Frågor om huset – Flytten och husköpet

Jättekul att ni har så många frågor och funderingar kring vår flytt från lilla lägenheten på 60 kvm till hus. Vi tycker själva att det ska bli spännande och läskigt att se hur huslivet fungerar med vår minimalistiska livsstil och vilka utmaningar vi stöter på längs vägen.

Det blev så många frågor i bloggen och på Instagram att vi valt att dela upp dem i tre olika blogginlägg. Ett första idag med frågor rörande försäljningen av lägenheten, köpet av hus och basfakta om huset vi köpt mm. I nästa frågeinlägg kommer vi in mer i detalj på själva huset, renovering, trädgård och rädslor med att bo i hus mm. Och sista frågeinlägget fokuserar på alla hurfrågor relaterat till barnen, barnrum, leksaker i trädgården, tid med barnen mm.

Vi har valt att korta ner vissa frågor och slå ihop vissa som var likartade.

Hur lyckades ni sälja lägenheten och köpa hus inom så kort tid! Hur länge hade ni haft lägenheten förberedd för försäljning?

Två dagar efter huskontraktet var påskrivet var lägenheten såld. Vi fotade och förberedde vår lägenhet med en mäklare i maj förra året eftersom vi började leta större bostad seriöst ungefär då. Vi förlorade sen en budgivning nu i april och såg sedan att det hus vi nu köpte skulle ha visning första helgen i maj. Då bestämde vi oss för att ha visning på vår lägenhet samma helg med en chansning på att det skulle bli två bostadsaffärer samma vecka. Vilket det blev! :)

Hur organiserar ni flytten? Hur packar ni och resonerar kring vad som ska få följa med?

En flytt är ju ett utmärkt tillfälle att prylbanta. Det känns nästan komiskt att vi inte flyttat en enda gång sedan vi blev minimalister. Men däremot har vi, precis som vi skrivit om i blogginlägget ”Låtsas att du ska flytta”, haft en flytt i åtanke ibland när vi rensat. Men jag tror det blir annorlunda när flytten verkligen ska ske, att vi kommer kunna släppa taget om ytterligare saker. Kanske vågar jag nu släppa taget om vissa nostalgiprylar och klädesplagg för att slippa slå in, packa ner, packa upp, hitta ny plats åt etc.

Vi har inte tänkt ut något speciellt sätt att organisera flytten ännu, mer än att vi kommer låta en firma sköta själva flytten och slutstädningen. Och vara noggranna med att märka flyttlådorna. Både jag och Herr Minimalist är sådana som packar upp resväskorna omedelbart efter en resa. Och när Herr Minimalist flyttade in hos mig var det samma sak, alla prylar, kläder och möbler hade fått sin plats samma dag. Vi får väl se om det blir samma lika denna gång. ;)

Vad hade ni för krav när ni letade efter hus? Vilka måsten behövde ert hus uppfylla?

Vi hade en ganska lång kravlista, som ibland kändes för lång, för inget hus har ”allt” om man inte har väldigt mycket pengar, vilket vi tyvärr inte har. ;) Nedan är de flesta av kraven på listan. Solläge var något som inte spelade något större roll, men huset har tomt i söderläge och västläge. Huset vi köpte uppfyller alla krav nedan, så i teorin blev det riktigt bra tillslut. :)

 • Kännas som ett tryggt och barnvänligt område.
 • Minst 4 r o k, helst 5 r o k med möjlighet att skapa ett fjärde sovrum vid behov.
 • Ca 120 – 140 kvm stort.
 • Ej behov av större renoveringar, helst hyfsat nybyggt eller att någon annan redan renoverat.
 • Gångavstånd från bostaden till kommunikationer och max 1 timme pendling till jobb i stan.
 • Altan eller gräsmatta, men helst platt grästomt (eller angränsande till grönområde)
 • Gångavstånd till grundskolor. Helst grundskolor 1-9 i närområdet.
 • Naturen runt knuten.
 • Helst ligga i norra delen av Stockholm då de flesta av våra vänner bor där mm.
 • Carport vid huset (eller garage, men hellre carport).

The house. Med lättskött men rymlig tomt.

Vad ser ni mest fram emot med flytten till hus?

