Saker vi sparar till barnen

Så här efter jul påminns många om vad mycket saker barnen har och kanske framför allt får. Vi har flera gånger fått frågan om vilka prylar vi sparar till barnen, och det tänkte vi nu besvara. Till att börja med kan man ju fråga sig om man sparar saker från barnen för sin egen skull, eller till barnen för deras och  efterlängtade barnbarns skull. :)

Vanliga barn- och bebissaker att spara är exempelvis de första skorna, första klädesplaggen eller (föräldrarnas) favoriter av de sistnämnda. Första passfotot och barnens favoriter bland mjukisdjur, böcker och leksaker. Liksom id-bandet/armbandet mamma och bebis får vid förlossningen, en hårlock, teckningar. Likaså någon sorts hand- och fotavtryck.

passfoton_blogg

Vi planerar att spara endast ett fåtal saker. Vi går igenom det kategori för kategori nedan.

Kläder och skor. Vi kommer inte spara ett enda klädesplagg. Här har vi gått tillbaka till oss själva, hur kände vi när det fanns 30-35 år gamla kläder att ärva. Visst är det lite gulligt att Storasyster Minimalist har en t-shirt som Herr Minimalist hade när han var i knappa 2-års åldern. Men det är en t-shirt av totalt 3-4 kartonger med kläder och skor sedan barndomen. Likaså bland kläder som Fru Minimalist haft, det är ytterst få plagg som använts. Mycket för att kläderna inte haft bra stretch eller känts fräscha efter 30-35 år i en kartong på en vind, eller helt enkelt för att de blivit slitna. Våra barn har åkt hem i samma klädesplagg från BB och det har varit en ärvd vit body med svarta ränder som du ser på bild nedan. Vi skänker eller säljer hellre barnkläderna medan de fortfarande är fräscha än förvarar dem i en låda i ca 30 år.

bebisskor

Barnets första skor är vanligt att spara. På fotot är Fru Minimalist gravid med Storasyster Minimalist.

lillebror_hemgang

Böcker och leksaker. Barnen har varsin ångestframkallande ”Första-året-bok” som vi alltid missar att fylla i olika utvecklingssteg i. Några sidor har blivit ifyllda i Storasyster Minimalists bok. Lillebrors är ännu oöppnad så här mer än ett halvår efter födseln (!), ångestframkallande var ordet. :) Några barnböcker planerar vi inte att spara, förhoppningsvis blir de vällästa av flera barn så de mer eller mindre slits ut.

Gällande leksaker kommer vi förmodligen spara lego. Detta är något våra föräldrar sparat och en av få plastleksaker vi bestämt oss för att ta in i hemmet. Ännu är våra barn för små för vanligt lego, men inom ett par år blir det användbart och uppskattat, inte minst av oss föräldrar. Vi hyr leksaker via Bundling numera och kan därav prova på många olika leksaker istället för att köpa.

Mjukisdjur och snuttefilt. Favoritmjukisdjuren på bild nedan, Doddi från Geggamoja, används dagligen tillsammans med en snuttefilt från samma märke. Om vi går tillbaka till oss själva så användes mjukisdjur på ett eller annat sätt upp i tonåren, så dessa kommer förmodligen bli kvar i hemmet länge vare sig vi vill eller inte. :) Snuttefiltarna åker nog ut när de inte längre används, men än så länge får de följa med till många ställen, tur de är små och kan tvättas. :)

Doddi med sin nya kompis.

Doddi med sin nya kompis.

Dopgåvor. Både Storasyster Minimalist och Lillebror Minimalist fick smycken i dopgåva som var av det finare slaget och kommer sparas tills de blir äldre. Övriga dopgåvor som böcker, leksaker, ryggsäck med mera, räknar vi inte med att spara när de inte längre används, förutom de personliga barnfiltarna vi skriver om nedan.

