Den minimalistiska sommarlistan

I början av juni skrev Underbara Clara en sommarlista med svar på diverse frågor om hennes sommarplaner, här kommer vår version av en sådan lista med något vinklat minimalist-tema.

Hur länge ska du vara ledig?

Herr Minimalist: 6 veckor, från mitten av juli till slutet av augusti.

Fru Minimalist: Jag är föräldraledig till mitten av september när det är dags att återgå till kontoret. Eller till ett kontor, för jag har nytt jobb och vet inte riktigt vart jag kommer hamna rent fysiskt.

Vilken del av sommaren ser du mest fram emot?

Herr Minimalist: Att se Bebis Minimalist utvecklas, särskilt under veckan på familjens landställe där jag själv spenderat många somrar som liten. Jag ser generellt fram emot att kunna varva ner på riktigt eftersom jag efter sommarsemestern bara jobbar två veckor innan det är dags för ett halvårs föräldraledighet.

Fru Minimalist: Veckan då vi hyrt fjällstuga, om inte myggen äter upp oss! :) Alternativt tiden som spenderas med respektive familj. Familjen har blivit än viktigare sedan vi fick barn och ens föräldrar blir inte yngre. Jag ser även fram emot en varm sommarkväll på vår balkong med ett glas vitt vin. Förra sommaren blev det inget vindrickande på grund av graviditet.

Vad kommer du shoppa inför semestern?

Herr Minimalist: Ett par snygga shorts då de nuvarande är väldigt slitna och behöver ersättas, ett par in ett par ut. Samt ett par sneakers då nuvarande sjunger på sista versen, om jag hittar några som uppfyller alla behov och krav.

Fru Minimalist: En joggingkeps då jag äntligen kommit igång med löpningen igen och min tidigare visst var trasig. Även en kjol eller ett par shorts då jag visst växt ur några befintliga sådana plagg efter graviditeten, även om alla gravidkilon är borta så kan kroppen få en lite annan form efter en bebis. ;)

Vilken pryl kommer uppskatta mest i sommar? 

Herr Minimalist: Vår systemkamera som jag kommer använda i princip dagligen för att fånga Bebis Minimalists utveckling.

Fru Minimalist: Vår barnvagn som kommer få följa med oss på sommarens alla äventyr. Snart är det nog dags att byta till sittdelen för Bebis Minimalist.

Var kommer du att rensa?

Herr Minimalist: Förmodligen ingenstans, men kanske att jag rensar ut några böcker om sommaren blir allt för regnig och det uppstår ett oväntat rensningssug. Föräldrarnas sommarstuga skulle dock må bra av en utrensning.

Fru Minimalist: Eventuellt i föräldrahemmet samt bland de kläder som Bebis Minimalist växt ur. Förmodligen blir det även en garderobsrensning inför att jag ska börja jobba i höst.

Vad äter du helst i sommar?

Herr Minimalist: En fisksoppa med ett kallt glas vitt vin på balkongen en ljummen sommarkväll efter att Bebis Minimalist somnat, så vi kan äta i lugn och ro. :) Extra trevligt att kunna dela en flaska vin med Fru Minimalist denna sommar då hon fick vara nykter hela förra sommaren.

Fru Minimalist: Frukost på föräldrarnas inglasade veranda. Jag är en frukostmänniska och av någon märklig anledning smakar frukosten så otroligt gott just där. Den består av fil med nyplockade hallon från trädgården, mammas hemgjorda musli och hembakat bröd – mums!

Vad kommer stressa dig i sommar?

Herr Minimalist: Att Bebis Minimalist ska göra sig illa, allt från att få allergisk reaktion när hon börjar äta mat, till bistick eller ramla ner från något nu när hon rör sig allt mer.

Fru Minimalist: Att den underbara och fantastiska föräldraledigheten snart är över, varför valde jag inte att vara hemma ett helt år?! Det är ju först nu efter några månader man börjar njuta på riktigt, får sova någorlunda, har energi att hitta på saker och fungerande rutiner. :)

Vilket är bästa sommarstället?

Herr Minimalist: Familjens landställe med mängder av barndomsminnen.

Fru Minimalist: Var som helst bland de svenska fjällen. Jag gillar lugnet och lukterna, hur gott maten smakar efter några timmar med aktivitet och frisk luft.

Var badar du helst?

Herr Minimalist: I älven vid familjens landställe efter en joggingtur en varm sommardag.

Fru Minimalist: Var som helst där det är långgrunt, sandbotten och över 20 grader.

Vad läser du i sommar?

Herr Minimalist: Science fiction-romaner, samt en och annan mindfulnessbok. Naturligtvis läses samtliga på min Kindle, inga fysiska böcker. :)

Fru Minimalist: Lånade böcker från biblioteket. :) Just nu unnar jag mig min första skönlitterära bok på väldigt länge, En enda natt av Simona Ahrnstedt, finns det fler böcker av henne på biblioteket kommer jag försöka låna dem. Annars kanske någon bok från Denise Rudberg. Jag hade glömt hur avkopplande det är att läsa skönlitterärt! :)

Hur kommer du minnas semestern när du ser tillbaka på den i september?

