Organisera inte det du kan rensa bort

Vad innebär det i praktiken då du städar och rensar? Betyder det att du utvärderar dina saker utifrån den funktion och det värde de tillför i ditt liv och gör en plan för hur du ska göra dig av med det som inte platsar? Eller innebär det att du oavsett behov sparar i stort sett allt och istället optimerar kategorisering och förvaring?

Historiskt sett har det senare alternativet varit en korrekt beskrivning av min process. Visst har mitt boende blivit rent och ytor avplockade men det som oftast fått mig att verkligen göra mig av med prylar har varit om de gått sönder och därmed blivit obrukbara.

Om vi utgår från de fyra s:en vi använder vid rensning så har jag hoppat över den inledande behovsanalysen som kunnat resultera i den jobbiga slutsatsen att jag inte längre behöver något och därmed som nästa steg borde sälja, skänka eller slänga. Istället har jag landat direkt i den betydligt lättare åtgärden spara och har därefter fokuserat på att optimera den processen.

Närmsta metafor till hands är ett trasigt Tetris där själva boendet inklusive vind, förråd och garage är spelplanen och där mina existerande prylar och inköp är pusselbitar som hela tiden trillar ned men där ingenting försvinner oavsett hur optimalt jag strukturerar dessa. Förr eller senare blir situationen ohållbar och då flyttar de flesta till ett större boende alternativt får medverka i tv-programmet hoarders. Game Over. ;)

Det luriga med att organisera, strukturera och köpa snygga praktiska förvaringshjälpmedel är att det ger en positiv känsla av att vara produktiv och åstadkomma något bra. Detta fungerar som effektiva skygglappar mot nackdelarna med beteendet. I praktiken är det omedvetna organiserandet oftast bara en form av väl kamouflerad prokrastinering som i längden riskerar att göra bostaden till en onödigt dyr förvaringslokal.

Sammanfattningsvis tycker jag att organisering och förvarning ska användas till att göra det så lätt som möjligt att hitta det du verkligen behöver, istället för att på effektivaste sätt gömma undan det som du egentligen inte behöver. Onödiga saker behöver inte en snyggare förpackning utan ett nytt hem alternativt en värdig sista vila, helst i form av återvinning.

29 tankar kring ”Organisera inte det du kan rensa bort

 1. Kati

  Ikea har gjort en stor affär på just att organisera! Jag har rensat ut mycket, men det är ändå en grej jag har svårt att göra mig av med: böcker. Hur tänker ni?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Lycka till, där kan det gömma sig saker som legat helt orörda i många år. Om du är klar med badrummet och har energi och motivation kvar kan jag rekommendera städskåpet och medicinskåpet som nästa steg. :)

 2. TJ

  Precis det här tänker jag varje gång jag ser reklam från IKEA och andra om ”fiffiga” förvaringslösningar. Släng eller ge bort skiten istället så slipper du förvara den. Förvaring är en icke-lösning på problemet.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det så! Och då man gjort sig av med allt onödigt så räcker oftast de förvaringslösningar man redan har. :)

 3. Anna

  Jo jag håller med er om att rensning måste vara grunden för städningen/organiserandet, men om ni tittar noga på IKEAs reklam så finns inte alla saker med på ”efter”bilden. Så även IKEA slänger/skänker saker fast de försöker få oss att tro att köpa nya hyllsystem är lösningen på konsumerandet.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske en kombination är vettigt i många fall. Förvaringslösningar är inte dåliga i sig, bara om de innehåller onödigheter. :)

   Sedan tror jag att de flesta mår bra av en ”lugn” miljö där det inte ligger saker på varenda yta och det vet IKEA om. Därför är efterbilderna renare och därmed även mer attraktiva även för potentiella köpare som egentligen inte är sugna på att rensa. :)

 4. hallar84

  Och ännu bättre är att inte köpa de där sakerna ifrån början. Måste man nu köpa saker som sedan inte kommer behövas längre ex barnsaker får man försöka sälja dem på blocket. Jag håller helt och hållet med om att för mycket förvaringsystem är av ondo.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det är alltid bäst att vara proaktiv istället för reaktiv minimalist om man har möjligheten. Det kräver dock en del medvetenhet och viljestyrka. :)

   Just barnleksaker verkar lätt kunna gå över styr baserat på vad jag sett hos våra vänner. :)