Barnfiltar. Barnfiltarna de fick i dopgåva som är personliga med namn, födelsedatum, vikt och längd kommer att sparas. Än så länge används dessa dagligen, så de är inget som läggs undan i någon låda just nu. Vi kommer spara och använda dem så länge de håller sig fräscha. Övriga barnfiltar skänker eller säljer vi hellre än sparar, men förmodligen kommer de användas flera år till innan det är dags att göra sig av med dem.

dopfilt_personlig

Teckningar och förskolepyssel. Vi låter teckningar sitta uppe på kylskåpet en vecka innan vi antingen slänger eller sparar i en pärm. Vi planerar att spara några teckningar från varje termin för att kunna följa utvecklingen. Övrigt förskolepyssel tänker vi använda eller låta pryda hemmet under en kortare period, men när påsken, julen etc är över, så är även livstiden för pysslet det. Då slänger vi det är planen, om det inte är ett fall för vår egen nostalgilåda… :)

Pengar och värdepapper. Vi sparar barnbidraget på ett gemensamt ISK-konto där vi köper aktier och fonder till barnen. Vi vill inte ha ett konto som blir barnens när de blir myndiga eller varsitt konto där pengarna kan växa olika beroende på födelseår, timing och val av värdepapper. Pengarna är tänkta att användas till exempelvis körkort, studier eller bostad.

Så för att summera vad vi sparar till barnen:

  • ”Första-året-bok”
  • Lego
  • Deras respektive mjukisdjur
  • Smycken de fått i dopgåva
  • Personliga barnfiltar
  • Ett urval av teckningar
  • Pengar och värdepapper

Vad har du sparat till dina barn? Och vad var du glad över att dina föräldrar sparade från din barndom? :)

31 tankar kring ”Saker vi sparar till barnen

  1. Madeleine

    Så olika det kan vara. Jag älskade att min mamma hade sparat alla mina babykläder, det gjorde det mycket enklare och billigare att bli mamma själv och jag alltid tyckt de var så himla fina. Men jag ska bara behålla de som ger finaste minnena.
    Har tyvärr inga leksaker eller annat från min barndom utan allt förutom kläderna förstördes i en översvämning.

    Svara
    1. Sofie

      Jag håller precis med dig! Känns helt fantastiskt när min dotter kan ha de plagg jag en gång i tiden hade! Är så glad att min mamma sparat det bästa. Kul att se foton när jag hade plaggen – och när min dotter hade/har dem! Tycker för övrigt att många plagg från min barndom har varit helt retrorätt i stil nu. Dessutom känns det bra att använda om igen när det gäller miljön.

  2. Josefina

    Jag håller med er! Min mamma har sparat ALLT och nu när jag själv fått barn så kan hon inte för sin värld förstå att jag inte vill ha alla kläder från 80-talet. ”De som är så fina! Det är inget fel på dom.” Nä, men dom luktar vind och passformen är också som 80-talet va – bredare än långa. Det har rent av uppstår konflikter över alla grejer. Ny ålder på min dotter betyder nya lådor att hämta från vinden. Jag som själv inte hade en enbart glad barndom blir överväldigad av alla minnen som ska rivas upp. Till min egen dotter kommer jag satsa på en låda med grejer, men mest foto album. Och kanske en låda till mig själv så jag kan lukta på de små bodysarna dottern hade hem från BB och minnas de första dagarna! :)
    Tack för en bra blogg! Jag inspireras och har gjort en minimalistresa här hemma, så skönt!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad kul att höra att du känner igen dig, på gott och ont. Känner igen kommentaren du nämner, och visst kan kläderna vara fina, men som du säger är det ändå inte alltid lämpliga av olika anledningar.

      Du får förvara de små bodysarna varsamt på något bra ställe så de inte bara luktar förråd och vind när du vill minnas de första dagarna. ;)

  3. Sara

    Blir spännande att se det där med förskolepyssel när de blir äldre. Min dotter kommer säkert hem med 10 konstverk varje dag och gör lika många plus att hon vill spara ALLT :-D Hoppas ni lyckas ?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, ja det är ju alltid lättare att skriva på förhand om något man knappt har någon aning om. ;)
      Men ibland är det bra att ha en vision och tanke i hur vi vill hantera det, så vi inte påbörjar en vana att exempelvis spara allt, som barnen sedan vänjer sig vid och som blir svår att ändra på. Vi återkommer framöver med hur det går, än så länge är det ju sparsamt eftersom hon är knappt 2 år.

  4. Linda

    Mina föräldrar har sparat massor av minnessaker, mina första biobiljetter (på baksidan står det vad det var för väder, vad jag tyckte om filmen osv), alla födelsedagskort, mina första årsbok, min snuttefilt, mitt favoritgosedjur, doppresenter, smycken osv. Massor! Jag älskar det, speciellt eftersom min mamma dog när jag var 12. Det är fantastiskt att faktiskt ha minnen kvar, vackert sparade i en kista (tänk brudkista) som jag snart ska ta in i mitt eget hem (än så länge står den hos min pappa). Jag har också två välfyllda album från mina första år med bilder på mig, mina föräldrar och syskon. Jag är oerhört tacksam för detta och jag kommer själv spara mycket till mitt barn så får hen själv välja vad hen vill göra med det. I min sorgeprocess har minnen kopplade till saker varit vitkiga och tacksamheten över allt som sparats är stor.

