Flytten – 10 dagar kvar

Vi har fått flera förfrågningar om att ni läsare/följare ska få hänga med i vår flyttprocess så jag tänkte jag kunde skriva ett par inlägg under processen. Vad vi prylbantar bort, problem vi stöter på och vilken turordning saker sker. Så välkomna att hänga med i vår flyttprocess, vi börjar nu med 10 dagar kvar till flytt.

Vi kom hem från en semestervecka på Gotland här om dagen. Som vi skrev i förra blogginlägget hade hela den här semestern kunnat kretsa kring vår flytt om vi gjort den långdragen, men eftersom vi har prylbantat så mycket tidigare tog vi ett aktivt beslut att istället passa på att göra mycket av semestern och inte fokusera alls på flytten, förrän vi kom hem från semeterns sista resa. Så nu med 10 dagar kvar börjar flyttprocessen. Detta händer närmsta dagarna:

 • Igår rensade jag ut 15 galgar som bara legat i en låda i väntan på att se om de behövs eller inte. De tycks de inte göra så jag skänkte dem till Stadsmissionen. Det kändes som ett startskott på flyttrensningen!
 • Idag hämtade vi flyttkartonger som vi får låna av flyttfirman vi anlitat. Det är skönt att slippa köpa och sedan förvara (eller sälja) dessa. Eftersom det är första gången vi flyttar gemensamt så tyckte vi det var svårt att uppskatta antalet flyttkartonger vi behöver. Vi tog 30 stycken, får se om det räcker, eller är för mycket. ;)
 • Med flyttkartongerna hemma kunde vi börja packa ner några sällananvändningsprylar från köksskåpen; vaser, bakformar och diverse köksprylar. Vid genomgång av några av köksskåpen prylbantades smått och gott ut som kakformar, kruka, tekanna, isform (trodde vi redan gjort oss av med denna) och kapsylöppnare. Några av sakerna ser du nedan.

 • Eftersom ingen av oss kommer gå tillbaka till jobbet innan flytten äger rum kommer vi även kunna packa ner stora delar av garderoben. Det får bli morgondagens projekt tillsammans med nedpackning av fler köksprylar som inte används dagligen.
 • De sista delarna i min tidigare samling ljusstakar av märket Cult Design fick också lämna hemmet. Jag minns fortfarande hur jag ofta gick in i en liten lokal inredningsbutik i närområdet där jag suktade efter diverse olika Cult Design-prylar. Ofta slutade det med att jag kom hem med en ny ljusstake, tvålkopp eller åtminstone en liten ljusmanschett i nytt mönster. För några år sedan sålde jag majoriteten av samlingen, men först nu släppte jag taget om de sista två ljusstakarna och ljusmanschetterna. Det kändes skönt!

Även om vi minimerat bland våra saker i några år så blir det speciellt när man måste ta ut alla prylar ur skåpen, lådorna och garderoberna. Även de saker som förvarats längst in och nästan glömts bort. Är alla saker värda processen att slå in, lägga i låda, packa upp och hitta nytt hem till? Behövs de och används de verkligen tillräckligt mycket? Det är en nyttig process som jag tror många skulle må bra av att göra. Så även vi minimalister. I en flytt kommer inga prylar undan. ;)

Flytten är igång och jag ser fram emot fortsättningen – häng med oss på bloggen, Instagram och Instastories!

Har du dragit några lärdomar när det gäller rensning inför en flytt?

9 tankar kring ”Flytten – 10 dagar kvar

 1. Johannes Carlsson

  Jag har märkt att det är väldigt lätt att tänka på att man ska rensa ut något. Men när man väl står där i förrådet vid lådan med böcker från universitetstiden kommer massa minnen tillbaka. Helt plötsligt är det riktigt svårt att rensa och man överväldigas av dilemmat att dessa böcker kan ju vara bra att ha ifall man skulle behöva läsa på lite extra. Detta trots att böckerna inte används på 10 år.
  Det blir mentalt som att avsluta en period i livet att rensa ut dessa, ouppklarade saker som får ett slut.

  Svara
 2. Fröken Minimalist

  Jag kommer att ha flyttat två gånger under mindre än ett halvår nu. Håller själv på att fila på ett inlägg med mina bästa tips, men generellt att rensa vid flytt är det nog:
  – Passa på att verkligen rensa innan flytten. Var kritisk och våga rensa ordentligt.
  – Rensa vid uppackning av prylarna i nya hemmet.
  Även jag som är van vid att rensa och inte är speciellt sentimental gällande mina prylar kan rensa betydligt mer.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror generellt att flytta är bland det bästa folk skulle kunna göra för att minimera antalet prylar. Dels för att man de facto måste gå igenom allt och det blir naturligt att göra sig av med visst överflöd, men också för att man inser hur mycket man har och därmed blir avskräckt från att ha så mycket. ;)

   Tycker nästan det är synd att vi själva aldrig flyttat, men man klarar sig ju på mindre yta som minimalist så det har liksom inte funnits behov. ;)

 3. Emanuel

  Har en fundering kring ert förråd (där ni sparade ting för framtida boende): Flyttar ni allt därifrån eller har ni rensat ytterligare även där?

  Svara
 4. Esbe

  Under några år hyrde jag ut min lgh i andra hand i omgångar. Det gick 6-12 månader mellan uthyrningarna och jag flyttade ju in och ut däremellan, varje gång rensade jag ut tiotalet banankartonger trots att jag inte hade införskaffat så mycket mer ägodelar. Det var fantastiskt skönt att rensa ur och släppa taget om vissa saker. Några behövde dock plockas upp och ner några gånger trots att jag visste att jag en dag skulle göra mig av med dem.

  Svara
 5. Jenny L

  Nu fick ni mig att slappna av. Ni räknar med att tömma en tvåbarnsfamiljshem på en vecka. Jag som varit stressad över tre veckor till flytt, och ändå bor ensam i en ganska prylbantad tvåa :-)

  Gillade förresten ert förra inlägg. Jag flyttar just från ägd tvåa till hyresetta (i Göteborg) för att kunna jobba halvtid. Livet efter väggen… Mina måsten var lugnt område, bra bussar och nära grönområde. Samt fräscht badrum och rätt väderstreck! Är ljusknarkare och vill ha vardagsrum i söder elller väster.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja och en vecka känns inte alls stressigt för att hinna. Än så länge lägger vi 1-3 timmar per dag på packning. Resten av tiden går åt till annat vardagligt admin med barnen och utflykter eftersom vädret ff varit varmt och badvänligt. Kanske blir det stressigt sista dagarna men än så länge känns det lugnt tidsmässigt att hinna.

Lämna ett svar