Flytten – Prylbanta barnens saker

Barnens saker har vi medvetet valt att prylbanta sent i flyttprocessen eftersom vi ville att de skulle ha något att göra medan vi vuxna flyttpackar om kvällarna. ;) Vi ville även involvera barnen i att prylbanta bland sina egna saker inför flytten. Vi delade upp deras rensning i tre delar som vi tog vid olika tillfällen under en dag; leksaker, böcker respektive pussel.

Vi pratade lite kort om att vi skulle rensa för att de växt ifrån vissa av leksakerna, och för att vi ska flytta. Ikväll fick de vara med och packa ner de kvarvarande leksakerna i en flyttlåda. Och sedan får de vara med och packa upp leksakerna i den nya bostaden när vi kommit på plats.

Barnen har inte jättemycket leksaker, de har det som ryms i bokhyllan du ser nedan i bilden nedan samt en hög pussel som förvaras i vår bokhylla. Den ena röda förvaringslådan nedan innehåller duplo och den andra blandade leksaker och det var den som var i fokus först.

Även Minimalisternas barn har leksaker. Så här kan det se ut hos oss, för att 3 minuter senare vara helt rent på golvet.

 • Barnen lyckades släppa taget om flertalet leksaker som de ansåg var ”bebisleksaker”. Eller framför allt storasyster 3,5 år var väldigt bestämd med vad som var ”bebisleksaker” och vad som var ”storbarnsleksaker”. De utrensade leksakerna skänktes till Stadsmissionen.
 • Senare samma dag tog vi oss an bokhyllan, det vill säga de två övre hyllorna i samma bokhylla. Även här hade storasyster starka åsikter kring vilka böcker som var för bebisar och vilka som var för henne och lillebror.
 • Högen med pussel har växt sig allt större med åren, vilket är naturligt med barn i olika ålder som båda gillar pussel. De flesta pussel är köpta second hand eller ärvda, och nu fick flera återgå till second hand-marknaden via Stadsmissionen. Cirkeln är sluten för vår del. :) Fem pussel lyckades de tillslut släppa taget om.
 • Även bland barnkläder har det rensats, men då av mig (Fru Minimalist). Båda barnen har växt en hel storlek under sommaren känns det som. Tre stora kassar med kläder i storlek 80, 86/92 respektive 98/104 skänktes till Stadsmissionen. Jag hade en tanke om att skänka dem till någon person, men tiden inför flytten har gått fort så det fick bli den ”enkla” vägen.

Några av de leksaker som barnen släppte taget om och prylbantade.

På bilden ovan syns en del av de leksaker och böcker som barnen enkelt kunde släppa taget om och prylbanta bort. En intressant notis från rensningen av barnens leksaker och böcker, var att jag upplevde barnen ha lättare för att släppa taget om vissa saker, än vad jag själv hade om leksaker jag vet att de lekt mycket med som små eller böcker som var favoriter som bebis. Kanske är det för att känslan av varje utrensning av omtyckta bebissaker blir som ytterligare ett steg mot att det inte blir fler barn för oss.

Barnen ärver mycket kläder från sin kusiner och jag ser enormt mycket fram emot att i husets förråd äntligen få ordning på dessa med någon form av lådor som på bilden nedan. Bilden är från ett hus vi var på visning på för ett par år sedan är min inspiration på temat ordning och reda i förrådet. :)

Har du fått dina barn att prylbanta? Eller har de utvecklat starka band till sina leksaker och kära ägodelar? ;)

8 tankar kring ”Flytten – Prylbanta barnens saker

 1. Malena

  Mina barn är 5 och 7 år och den här sommaren kom de gemensamt fram till att de ville sälja bland annat duplolego och briotågbana. De bad mig ta bilder så att vi kunde lägga ut grejerna till försäljning. Nu räknar de nöjda pengarna de fick för grejerna. Jag tog tillfället att gå igenom alla leksakerna med dem så det blev en kasse till närmaste Secondhand-butiken också. Så befriande att bli av med saker!

  Svara
 2. JB

  Vår äldsta är minimalist helt av sig själv. Han är 11år och har inga ”leksaker” kvar. I hans rum finns kläder (få), böcker och skolgrejer, och en halv skrivbordslåda med smågrejer typ kortlek o dyl. I övrigt har han bara mobil, laddare, powerbank och en plånbok. Lättstädat! (I garaget har han förvisso sportutrustning och cykel).

  Den lilla fyraåringen gillar prylar däremot och får tyvärr massor av släktingar.

