5 områden att prylbanta i sommar

Väntar semestern runt hörnet eller har du flera veckor kvar till ledighet? Oavsett så kommer här tips kring områden jag tycker är lämpliga att prylbanta under just sommarmånaderna.

Under semestern brukar jag inte planera in att jag ska rensa något, utan då sker det möjligtvis spontant vid regniga dagar som sammanfaller med att vi är hemma. Men däremot finns det nästan varje år något område som jag vill ta mig an innan semestern. När det lugnat ner sig från avslutningar, sommarfester och tempot börjar gå ner på jobbet. Då brukar det ske.

Under våren eller början av sommaren brukar jag göra en ”Att-göra-i-sommar-lista” , som jag försöker beta av innan semestern börjar för att sedan kunna vara helt ledig när semestern börjar. Där brukar det oftast finnas ett par områden att rensa med.

För dig som vill ha inspiration på områden som kan vara lämpliga att ta tag i så här års kommer här 5 sådana:

Badkläder. Hur många uppsättningar badkläder behöver du egentligen? Och använder du verkligen alla som ägs eller blir det ändå att enbart favoriterna åker på dag efter dag? Kanske är det någon bikini etc du inte känner dig bekväm i som det är dags att släppa taget om?

Sommargarderoben. De flesta av oss plockar fram ett eller flera plagg sommartid som inte används vintertid. För mig har den specifika sommargarderoben minimerats till att bestå av några shorts och någon kjol. Övriga plagg används mer eller mindre året runt. Men för många är sommargarderoben betydligt större och har stor rensningspotential. Hur många par shorts behöver du och vilka av dem du äger gillar du egentligen? Brukar alla sommarklänningar och kjolar komma till användning eller är vissa enbart snygga på galgen?

Badrumsskåpet. Fundera över om du verkligen behöver alla produkter och grejer du förvarar i det ofta trånga badrumsskåpet eller kommoden. Här samlas det lätt på med gratisprodukter och produkter man slutat använda som blir kvar av gammal vana eller lättja. Fram tills nu. :) Ta ut samtliga produkter ur badrumsskåpen/kommoden för att skapa överblick. Produkter du inte använt det senaste halvåret samt saker vars bäst-före-datum passerats bör du med lätthet kunna släppa taget om.

Uteleksaker barn. Sandleksaker, sparkcyklar, studsmattor och lekstugetillbehör. Är barnen i en ålder när detta fortfarande används eller har de växt ifrån något sedan förra sommaren eller har behoven ändrats av andra skäl? När vi bodde i lägenhet hade vi egna sandleksaker i plåt med till ”offentliga” lekplatser, men nu när vi bor i hus har vi två stora sandlådor ett stenkast från vår tomt, nu tänkte vi låta flertalet av våra sandleksaker ligga i sandlådan för alla barn i området att använda.

Förråd, vind, garage. Detta är nog ett område som många fruktar, men så stora utrymmen går att dela upp i mindre delar. Ett tillvägagångssätt som även kan vara en morot är att försöka identifiera saker i dessa utrymmen som inte längre används och som har ett andrahandsvärde. Och passa på att sälja dem nu innan både du och potentiella köpare åker iväg på semester. Men håll dig till vår-, sommar- och höst-prylarna att sälja. Vintersakerna kan du notera men gör bäst i att sälja under vinterhalvåret. Jag kan nästan garantera dig att förråd, vind eller garage innehåller saker du eller barnen inte längre använder, utan enbart förvarar, eller? ;)

Ett bonustips om utifall sommaren skulle vara regnig är att, när du ändå befinner dig i en eventuell sommarstuga, passa på att rensa där. Sommarstugan bör vara en rogivande plats där livet kan få vara lite enklare och mer kravlöst, där funktion och enkelhet kan vara ledord och prägla stugans inredning och saker. Stugan ska alltså inte utgöra en plats dit du släpat saker som du egentligen inte gillar eller behöver men inte har energi att göra dig av med. I så fall kanske det dyker upp ett par regniga dagar i sommar för att ändra på det. ;)

Så där har ni 5 tips inklusive ett bonustips på områden att prylbanta i sommar! :) Och du, kom ihåg att prylbanta och minimera ofta ger mer energi än det tar när du väl är igång. Det är frigörande och ger ro att släppa taget om saker och skapa mer utrymme och luft.

Var ser du fram emot att rensa och minimera i sommar?