    På grund av många syskon har jag inte så mycket kläder och leksaker sparat men en del t.ex. leksaker min mamma gjorde själv och vackrare klädesplagg som jag hoppas kommer till användning framöver.

    Svara
    1. Linda

      Min kommentar gick iväg innan jag var klar.

      Min storasyster har i princip inte sparat något och för hennes barn är det jobbigt, inget finns liksom kvar och dom undrar och vill gärna se speciellt när en del andra i deras närhet har saker och ting sparade. Jag tror det finns en poäng att spara en del (även teckningar och liknande) tills barnen själv kan bestämma. Att spara 2-5 papper per år kan vara hanterbart t.ex. genom en pärm osv.

  5. Happy

    Min mamma valde att spara ett fåtal leksaker och barnböcker som håller med tiden (Astrid Lindgren, Alfons Åberg och liknande). Leksakerna är lego, duplo, playmobil och träleksaker som barnbarnen nu leker med när de är på besök.

    Hon har inte sparat några kläder, vårt pyssel osv och det tycker jag är helt okej. Själv har jag slängt allt mitt skolmaterial och skänkt det som stått i sparade flyttkartonger som stått på vinden. Jag har ingen glädje av det nu, var sak har sin tid och minnen sitter inte i saker för mig. Därmot älskar jag de fotoalbum som delvis gjorts till oss, delvis skapats av foton från våra personliga kameror.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tror att utvalda sparade saker i rimlig mängd blir mer uppskattade än om dessa saker sparats tillsammans med jättemycket grejer.

  6. T

    Tack för en intressant blogg,

    Jag använder appen Scanner Pro för iPhone och scannar in alla teckningar och konstverk som barnen gör och sparar dom sedan på iCloud så har man inte teckningar osv liggandes överallt.

    Gör även samma sak med kvitton och andra dokument man inte vill förlora eller bli förstörda

    Svara
  7. Malin

    Min mamma har sparat jättemycket. Börjar nu förstå varför hon alltid sa ”nej, vi har inte plats” när vi ville köpa något nytt ;). När jag var mindre tyckte jag att det var kul de sällsynta gångerna jag fick ta fram lådorna med mina gamla bebiskläder.
    Nu när jag har en liten dotter tycker jag mest det är jobbigt. Allt är rosa, från sent 80-tal, fel passform, konstiga material, för mycket opraktiska klänningar och konstiga knäppningar och resårer som tappat spänsten. Leksaker och prylar finns det också gott om.
    Men vissa saker är jag glad över att ha; mitt första år-boken, sängkläder till vagnen, en lekfilt att lägga på golvet och gamla vinteroveraller (födda samma årstid).
    Till min dotter kommer jag satsa på att spara vad som rymms i en kartong, max! Lite bebisplagg kommer få finnas kvar, för min skull mest. Annars är planen att sälja eller skänka vidare det mesta så snart som möjligt.

    Svara
  8. Anki

    Jag kom till Sverige som fem- åring från krig ovh elände. Förtåerligt finns knappt något kvar, men mitt pass från precis innan vi fick ta vårt pick och pack och fly, finns kvar. Jag kan se skräcken i mina ögon, min mini jag på sisådär 4 år. Trots en ganska negativ histora är jag glad för det där passet. Det är ändå ett pass som fick följa med till mitt nya hemland, ett pass som snabbt ersattes men som faktiskt byggde broar och räddade liv.

    Svara
  9. Sara

    Jag är så tacksam för att min mamma sparat så fina saker. Inte drivor med grejer men några utvalda fina hemstickade bebisplagg och filtar, handbroderade sängkläder från när min mormor var liten. Fina barnböcker (Pettson, Astrid Lindgren, Alfons mm). Lego, playmobile och träleksaker. Jag har till mina barn gjort iordning varsin låda (plastlåda i storlek som en flyttkartong ungefär). Där kommer vi spara några få favoritplagg i fin kvalitet (typ vackra hemstickade ullkoftor), varsin filt, några utvalda böcker och leksaker. Vi har gott om plats och det äldsta barnet tycker redan att det är roligt med den där lådan.

