Minimalistiska tips inför flytten

I slutet av nästa vecka är det dags för oss att flytta från vår lägenhet som varit Fru Minimalists hem under 8,5 år och Herr Minimalists hem under knappt 6 år. Snart testar vi på livet i hus med allt vad det innebär, men innan vi är på plats ska vi genomföra en flytt, den första flytten sedan vi blev minimalister. :)

Här kommer våra minimalistiska flyttips, som utgår från allt annat än just flytterfarenhet. ;)

1. Flytta inte sådant du kan rensa bort. Sätt igång och prylbanta så snart du vet att du ska flytta, det är så lätt att skjuta på beslutet eftersom flytten i många fall känns långt fram. Fundera över om du verkligen kommer behöva och använda sakerna i den kommande bostaden. Om du tvekar är de förmodligen inte värda att slå in, packa ner, flytta, packa upp etc. Likaså med möbler, du vet planlösningen på bostaden, kommer du verkligen behöva eller vilja ha alla möbler i nästa bostad? För varje sak du kan göra dig av med har du en mindre sak att flytta.

2. Ta hjälp av proffs. Att låta någon annan sköta flytten samt städningen av bostaden är otroligt skönt både fysiskt och psykiskt. I alla fall när du inte längre bor i en etta utan har börjat samla på dig (eller er) lite fler möbler och prylar. Självklart beror det på storlek på bostaden, mängden saker och den ekonomiska situationen, men både flytt och flyttstädning medger RUT-avdrag hos Skatteverket (2018), så räkna åtminstone på det.

3. Transportera inte luft. Använd resväskor för att packa saker. Täcken, kuddar, kläder, ytterkläder mm kan läggas i dessa, så slipper du transportera luft.

4. Packa ner det du inte behöver i god tid. Böcker, kläder som inte är i säsong, extratäcken och extra uppsättningar av sängkläder, handdukar etc. Sådant som du inte behöver dagligen kan du packa i god tid innan flytten närmar sig. Givetvis efter att ha följt punkt 1 och först rensat ut överflödet. :) Ofta blir det tillräckligt mycket att rodda med ändå dagarna innan flytten så se till att underlätta för dig själv genom att börja packa i tid. Packar du detta i resväskor enligt punkt 3 så slipper du ha flyttkartonger stående och märker knappt att du flyttpackat. ;)

5. Fota för att minnas. Fota hur dina elektroniska apparater, kanske framför allt tv, ljudsystem, dvd etc är ihopkopplade, så sparar du tid när du ska montera ihop det igen. Samma sak om du lagt tid och energi på att skapa en viss ordning bland något annat i hemmet, exempelvis ramar på väggen eller porslin i skåpet, fota så ser du hur det såg ut om du vill ha det likadant igen.

6. Gör listor och märk upp kartonger. Se till att organisera flytten så smidigt som möjligt för både dig själv och eventuell flytthjälp. Märk upp kartonger tydligt, kanske med färgkoder för varje rum? Antingen skriver du på lapparna på flyttkartongerna vad de innehåller, eller så kör du ett system med en lista (eventuell digital) där varje kartong istället märks upp med ett nummer och på listan har du mer detaljer över vad varje kartongnummer innehåller.

7. Packa en viktig kartong. Packa det viktigaste för ditt/erat första dygn i nya bostaden i en specifik flyttkartong som du kanske till och med kan ta i den egna bilen om du har en sådan. Sängkläder, ombyten, necessär, mediciner, barnens favoritgosedjur, det du kan behöva i köket första timmarna/dygnet, någon lampa (iaf vid flytt vintertid), snacks och eventuella matlådor eller enkel mat att tillaga.

Ett bonustips är att låta verktygslådan vara det sista du packar ner, och det första du packar upp. Kanske kan den få åka i din bil tillsammans med den viktiga kartongen (se punkt 7). Du kommer förmodligen behöva den såväl i slutet av utflytten som i början av inflytten. ;)

Nya slimmade verktygslådan

Innehållet i vår verktygslåda.

Hur kommer vi själva leva upp till tipsen ovan?

Det får den närmsta tiden utvisa. ;) Även om vi prylbantat till och från i flera år här hemma så är jag övertygad om att vi kommer kunna släppa taget om ytterligare saker i samband med vår första flytt som minimalister. Jag ser fram emot att tvingas gå igenom alla saker och fundera över vad som är värt att packa ner, packa upp och spara.

En sak som skulle gjort skillnad är om vi innan flytten bestämt oss för att det räcker med två barn, det blir inga fler. Då skulle de sista bebissakerna som sparats (mycket har redan rensats ut) kunnat lämna hemmet istället för att flytta med till nästa. Men då det råder oenighet i frågan så får ett par barnsaker flytta med.

Så här 10 dagar innan flyttdagen börjar det bli dags att börja flyttrensa och packa saker. Vi har inte velat att det skulle kännas som hela årets sommarsemester kretsade kring flytten, utan har medvetet valt att först ha riktig semester. Spendera tid med släkt, vänner och varandra, i Dalarna, Norrland och på Gotland (och sen Dalarna igen). Och därefter lägga de sista semesterdagarna på flytten, vi har ju trots allt rensat rejält redan tidigare. ;)

Det är första flytten för oss båda att ta hjälp av flyttfirma och städfirma, vilket känns lyxigt men också givet med barn i släptåg. Det kommer bli ett par intensiva dagar när det väl är dags för flytt, men det ska bli enormt skönt att komma på plats i huset!

Har du fler bra tips gällande flytt och flyttpackning att dela med dig av?