Få en anledning att gå igenom alla ägodelar och prylbanta ytterligare, haha. :) Nej, men vi ser fram emot att komma till ett lugnare och tystare område. Att ha gräsmatta och bara kunna öppna altandörren så kan barnen leka, inte behöva agera projektledare vid dagens utevistelse eller bryta upp allt för att någon behöver få en blöja bytt eller behöver plåster. Att kunna gå ut barfota på gräsmattan, och låta barnen göra detsamma. Att få ett sovrum till barnen, vårt nuvarande sovrum är inte dimensionerat för 4 personer varken utrymmesmässigt eller syre-mässigt. Även att ha bilen parkerad utanför dörren är något jag ser fram emot. Att ha möjlighet att gå undan om man exempelvis behöver jobba etc. 

Var hus ett självklart val?

Nej, det var det inte. Vi trivs väldigt bra i vår smidiga lägenhetsvardag med ”nära till allt”. Samtidigt som vi har en bild av att barnen ska få växa upp i en tryggare miljö än vad vi tycker vår nuvarande centrum-nära bostad är. Det hade varit enkelt att köpa en lägenhet med 4 r o k i en närförort och accepterat läget, men jag är rädd att vi hade ångrat oss på sikt om vi aldrig kastade oss ut och testade huslivet. Sen hade det lika gärna kunnat bli ett radhus, men i området där vi hittat flest intressanta objekt är det mest villor som har byggts.

Generellt tittade vi på radhus, parhus och villor på 120 – 140 kvm. Vi är båda uppväxta i villa men märker vi efter något år att vi inte trivs med det livet, så får vi justera. Inget behöver vara permanent och slutligt, men då har vi i alla fall givit det en chans och testat.

Altanen i söderläge.

Är det drömhuset ni hittat? Vilka var de vinnande argumenten för just detta hus?

Nej, det är inte drömhuset, men det kanske kan bli. :) Det är ett fint hus i ett område vi verkligen gillar och tror att våra barn kan få en trygg och bra uppväxt i. Vi gillar huset och vi skulle kunna bo där ”resten av livet” rent storleksmässigt, även när barnen blir större eller familjen mot förmodan skulle växa. De vinnande argumenten var att huset uppfyllde nästan alla krav på vår kravlista vi skrev om längre upp. Sen gillade vi ljusinsläppet. Vi har nog blivit bortskämda med fint ljusinsläpp genom att bo högt upp i söderläge med stora fönster i tre väderstreck i nuvarande lägenhet. ;) Vi och barnen gillade även lekytan på tomten redan på visningen.

Sen var det en slump som husköp ofta är, det kunde lika gärna ha blivit ett annat hus som vi budade på i samma område en månad tidigare men där budgivningen stack iväg. Där var huset mindre (128 kvm), det hade en mindre tomt som låg i norrläge, men där såg vi andra fördelar och ”vinnande argument”. Det gäller att lägga fokus rätt så blir det bra oavsett. ;)

Vad är det för hus ni köpt? Hur ser planlösningen ut? Jag är nyfiken på vart det nya huset ligger, vi bor också i Solna och har mest kikat runt Vallentuna.

Här kommer lite basfakta:
Storlek: 135 kvm
Byggår: 2007
Tomt: Drygt 500 kvm
Antal rum: 5 r o k, varav 3 sovrum på övre plan
Kommun: Vallentuna
Område: Södra Vallentuna

Planritningen ser ni nedan. Väldigt kvadratsmart bostad tycker jag. Det finns möjlighet att göra om allrummet på övervåningen till ett sovrum/gästrum om behov uppstår. Vi kommer inte ha något spabad på altanen (där det står ”förberett för spabad”) och nuvarande ägare har inte heller haft det de senaste åren.