    Svara
  10. tanktatankarblog

    Jag är nyfiken på vad ni tänker om vilket inflytande era barn ska få ha på ert hem då de blir äldre. Den ena kanske älskar tre udda muggar och vill använda dem regelbundet? Och den andra kanske älskar lego och bygger stora projekt som tar veckor att bygga så ni har projekt och lösa klossar framme en längre tid? Eller så kanske de har en period på några år då de vill spara alla kartonger för att använda till pyssel? Eller egna idéer om inredning i sitt rum?

    Jag frågar eftersom vi har en väldigt pysslig dotter som alltid har större och mindre projekt på gång i sitt rum eller i badrummet (där hon akrylmålar större grejer, sandpapprar om hon inte kan göra det ute etc.). Hon är verkligen ingen minimalist utan ser potential i alla tygbitar, kartonger och snören och vill spara det mesta. Vi låter henne hållas eftersom hon får ut så väldigt mycket av sin kreativitet, men oftast ser vårt hem inte klokt ut med alla projekt på gång. ? Hur tänker ni?

    Svara
    1. Mary

      Tanktatankarblog: blev full i skratt av att läsa din kommentar. Jag är nämligen exakt som din dotter, fast i vuxet format förstås. Mitt bästa tips är att låta henne hållas med skapandet, för det är nog otroligt givande för henne! Tids nog flyttar hon hemifrån och då slipper ni kaoset. ;) Annars kanske ni kan komma överens om att hon får hålla sig till vissa ytor. Nu vet jag inte hur eran boendesituation ser ut, men det kanske går ordna ett eget pysselhörn till dottern? (Eller så är hon som jag och pysslar överallt och jämt och ständigt, till andra människors förtret…)

  11. Distansare

    Vad spännande och intressant och följa med i hur ni och andra bloggbesökare resonerar kring barn. Det hjälper mig att fundera i lugn och ro innan det är dags för min egen del att skaffa barn =)

    Svara
  12. tanktatankarblog

    Svar till Mary: Jo, hon får hållas, men det här med pysselhörna är svårt. Vi bor i hus och har egentligen gott om utrymme, så det i kombination med dotterns behov av att pyssla överallt gör att vi väl kan sägas ha ”pysselområden” :)

    I vardagsrummet framför tv:n är det garn och virkning som gäller, eller färgläggning av mandala-bilder eller fri teckning. I hennes rum är det världar med plastdjur och därmed hus, staket, stall, träd m.m. som byggs medelst limpistol, glasspinnar, kartong, blåbärsris, vadd, tyg, pärlor och snören. I badrummet är det som sagt akrylfärg och sandpapper som gäller och ibland sågar hon till pinnar där också. Samt tvättar penslar och experimenterar med hårsnoddar och spännen… Så har vi förstås köket där diverse smågrejer samlas på väg till olika pysselområden för ”jag ska snart använda det”. Och så finns det förstås stora rummet uppe där det finns flera olika världar uppbyggda på spånskivor och med reservdelar vid sidan av i form av småsten, grus, mera blåbärsris, vadd, garn, tyg, glasspinnar ”ifall man vill göra mer”. :-D

    Men, en vacker dag har vi ingen fogsvans i duschen längre och inga virknålar i soffan. Något säger mig att jag inte nödvändigtvis kommer att jubla och korka champagnen den dagen…

    Svara
    1. Mary

      Tanktankar: så ljuvligt att få läsa om dotterns kreativitet, även om jag också förstår att det kanske inte är så kul att få virknålar i röven när man sätter sig i soffan. :D Vet ju hur det är att vilja skapa jämt och överallt… Svår balansgång det där – att leva ut sin egen kreativitet och samtidigt ta hänsyn till ens omgivning.

  13. Ett Eko

    Hej! Tack för en fin blogg!
    Ett litet tips om första-året-boken: Jag fick också ångest av de böckerna, inte för tiden att fylla i dem, utan av den förutbestämda formen och komma ihåg just ”rätt” fakta, och inte få plats med annat roligt som man vill minnas.
    Istället köper jag fotoböcker med svarta papperssidor, beställer foton från året som gått varje höst och går lös med sax och fototejp. Böckerna blir personliga, man får in många foton på samma sida om man vill, och kan använda även en del kort som är misslyckade eftersom man formklipper som man vill, man skriver in den fakta man själv tycker är viktig, man kan även sätta in teckningar, biljetter, första namnteckningen, handavtryck mm, och de kan användas under flera år. Det händer ju minst lika spännande saker efter att barnen fyllt 1 år!