24 tankar kring ”Minimalistiska tips inför flytten

 1. Ragna

  Flyttfirmor brukar ogilla ”kreativa” packlösningar utan föredra att allt är packat i riktiga flyttlådor. Jag har funderingar på att till och med låta flyttfirman packa allt nästa gång, men får se om jag står fast vid det när det väl blir dags.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Självklart, om du tänkte på punkt 3 så var alltså syftet att du packar täcken, kuddar, kläder etc i själva resväskorna. Och de brukar man ju ändå inte lägga ner i flyttlådorna (får de ens plats?).

 2. Carro

  Mitt bästa tips är att låta flyttfirma packa, vi har flyttar många ggr varav de två senaste m flyttfirma som har packat ner, så skönt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter skönt, kanske blir så nästa gång vi flyttar men än så länge känns det hanterbart. Fördelen med att inte ha så mycket saker kanske. ;)

 3. Carro

  Vi har haft flyttstäd så skönt, men aldrig testat flyttfirma. Ett tips är att ha en låda (som också är bra att ta hand om själv) där man lägger alla viktiga papper, pass osv. Lycka till!

  Svara
 4. Plina

  Jag föredrar att packa själv men att leja bort bärandet och flyttstädningen. När man packar hittar man grejer som kan slängas eller göras av med även om man sorterat innan. På så sätt så betalar man inte för transport av onödiga saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med gällande att packa själv, fördelen är att allt måste packas och gås igenom. Och även vi minimalister hittar då saker som slunkit under radarn och kan rensas ut.

 5. Linn

  Sätt system på vart lådor ska med märkning med tex olika färger på maskeringstejp. Ofta kan man inte skriva på hyrda lådor. Enkelt sen också att färgkoda rummen.. får allt på rätt plats när det blir inburet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi kör post-it-lappar i skrikig färg som vi tejpar på båda kortsidorna på flyttlådorna, tror det blir bra. Skriver rummet stort och sedan under ett, två ord om vad lådan innehåller.

 6. B

  Jättebra tips, tack! Jag och min man flyttar i höst och jag har sakta men säkert börjat prata minimalism med honom, för det lär behövas inför rensningen ;)

  Svara
 7. Helen

  I viktiga lådan för första dygnet ska man inte glömma toapapper, tvål och handduk! Det ska dessutom gärna ligga överst. :)

  Svara
 8. Marina

  Bra tips. Har flyttat 5 gånger först utan barn och sedan med. Har gått lättare och lättare då man lärt sig lite på vägen.
  Har packat barnens väskor för övernattning inför flytt så har de allt de behöver och sedan ställt iordning deras och vår säng det första vi har gjort på nya stället.
  Lycka till. Spännande med flytt och hus.

  Svara
 9. Anette

  Mitt tips gäller barnen. Fota även hur allt ser ut innan ni börjar packa så att barnen har sedan att titta på och bearbeta flytten som är en stor omvälvning senare. Och prata prata om den förändring som kommer. Tid och rum är svåra begrepp när barn är små. Åk tillbaka ganska snart och titta var ni bodde tidigare. Alla förändringar även dom roliga är en slags förlust och kommer att behöva sörjas, tillåt det. I flyttade utomlands när våra barn var ganska små och jag önskar att vi hade tänkt på att ta foton och prata mer om flytten. Barn lever så mycket i nuet så de sa ingenting men jag har förstått senare att de kände en hel del och att det är upp till mig som förälder att sätta ord på känslorna. Lycka till med flytten och era söta barn ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra tips, tack ska ha det i åtanke!
   Fick ett liknande just barn-tips från en vän när vi pratade om att man vill ”fixa i ordning barnrummen” så snart som möjligt efter flytten (kanske t o m innan barnen hunnit hem från ev. barnvakt), men att hejda sig och låta barnen vara med i den processen. Låta barnen både plocka ner leksakerna i flyttlåda och sedan plocka upp leksakerna på sin plats i nya rummet etc.

 10. CJH

  Punkt 5 är något tveksam. Det är inte säkert att det tavelarrangemang som passar lägenhet A passar lägenhet B, t ex. Detsamma med stereoanläggningar där det i alla fall för mig är viktigt med optimal längd på kablar.

  Bäst är att ringa Myrorna, be dem hämta allt lösöre, gå med avståndsmätare till nya lägenheten, mäta upp, flytta in och köpa passande möbler :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Självklart, det är inte ens säkert man vill ha samma arrangemang, men om man vill det, vissa lägger ner mycket energi att få det ”perfekt” och då kan det vara smidigt att se hur man tänkte.

   Haha, förra gången jag flyttade kom faktiskt Erikshjälpen (eller var det Myrorna?) och hämtade, men då passade jag på att göra mig av med flera möbler, cykel mm som de fick ta. Det behövde vara hyfsat stora saker för att de skulle tycka det var värt att åka dit och hämta. Påsar med småsaker får man ta dit själv, det kommer vi göra denna gång.

 11. Klara

  Tips som hänger ihop med flytt: handla med er god mat till kylskåpet och fyll det direkt! Gott om energi kan behövas till barn och vuxna för att orka packa upp mm. Och vad känns väl mer ”hemma” än att ha lite av sin vanliga mat på plats?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, smart, tack för tips!
   Tänker direkt att jag borde lägga en online-beställning med lite extra god mat som kommer till huset den helgen vi flyttar in. Så vi slipper lägga tid på att åka och storhandla. ;)

 12. Mattias Ejbe

  Ett tips som är lite sent är att fotografera alla kablar när de sitter i tv:n och datorn etc, man blir förvånad hur snabbt man glömmer vid en flytt. En bra checklista för flytt finns på https://moveria.se/flyttchecklistor/checklista-flytt/ där finns också checklista för att flytta med barn. Kanske lite sent nu men andra kommer in i tråden kan ha hjälp av detta :)

  Svara

Lämna ett svar