Flytten – Förrådsrensning

Idag var det förrådets tur att rensas inför vår flytt. Så sent som för drygt två månader sedan åkte det på en rensning senast, men då var jag själv med att rensa och det var mängder med gemensamma saker och barnsaker jag inte kunde fatta slutligt beslut om och därför lät bli. Den här gången hade vi ordnat barnvakt och hade två timmar till förfogande för vårt förråd.

I en flytt kommer ju inga prylar undan, och inte heller några skrymslen eller förvaringsrum. Det är den stora fördelen med att inte låta en flyttfirma packa dina saker utan göra det själv – du måste själv gå igenom dem. Vilket kan leda till insikter som ”hur sjutton kan jag/vi ha så mycket prylar”, liksom inspiration till att minimera och göra dig av med ytterligare saker.

Vårt källarförråd ligger i en annan fastighet än den vi bor i och vi måste gå en liten promenad för att komma till byggnaden. Det i kombination med att utrymmet det ligger i är trångt gör att det är bökigt att ta sig dit och vi gör det ogärna i sällskap med barnen (och därmed sällan vi båda samtidigt).

Vår förrådsrensning började med att vi tog fram i princip allt som förvarades där och lade det utanför förrådet, för att sedan bara plocka tillbaka det vi verkligen ville ha kvar och försöka strukturera det i flyttkartonger. Nedan ser du kaosbilden när vi hade tagit ut allt; våra lånade flyttkartonger, barnkläder i kommande storlekar, bebissaker som babyskydd och lära-gå-vagn, säsongsprylar som pulka och vinterskor, balkongmöbler vi tog bort inför visningen mm mm.

Har man ett förråd som är lättillgängligt är ett tips att börja flyttrensa där för att sedan kunna ställa in ”klara” flyttkartonger i det utrymmet och slippa ha dem i bostaden dagarna eller veckorna innan flytten (om man stör sig på det). Vårt ligger för otillgängligt för att det ska vara aktuellt, så våra flyttkartonger får bo i sovrummet, det blir ju inte så många ändå. Eller? ;)

Det var mycket att gå igenom och vissa beslut är lättare att fatta än andra. Det tyngsta som rensades ut var nog ett boule-set. ;) Och det känslomässigt tyngsta var nog min lära-gå-vagn som jag och mina syskon haft, mina syskonbarn och mina (våra) egna barn. Nostalgi och det-blir-inga-fler-barn-känsla på samma gång. Du ser den högst upp i blogginlägget (samt nedan).

Vad vi gjorde med alla grejer som rensades ut? Du ser det på bilden nedan och vi skänkte det till Stadsmissionen. Man kan väl säga att tomten kom tidigt till Stadsmissionen i år. ;)

Hur ser det ut i ditt förråd, är det dags för en genomgång och prylbantning till förmån för någon annan som bättre behöver prylarna som du bara förvarar? ;)

9 tankar kring ”Flytten – Förrådsrensning

  1. Linda

    Jag har faktiskt under semestern jobbat med förrådet lite extra och har någorlunda ordning där. Får dock panik över hur mycket det ändå är som förvaras där, men det beror på att jag och min man inte riktigt tänker likadant och att han tycker att fler saker kan vara bra att ha.

    Svara
  2. Sebbe

    Jag har 1 skrivbord, 1 sparkcykel och 1 kattbur i förrådet. Och resten är min mammas grejer.
    Jag funderar på att skänka/sälja sparkcykeln, då jag inte använder den längre..Men jag väntar med det, eftersom jag vill bli klar med sälja mitt Lego först. :)

    Svara
  3. Zaida

    Var det helt otänkbart att spara gåvagnen till kommande barnbarn? Tänker eftersom det är lite fint att alla ni haft den innan. :) Min dotter sitter i min pappas gamla babygungstol, och det känns faktiskt lite mysigt. Men själv har jag nog svårt att spara på hennes ”urvuxna” grejer. Till och med trots att vi hoppas på fler barn!

    Svara
  4. Hanna

    När vi flyttade för ett år sedan sa personalen på flyttfirman att dom brukade använda måttstocken en flyttlåda per kvadratmeter. Kul att jämföra sig med tycker jag!

    Svara
  5. A

    Jag har fått äran att hjälpa min kusin med en totalrensning av hennes lägenhet. Hon är en hoarder. Men hon har nu insett att hon inte vill bo så som hon bor. Vi kommer vara 4 stycken, ha en helg på oss och en släpkärra att köra till tippen med. Har minimalisterna några tips? Hur rensar vi så effektivt som möjligt och hur ska vi skapa struktur i själva rensningprocessen? Hade ni kört ett rum i taget? Största problemet är barnens leksaker, jag känner även att hon har svårast att rensa där med ursäkten ”dom leker med alla sina leksaker”. Yngsta sonen hade 5 olika ”bilar” han kunde köra runt med i lägenheten.. Ja ni hör själva! Har ni några tips/idéer så är jag supertacksam! :)

    Svara
    1. Sanna

      Efter att delsvis varit med och röjt så, så säger jag att det bästa är att se till att det finns bra mat och dryck!! Och snacks/frukt.

      Annars; kolla upp till vem ni kan skänka sådant som inte ska slängas. Kvinnojouren, röda korset med flera så det finns backup planer.

      Genomskinliga sopsäckar så ni set vad det är i. Rent skräp i ex svarta sopsäckar. Kassar till ev tidningar.

      Ta det varsamt. Det är en människa som ni har att göra med. Ta inte ”allt” utan gör en bra och ordentlig start för henne. Hon har börjat ändra tankebanor men hon måste få chansen att landa i det hela också och fotsätta på egen hand. Det är mycket lättare att röja hos någon annan än hos sig själv.

    2. Marina

      Härligt. Hade önskat att jag kunde få vara med. Börja med det som uppenbart är skräp. Som är sönder osv och kasta med en gång. Finliret kanske kusinen orkar ta tag i senare när det värsta och mesta är gjort. Lycka till.

    3. Moa

      Var beredd på att det blir svårt för din syster att göra sig av med saker, och planera in pauser med mat och dryck innan ni blir helt utmattade allihopa. Låt barnen vara med och rensa, ofta är det föräldrarna som är nostalgiska kring leksaker medan barnen har några få favoriter. Skaffa många påsar och pappkassar, och använd konceptet ”spara, skänk, släng”. Ring runt till olika ställen och kolla vad som ska skänkas vart, och bestäm i förväg vem som ska köra iväg med sakerna. Annars finns det risk att de blir stående i hallen.

Lämna ett svar