Flytten – Spara, sälja och skänka

Vi får mycket frågor om vad vi gör med allt vi rensar ur. Och faktum är att vi skänker bort det mesta. Det har nog blivit 3-4 besök till Stadsmissionen under den knappa vecka vi flyttpackat. Är det inte köksprylar så är det barnkläder eller prylar vi hittade i förrådet som vi knappt minns att vi hade kvar.

Det är en härlig känsla när saker lämnar hemmet! Förhoppningsvis får de leva vidare många år till. Fast hos någon som faktiskt har ett konkret behov av grejerna.

Det vi hittills valt att sälja är vår sängram och tillhörande sänggavel till sängen du ser nedan. Samma kit köptes begagnat för 8,5 år sedan och nu i helgen såldes den vidare igen. Det känns väldigt bra för det var ju inget fel på den och en var knappt synligt sliten.

Vi behöll madrasserna (som också köptes då för 8,5 år sedan) då det dröjer till september innan vi får den nya större säng vi köpt. Så just nu kör vi minimalistisk Japan-style med madrasserna på golvet i sovrummet. Det funkar det med. Ett par veckor i alla fall. ;)

Numera kör vi minimalistisk Japan-style på sängen i sovrummet. :)

På en lokal FB-köp/sälj/byt/skänk-sida lade vi upp en sulkyvagn vi fått från vänner, den var lite siten när vi fick den men fullt fungerande. Vi har använt den vid utflykter med bara ett barn samt vid semesterresor då den är lätt att stuva in i bilen. Nu skänkte vi den vidare gratis. Det visade sig att hon som nappade på erbjudandet hade sin mormor boende längst ner i samma trappuppgång som vi bor i, så vi tog hissen ner och gav vagnen till grannen. Gratis och hemkört på samma gång, typ. ;)

Hade vi haft mer tid inför flytten så hade jag gärna skänkt (eller sålt för en symbolisk summa) barnkläder till någon som verkligen behöver dem. Jag hade förberett och sorterat upp olika påsar efter storlekar etc, det skulle bara fotas och administreras. Men då det varit mycket annat i livet samtidigt på kort tid så tog vi den ”enkla” vägen och gick med kassarna till Stadsmissionen istället. Inte så dåligt alternativ det heller såklart.

En sulky vi skänkte bort gratis.

Vissa saker som rensas ut kommer vi låta Sellpy sälja. Jag kan visa senare i höst mer detaljer kring vad vi valde ut till dem. Men majoriteten av det vi prylbantar skänks till Stadsmissonen.

I söndags kände vi oss klara med flyttpackningen av allt vi inte behöver denna vecka fram till flytten i helgen. Köksskåpen har bara nödvändigaste uppsättningen porslin och i garderoben finns bara en dryg handfull plagg, annars ekar mycket tomt här hemma. Det är inte utan att man funderar på hur länge vi skulle klara oss med denna mycket begränsade uppsättning prylar och kläder. ;) Barnens leksaker är fortfarande kvar, vi väljer att packa det i sista stund.

Hittills har vi packat 24 flyttkartonger och vi tror vi klarar flytten med de 30 vi lånat från flyttfirman. Vi har även hämtat tre vin-kartonger från Systembolaget där vi packat vinglas samt några dryckesflaskor. Det är alltså en mindre kartong med flera fack i som är lämpliga att ställa vinglas och flaskor i utan att de nuddar varandra.

Hur gör du när det kommer till avgörandet mellan att sälja eller skänka bort saker? Har du någon mental pris-gräns du går efter eller är det olika från gång till gång utifrån tid och energi?

14 tankar kring ”Flytten – Spara, sälja och skänka

 1. Ida

  Det är nog olika från gång till gång, men sådär överlag har jag blivit mera givmild. Förr sålde jag av mera, nu skänker jag oftast till välgörenhet. Fast nu i helgen sålde jag faktiskt ett drös med barntidningar samt en lampa, allt till ett rimligt pris. Blev så himla glad då mamman som köpte tidningarna skickade mess där hon skrev att hennes ungar blivit så glada och att det råder julaftonsstämning hemma hos dem. Som ivrig läsare värmde det mitt hjärta att tidningshögen vi hade i garderoben hemma kunde glädja någon annan. Tror bestämt jag ska fortsätta rensa ur och både sälja och skänka bort.

  Svara
 2. Cecilia

  Mycket broende på kvalite och ork, men väljer främst att skänka. Ibland till vänner, ibland till second hand. Tänker att i långa loppet får jag tillbaka det. Sportprylar och friluftskläder i gott skick säljer jag numera via/på Tracks Recycle (fysisk butik i Gbg, @tracksrecycle på IG), smidigt och enkelt.

