Rensa bland digitalfoton direkt

Efter vår fjällvandring i somras har det ännu en gång blivit aktuellt att gå igenom och rensa bland de mängder av digitalfoton vi tog under vandringen. En av digitalkamerornas främsta styrkor är att du kan ta ungefär hur många foton som helst utan någon som helst extra kostnad eller besvär. Eller är det verkligen så?

När vi fotograferar så håller vi precis som de flesta andra inte igen. Tar du flera foton av samma motiv så ökar sannolikheten att något av dem blir bra och du vet aldrig vilket foto som faktiskt blev bäst förrän du ser det i större skala på en ordentlig datorskärm. Därför är det inte ovanligt att vi tycker att max 10 bilder av 100 är värda att spara. Dels för att många är mer eller mindre dubbletter och dels för att många inte blev så bra som vi avsett.

Att rensa bland foton tar dock tid och mental energi. Dels bör du ha tillräckligt med tid för att sitta ned en längre stund och den tiden är inte alltid lätt att hitta. Dels handlar det om att ta en del jobbiga beslut kring vilka foton som är värda att spara.

Vi själva är historiskt sett kvicka med att säkra bilderna genom att föra över dessa från kameran till en separat hårddisk men själva rensningen kan ibland vänta i allt från dagar till veckor till i värsta fall år. Nackdelen är att ju oftare vi väntar med en rensning ju större blir uppgiften att en dag gå igenom alla bilder från diverse olika fototillfällen. Dessutom har vi märkt att ju längre vi väntar desto tuffare blir det även att rensa bort dåliga foton av nostalgiskäl. Resultatet blir att när vi väl går igenom fotona tenderar vi att spara en hel del rätt dåliga bilder. Under tiden har vi dessutom haft ett gnagande dåligt samvete över uppgiften.

Därför är vårt tips att rensa bland foton så tidigt som möjligt. Både direkt i själva kameran om några är uppenbart dåliga eller dubbletter men även göra det stora jobbet på datorn så snart som möjligt. På så vis minimerar du dåligt samvete, antalet dåliga bilder du sparar, en växande arbetsuppgift och såklart kostnaden av förvaring i form av fyllda hårddiskar och backupper online. Om du precis som vi är intresserade av att förbättra bilderna en smula i Photoshop eller liknande finns det ytterligare en anledning att hålla ned antalet sparade bilder och därmed den latenta arbetsbördan.

Syftet eller behovet med foton är ju faktiskt att påminna dig om fina upplevelser i livet samt att ge dig möjligheten att visa andra vad du varit med om. Då behövs i praktiken inga dåliga foton eller dubbletter.

Hur ser det ut i ditt digitala fotoarkiv, är det trimmat och välorganiserat eller en ständig källa till dåligt samvete? Ligger kanske bilderna till och med fortfarande kvar i kameran efter sommarsemestern?

16 tankar kring ”Rensa bland digitalfoton direkt

 1. Liie

  Jag har tyvärr varit dålig på att rensa under åren, men har det ändå väldigt organiserat. 39 000 bilder i över 2000 mappar, hittar det jag ska nästan direkt :) Men för bara någon vecka sen började jag fota i raw + jpeg, så har precis börjat med allt du skriver här. Försöker fota max 5 bilder på samma sak och verkligen tänka igenom innan jag knäpper av om jag är ute en hel dag, bilder i raw slukar ju en himla plats på minneskortet och tydligen mer batteri också. Sen raderar jag i kameran om jag ser direkt att det inte blev bra, och till sist måste jag också radera de dåliga i datorn, annars fylls nog externa hårddisken upp snabbt. Så jag hoppas jag kan hålla det här nu, har ju som sagt bara börjat!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en bra strategi.