Vi avslutar detta frågeinlägg här och tar i nästa inlägg avstamp där vi nu slutade, det vill säga med mer info om själva huset, rädslor kring den stora förändringen, renovering och hur vi tänker kring trädgård, pendling mm. Stay tuned! :)

7 tankar kring ”Frågor om huset – Flytten och husköpet

 1. Helena

  Hej och Grattis till nya boendet. Som minimalist och även tidigare boendes i såväl hus, bostadsrätt som hyrd lägenhet så har vi några tankar att dela med oss av. Ett hus kräver rätt mycket gull, omtanke och fortlöpande underhåll. Detta för att inte någon otrevlig kostnad ska dyka upp för att man inte sett om sitt boende och dels för att fortsätta förvalta värdet i boendet. Ett tips är att göra huset till en ”egen” individ, där ni har en todolista och avsatt peng för vilket underhåll ni behöver jobba med (låt huset bli ert tredje barn). Enligt oss så ska inte ett hus enkom lagas när något gått sönder, utan att ett husägande innebär ett ständigt pyssel i form av förbättringar och underhåll. Att ständigt vara vaksam på att ingen golvbrunn börjat släppa eller en kran börjat läcka. Ett tips är att alltid ha en sommaraktivitet för huset inplanerad (utomhusarbete). Samt en vinteraktivitet (inomhusarbete). Att vara minimalist och samtidigt husägare kan lätt skapa krockar i huvudet. Det är både lätt att göra onödigt mycket och alldeles för lite. Så tänk stomme: fönster, tak, ventilation, våtutrymmen och safety…det är viktigt och nödvändigt. Gull-gull såsom nya tapeter och bärbuskar är inte alls så viktigt. Lycka till och det är fantastiskt trevligt med ett hus och en trädgård. Med er klokhet så kommer er minimalistiska inställning bara vara till gagn såväl för er, barnen och huset. Good luck!

  Svara
 2. Engiftfribarndom

  Jag funderar över priset och lånet. Hade ni ett maxtak som innebär att ni kan spara undan pengar och leva det liv ni vill?

  Vi hade turen att köpa vår tomt till fast pris och har valt ett billigare hus än vi kunnat för att kunna jobba deltid båda osv.

  Svara
 3. Engiftfribarndom

  Jag tänker som så att ett husköp är också konsumtion, att försätta sig i stora skulder och något som kräver både tid och pengar.

  Svara
 4. Emily

  Grattis till huset! Har följt er lite i smyg i snart två år (utan att kommentera). Bor också i Solna men är på väg till en bostadsrätt på 60 kvm i en annan del av norra Stockholm. Kommer förmodligen göra samma resa som er då denna lägenhet förhoppningsvis kommer rymma vårt första barn, kanske till och med andra. Har en husdröm som vi också vill uppfylla om några år. Tack för en inspirerande blogg! (Citerar alltid er här hemma när jag försöker få min man att rensa haha)

  Svara
 5. Josefin

  Tycker det är så kul att ni köpt just i vallentuna eftersom det är den ”resan” vi vill göra! :-) en familjemedlem har köpt hus i Frösunda å vi var där idag, så himla mysigt! Än bor vi bra på våra 61 kvm i Råsunda, har inga barn än så ingen stress. Men vi längtar båda ut till egen trädgård :)

  Svara
 6. Anne

  Vad spännande med hus för er! Vi står inför liknande läge, bor i hyresrätt på 77 kvm, och väntar nu fjärde barnet, så då blir det faktiskt lite trångt även för oss =) Vi har köpt ett hus på 160 kvm, flyttar i juni. Samt även en sjusitsig bil, efter att ha varit billösa i alla tider. Är också lite fundersam på om det blir mycket grejer som tillkommer nu, men vi har varken vind, källare eller garage, bara en carport med ett litet förråd, så det kommer att bli svårt att hamstra. Har ”alltid” haft lite prylar men håller på med en galen flyttrensning nu, en egenmodifierad konmari meets minimalism ;)

  Svara
 7. Marie

  Grattis till ert hus! Kommer bli än mer roligt att följa er vidare som husägare! Själva har vi delade åsikter här hemma om hur mycket vi ska jobba när barnen är små. Vi funderar på att gå ner i arbetstid men tänker ändå att om båda jobbar heltid skulle vi lätt ha råd med städhjälp och på så vis få mer tid med barnen när vi väl är lediga och förhoppningsvis mindre stress. Så lätt att lägga tid på måsten hemma den dagen man är föräldraledig, tyvärr! Men är kluven här. Skulle vara intressant höra hur ni resonerar. Önskar en en fin sommar ☀️

  Svara

Lämna ett svar