  Svara
 3. Malin

  Jag lyckades innan sommaren äntligen smuggla ut Mamma Mu-kalendern som min dotter hade till jul. För säkerhetsskull ställde jag den i garderoben ifall hon skulle fråga efter den. Man får verkligen tänka på vad man tar in i hemmet med tanke på hur länge det blir kvar.. ;) åtminstone till vår 3,5-åring med ett minne som en elefant och kommer ihåg minsta lilla sak och tycker om alla småsaker. Jag visar mestadels respekt för hennes saker men har kastat några mindre plastsaker som förmodligen hittats utomhus. Tror däremot att det skulle funka att tillsammans med henne sälja av det som hon märker att hon blivit för stor för, typ bobby Car men nu väntar vi och ser om lillebror ska använda den nästa sommar. Märker däremot att alla småbarnssaker som storasyster lekte så mycket med är ju helt ointressanta för tio-månaders bebisen, han vill ju leka med det som hon leker med idag. Alltså plocka duplo. Så det skulle kunna rensas. Men jag tror det kommer sparas med förhoppningen att kunna ge vidare till min bror eller kusiner när det är dags för dem att få barn. Tyckte själv det var himla lyxigt att få en påse med babyleksaker när man själv inte hade något.

  Svara
  1. Sanna

   Bara ett tips ang bobby car, skåran i mitten är till för att ha knät i för större barn. Min 9-åring kan då och då fortfarande använda den på det sättet och sparka sig fram. Inte lika ofta nu som kanske för 1-2 år sedan dock. Vi har mindre syskon som också lärt sig den tekniken.

 4. Eva

  Så synd på det urgulliga djurpusslet som ni rensar ut… Ska förresten, extremt oväntat bli moster om två månader. (Min syster har ju aldrig velat ha barn, inte jag heller som ni vet.) Kommer på mig själv med att titta extra på bebissaker, mer än att fokusera på det kommande barnet och vad det innebär att hon nu får familj efter att ha varit singel i 15 år, i alla fall är det vad alla tror. Vet inte ens vem pappan är, det är hemligt för alla fram till födseln och flytten till honom. Trots denna stora händelse (att bilda familj alltså) och min medvetenhet kring konsumtion så är fokuset ändå på saker till bebisen. Det är bara för konstigt faktiskt. Men hon har inga egna gamla leksaker att ge sitt barn. Hon är lite minimalist själv och har rensat ut hela sitt gamla liv och slängt ALLT! Kanske sunt, men tycker det är lite synd på fina grejer… Låter lite vemodigt också att du tror era utrensningar tyder på att det inte blir fler barn för er. Kära nån, ni är fortfarande unga. Om fem, sex år kanske ni vill ha en minisladdis? ;)

  Svara
  1. Sebbe

   Hej. Jag tycker det inte alls synd. Någon annat barn kommer få njuta av den ”urgulliga djurpusslet”. ?

   Det är bättre det än att den bara är i en låda och ruttnar.

 5. Sebbe

  Min pappa gjorde förr som ni om ”Prylbanta barnens saker” när jag var liten.

  1 hög för spara och 1 hög för kasta (vet, inte miljövänligt). Men en gång råkade pappa kasta min leksak glassbil från spara-högen..

  Men kasta ALDRIG en leksak utan att fråga barnet först! Eftersom det gör att barnet tappar tillit/kunna lita på föräldern/föräldrarna och blir otrygg. Jag vet, eftersom det hände mig ofta hos pappa.

  Svara
 6. Engiftfribarndom

  Våra är 7, 5 och 1 och vi har i flera omgångar prylbantat. Tyvärr har de hur mycket som helst kvar.
  Äldsta har rensat på eget initiativ saker som jag skänkt men att hon fått en peng. Hon har också sålt av saker.

  Mellanbarnet har inte haft lika mycket prylar utan leker helst med fordon eller utelek. Dock en hel del gosedjur hos båda äldre barnen.

  Yngsta har vi rensat bort babylek men annars är det nu dags för småbarnsleksakerna. Sedan tänkte jag spara de finaste träleksakerna att ha i en låda gör framtida kusiner att leka med hos oss och sen barnbarn. Tycker det vore fint!

  Kläder har jag efter varje säsong delat upp i högar – slänga, skänka till Stadsmissionen, spara till yngsta alt spara undan samt skänka till min syster som planerar skaffa barn inom kort.

  Jag rensar också på egen hand. Dels massa skräp, dels sånt som inte leks med. Äldsta har en hel del plast nu men som är i lekrummet och ej på den våning vi sover. Försöker resonera att hellre att barnen har saker som leks med än att de ska ha allt ekologiskt men som bara står.. för det är svårt när de blir äldre att undkomma plasten.

  Svara

Lämna ett svar