Köp mindre få tillgång till mer

Att dela har blivit det nya äga. Eller är åtminstone på väg att bli det. Allt fler väljer bort ägandet och väljer istället att hyra, låna, ge bort, byta eller köper begagnat. Att dela bostäder, bilar eller kläder med andra människor, vad gör det med vårt sätt att förhålla oss till varann och vilken roll har tillit i den nya ekonomin?

Om detta och mycket mer handlar Naturskyddsföreningens bok Ägodela. Boken är överfull med konkreta exempel. Om skjutsgrupper, klädbytardagar, kollektivboenden, andelsjordbruk, cykelmiddagar och tidsbanker.

Boka Ägodela från Naturskyddsföreningen lånades givetvis på biblioteket. :)

Grundprincipen är att det är tillgången som är det väsentliga, inte själva ägandet. Vi går från privat ägande till att dela på tillgångar. Det är inte borrmaskinen vi vill ha utan hålet. Genom at låna, byta, hyra, köpa second-hand och dela istället för att köpa nytt så sparar vi på miljön och bygger samtidigt upp förtroende och gemenskap.

Det är i alla fall idén. De sociala nätverken har tagit delandet till en helt ny skala, och vi ser både stora företag och sociala rörelser växa fram runt om i världen. Det finns städer som Seoul och Amsterdam som kommit riktigt långt med ägodelandet. Där själva stadsledningen insett att det här kan vara en möjlig lösning både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Något som också beskrivs i boken.

Om vi rannsakar oss själva, vad behöver vi? Vad kan vi avstå från att köpa och istället våga fråga om någon annan kan låna ut? Vad av det vi äger kan vi tänka oss att dela med andra? Hygglo är en utmärkt tjänst för att hyra prylar du behöver tillfälligt och under kortare perioder, liksom såklart hyra ut, men i boken får du mängder med tips på fler spännande tjänster inom alla tänkbara (och otänkbara) områden.

Jag lånade såklart boken på biblioteket, för det är ju läsandet av boken som är det intressanta och inte ägandet. :)

Har du läst boken och vad tyckte du i så fall?

8 tankar kring ”Köp mindre få tillgång till mer

  1. Sofia

    Tyvärr är det alldeles för många i dagens samhälle som inte vågar fråga om de får låna prylar och verktyg. De är rädda för att uppfattas som snåla eller ”fattiga”. I själva verket finns det massor av människor som skulle bli överlyckliga om det en dag ringde på dörren och en granne ville låna exempelvis en borrmaskin.

    När det gäller resonemanget ”Det är inte borrmaskinen vi vill ha utan hålet” så kan man många gånger ta det ytterligare ett steg längre – det är inte hålet man vill ha utan lösningen, exempelvis en upphängd tavla. Då kan det vara idé att istället för att borra fula hål i betongväggar fundera på upphängsningslösningar från Command (3M). Finns att köpa på bl.a. Clas Ohlson.

    https://www.command.com/3M/en_US/command/how-to-use/

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja det är verkligen så, det ligger inte i vår kultur att fråga om att få låna saker. Delvis för att vi inte ha så bra koll på vad andra har och äger, men också som du är inne på för att inte uppfattas som snål etc. Men vi är även dåliga på att fråga om att få låna saker från släkt och familj, där borde vi ju kunna släppa stoltheten, men där tror jag vår kultur kan ligga oss i fatet där man ska klara sig själv. Och att det inte är så himla dyrt att köpa mycket saker nytt idag. Men ibland handlar det ju inte om pengarna, utan än mer om att slippa äga i längden.

      Bra tips med upphängningslösningen! :D

    2. Maria O

      Fru Minimalist, jag håller inte med om att det inte ligger i vår kultur att låna av vänner, släktingar, grannar, det har nog mer att göra med var man bor. Jag är uppvuxen på landet (80-talist) och det var vanligt att låna av varandra och även tjänster och gentjänster. Numera bor jag i lägenhet i flerfamiljshus i ett välbärgat villaområde och här har jag inte märkt av någon ”låna-av-grannar” kultur.

  2. Fru Lagom

    Sedan kan det väl ta emot att låna ut till vissa för att folk är dåliga på att lämna tillbaka saker de lånat.
    Har en väninna och henne lånar jag gladeligen ut saker till för hon är suverän på att hålla reda på vad hon lånat och av vem samt att hon alltid lämnar tillbaka i rimlig tid.
    Jag försöker följa hennes exempel för i slutändan gör det ju att folk blir villigare att låna ut när de vet att sakerna snart är tillbaka igen utan behov av jagande.

    Svara
  3. Engiftfribarndom

    Vi lånade precis ut vår cirkelsåg till kompisar som ska bygga veranda. Pga platsbrist hade vi ej köpt stativ så nu ska de köpa ett och förvara såg o stativ och när vi behöver verktyget ska vi köpa loss stativet.

    Jag frågar ofta kompisar om de har nåt jag söker att sälja.

    Svara
  4. Josefin

    Gillar tanken på låna, men utmaningen är att många inte lämnar tillbaka. Det kostar energimässigt att tjata, alldeles för mycket. Eller att folk inte tar hand om grejerna de lånar, saker som jag vill ska hålla länge. Jag har några få som jag kan låna ut till, som jag alltid vet är noga med att lämna tillbaka i bra skick osv.

    Svara
  5. MOa

    Jag var med på en klädbytardag häromdagen faktiskt. Det var en fin tanke, men problemet var att matcha ihop kläderna med människorna. Jag hade lite svårt att hitta kläder i min storlek, och en annan kvinna som var där gick ut utan att hitta något plagg att byta till alls. Tyvärr blev det därmed många plagg över som arrangörerna fick slänga.
    Det är samma problem med kläder på second hand, tycker jag. När jag var yngre var det lättare, men nu har jag svårare att hitta kläder som passar.

    Det är inte så ofta jag lånar av grannarna, där finns det kanske en förbättringspotential. Däremot så lånar jag av kompisar och föräldrar, och tvärtom såklart. Det är ibland lite knepigt då min pappa gärna köper saker utifall någon kommer på besök och vill låna, och därmed har ett proppfullt förråd av sällan-saker. Sen bor vi ganska långt ifrån varandra, så det är svårt att lämna tillbaks saker man har lånat. Jag har några verktyg och några böcker som jag har lånat av folk just nu, de har legat hos mig i månader.

    Svara

Lämna ett svar