Nya tider väntar

Så kom då dagen då det plötsligt hände – vi köpte större bostad! Och två dagar senare sålde vi vår egen lägenhet. Tror inte riktigt vi själva förstått vad som hänt denna vecka och vad detta innebär, trots att vi mentalt har letat hus ett tag och även hade förberett vår lägenhet för försäljning. Ändå känns det chockartat när det väl blev verklighet. Och samtidigt känns det så självklart utifrån den livsfas vi är och hur vi önskar att våra barn ska få växa upp.

Vi kommer få anledning att återkomma till huset och flytten i flera inlägg framöver. I detta inlägg tänkte vi fokusera på att visa hur vi förvandlade vår 2 r o k på 60 kvm där vi bor med våra två barn, till att representera en bostad som passar för en singel eller ett par utan barn.

Så här kommer bilder på hur vår lägenhet såg ut på förra helgens visning. Inte en tillstymmelse till att det utöver oss vuxna även bor två barn här, åtminstone inte på ytan. ;) Högst upp i inlägget ser du en planritning om du vill se hur lägenheten disponeras.

Innan visningen fick vi kommentarer från vänner och bekanta att ”ni som har så lite prylar behöver väl inte fixa så mycket inför visning”. Men bor man som vi med två barn i en liten lägenhet och ska ”trolla bort” barnen ur bostaden så blir det en del att plocka bort. Framför allt skrymmande saker som barnsängar, skötbord, barnstolar, barnvagn liksom en del leksaker. Utöver de saker man ändå plockar bort som torkställning och diverse ytterkläder mm.

Många pimpar numera sina lägenheter maximalt med uppdukade bord och kanelbullar på balkongen, men vi valde att hålla lägenheten hyfsat minimalistisk. Vi lånade lite prydnadssaker från vänner, exempelvis alla tre kuddar på sängen. Liksom de fina grytlapparna och grytvanten. När samma vänner hade visning på sin lägenhet för ett par veckor sedan lånade de ett sängöverkast av oss. Så bra att låna saker av varandra istället för att köpa! :)

För att det inte skulle bli för alldeles för tomt i den del av vårt sovrum där barnens båda sängar normalt står, så ställde vi dit deras bokhylla/leksakshylla. Men vi tog bort barnböckerna och satte på tillhörande locken på lådorna med leksaker. Du ser hur det blev på bilden ovan.

Samma helg som vi sålde lägenheten blommade körsbärsträden som bäst på innergården. Den här tiden på året när buskar och träd slår ut är vår innergård verkligen en oas. Området heter Fristaden och det är verkligen en fristad som känns långt bort från biltrafikens, bussarnas och tunnelbanans brus samt centrumets kommers, trots att allt det där ligger bara 1 minuts promenad från vårt hus.

Vi flyttar inte förrän till hösten så först ska vi njuta av en sista sommar i dessa kvarter. Det är vemodigt att lämna området då jag (Fru Minimalist) bott här 8,5 år och Herr Minimalist ett par år färre. Vi skämtar redan nu om att vi kommer flytta tillbaka hit om 20-30 år. :) Läget är utmärkt och Fristaden i Solna gör skäl för sitt namn.

Vi kommer som sagt skriva mer om huset vi köpt längre fram liksom om hela grejen att flytta till hus och samtidigt vara minimalist. Men för att ge lite basinformation om vad vi köpt; det är en villa, den är byggd 2007, är 135 kvm stor och ligger i norrort ca 40 minuter från centralen.

Vad skulle du vilja läsa om när vi skriver om huset, flytten och längre fram, livet som minimalist i hus?

22 tankar kring ”Nya tider väntar

 1. Cecilia

  Grattis!

  Som nybliven husägare skulle jag vilja läsa om två saker när det kommer till minimalistiskt husägande: förråd och trädgård.

  För oss blev det så att våra förrådsytor mångdubblades. Tyvärr blir det lätt så att vi ställer undan prylar istället för att rensa eftersom det finns plats och samtidigt går att ha väl anpassad organiserad förvaring i källare eller på vinden.

  Med trädgården blir det lätt massor av saker som det känns som att man ”måste” köpa; gräsklippare, trimmer, kratta, spade, planteringsspade, vattenslang, maskrosjärn, utemöbler. För att inte tala om växter. Jag vill ju ha en fin trädgård, men samtidigt en som inte tar all min tid i anspråk.

