5 packningstips inför sommarens resor

När vi packade i helgen inför den resa vi nu befinner oss på så gjorde vi ett par saker ur minimalistiskt perspektiv som vi tänkte tipsa er om inför sommarens resor. Oavsett om du ska åka någonstans i Sverige eller lämna landet, åka med bil, tåg eller flyg, så kan det vara klokt att packa minimalistiskt på olika sätt.

Därför kommer här 5 av våra minimalistiska packningstips:

 • Minimera. Ta med färre plagg och skor än du tror att du kommer använda. Även om du hemmavid sällan använder samma plagg flera dagar i rad, så brukar man kunna göra det vid resor. Dra nytta av detta och våga packa färre plagg. Minimera även antalet skor då dessa ofta tar stor plats i väskan. Fundera en extra gång om du behöver både inomhus och utomhus träningsskor, både pumps och ballerina skor, eller finskor över huvud taget?
 • Kombinatorik. Ta endast med plagg som du kan kombinera kors och tvärs med varandra. Detta gör att det blir enklare att minimera antalet plagg och ändå ha en varierad klädsel. Liksom underlättar om du behöver byta ut en för varm tröja mot en tunnare eller om barnen kladdar ner linnet så går det snabbt att hitta en annan tröja som matchar byxorna.
 • Packpåsar. Vi använder packpåsar även vid kortare helgresor. Perfekt för att hålla ordning och dela upp familjens kläder så de kan ligga i samma väska men ändå snabbt sorteras ut. Eller lägga alla träningskläder i en packpåse, badkläder i en osv. Vi har även en liten vattentät packpåse för mer äventyrliga resor för prylar som mobil, kamera eller ombyte.
 • Rulla. Rulla kläderna istället för att vika dem på varandra. Du minimerar risken för skrynkliga kläder och kläderna tar mindre plats så att du kan resa med en mindre väska. ;)
 • Låna. Många saker går att låna, hyra eller i värsta fall köpa på plats om behov skulle uppstå. Vanliga exempel på saker du ofta kan låta bli att släpa själv är; simfötter, badhandduk, skidutrustning och böcker.

En packpåse med kläder för varje familjemedlem eller utifrån funktion som badkläder, vardagskläder, träningskläder.

När vi reser iväg längre med bil så packar vi inte i resväska numera utan istället lägger vi kläderna i packpåsar som vi lägger i pjäxbagar. De är väldigt smidiga att ställa in i bilens bagageutrymme och vi tycker det underlättar väl på plats att var och en har sin egen väska. Mer skrymmande plagg som jackor eller täckbyxor lägger vi direkt i pjäxbagarna (ej i packpåse).

Sen ska man inte förringa två klassiska tips som att vid flygresor packa några underkläder, ombyten eller badkläder (beroende på resa) i handbagaget, liksom dela upp kläderna om man är en familj och har två eller flera väskor. Det förstnämnda hade inte Herr Minimalist gjort den gången vi flög 36 timmar till Nya Zeeland och bådas ryggsäckar kom bort. Mitt i all trötthet och förvirring tog vi hyrbilen direkt till en liten surfby där alla affärer var stängda pga söndag. Och flygplatspersonalen hade skrivit fel mobilnummer på borttappat-bagage-lappen… Man lär sig av sina misstag som man brukar säga.

Brukar du göra något av ovanstående minimalistiska packningstips eller har du något ytterligare att dela med dig av? Kommentera och tipsa gärna nedan! :)

20 tankar kring ”5 packningstips inför sommarens resor

 1. Josefin

  Jag brukar fylla en liten reseförpackning med flytande tvättmedel. På så sätt kan man enkelt tvätta upp kläder såsom tshirts eller en skjorta/blus och torka på rummet. På så sätt behöver man inte ha med så många tshirts, linnen etc. :)