 5. piah

  I mitt rensande tänker jag såhär: Tex.Byrån ska BORT…alltså måste de saker jag inte använder i den rensas bort och de jag behöver förvaras i något mindre tex smycken i en låda i garderoben.
  Ju mer man får ut, desto lättare känner man sig. Städningen blir lättare ,inget damm under onödiga möbler :) kram *piah*

  Svara
 6. ninja

  När jag rensar brukar jag tänka på hur mycket mer energi man lägger ner på att göra sig av med saker, än vad det tar att införskaffa dem. Sälja på tradera, höra runt om nån bekant vill ta över prylen, åka till återvinningen, allt tar så mycket mer energi än själva köpet. Brukar påminna mig om det när jag står inför beslutet att skaffa en ny sak, oftare och oftare händer det att jag avstår, eller i alla fall tar en vända till och funderar på saken iställlet.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack, det där är en jätteintressant tanke som förtjänar ett helt eget inlägg tycker jag!

   Just att det tar så mycket energi att på ett ansvarsfullt sätt göra sig av med något är nog huvudanledningen till att så lite källsorteras samt att så få saker hittar en ny ägare istället för att slängas (även fast prylen fortfarande är hel och funktionell).

 7. Samara

  det är som flylady.org hon säger att man kan inte organisera skräp.
  Vi har ju saker som flyttat från rum till rum, låda till låda, bara en sån sak som att jag hade en burk med gem, hur ofta använder vi gem ? aldrig , jag köpte dem en gång på 80 talet för det var nån annons om att piffa upp sitt hemmakontor och det såg så snyggt och proffsigt ut.
  suck ;) och alla millioner skruvar och jag vet inte allt.
  Vi har ett skåp i hallen, ett litet som är över en garderob, där finns allt, penslar, skosnören, skruvar, hänglås osv osv, vad man än letar här hemma brukar det heta ” kolla i det berömda överskåpet” en kompis frågade en gång varför det är berömt, ja för allt är där, och när man öppnar så störtar det ut saker så man får plocka upp från golvet i en kvart. en gång per år rensar vi och bär ner saker till pannrummet, men konstigt nog blir skåpet fullt igen !

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det ”berömda överskåpet” låter som en rensningsdröm för en inbiten minimalist. ;)

   Vår motsvarighet är en liten skokartong med möbeltassar, dubbelhäftande tejp, skruvar som tillhör möbler och liknande som vi inbillar oss faktiskt kan komma till användning. :)

 8. Stina

  Just så har jag gjort… organiserat och organiserat. Förut tänkte jag att jag skulle skaffa alla saker, tills jag hade en av varje sak. Fast nu tänker jag att jag ska göra mig av med så mycket istället för att jag blivit så trött på alla prylar som är överallt. Det kanske krävs att man får för mycket, för att man ska ledsna på det. Förut kände jag att det var en brist att inte ha alla de där sakerna.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror helt klart att du har en poäng i att minimalism ofta föds ur överflöd. Min teori är att det oftast är andra generationens välfärdssamhällsmedborgare som tenderar att bli minimalister. Sedan finns det såklart maskrosminimalister. ;)

 9. Stina

  Jag tror inte jag kommer ha det direkt minimalistiskt om man ser sig om i hemmet, för jag tycker om vackra saker som har en funktion. Men det skall vara trivsamt och inte belamrat. Det är ju skönt med lite luft mellan sakerna och i garderoberna.

  Men när jag tänkt på vårt förråd och mina kläder så har jag nästan känt som om de kväver mig. Det är helt enkelt för många saker/ kläder och det gör att det blir jobbigt att hitta. Man kan tro att det är lättare att ha något att sätta på sig när man har många kläder i garderoben, men så är det inte. För det är svårt att hitta. Jag vet att jag har ett plagg, men det är kaos och saker får inte plats. Det blir skrynkligt också och man hinner inte sköta de plagg man har. När jag hade sämre ekonomi hade jag få plagg men lagade så fort något gick sönder, klippte bort noppor från koftan så den såg ny ut, osv.

  Förrådet är numera rensat och organiserat med hyllor. Det är lätt att hitta. Nu håller jag på med garderoben. Redan har jag gett bort säkert 30-40 plagg till vänner. Det känns väldigt skönt. Särskilt att ge bort ett par superdyra och jättefina skor till en granne. Själv fick jag kramp i fötterna av dem, så jag hade inte använt dem mer än kanske någon timme. Hon kan ha dem och tyckte de var helt underbara. Jag blev minst lika glad av att ge bort dem som att skaffa dem.