Herr Minimalist: Som en av de mest avspända ledigheter jag någonsin haft då jag går på föräldraledighet strax efter semestern. Samt som den första sommaren som pappa (!) och sommaren då vi lärde oss vikten av att ha god marginal i all planering. :)

Fru Minimalist: Som lugn, solig och lagom varm för en familj med bebis. Att vi var duktiga på att vara närvarande, låta skärmen vara och att njuta här och nu. Liksom att vi fick mersmak på att ha lång sommarledighet för att inte behöva flänga runt och stressa, vilket vi varit duktiga på tidigare, så att vi därför kommer prioritera långledighet tillsammans även kommande somrar.

Välj gärna en eller ett par valfria frågor ovan och besvara i kommentarsfältet så vi får veta lite om dig som läsare och din sommar! :)

Sommarstuga utsikt

9 tankar kring ”Den minimalistiska sommarlistan

 1. Sara

  Jag ser mest fram emot att vårt andra barn ska komma. Är beräknat om två veckor! Har fått gravidpenning i åtta veckor nu innan och varit hemma med vår dotter och sen ser jag fram emot runt 1 1/2år föräldraledigt.

  Det dom stressar mig mest är att vi nu ägnat stor del av sommaren att bara gå och vänta på nummer två. Går inte att göra några semesterplaner alls direkt, varken före eller direkt efter. Samtidigt är det skönt. Vi måste ta ta dagen som den kommer och njuta av att bara vara hemma/i närområdet. Eller ja, en hel del renovering av huset som ska förökas bli gjort dock..

  I sommar ska jag läsa flera skönlitterära pocket. Jag har äntligen efter flera års bristande ork och intresse äntligen fått upp suget för att läsa igen och det ska jag försöka hålla fast vid och prioritera bort mobilskärmen. Efter jag läst ut dom så rensas de direkt ut och går vidare till familj och vänner att läsa.

  Var jag helst spenderar sommaren och helst badar så får jag säga Salusand, Norrlands riviera ☺

  Hoppas ni får en fin sommar! Skönt att se att ni verkligen tar till vara och njuter av Bebis Minimalist, den tiden kommer aldrig tillbaka och det är verkligen så att de blir stora såå fort än fast man inte alltid tror det när de är bebisar. Jag tycker min femåring nyss var bebis!

  Svara
 2. Händelsevis

  Vilken trevlig sommar det låter som ni ska ha!

  Satt på stranden igår och kom på att det var som en ögonblicksbild av hur jag föreställt mig att barnfamiljslivet ska vara. Barnet leker i sanden och vi föräldrar sitter på filten bredvid och tittar på, fikar lite och snackar. Jag vill absolut inte vara på stranden varje dag men o vad det är skönt att få några sådana dagar per år. Ser fram emot ett par till nu de närmsta dagarna och sedan en lång räcka sommarstugedagar med allt som hör där till, inklusive myggen :-)

  På söndag börjar vår riktiga ledighet och sträcker sig till början av augusti.

  Har ni något inlägg om semesterpackning på gång? Hur packar ni er minimalistiska barnfamiljspackning inför sommarstugan?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har skrivit två inlägg tidigare om packning och det finns nog en hel del bra tips även i kommentarsfälten till dessa:
   http://minimalisterna.se/att-packa-ratt-ar-latt/
   http://minimalisterna.se/minimalistiska-packningstips/

   Får se om vi skriver något specifikt om hur vi packar inför sommarstugan. Båda sommarstugevistelserna kommer vara i anslutning till att vi ska fjällvandra, så vi blir borta lite drygt 2 veckor i den vevan och kommer ha med ganska mycket packning gissar jag. :)

 3. Linda

  Jag kommer att shoppa (läs: har shoppat) ett par löparskor inför sommaren! De gamla hade många år på nacken och var trasiga. Så det kändes väldigt lyxigt och kul att köpa ett par nya igår, särskilt när jag hittade dem för halva priset :) Nu kommer det absolut att bli många härliga löprundor till stranden. Det känns som en riktigt bra sak att spendera sina pengar på.

  Vart jag kommer att rensa i sommar är i vår källare. Det har jag haft som mål sedan i våras, att jag under semestern skulle rensa ut och göra fint där. Men det är en vecka kvar till semestern börjar och idag fick jag ett ryck och gick ner i källaren. Några timmar senare åkte jag till tippen med ett fullt släp! Så det ser ut som att jag kommer hinna uppnå mitt mål innan semestern börjar, och istället kan njuta i värmen några veckor :)

  Svara
 4. ninja

  Är föräldraledig tom december, men ser fram emot min mans 4 veckors semester!
  Prylen jag uppskattar mest i sommar är min bil, så skönt att sticka iväg hela familjen när det passar, speciellt uppskattat med klimatanläggning i värmen med bebis.
  Det som kommer stressa mig lite lite är att tidigare planen på att slutföra mitt mc-kort inte kommer bli av i sommar, (dock självvald prio)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bil underlättar verkligen betydligt när det finns barn i familjen, så mycket lättare att få med sig allt man behöver. Även som minimalist blir det i längden jobbigt att på tåg och buss släpa barnvagn, babynest, babyskydd, bärsele och familjens kläder. Och just ja, själva bebisen också. :)
   Vi kommer ha tillgång till bil i samband med vår fjällvandring samt veckan efteråt, och det känns som guld värt att kunna göra utflykter med den.

 5. ekomorsan

  Ser att vi har samma boksmak fru minimalist! sedan vi var på Kreta i maj så har jag fastnat i ett riktigt bokslukarmode.. Har nog hunnit plöja 1,5 bok i veckan :D

  Svara

Lämna ett svar