Rensning i föräldrahemmet

I helgen blev det ett besök hos mina föräldrar där rensning stod högst upp på agendan. Efter 31 år i sju rum och kök, dubbelgarage, två förråd och en vind, med tre barn, har de samlat på sig både det ena och det tredje. Men nu har de äntligen insett att de måste börja rensa i den 175 kvm stora villan och tillhörande biutrymmen.

Det hela började egentligen i somras med mormors bortgång och den rensning av hennes lägenhet som det medförde. Under hösten fick sedan mina föräldrar ett erbjudande om att teckna sig för en nyproducerad bostadsrätt, hälften så stor som villan de bor i idag, vilket de blev väldigt intresserade av. Men med inflyttning om mindre än ett halvår insåg de att de inte skulle hinna rensa ur villan samt alla biutrymmen inom den tidsramen och valde att tacka nej till erbjudandet. Visst fanns det ytterligare skäl till att de i slutändan valde att tacka nej, men det överväldigande rensningsprojektet var en av de främsta orsakerna.

I helgen valde jag därför att dra mitt strå till, eller kanske från, stacken genom att rensa och göra mig av med de saker som förvarades hos dem men som egentligen är mina. Till exempel flera kartonger med tio års ackumulerade födelsedagspresenter samt ytterligare kartonger fyllda med saker som rensats ur vår nuvarande lägenhet i väntan på bättre öde. Totalt lämnade jag tre banankartonger till loppis samt två kassar med kläder till H&Ms Garment Collection. Trots helgens flitiga rensande finns det fortfarande en hel del ägodelar att gå igenom men det sparar jag till en annan dag.

Mina insikter från helgen är hur otroligt lätt det är att spara på ALLT när man har tillgång till snudd på obegränsade förvaringsutrymmen. En stor del av de sparade sakerna hade dessutom garanterat gjort någon annan glad och kanske även genererat en viss inkomst om de sålts eller skänkts bort så fort de blev inaktuella stället för uppemot 30 år senare.

Så sätt igång och rensa redan idag, om du misstänker att du någon gång i livet kommer att flytta till en mindre bostad, så minskar risken att du hindras av dina prylar när det är dags! :)

14 tankar kring ”Rensning i föräldrahemmet

 1. Erica S

  Behövde verkligen den här sparken i rumpan då jag och min sambo flyttar till en mindre lägenhet med mindre förråd om bara tre månader. Vi har vetat om flytten ganska länge men bara skjutit upp rensningen… Nu är det dags!!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ett klassiskt fenomen att skjuta upp förrådsrensningen för att det inte är något akut som pockar på eller syns dagligen, och sedan blir det för sent att hinna gå igenom sakerna innan flytten så de får hänga med en flytt till…och en till…
   Bra att ni fick ändan ur! :)

 2. Bella

  Jag hjälpte min sambo att rensa ut hela föräldrahemmet när föräldrarna gick bort alldeles för tidigt och det förändrade mig. Jag övertygade mina egna föräldrar att börja rensa och själv blev att leva enklare, en livsstil.

  Svara
 3. Rebecka

  Bra jobbat i föräldrahemmet! Som jag har skrivit tidigare så försöker jag rensa hos mina föräldrar ibland, men projektet är stundtals ganska hopplöst. Jag och min ena syrra gör iallafall vårt bästa genom att gå igenom gamla leksaker och annat som finns på vinden, vi har kastat en hel som de bara har lagt upp där fast det har varit trasigt! Min son leker numera med mina och syrrornas gamla (hela) leksaker så en del kommer till användning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mitt föräldrahem kändes hopplöst tills nyligen då mina föräldrar insåg själva att de behöver göra något åt det. Det är som vanligt svårt att tvinga på någon något, det måste finnas någon typ av egen vilja eller insikt. Sen kan man ju som ni föregå med gott exempel och rensa bland det som är ert, det är också jättebra och kan vara en ögonöppnare.

 4. Samara

  Jag brukar också rensa hos min mamma ibland, jag lämnade massor med saker när jag flyttade för 18 år sen, och sen har ju min son lämnat saker där i många år, urvuxna kläder, gosedjur osv. Inte bara i hennes hus, utan även i hennes sommarstuga. En del är ju rent bråte som gamla elloskataloger mm. Tänk vad alla svenskar sammanlagt har onödiga saker hemma, ojoj.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det finns undersökningar som visar att svenskarna har saker värda ca 20 000 kr i förrådet som sällan eller aldrig används. Lägger man till alla oanvända saker i hemmet så blir det nog ytterligare ett par tusenlappar. Stora summor när man tänker efter!

 5. Anna

  Det är så skönt efteråt!
  I går höll jag på att pre-köpa ett underlakan på ett erbjudande på Hemtex. Jag lade tillbaka lakanet i sista stund innan jag betalade det andra jag faktiskt skulle ha. Jag har bara två underlakan men det behövs ju inte fler. När den dagen kommer så finns det nog nya erbjudanden.
  Gamla vanor kan vara svåra att bryta… Stolt att jag inte köpte!