  Svara
 3. Engiftfribarndom

  Vi har sålt av möbler, barnprylar såsom babybjörn-sele och potta, vissa leksaker osv på Blocket. Ekologiskt matset, bitring och annat mindre har vi Tradera-sålt. Bebiskläderna åker till syrrans förråd då de planerar att skaffa barn snart. Massa inredningsprylar, köksprylar, kläder och leksaker har vi skänkt till Stadsmissionen. Överflödiga handdukar åkte till brorsans landställe då det var brist där.
  Liksom ovanstående skrev så skänker även vi i större utsträckning än tidigare.

  Svara
 4. Plina

  Glasföremål och annat av värde har jag valt att sälja själv på tradera. Vissa märkeskläder och diverse prylar med värde över 50 har gått till sellpy för att jag tycker det är svårt att fotografera kläder. Resten till välgörenhet.

  Svara
 5. Kristin

  Det allra mesta som rensas ut här går till Erikshjälpens second hand. Jag tänker ibland på vad mycket pengar det skulle kunnat blivit för oss när jag packar ner nåt dyrare dit, men tänker om ganska kvickt till vad mycket bra de pengarna gjort för någon annan mer behövande!

  Svara
 6. Maria

  Jag skänker det allra mesta, mitt sätt att skänka till välgörenhet tänker jag! Dels kommer grejerna till användning o dels vet jag att de som säljer sakerna använder överskottet till olika välgörande aktiviteter.

  Svara
 7. Carro

  Vi skänker det allra mesta. Just nu rensar vi ut mest bebissaker då lillebror är 1 år. Tycker om att skänka saker dels för att det kommer till användning av någon annan, pengarna går till något bra och jag slipper jobbet med att sälja och kan lägga min tid på familjen istället och man blir av med sakerna snabbt. Vi har mest sålt större saker som möbler osv. Däremot tycker jag billiga saker har blivit mer svårsålt sedan portot har höjts rätt mycket, så tycker inte det är värt tiden det tar. Försöker jobba mer med inflödet istället.

  Svara
 8. Emelie

  Hej!
  Skulle ni kunna skriva ett inlägg om hur ni gick från att Vara studenter till att börja jobba? Jag ska börja mitt sista (av fem) år på universitetet och känner just nu att denna minimalistiska livsstil passar mig bra, men är rädd att när jag börjar få ut det dubbla än CSN lån så kommer jag att börja spendera mer pengar och därmed köpa onödiga prylar. Lite som att ha ett sockerförbud och sen släppa på det. Förstår ni hur jag menar?
  Tack för en inspirerande blogg!!

  Svara
  1. Em

   Skulle vilja kommentera om ok! :)
   Jag ökade min inkomst från studiemedel till 24000 kr före skatt när jag gick från studentlivet till mitt första jobb för tio år sedan ungefär. Har aldrig känt mig så rik!:) hoppas du får uppleva det samma! Om du redan har en minimalistisk stil tror jag inte det kommer slå över åt andra hållet när du får lön. Jag skulle snarare vilja ge rådet att unna dig att njuta lite och inte hålla igen för mycket. Jag tyckte en fika på stan kändes lyxigt, eller att välja mat från menyn på ett uteställe utifrån vad jag ville äta och inte efter priset. Jag började lägga märke till och njuta av sådana saker utan att flippa ur och köpa superdyra handväskor etc… fundera på var du vill lägga pengarna (en resa? boende? äta ute oftare, etc) och håll igen lite på övrigt så funkar det tycker jag .

  2. Sebbe

   Hej. Jag själv går på folkhögskola (lång historia) och åker ofta sjukresor.
   Du kan börja fundera varför du vill leva minimalistikt. Jag prylbantar och lever minimalistikt för att jag är känslig för minnen och har kvalsterallergi.

   Jag är 20 år, klarar inte av jobba pga det som orsakade sjukresorna och om jag berättar varför så kommer ni gråta..?

   Tänk efter vad du behöver (och undvika sånt du inte behöver), du kommer fixa det. ?

 9. Jennifer

  Har ni funderat på att ha ett ”packning party” då ni flyttat in i det nya huset ala amerikanska the Minimalists? Alltså bara packa upp det som man behöver för stunden och låta resten bli kvar i lådorna, för att se vad som inte blivit uppackat efter en tid.?

  Svara
 10. Miranda

  Vi skänker alltid alltingting, såväl kläder som möbler och teknik. Då vi själva flyttade i helgen har det blivit en hel del vändor till röda korset och Erikshjälpen! Jag resonerar som så att pengarna behövs mer där än i min egna ficka, även om jag varit sjukskriven utan inkomst i ett år etc. Vi har ändå så pass mycket saker att vi behöver göra oss av med det, tak över huvudet och kan äta vad vi vill, varje dag.

  Svara

Lämna ett svar