar, och någon som älskar att baka måste ju få ha de bakprylar som behövs för att utöva sitt intresse, liksom du med inredning. :)

 6. One Vikinggirl

  Jag är ingen minimalist, jag ser inget självändamål med att slänga för att ha så lite som möjligt. Däremot är jag en användare och det som inte används eller kan användas åker ut. Jag har dessutom fortfarande så mycket kvar från mitt tidigare rika liv, att jag nog inte behöver handla nästa år heller. Och det inkluderar ju även förvaring.

  Svara
 7. Moa

  Neej, posta inte bilder på jättefina lådor! Ärligt talat, jag kan knappt gå in i en inredningsaffär utan att komma därifrån med en ny, fin låda. Vissa lådor är ju användbara (till exempel så lägger jag mina kläder i lådor, gillar inte att hänga allt på galgar, och i byrålådorna har jag kokböcker), men många står sen och samlar damm…

  Jag håller fortfarande på att rensa ut flyttlådor sen flytten för ett år sen, och de är inte ens snygga, så detta är ett stort problem för mig.

  Tack för ännu ett välskrivet inlägg!

  Svara
 8. OrdningsGuiden

  Mycket bra skrivet. Jag jobbar med att hjälpa människor att rensa och jag brukar säga att de som är duktiga på att förvara också är duktiga på att spara. Jag har rensning både som jobb och som hobby på hemmaplan och jag tycker att man skall rensa på det sättet som ni gör där ni tar lite i taget. Man kommer hela tiden till nya insikter om hur mycket man behöver och vad man kan rensa ut. Ni har kommit långt i er minimalism men även om man börjar med betydligt fler saker än ni så kan man nå en nivå på antal saker som man behöver bara man bestämmer sig och tar lite i taget.

  Svara
 9. K.A.L

  Hihi, jag håller med Moa – ”neeej, posta inte bilder på jättefina lådor”! Jag är en fd välorganiserad sparare! Med stor svaghet för snygga lådor/förvaringslösningar! Känner mig som en fd missbrukare som frestas! ;)

  Mitt fd maximalistiska hem har alltid utåt sett sett ut som ett minimalisthem. Jag älskar heminredning men ett avskalat sådant. Eller inte superavskalat, mera Skandinaviskt möter Japanskt lugn & harmoni i färg & form. Så den biten har jag inte alls ”fått” genom att bli minimalist.

  Anledningen till de många ägodelarna var inte alls konsumtionshysteri/ köphets av onödiga prylar utan en livstids sparande av ALLT. Memorabilia från barndomen, föreläsningsanreckningar & stenciler & studiereseinfo mm (allt!) från universitetsåren. Bra att ha & ifall att…

  Eftersom jag var så organiserad lyckades jag ”trolla bort” sakerna (tills det blev flyttdags… Flytthjälparna alltid lika chockade över mängden lådor – var kom allt detta ifrån??). Och hade stenkoll på var precis allt befann sig. Allt från klisterlapparna med gulliga teddybjörnmotiv jag fick från min första ”pojkvän” (fråga chans stadiet ;) i ettan & bokmärks- och brevpappersamlingen från lågstadiet till nämnda föreläsningsanteckningar, sovsäck, liggunderlag, extra gästsängkläder mm.

  Svårt att motivera sig att rensa då, eftersom man inte direkt lider/tycker sig lida av alla saker. Annat än vid flyttdags.

  Så, efter två år av rensande och en minst halvering av vårt bohag & hemmet ser ungefär likadant ut på ytan. Skillnaden är i skåpen, i garderoben, i källarförråden. I antalet färre snygga lådor ;)

  Så jag är med andra ord en fd organisationsexpert på dekis ;) Numera väl tränad i att rensa. Eftersom det varit en smärtsam och lång process att göra mig av med saker (som till större delen ju bestått av memorabilia & ”just-in-case”-saker som är svårast att rensa!) så är jag oerhört motvillig att låta saker accumuleras/samlas på nytt så jag tror faktiskt detta kan hålla.

  Intressant hur de flesta som kommenterat här verkar ha så lätt för att rensa.. Och mindre kommentatorer som är/varit goda organisatörer. Kan det vara så att min sort aldrig tror sig ha problem med prylar (som jag inbillade mig) så färre av dem/oss vänder sig till minimalist-konceptet för hjälp/råd?

  Svara
  1. K.A.L

   Ehm… Önskar det fanns redigeringsmöjligheter i ens inlägg.. :) Inser att jag använde ordet dekis lite fel.. Är fortf organisationsexpert – inte en förfallen sådan. Mera typ ”a recovering organizer addict” :) Numera aspirerande minimalist?