  Mitt mål i år är att ge bort en sak om dagen. Det har gått bra, och jag ligger i fas. Genom att ordna en tjejkväll hemma med middag, så blev jag av med massor på en gång. Allt jag gav bort låg uppradat på övervåningen, och alla kläder jag ville ge bort hängde på en ställning. Det kommer knappast vara någon förlust att göra sig av med 365 saker som bara ligger oanvända och tar plats. Det är inte en förlust, utan en lättnad att rensa ut. Jag tycker den här sidan känns inspirerande på många sätt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för det fina omdömet och intressant kommentaren! :)

   Jag förstår precis hur du känner med förrådet som stressar eller kväver dig. Det blir som en stor uppgift som hela tiden ligger och gör sig påmind och skaver lite på det samvetet.

   Låter som ett intressant mål att ge bort 365 saker på ett år. Det tror jag de flesta människor fixar lekande lätt utan att riskera att ge bort något de faktiskt verkligen behöver och använder.

 10. Rust

  Hittade eran blogg förut och har nu suttit och läst i några timmar! Mycket bra och intressant, blev ett bokmärke direkt. Har själv i säkert 10års tid levt med tänket, varför äga saker som sällan eller aldrig används, bättre sälja direkt när behov / intressen förändras. Det som inte går eller är värt att sälja kastas eller ges till välgörenhet. Mycket rofyllt att inte ha saker högt och lågt runt i kring sig, behöver man verkligen något köper man det och då inte dumsnålt, hellre kvalité vilket även håller ett bättre andrahandsvärde den dagen det säljs för allt avyttras förr eller senare i min värld :)

  Begreppet ”minimalism” i denna bemärkelse var för mig okänt tills för bara nåt år sedan, så var lite kul att hitta ett namn på vad jag kallar optimering i vardagen för att minimera stress samt för att kunna hålla ett långsiktigt ekonomiskt tänkande.

  Om bara några dagar genomför jag den för mig största insatsen hittills då en välgörenhets organisation kommer och hämtar ca 10kvm med grejer jag lyckats rota fram, mestadels arvegods jag tidigare inte orkat gallra bort/sälja, men nu är jag redo, materiella ting betyder inte mycket för mig viktigast är minnena av personerna som inte finns kvar.

  Ha de gott!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack själv för att du läser och även kommenterar! :)

   Jag gillar verkligen hur du sammanfattar minimalism ovan på ett kort, koncist och begripligt sätt. Det handlar ju faktiskt mycket om optimering.

   Lycka till med rensandet av arvegods, det är en tuff uppgift!

 11. Anna

  Jag gillar också att rensa, det är en härlig känsla och man inser hur mycket plats man egentligen har. Jag brukar också passa på att sortera ut och sälja de saker som jag inte längre behöver. Det finns sajter som http://citiboard.se/ där man kan lägga upp grejer gratis. Få lite extra pengar, ett tips!

  Svara
 12. Linda

  Hurra Hurra vad glad jag är över att ha hittat er blogg (och insta)!! Vi ha samma ”mindset” Precis vad jag behöver, ni resonerar som jag gör, och VILL göra, med skillnaden att ni har hunnit mycket längre. Har bara lite svårt med alla samlade prylar… ;) Här hittar jag tips och lösningar på nästan vart och ett av mina ”problem”. Stort tack för att ni delar med er!! Glad Sommar!

  Svara
 13. Pingback: The sorry girls! - Mode & Design

 14. ninnelove

  När hela ens liv vänds upp och ner inse man saker inte viktigt minnen är viktigare
  Min pappa gick bort i cancer och och nyligen gick min bror bort olycka
  Nu har bara mamma kvar och sen ingen mer
  Inga vänner de försvann när pappa blev sjuk
  När ens liv blir så här så inse man att saker inte viktigt bara minnen
  Hoppas ingen av er behöver uppleva hemska gå igenom

  Svara
 15. Anna

  Hurra för eran inspiration den har verkligen hjälp mig mycket det senaste året , sa upp mig fr jobbet för några månader sen och har ägnat mycket tid att rensa och sälja av saker ! Har nu kommit så långt att jag börjat göra mig av med förvaringslådor istället , bästa jag gjort !

  Svara

Lämna ett svar