  Svara
 2. Anna-Lena

  Jag vill gärna läsa om hur ni väljer att inreda erat nya hus. Några särskilda färger som ni väljer, vad får komma upp på väggarna och gärna lite om hur ni kommer att förvara säsongsbetonade saker/kläder. Lycka till! Ska bli jättespännande att följa eran resa mot det nya boendet. :-)

  Svara
 3. Katja

  Spännande! Vill läsa om konsten att inte fylla ett hus med alltför mycket saker, även fast utrymmet finns. Vad är hemtrevligt o vad är onödig utfyllnad? Möbler i alla vrår? Eller bara möbler som verkligen fyller en funktion? Som barnfamilj förändras behoven då barnen växer. Ska bli skoj att följa er resa. Vill vara minimalist på en rimlig nivå. Vissa saker är ändå vackra att vila sina ögon på, då man tillbringar så mycket tid i sitt hem. ?

  Svara
 4. David

  Grattis till er! Kul med lite nya ”utmaningar”. Låter bra att ni får en sista sommar i lägenheten så lämnar ni lägenhetslivet med en fin, ljus och grön avslutning, så har ni bra minnen att ta med sen till huslivet. /en som hejade på er på en visning för någon månad sen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, tack för senast får vi säga då! :) Ja det är alltid roligt med nya utmaningar att ta sig an. ;)
   Hur har husletandet gått för er?

  2. David

   Det går lite långsammare för oss än för er. Vi väntar och vill sälja först innan vi slår till och köper. Säljandet har tagit sin tid och nu ligger det lite på is. Vi tänkte ta upp det efter sommaren igen. Skönt för er att allt löste sig snabbt! Bara börja planera för flytten och vad ni vill få ut av huset nu då.

   Känner igen det där med att det inte är allt för lätt att ”trolla bort” barnen inför visning. Men det underlättar OTROLIGT mycket att man i övrigt har mera minimalistiskt, undanplockat och få saker. Är därför glad över den lilla ”resa” vi på börjat (som dessutom fick lite hjälp på vägen och mera motivation i samband med visning vi hade)

 5. Sofia

  Grattis!
  Jag skulle gärna vilja läsa om era tankar om tidsåtgången i att äga hus. Det finns alltid något att göra, och även om det mesta är trevligt så är det lätt att bli uppslukad av skötsel, förbättringar och val.

  Svara
 6. Erik Broberg

  Grattis och lycka till! Ska bli spännande att följa er resa. Ett önskemål som inte hör till husköp är hur ni organiserar era digitala filer, mappstruktur osv. Liknande pärmstrukturen ni skrev om för några år sedan fast i digital form.

  Ha det gott! Mvh Erik

  Svara
 7. Sara

  Stort grattis till er, vad roligt att ni hittat ”ert” hus!! Lycka till med allt!

  Jag skulle väl först vilja tipsa om att inte hamna i renoveringssnurren. Det äter så mycket energi, tid och pengar att renovera, och det är svårt att hitta ett naturligt stopp för när det är färdigt. Målar du eller byter ut något på ett ställe, så kommer kedjereaktionen igång. Allt behöver inte vara tipp topp, huvudsaken är vad man gör med sin tid i huset.

  Jag vill gärna läsa om:
  – hur processen ser ut när ni införskaffar nya möbler (för det är ju en betydligt större yta ni nu ska bo på), om ni handlar second hand och hur ni tänker med inredning, färger.
  – Om ni renoverar, hur miljövänligt och allergivänligt ni resonerar.
  – hur ni lägger upp sysslorna, och hur ni fördelar dem, tidsutgång. Det är jag lätt att lägga all vaken tid på hus och trädgård om man vill, och att fördelningen blir skev i paret.
  – vad ni väljer att ha i trädgården- rabatter kräver mer tid än bara gräsmatta o.s.v. Vad ni väljer i form av sysselsättning för barnen i trädgården.

  Grattis igen!

  Sara

  Svara
 8. Elin Hagberg

  Jag har inga speciella önskemål utan vill bara säga grattis!