  Svara
 6. Camilla

  Det är väldigt lätt att lämna saker hos sina föräldrar har jag märkt. Speciellt som mina föräldrar aldrig tvingat bort mig ur ”mitt” rum. Men nu när jag har fast jobb och egen lägenhet som inte är ett andrahandskontrakt så känns det som om det är dags att rensa lite. Försöker varje gång jag är där att ta med mig något hem som är tänkt jag ska spara och rensa bort något jag inte vill ha/behöver. Jag har märkt att papper som jag sparade förra gången jag rensade kan jag slänga nästa gång. Det är som om mina känslor och mina tankar har fått bearbeta det hela lite och då är det okej. :)
  Men mitt svåra område är böcker! Jag älskar böcker och att läsa och läser gärna om böcker därav att det blir svårt att göra sig av med dem. Men jag blir bättre och bättre på det. :) sen kan jag självklart inte göra mig av med alla eftersom jag läser en del av dem. Men lyckades slänga 2 nu i helgen och nästa gång blir det förhoppningsvis fler. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, framför allt eftersom föräldrarna oftast har mer förvaringsutrymme än en själv, samt sällan säger emot att deras vuxna barn lämnar saker ;)
   Böcker kan du ju även ge bort till någon som du tror skulle uppskatta att läsa just den boken, då lever den vidare och kommer förhoppningsvis till nytta vilket brukar kännas bättre mentalt jämfört med att slänga.

 7. Carin

  Vi har precis köpt min mans föräldrahem och svärföräldrarna har haft väldigt svårt att rensa och förråd, vind och garage är fortfarande fullt med deras saker, men till våren ska det ut. Vi har klagat över allt de sparat på, men nu när vi flyttade i helgen från vår lägenhet med tillhörande 2 vindsförråd insåg vi att vi också sparat på en massa onödiga saker… Mitt mål nu är att verkligen försöka rensa och försöka inse att det är bättre att spara på upplevelser och mentala minnen än fysiska saker…

  Svara
 8. Eva

  Läste denna bloggpost igen och kommentarerna. Skrattar av förtjusning. Trots att vi, ni och alla som kommenterar sannolikt är rätt så olika som personer vad gäller bakgrund, värderingar, livsstil och intressen så har vi verkligen något gemensamt; att vi liksom myser och njuter av rensning och köpstopp av onödigt krafs.

  Det är ju så komiskt på något sätt. Tänk er vissa kommentarer på denna blogg, hur skulle ni reagerat om ni läst dem för mer än tio år sedan, både det ni själva skrivit och kommentarerna?

  ;)

  Bara Fru Minimalists svar på Annas ickeköp av lakan trots frestelsen till synd… ”Bra gjort, du kan vara stolt över att du inte köpte!” Ha, ha det är så skönt alltså. Så anti mot det som ständigt varit det allenarådande och oavlåtligt ogenomtänkt självklara och samhällsekonomiskt och moraliskt försvarbara; att shoppa upp sin investerade livsenergi (lön) så snabbt som möjligt, på vad helst de vara månde som just nu erbjuds för att göra livet lyckligare och dig mer populär, saker att konsumeras till nästa lön då ytterligare varor skriker från reklamskyltarna efter att flytta hem till ditt allt mer belamrade prylförråd (hem).

  Egentligen var det inte alls detta jag tänke skriva utan att ett under hänt. Hade kunna skriva exakt samma rader som Fru Minimalist skrivit här ovan 17/11 kl 16:52. Strax före jul vaknade min mamma och moster till och båda ringde och bad om hjälp med rensning i sina hem! Ofattbart. Jag bokade in tider och har röjt och slängt som en galning och varit tuff städchef. Ordet ”sen” (sedan) är bannlyst ur deras vokabulär och utbytt mot ”nu”. Dessa dagar efter jul har varit bland de bästa med dessa två, mer spännande än alla roligheter man gjort under livet. Jag har predikat, mest i handling turligt nog men även i ord. Gensvaret är enormt. Samtalen kring saker och livet i stort har börjat. Vad ska jag säga? Att föregå med gott exempel lönar sig om man har tålamod och går varsamt fram. Äkta entusiasm smittar.

  Tror att er blogg (även andra minimalismbloggar också förstås) har ännu mer verkan än ni kanske anar. Ni inspirerar oss läsare och ger kommentatorerna trevlig och respektfull feedback. Genom allt detta får vi alla ökad möjlighet att ingjuta kraft och mod i vår omgivning alltefter de resurser vi har och de behov vi möter. Rensning bidrar till under i människors tillvaro, ger nya insikter och en ny livsinriktning.

  Fortsätt blogga alltså!

  :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hahaha, att tänka tillbaka på hur vissa texter och kommentarer skulle tas emot av mig själv för tio år sedan är roligt! Och det lite fantastiskt också hur vi människor kan förändras med tiden, även i vuxen ålder.

   Vad kul med din mamma och moster som äntligen fått upp ögonen för att rensa. Jag gissar att de har en hel del att röja bland och om de får samma sköna känsla som vi av att rensa så väntar många härliga stunder för dem framöver ;)

   Vi försöker ibland på ett diskret sätt informera och ta upp samtalsämnen åt minimalisthållet med vänner och bekanta, det är ju relativt enkelt att ”smyga” in i diskussioner om bostad, leksaker, jul, inredning etc. Förhoppningsvis sår vi några frön och väcker nya tankar till liv då och då. Och ibland förvånas vi över vänner som plötsligt pratar om minimalism utan att använda just det ordet.

   Tack för positiv feedback! Vi får stor behållning av allas kommentarer och det ger ofta inspiration till nya inlägg men också nya synsätt på saker och ting.

Lämna ett svar