  Svara
 2. Sara Nilsson

  Bra tips! Jag kör ganska lika som er! Alla plagg ska gå att kombinera. Jag har också med mig en tvätttvål istället för så mycket kläder. Jag rullar också kläderna (hårt) och sätter en gummisnodd runt. Sen lägger jag alla rullar i en liten (!) genomskinlig vacumpåse. Trycker ut luften, t ex genom att sätta mig på den, och drar igen förslutningen. När man behöver ett plagg, ser man precis var den rullen ligger, så då kan man bara sticka in in handen och ta ut den utan att det blir rörigt. I tropiska länder är det extra bra, varken fukt eller djur kommer in. Vill man inte köpa en sån här påse går det lika bra med en vanlig plastkasse och en plastpåseklämma, i med alla klädrullar, lägg gärna påsen platt på golvet, håll sen handen runt påsens överdel nedanför handtagen, tryck ut luften, sitt tex på knä på den, snörp/vrid ihop, och så på med klämman. Kläderna tar sen nästan ingen plats alls!!! Ibland, men inte jämt, är det viktigt att packningen inte blir för bulkig för mig nämligen så jag är supernöjd med sättet! Ibland har jag nätpåsar i, för att hålla isär sakerna. Redan när jag köper kläder försöker jag se till att de är lätta och kan torka snabbt. Överdelar; har tunna ulltröjor (känns och ser ut som helt vanliga toppar). De håller sig fräscha otroligt länge. Skakas ur och vädras mest. Odören fäster inte helt enkelt! O några få strumpor, tunna, i ull, av samma orsak. Korta. Jag har bara två par skor med; ett par nätta ”barfota/gympa/springskor” (svarta/enkla så de passar okej till allt det andra och även till klänning) + ett par bruna foppaskor. ROLIGT att läsa alla dina tips förresten, på insta och på bloggen!

  Svara
 3. Annie

  Vår familj på fyra packar också smart. Vi brukar klara oss med varsin kabinväska för att vara borta i två veckor. Knepet? Verkligen bara ta med favoritkläderna och skorna som vi vet att vi använder. Ta med en påse handtvättmedel så kan man tvätta upp kläder i handfatet. Och mycket viktigt: vi köper alla flaskor med schampo, tvål, solskyddskräm osv på plats. De enda vätskor som får följa med är små miniflaskor av mina ansiktsprodukter (där är ju jag en hudvårdsnörd som måste ha med mig bra grejer). Annars brukar ju necessären bli både tung och skrymmande, men sedan vi insett att det går finfint att köpa på plats så kan vi packa mycket mindre. Plus att vi kan flyga bara med handbagage (=billigare flygbiljett och smidigare).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för bra tips!
   Det är en smaksak och balans mellan att ta med flaskor med schampo och solskyddskräm etc själv för att man är noggrann att få ”rätt” märke (favorit, eko etc) eller göra som ni lägga tid på att köpa det på plats. Vi har testat båda varianterna och det kan ju bero lite på vart man åker också.

 4. Hanna

  Jag gillar att tänka smart kring packning och brukar tänka och planera ganska mycket innan familjen på fyra ska på resa.

  Förutom alla smarta tips ovan så har vi varsin resehandduk i siden och varsin handduk av hamamtyp som är lätta och tar liten plast i packningen och torkar snabbt efter användning. Jag har även en sjal/sarrong som jag alltid har med mig på sommaren använder den om halsen om det är kallt på resan, som strandklänning, som solskydd över barnvagnen mm mm.

  Ett annat tips är att jag har sparat packlistor i min och makens gemensamma listapp.
  Så vi har färdiga listor för olika tripper tex helg på landet, solsemester osv.
  Skönt att ha som kom ihåg och hjälpmedel!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade precis som du en tunn somrig sjal med i handbagaget som hade flera funktioner på resan – som just sjal/accessoar, som täcke på barnen i flygplanet (vanliga filtarna tog slut direkt), som solskydd i solstolen mm.

   Haha, vi har också packlistor för ALLA typer av semestrar. :D Det här var vår första utlandsresa med barnen så nu kombinerade vi förra sommarens sommar-semester-lista och sneglade på en utlandsresa för 4-5 år sedan. Vi skapar nästan alltid en ny packningslista för varje större resa (mest för att alla resor ändå sett olika ut med barn i olika faser etc). Har listorna i Google Docs så vi kan dela dem med varandra och ”bocka av” på listan parallellt när man packar på varsitt håll. Har man väl skapat grundlistan en gång går det supersmidigt att bara redigera i den.

 5. Marie

  Jag har ett tvärtom-tips… Var nyligen bortrest i ett hyrt hus utomlands i tre veckor och tyckte jag dragit ner på packningen med hänsyn till att det fanns tvättmaskin i huset. Men jag hade ändå underskattat funktionen med att kunna tvätta obegränsat!! Hade med ca 10 ggr för mkt!! Skulle räckt med typ två par shorts och tre överdelar var till barnen!! Vi körde en maskin varje kväll så hade mängder av orörda kläder med!