  2. Händelsevis

   Håller med dig! Har precis samma problem med att jag är duktig på att stuva undan och sedan vid flytten kommer det som ett blixtnedslag från klarblå himmel. ”Men VAAAAR kom allt det här ifrån?”
   Själv har jag dock inte kommit så långt som du men skam den som ger sig. En dag, och många smårensningar senare, är jag framme :-)

 10. Carina

  Amen! Folk luras att köpa smarta ”förvaringslösningar” istället för att rensa. Jag har själv haft stiltje på rensningsfronten en period men börjat om igen och det känns kul!

  Svara
 11. marie433

  Jag har länge varit den där förvaringsmänniskan. Nu har jag kommit till något slags mellanting, försöker rensa först och organisera sen. Gillar dock fortfarande snygga och smarta lösningar;)

  Svara
 12. Patricia

  Har aldrig funderat över mina lådor därhemma, har haft dem så länge nu. Men efter att ha läst detta inlägg kom jag fram till att jag har 23 lådor av olika storlek (inklusive skolådor). Det kändes oväntat med tanke på att jag själv inte anser mig ha så många prylar kvar längre :) Det får bli ändring på det nu. Bra att ni gjorde mig uppmärksam på detta :)

  Svara
 13. Maria

  Vilken tankeställare jag fick nu. Har precis spenderat 2 dagar med att organisera vår klädkammare. Inkl besök på ikea för att köpa mer förvaringslådor. Men inte mycket blev utrensat… Av två anledningar vi väntar när som barn nr två å sparat i princip allt från nr 1, varav mycket är kläder men även andra prylar. Svårt att nu veta vilka av de sakerna vi kommer att använda igen, barn är ju så olika å vill inte spendera tid och pengar med att köpa samma saker igen.

  Sen kände jag av samma anledning (höggravid) att jag inte orkade ta hand om sakerna åka å slänga, sälja eller skänka. Men tack vare ditt inlägg fick jag en välbehövlig tankeställare å har redan lagt ut en tomtedräkt för bebis i min lokala säljgrupp å har fler saker i åtanken som jag kan sälja. Å så en påse till bomullsåtervinning å en till välgörenhet.

  Så Tack för påminnelsen! Älskar egentligen å rensa så skönt att se skåp å lådor halvtomma. Nästa gång jag funderar på fin förvaring ska jag ta en rensar runda först. Kanske inte alls behövs flera lådor hur fina de än är.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera och grattis till graviditeten och kommande barn nr 2! :)

   Förstår ditt dilemma vad gäller barnsaker, vi har också sparat mycket från Bebis Minimalist till eventuella kommande syskon, men som du säger, barn är ju så olika. Likaså behövde vi väldigt få barnkläder till Bebis Minimalist, vilket vi skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/det-optimala-antalet-bebisklader/
   Detta då hon väldigt sällan kräktes, men skulle vi få en kräk-bebis skulle vi förmodligen behöva köpa ett par ytterligare plagg för att slippa tvätta stup i kvarten. Och så har vi babynest, babygym och babysitter, kommer nästa barn gilla dessa? Det får visa sig, än så länge sparar vi det. :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kanske är antalet saker som är för många och inte antalet förvaringslösningar som är för få så att prylarna flyttas runt? :)
   Kul med svart-lista över saker, funderar över vad som skulle hamna på min sådan. Kanske barnkläder eftersom vi egentligen får tillräckligt mycket av släkt och vännner ändå, men ibland är det ju kul att fynda något fint på Tradera. ;)

 14. Camilla

  Intressant hur det kan vara. Jag har precis varit hos mina föräldrar och hjälpt till att rensa/sortera lite. En del hamnade i kartonger för att funderas på/gås igenom igen. Men i lite bättre ordning än innan. Men utrensat blev iaf en halvtrasig byrå, 2 sopsäckar med skräp och 2 lådor och en kasse till second hand. (Plus att det fanns 2 kartonger med böcker att sortera där förhoppningsvis det mesta går till 2 hand också.) JAG tyckte det kändes så skönt, har fått svårare och svårare för oordningen där. Min pappa tackade mig efteråt för att jag hjälpte till att få bort lite grejer. Men där behöver det både rensas ut och skapas en bra förvaring för att bli bra. Men är ändå mer övertygad om vikten av att rensa ut saker på en gång efter att ha varit där. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du hjälper dina föräldrar att rensa ut! Och att de är tacksamma över det, det är inte alla föräldrar som skulle bli det, tyvärr. Kanske kan du till och med inspirera dem att rensa lite ytterligare själva på egen hand. :)

Lämna ett svar