Digital minimering under jul

Har dina mobilfoton också ökat exponentiellt de senaste åren? Bland bilder på mat, diverse prylar och skärmdumpar på recept, gömmer sig första bilderna från BB, de bästa semesterbilderna och kanske bröllopsfoton. Så såg det ut hos mig.

En helg i november fick jag nog av att se mobilens antal foton bara öka och öka och aldrig ta mig tid att rensa. Någon av er såg kanske min utmaning på Instagram som innebar att jag skulle halvera mina 7600 foton till maximalt 3500 på några dagar. Eller snarare kvällar för passade mest på att göra detta medan jag lade barnen (sitter då i ett mörkt rum i ca 45 minuter).

Anledningen till att jag ville radera bilder var helt enkelt för att jag visste att jag hade mängder med foton som inte var bra, samt foton som redan fyllt sitt syfte och inte längre behövde sparas. Med plattformar som Instagram och bloggen blir det att jag tar en del bilder på saker, kläder och mat. Bilder som bara fyller en funktion den dagen eller till ett specifikt inlägg. Men som ändå blir kvar och gömmer sig där bland de där bilderna man faktiskt vill spara.

I min mobil fanns bilder från 2011, naturligtvis har jag sparat över majoriteten av bilderna till säkrare platser, men där vill jag ju inte heller ha foton som jag inte gillar, inte behöver eller inte uppskattar. Det känns bara onödigt och gör det svårare att hitta favoritfotona.

Jag bröt ner rensningen i mindre projekt. Pö om pö gick jag igenom en månad i taget, en semesterort, ett barnkalas, en julhelg. Då kändes det inte så jobbigt att rensa.

Där i november när jag fick nog hade jag som sagt över 7600 bilder. Men hur gick utmaningen  egentligen? Jodå, jag radera över 4000 bilder och kom ner till under 3450 bilder. Så det var en rejäl och välbehövlig fotorensning.

Sedan gäller det såklart att hitta nya vanor för att slippa upprepa en lika rensningsintensiv helg om ett år igen. ;) Den här typen av rensning är ju något som behöver göras då och då för de flesta för inte svämma över av bilder. Och ju oftare det görs desto mindre projekt blir det. Nu har jag försökt etablera en vana där jag en kväll i veckan lägger 5-10 minuter på den senaste veckans bilder och gör en grovrensning. För någon annan kanske varje måndagsmorgon på bussen/tunnelbanan till jobbet passar bättre.

Självklart behöver man bara rensa bland fotona på mobilen om det finns ett onödigt överflöd av bilder, likt i mitt fall. Jag tror det är ett område som många lätt bortprioriterar samtidigt som det kan vara enormt störande att regelbundet behöva leta igenom tusentalsbilder varav majoriteten halvdana eller rent av dåliga, i jakten på den där favoritbilden på barnen eller något specifikt foto från semestern.

Kanske kan den stundande julledigheten vara ett bra tillfälle att rensa bland fotona på mobilen. När du behöver en paus från julskinka, skidåkning eller släktens prat. ;)

Hur ser det ut för dig, kan din mobil behöva en rensning bland fotona under julledigheten?

6 tankar kring ”Digital minimering under jul

 1. veggiehäxan

  Jag rensade bilder i min mobil för någon eller några månader sedan. Nu handlade det nog bara om några hundra och jag delade upp det på några tillfällen. Bestämde då att jag ska gå igenom bilderna med några månaders mellanrum. Då är det inte så mycket att gå igenom heller. Oftast är det sånt som behövs för tillfället som jag rensar bort. Jag tar ibland bilder på mat, vissa matvaror, loppisfynd, handarbeten mm och lägger upp på Facebook eller min blogg. När jag lagt upp dem där behöver jag sällan bilderna igen. Det är sånt jag utan problem kan radera från mobilen.

  Svara
 2. Eva

  Här är man minst sagt udda. Kan lagra runt 18 bilder på min knappmobil och tar i övrigt knappt några bilder alls.

  Svara
 3. Henrik Andersson

  Intressant. Har just gjort ett riktigt rensningsprojekt. Gått från 55 000 bilder till ca 18 000. Detta föranlett av att Flickr på ett fult sätt ändrar sina villkor. Tidigare 1TB fritt vilket ju är enormt mycket. Kraftiga begränsningar fick mig att påbörja flytt till iCloud istället. Efteråt är jag tacksam av flera anledningar. Less is more. Enklare att hitta. Man behöver inte tio bilder på varje minne. En räcker längre. Tacksam också att jag lämnat en tjänst med fulspel och koncentrerat min info till Apple-världen vilket gör allt enklare. Lustigt nog sammanfaller Flickrs försämringar med att Google lanserar en lagringstjänst med obegränsat utrymme. Hur funkar det kan man undra och vad är det ekonomiska kalkylen?

  Svara
 4. Sebbe

  Hur kan man ha så många foton? Jag brukar ha helst mindre än 100 foton på min iphone..

  Fast jag föredrar fysikt foton pga säkerhetsskäl, men jag slänger foton som blir fula. Jag har instax mini 8 kamera.

  Svara
 5. Karin Svensson

  Jag laddar upp alla mina bilder till datorn (ett hundratal) i något som jag kallar molnet, och därifrån för jag in dem i album som ligger på en usb.
  Oooppps… vad jag känner mig teknisk just här och nu.

  Svara
 6. Matilda

  Jag känner igen mig i att det snabbt blir många foton som jag egentligen inte vill spara. Det är foton som är roliga i stunden som man skickar till någon på mess eller foton som man fått skickade till sig. För att det inte ska bli för många foton i telefonen brukar jag rensa emellanåt. De foton jag vill spara laddar jag upp direkt på Google drive för att de inte ska försvinna om jag tappar telefonen. Dessutom sparar jag drivemappen på en extern hårddisk, just in case.

  För är njuta av de foton jag valt ut använder jag dem som bakgrund och skärmsläckare på min dator. Haft mycket glädje av den idéen :)

  Svara

Lämna ett svar