10 enkla saker att prylbanta i början av året

Är du också rensningssugen så här i början av året? Det kan dels vara någon form av nystartseffekt, men det kan också vara följden av att familjen är ledig, man spenderar mycket tid hemmavid och man har tid att lägga märke till hur rörigt eller bara fullt det är i vissa delar av hemmet.

Om man känner ett sug efter att rensa där hemma men inte riktigt vet vart man ska börja, så brukar jag tipsa om att börja med enkla områden. Eller områden där man är väldigt sugen på att äntligen få ordning och reda, här kommer 10 tips på enkla områden och saker att rensa bland för att komma igång för att få bollen i rullning. :)

 1. Tidningar. Högar med halvlästa eller olästa tidningar. Blev de inte lästa denna julledighet heller så kanske det är dags för återvinningen?
 2. Pennor. Undersök vilka som fungerar och inte. Fundera över hur många ni egentligen behöver, kanske kan några tas med till jobbet om ni har för många?
 3. Sällskapsspel. En lång julledighet är över, om de inte blev spelade nu heller, kommer de då verkligen att bli spelade? Värt att fundera över då de ibland även är skrymmande.
 4. Underkläder. Obekväma underkläder eller trasiga strumpor. Du förtjänar bättre än att gå omkring i något som skaver eller är trasigt (men laga om möjligt).
 5. Badrumsskåpet. På något vis tycks det kunna samlas produkter här som inte kommer till användning. Gå igenom och se till att använda upp och annars – rensa.
 6. Bruksanvisningar/manuler. Har du ens kvar ägodelarna till alla de bruksanvisningar du äger och har? Det kan vara värt att gå igenom och se om någon kan rensas ut.
 7. Mejlen. Gå igenom mejlkorgen och rensa allt som inte behöver vara kvar där. Det är underskattat hur skönt det kan vara att rensa bland det digitalt.
 8. Foton. Foton på mobilen, hur många tusen har du egentligen och måste de alla vara kvar? Förmodligen inte, här tror jag vi är många som har stor rensningspotential.
 9. Kylskåpet. Visst är det härligt med ett välfyllt och ordningssamt kylskåp? Ibland är det gamla matrester och utgångna burkar som skapar kaos oordning där inne.
 10. Kryddor. Kika på burkar och påsars bäst-före-datum, kanske är de flera år gamla? Se till att använd upp snarast alternativt rensa ut.

Välj ut något av områdena, ett par eller varför inte sätta timer på 10 minuter och rensa det som hinns med inom respektive område? Lycka till!

Var känner du behov eller sug kring att rensa?

8 tankar kring ”10 enkla saker att prylbanta i början av året

 1. arskortguldsj

  Bra lista och jag hittade ett och annat som jag kan ta tag i tex detta med kryddor ….

  TIPS: Bruksanvisningar finns numera ofta på nätet för nedladdning. Har man bara produktnummer brukar det vara lätt att hitta dom. Tror att leverantörerna har upptäckt att det sparar dom en massa arbete att ha dom tillgängliga så dom slipper hantera efterbeställningar.

  Svara
 2. Sara

  Jag hade ett ”köpfritt” år 2023 men inte helt och hållet. Av de få kläder jag köpte var alla utom 3 secondhand! De var utförsäljning av kläder som jag hyrt tidigare. De andra var två nattplagg och där går gränsen även för mig. Jag har nog ändå sålt av fler plagg än jag köpt. Resan fortsätter och denna gång ska jag även skriva ner det som åker ur hemmet också!

  Svara
 3. Susanne

  Hej! Visst gjorde ni ett stort inlägg där ni beskrev lite mer kring er long-stay i Thailand? Varför kan jag inte hitta det :( Vi funderar på att göra något liknande om några år och det hade varit perfekt med lite tips! Kram på er

  Svara
  1. Anna

   Hej Susanne!
   Gå till arkiv.
   Kolla inläggen under 2022:
   Leta efter inlägget:

   Vår sista flygresa?

   Jag tror att det är det inlägget du letade efter.

   Med vänliga hälsningar
   Anna

 4. N

  Hej! Finns det något inlägg om bra och smart hantering av mobilbilder? Hur sparar ni dem, gör ni fotoböcker osv? Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, det finns tre inlägg om fotografier, varav två om digitala bilder. Nu var det länge sedan dessa skrev och kanske på den tiden man inte tog i princip ALLA bilder med sin mobilkamera som man gör idag. Men förhoppningsvis kan de ändå ge lite inspiration och tankar:
   https://minimalisterna.se/rensa-bland-digitalfoton-direkt/
   https://minimalisterna.se/digital-minimering-under-jul/

   Och för fysiska foton har vi skrivit detta:
   https://minimalisterna.se/utmanande-rensning-bland-fysiska-foton/

   Önskar såå att jag hade gjort fotoböcker för varje år, men det har jag inte. Någon gång ska jag göra det, säger jag varje år. :) Men vi har ett par uppförstorade bilder/canvastavlor på väggarna här hemma, samt några olika posters med många små foton från exempelvis vår long stay i Thailand och en med bara härliga familjebilder som man blir glad av. Dessa är jag väldigt nöjd med och blir glad varje gång jag stannar och kollar på och minns tillbaka till vissa specifika platser eller tillfällen.

 5. Jan Norling

  Jag sympatiserar verkligen med tanken och iden bakom minimalisterna.
  Men vad skall man använda det till som blir över. Tid och pengar, förhoppningsvis.
  Några tankar kring det?

  Svara

Lämna ett svar