Dags för årets vårrensning

Våren är på intågande och med den brukar det för många komma ett sug att rensa och få ordning. Samtidigt som det också ska växlas skor och ytterkläder, kanske även bytas några plagg i den vanliga garderoben. I förrådet ska kanske utemöbler och cyklar fram och vinterleksaker in. Allt detta skapar utmärkta tillfällen att rensa.

För egen del har jag identifierat 5 områden som jag vill rensa hemma hos oss i vår:

 • Barnens ytterkläder. Under våren sker en naturlig rotation gällande skor och ytterkläder. Overaller, vinterjackor, mössor och vinterskor ska förmodligen tvättas och hängas undan till förmån för lättare kläder och skor. Kom ihåg att istället för att fundera var du ska förvara dina fem vintermössor eller barnens urväxta täckbyxor, så fundera över om du verkligen behöver spara och förvara dem. Helt enkelt – organisera inte det du kan rensa bort.
 • Skafferiet. I skafferiet kommer jag ta ut allt och gå igenom för att se om det finns matvaror som borde ätas upp omedelbart eller är alldeles för gamla för att få vara kvar. Det kan vara öppnade förpackningar torrvaror som av olika anledningar inte blivit uppätna, kanske något bortglömt te eller burkar som använts en gång i något recept och sen blivit ståendes. Kanske tar jag mig an kylskåpet också när jag ändå är igång. :)
 • Badkläder. Nu var det kanske ett drygt halvår sedan barnen badade senast, kan de fortfarande ha samma badkläder? Och hur många uppsättningar badkläder behöver barnen eller en själv egentligen? Används alla som ägs eller blir det ändå att enbart favoriterna åker på? De tar inte stor plats var och en av badkläderna, men det är väldigt skönt att enbart ha kvar de som används.
 • Garderoben. Några tjocktröjor läggs undan samtidigt som shorts och någon sommarklänning tas fram. I den vevan rensas alltid några plagg ut; de som slitits ut eller som alltid ratas. Om du liksom jag, använder en säsongslåda för kläder som inte är i säsong (varma tröjor, shorts, sommarklänning osv), så se till att denna låda inte används för att prokrastinera jobbiga och slutliga beslut för plagg som egentligen borde säljas, skänkas eller slängas. Det är lätt att glömma bort innehållet i säsongslådan, så passa på att gå igenom det när du lägger ner eller tar upp plagg.
 • Badrumsskåpet. Gör dig av med alla produkter du inte använt senaste halvåret samt de saker vars bäst-före-datum har passerats. Förmodligen hittar du allt möjligt som gammalt smink, gratisprover av rengöringsprodukter och parfymer, gamla hudkrämer och hårprodukter som inte passar nuvarande frisyr. Kom ihåg att sortera och slänga denna typ av produkter på miljöstation eller motsvarande i de fall det behövs.

En fråga jag ofta får är vad man ska göra med vinterkläder som rensas ut men som ju lämpar sig bäst att sälja först nästa vinter. Jag tvättar dem och lägger dem sedan i en pappkasse och skriver på vad nästa steg är (exempelvis ”Sälja på Tradera”, ”Lämna till kommissionsbutik”). Det är förvånansvärt ofta som man hinner glömma på ett halvår, så det förenklar att ha noterat det. Sen kan du sätta en påminnelse i mobilen till hösten.

Har något av ovanstående punkter rensningsbehov hos dig i vår? Eller har du identifierat andra områden att rensa? :)

5 tankar kring ”Dags för årets vårrensning

 1. Paula Blidberg

  Vi får ett lillasyskon i maj, så vi sparar alla kläder i vårt källarförråd. Jag har gjort en låda för varje storlek för att det ska vara enkelt att plocka upp när nästa storleksbyte sker. Men vi kommer inte skaffa fler barn efter det här så det kommer börjas säljas av kläder allt eftersom under sommaren. Det som ställer till det lite är att vi fick första barnet i slutet av januari, så det kommer vara en del vinterkläder som dyker upp vid fel tillfällen och vår- och sommarkläderna kommer också hamna lite tokigt så vi kommer säkert behöva komplettera lite men jag tänker att vi ska hyra mycket från Hyber istället för att köpa nytt då det kommer vara så korta perioder som de kan ha kläderna när de är så små :)
  Bra tips med att lägga allt i en säljlåda, vi kommer som sagt ha en del vinterkläder som kommer nu med 50-56 som jag får sälja i höst istället när det är säsong.

  När det gäller min egen garderob är den ju högst begränsad för tillfället eftersom jag är gravid, men jag har mycket klänningar och skjortor som kommer fungera bra efter graviditeten när jag ammar, men ser fram emot att plocka upp sommarkläderna när det är dags för det!

  Svara
  1. Patrica

   Det är inte säkert att de gamla kläderna är osynkade i säsong. Barn kan växa så olika snabbt.

 2. Carro

  Bra områden att gå igenom kontinuerligt. Här är det barnens prylar som ska gås igenom. En cykel såldes idag. Sedan är det vinterkläder men orkar sällan vänta till nästa säsong utan gör mig av med det direkt när det är urvuxet.

  Svara
 3. Björn Aldenfalk

  Mycket bra inlägg, Jag blev inspirerad att sälja cyklar hehe
  Älskar er blogg, speciellt in o ut herr & fru minimalism =)
  Ha en riktigt trevlig helg på er

  Svara

Lämna ett svar