  Jag minns att det kändes enormt stort att flytta från två rum till fyra rum och nu känns det ganska trångt och vi behöver rensa en hel del så det är lätt hänt att man ökar sakerna onödigt mycket. Vi kan drömma om ett hus men det blir nog inte möjligt för oss tyvärr i den marknad som är om vi inte vill flytta så vi pendlar ganska långt och det är inte vad vi längtar efter nu. Kanske blir längtan större framöver och vi ändrar oss eller marknaden går ned men så är det nu i alla fall och det känns rätt bra.

  Svara
 9. Fru Lagom

  Spännande! :)
  Många bra förslag här redan. Jag skulle vilja läsa om hur ni organiserar flytten. Hur ni packar och resonerar kring vad som ska få följa med. Om ni försöker hålla nere antalet flyttlådor etc. Ja, flytten och allt därtill helt enkelt :)

  Svara
 10. Elin

  Stort grattis till huset! Vårt hus är en lycka i mitt liv. Trodde aldrig det kunde kännas så. Vill gärna höra mer om samma som Sofia och Sara. I ett hus kan man ju ständigt fylla på och förbättra, i alla fall om det har en äldre modell.
  Passa på och tacka för mycket inspiration kring att rensa och skapa mer energi. Att tänka att någon annan kan få glädje av saken har frigjort mycket för mig i att ge bort till sekond hand och ska även försöka börja sälja en del även om det av någon anledning känns väldigt motigt. Är ingen minimalist men söker gärna allt mer efter att ha var sak på sin plats. Hos oss är faktiskt både källare och vind fulla med plats, tidigare mest tack vare min man men nu även mig. Känns absolut mer rofyllt även om jag ibland saknar saker som rensats bort. Tack igen!

  Svara
 11. Jenni

  Å vad kul! Stort grattis. Det kommer att kännas ännu mer relevant för mig som själv är husägare nu att läsa bloggen eftersom jag upplevt att de minimalistiska utmaningarna växer när man flyttar till hus. Men det är också så härligt att bo i hus – framförallt med barn.

  Svara
 12. Josefin

  Grattis! Nyfiken vart det nya huset ligger :) Vi bor också i Solna och har mest kikat runt Vallentuna. Sambon är uppväxt söder om stan & där vill vi inte bo pga landställe norrut. Jag vill helst inte tillbaka till Järfälla där jag är uppvuxen, även om jag gillade att växa upp där så känner jag mig ”klar” där :-)

  Svara
 13. Mary

  Grattis!
  Jag vill gärna läsa om hur ni lyckades sälja och köpa inom så kort tid! Hur länge hade ni haft öägenheten förberedd? Hade ni samma styling på foton och visning? Hur tänker ni med tillträde, inbillar mig att ni inte behöver ha så lång överlappning med dubbelt boende?
  Tack för härlig inspiration och jättebra bok!

  Svara
 14. Johannes Carlsson

  Grattis! Vi håller på att bygga nytt och det blir också 135m2. Minimalistiskt och rymligt :)

  Svara
 15. Engiftfribarndom

  Grattis! Vi är själva i processen att bygga hus. Ska bli spännande att flytta in och bara behålla det vi vill ha där.

  Svara
 16. Madelen

  Wow va kul för er! Stort grattis :) Vi flyttade från 91kvm lgh till 101kvm hus med två barn. Sedan två år tillbaka har familjen växt till sig med en till. <3 Å vi vägrar bygga ut/om huset så vi har skaffat massa fiffiga lösningar. Vill ha mera fiffiga lösningar så som tex eran dubbelsäng till barnen.

  Jag skulle verkligen gilla att läsa om trädgården både för vuxna och barn. Samt smarta praktiska lösningar för den förvaring man ändå måste ha när man har barn. Har ganska stor inblick i ert tänk på era klädgarderober, men hur tänker ni kring barnens klädgarderober? Mer tips där, tack

  Svara
 17. Bo

  Gratulerar till er för ett nytt hus jag vet ni drömt om länge nu.

  Eget hus är frihet. Gott om plats, koll på ekonomin (vem fixar taket i en bostadsrättsförening) och en egen fast utgångspunkt i tillvaron.

  Svara
 18. Jim K

  Hej! Det skulle vara jättekul att höra era ideer om vilka förväntningar ni har om att flytta till något större och hur ni tror att livskvaliteten skulle förändras/hur livskvaliteten verkligen har förändrats genom att flytta till större boning. Tack förresten för en inspirerande blogg där jag verkligen har kunnat lära mig ett nytt tänk. /Jim

  Svara

Lämna ett svar