   Personligen tycker det är klurigt att hitta ett smart sätt att strukturera sina bilder. För tillfället skapar jag en ny folder för varje dag jag fotat med datum och någon form av beskrivande test. Känns inte helt klockrent dock. :)

 2. Bella

  Sen jag fick barn fotar jag så otroligt mycket mer foton och om man inte försöker ta bort de dåliga, suddiga blir jag nostalgisk efter bara några månader. Så från de första året av min sons liv har jag alldeles för många foton, även suddiga men jag framkallar fortfarande de bästa o h sätter in i album varje år då jag inte riktigt litar på externa hårddiskar. Jag har två men tänker ändå att minnena är säkrare i ett riktigt album och då tittar jag mer på dem. På mobilen använder instagram är att säkra de allra bästa men tar säkert 10 st på samma motiv. Så jag försöker ofta radera, innan jag blir nostalgisk!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det där känner jag igen från min bror som har två barn, cirka 2,5 och 1 år gamla. Han har sista åren börjat fotografera och filma som en galning och blivit tvungen att skaffa någon form av speciallångtidsförvaringsbackup på nätet. Detta trots att han faktiskt är rätt bra på att rensa. :)

 3. Ekomorsan

  Jag är urusel på att rensa bland de digitala bilderna och jag har extremt många MB som ligger och tar upp plats.. Nu blir det nog att gå ner och ta tag i några av mapparna! Tack för sparken i baken!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt! Ett bra knep är nog att sätta delmål. Tex att rensa Q1 2012 innan november 2013 är över osv. Annars blir uppgiften nästan övermäktig. ;)

 4. Erica S

  Åh jag känner igen mig extreeeeemt väl… Är otroligt dålig på att rensa, dels blir jag nostalgisk och sen har jag det där ”kan vara bra att ha”-tänket. Bra till vadå liksom?! Suck :)

  Svara
 5. Jenny/ Ekomamma i stan

  Haha, vilken bra timing för mig att läsa detta inlägg. Sitter nämligen och går igenom bilder just nu…

  Jag tycker att jag har haft ett rätt bra system för mina foton. Direkt när jag fört över bilderna gör jag ett första urval som jag jobbar med i photoshop och sedan sparar i en mapp. Vid årsskiftet går jag sedan igenom bilderna och väljer ut de 50 bästa som framkallas i ett album.

  Problemet är att systemet havererade när jag fick mitt första barn för snart tre år sedan. Det första urvalet av bilder blev helt enkelt för stort och jag fick inte ner det till mina 50 bilder. Nu har jag tänkt om och utökat till 100 bilder och tanken är att jag vid detta årsskifte ska se till att beställa fotoböcker för de år jag inte framkallat än (2011, 2012 och 2013). Jag är klar med ett år, så jag jobbar mig framåt i alla fall.

  En sak som jag tycker är knepig är bara hur jag ska förvara de digitala bilderna. Jag har bra backuper fram tills dess att jag framkallar bilderna, sedan har jag bränt dem på en cd, vilket har funkat bra hittills, men återigen känns bilderna sedan jag fick barn mer ”viktiga” och jag tror också att det är större chans att jag vill kunna få fram bilderna igen digitalt. Hur långtidsförvarar ni era bilder?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förvarar mina bilder på två identiska externa hårddiskar idag men det känns lite riskfyllt ifall ens hem tex skulle brinna upp. Jag skulle egentligen även vilja ha en backup i ”molnet” men det har jag inte orkat etablera än. Dessutom kostar det en del pengar. :)

  2. engineerinpink

   Jag har också två externa hårddiskar som back-up (alltså samma uppsättning bilder och dokument på bägge), en har jag i lägenheten och en i sommarhuset, datorn har jag oftast där jag är. Om man inte har dubbla boende kanske man kan ha en back-up hårddisk hos någon vän man träffar ofta (lösenordsskyddad om det känns bättre) eller på jobbet?

  3. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycker jag låter som en utmärkt strategi! Ett annat knep är att ha en backup i molnet men det kostar ofta pengar per månad men man slipper äga en eller två extra hårddiskar. :)

 6. Samara

  Förr så rensade jag och bytte filnamn och brände ut varje månad, men sen 2010 började jag komma i otakt. När jag bytte dator i fjol flyttade jag över allt sen april 2011 till en bärbar hårddisk tills vidare, när jag nu skulle kolla på bilderna i sommar då var de helt tom, allt var borta inklusive min pappas begravning !? Jag var helt knäckt, men min man lyckades göra recoveryprogram förra veckan så allt är tillbaks, men inte i mappar eller så , utan nu är allt i en enda mapp, nu har jag det jag gör ….

  Svara
 7. David

  Måste fråga, är bilden tagen uppe på platån vid Låddepakte över fjällsjön Snavvajaure man ser på bilden ovan? Om inte så var det otroligt likt vyn jag fick på fjällvandringen genom Sarek i somras. :)

  Svara

Lämna ett svar