7 tankar kring ”5 områden att prylbanta i sommar

 1. CJH

  Det blir nog inget rensat i sommar. För när jag ska rensa – säg bland papper i pärmar – sorterar jag med stor vånda kanske fem papper, kastar tre av dem, sätter tillbaka ett i pärmen, flyttar ett till en annan pärm och ger sen upp. Sådan har jag alltid varit, och det är inte ett personlighetsdrag som jag tror ska ändras just i sommar.

  Vad gäller sommarstugor tror jag att det kan vara tvärtom, att man kan behöva en ”maximalistisk ö”. Jag har en sådan i form av mitt mekargarage. Där har jag som mål att spara så mycket bildelar och skrot som möjligt. Och där vistas jag mycket hellre än i lägenheten.

  Även om jag förstås inte är lika extrem som Minimalisterna skulle det vara skönt att ha lite mer cleant i lägenheten. Nu står det boktravar på vardagsrumsbordet, använda kläder lägger jag på sängen, och sovrummets skriv-/arbetsbord är fullt med ”viktiga papper”. Och där som jag drömde om att bygga plastmodeller och löda elektronik när jag snickrade till bordet!

  Jag kanske borde köpa en Big Bag och ösa ner allt jag inte vill ha längre? För jag orkar inte smådutta med att sälja smågrejer på Blocket och vill inte ge till välgörenhetsorganisationer (som bara är parasiter som ger till andra parasiter).

  Svara
  1. Natalie

   Du kanske ska förändra din attityd till andra människor? Se det som ett minimalisera dina smutsiga rasistiska fördomar, du ser ut att ha ett stort behov av det.

  2. Emily

   Oj, hur kan man kalla andra människor för parasiter? Tror precis som Natalie att det är dags att rensa ut fördomar och se över din människosyn i sommar.

  3. Sebbe

   CJH, har du läst denna? https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/On6p61/deras-miljonloner-betalas-med-insamlade-pengar

   Om du har gjort det, så förstår jag varför du är kritisk mot välgörenhetsorganisationer. Du har rätt till att tycka de är parasiter, eftersom det finns yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Så därför skriver jag inte mer om det.

   En Big Bag kan vara en bra idé. När jag rensar så brukar jag använda en vanlig ica-kasse av plast. Jag ställer in det som jag vill sälja i ett garderob (denna garderob är en av 4 garderober i mitt sovrum som tillhör lägenheten) och när jag upplever har blivit ”trångt” i skåpet så säljer jag prylarna till Sellpy.

   Vi är alla olika. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dig.

   När det gäller använda kläder, så kan du skaffa en tvättkorg (om du inte redan har en).

   Och när det gäller viktiga papper, så måste det inte bli perfekt de första gångerna. Det som funkar för mig är att ha mappar (gärna i olika färger).
   Mitt favorit är projektmapp.

   Jag tror att du är en god människa som vill väl. Innan min text blir för lång, så skulle jag vilja tipsa om denna artikel:

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/06/den-som-har-mest-saker-nar-den-dor-vinner-eller-ett-samtal-mellan-en-samlare-och

 2. CJH

  Natalie: Det har inget med hudfärg eller etnicitet att göra.

  Emily: Hur man kan kalla andra människor för parasiter? Tja, jag kan ju ta ett exempel. För några år sedan hade jag en kompis/bekant/partypolare som jag kände genom att han ströjobbade på en restaurang som jag ofta besökte. Efter ett tag märkte jag att han hade en tendens till att alltid vilja bli bjuden på smågrejer – en öl här, några cigg där – som jag skulle få tillbaka ”sen nån gång”. Och jag hade ofta en tusenlapp utestående i lån till honom. Tigga, snylta, låna – hela jävla tiden. Till slut surnade jag till och krävde pengarna tillbaka på skarpen. Sedan dess har jag inte sett röken av honom. Och sedermera har jag förstått att det inte bara var mig han betedde sig så mot. Om inte den killen var en tvåbent parasit vet jag inte vad han var.

  Svara
  1. Emily

   Ok, så du träffade en otrevlig, snål person och sedan drar du slutsatsen att samtliga välgörenhetsorganisationer samt alla utsatta människor de hjälper är parasiter. Du framstår som en väldigt osympatisk person.

  2. Malin

   Håller fullständigt med Emily nedan. Din ekvation känns däremot märklig om det är såhär den ska tolkas @CJH; du har en före detta kompis som var en parasit = alla välgörenhetsorganisationer och alla som handlar second hand eller tar del av välgörenhetsorganisationernas insamlande saker eller pengar = parasiter. Osmakligt och skrämmande i så fall, tycker jag!

Lämna ett svar