  Svara
 6. Johannes Carlsson

  Vi har börjat resa med en hård carry on väska och en ryggsäck. 2 pers klarar vi oss då ca 2 veckor. Brukar ta en överdragströja med dragkedja, ett par byxor och två par shorts, sen några t-shirts och underkläder. Skippar extra par skor om jag kan. Att tvätta sina kläder på hotellrummet är verkligen revolution, i början känns det konstigt att ha samma kläder så ofta men dom är ju rena ändå. Sitter oftast med långbyxor och tröja på flyget så de stora plaggen behöver inte få plats i väskan. Ryggsäcken är riktigt bra att ha med för dagturer.

  Flygtips är att ta med en tom pet flaska genom säkerhetskontrollen. Sen fyller man den på toaletten och sparar 35:-

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har alltid med en tom Klean Kanteen-flaska som vi fyller på på andra sidan säkerhetskontrollen, alternativt barnens vattenflaska. Just i Sverige och andra länder där kranvattnet är så rent funkar ju detta toppen!

 7. Moa

  Ofta kan man ha svettiga kläder en extra dag om man sköljer av dem i handfatet och hänger på tork över natten. Jag packar kläderna i vanliga plastpåsar. Tvätta för hand med tvättmedel är svinjobbigt, så det gör jag inte. Det är smart att ta med en hopvikbar shopping-påse eller miniryggsäck så att man kan ha på dagsutflykter, om du tycker den tar för mycket plats i väskan, använd en av plastpåsarna som du hade till att packa kläderna istället. Skorna tycker jag är knepigt, ofta så vill man ju ha några att byta med beroende på vad man ska göra. På kortare resor brukar jag nöja mig med ett par bekväma sandaler eller lågskor, men det händer att jag saknar mina vinterskor/gummistövlar/finskor. Tofflor brukar jag glömma.

  Svara
 8. Christel

  Jag och min sambo (67 o 69) packar nu för att emigrera till en annan del av Europa. Vi tar med oss två resväskor var, våra pensioner men inget mer. Vi säljer, ger bort och slänger ALLT. Svårt? Ja, från början. Nu med två månader kvar till avresa, känner jag bara en stor lättnad och frihet!

  Svara
 9. Cathis

  Så roligt! Grattis, Christel!
  Jag brukar även resa med en tom flaska. Går kanon bra.
  Sist reste vi till London (4 dagar – 2 vuxna, 1 tonåring, 1 barn) med bara en sportväska. Det fanns ombytte (underkläder, t-shirt, strumpor) för alla för varje dag, samt ett extra plagg att välja fritt/pers. Var första gång vi provade med så lite packning och det gick toppen. Skillnaden med den ”vanliga” packning är denna var genomtänkt. Inga onödiga extra kläder. Enda ”bekymmer” var taxi-chauffören så inte trodde på oss när vi sa att vi stannade 4 dagar ;D

  Svara
 10. Anna Ellinor

  Jag har också en färdig packlista, testad under många år. Men den är för precis alla sorters resor, så att inget viktigt glöms. När jag är klar tar jag bort hälften. Och planerar att det kommer gå dubbelt så mycket pengar som jag tror.
  Jag och mina barn reser alltid med endast handbagage (utom vid fjällresor).
  Tänk på att ha en väska som är bekväm och inga nya kläder eller skor, de kanske inte är sköna.
  Jag har två dilemma. Arbetsresor där det är lätt att nå vikt över handbagage med dator och arbetsmaterial. Och att hitta en liten rullväska! Det är typ omöjligt! Bästa hittills har varit en barnväska men det funkar bara för att jag är kort Privat blir det ryggsäck ibland, men jag vill fortfarande hitta den perfekta lilla rullväskan.
  Skriv mer om packning! Uppskattat! Ett av mina favoritämnen :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du gillar packningsinläggen, får se om jag kan få till något annat med annan twist framöver. Det är ju mycket packa i och packa ur för många under sommarsemestrarna. :)

 11. Åsa

  Oj. Jag har precis packat för två veckors bortavaro på tre olika ställen och insett att jag är värdelös på det. Trots att jag läst er blogg i ett år så har jag mängder med grejer med (och kvar hemma). Men jag är åtminstone medveten och tar åt mig av alla bra tips! Fast det med att fylla vattenflaskan på flygplatsens toa har jag gjort länge, pga snålhet. De flesta länder har dessutom drickbart vatten, om än inte så gott. I Costa Rica gick det utmärkt att dricka vattnet! Då slipper man köpa en massa plastflaskor som belastar resmålets sophantering.

  Svara

Lämna ett svar