    Svara
  14. iajia

    Mina föräldrar sparade lite babyplagg, någon filt och något bäddset från babytiden. Sedan sparade de några enstaka fina klänningar från småbarnsåren. Själv tycker jag att det har varit mycket roligt att få ta fram och titta på och mina döttrar har använt en del av klänningarna. Så roligt att se sina barn på bild i samma klänning som man själv finns avbildad i.
    De har dessutom sparat en del leksaker tex duplo, vissa babyleksaker, dockorna, my little pony och framför allt böckerna! Och jag måste säga att böckerna är en riktig guldgruva. Så underbart att få återuppleva många gamla glömda historier och vilken glädje mina barn har haft av dessa också. Och många av dem finns inte på biblioteket idag. Barnens mormor har dessutom en docka från när hon var liten, vilket uppskattades av mig som barn och nu av mina barn. Det är en helt annan sak än de vanliga dockorna.
    Men de har verkligen inte sparat någon överdriven mängd. Jag kommer att spara ungefär lika mycket tänker jag. Jag försöker verkligen att sortera ut generellt, men när det kommer till detta så tycker jag att sparandet har ett syfte och att grejerna faktiskt tillför något i framtiden.

    Svara
  15. Hanna

    Min mamma sparade ALLT. När jag sen fick barn och kollade igenom vad som kunde användas i klädväg var det kanske tio procent. En del var slitet och borde sorterats bort från början. Åtskilliga plagg krasade resåren i och vi fick slänga en massa. Känns helt meningslöst att haft detta liggandes i ett kvarts sekel. En sak som kommit till glädje var mitt gamla dockskåp som dottern använt mer än jag själv gjorde. Samt mina gamla serietidningar (BOBO, Pellefant osv). Själv spar jag väldigt lite av kläderna, har lärt mig av mammas misstag. För övrigt har ju barnen egna synpunkter på vad som ska sparas, man kan resonera med dem i ganska unga år om detta.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, ibland får man lära sig den hårda vägen vad som fungerar att spara etc, men visst är det synd att så mycket kläder bara legat i lådor och ev. fraktats runt, istället för att komma till användning under alla år där någon annan faktiskt kunnat få slita ut dem istället.

      Håller med att det går att resonera med många barn i unga år. Barn är väldigt formbara och mer öppna för nya idéer än många vuxna som redan satt sina starka åsikter och preferenser kring saker och ting. :)

  16. Js

    Är så Inspirerad av er livstil . Jag har läst er blogg ett tag nu. Är på min minimalistiska resa och försöker få med mig familjen. livet känns så mycket lättare. Vi bor 4 personer i en 3a och har små barn. Nu fyller yngsta barnet snart 1 år och jag är rädd att vår stora släkt ska köpa massor av leksaker. Jag själv tycker att barnen inte blir lyckligare av leksaker. Hur lever man minimalistiskt med barn? Jag rensar kontinuerligt och försöker anpassa leksakerna som är framme efter intresse. Hur mycket leksaker har era barn ?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tror det är bra att vara tydlig mot släkten för att inte få massor av presenter. I ert fall har ni ett väldigt legitimt och förståeligt skäl, ni bor litet och får helt enkelt inte plats med så mycket mer. Andra barnet har ju även fördelen (eller nackdelen beroende på hur man ser det ;) ) att många leksaker redan finns på plats att ärva från det första barnet. Kanske kan ni skriva ett mejl och skicka och skriva något enkelt som att; ”vi har fått frågor om vad XX önskar sig, och eftersom vi redan har mycket leksaker samt bor så pass litet, så kommer här några förslag”. Är barnet lite större kan man önska ett besök på något museum, djurpark, utflyktsmål etc, antingen som presentkort eller årskort beroende på vad som är lämpligt. Vid 1 år ger ju inte sådant så mycket. Kanske är det något ni behöver som går att önska sig av lämplig person? Typ sängkläder, matservis, dricksflaska. Eller någon leksak ni nu har i ”dålig kvalitet” och kan önska en finare variant av i bättre och mer hållbart material?

      Längst ner i inlägget på länken nedan ser du en bokhylla, i den ryms alla våra barns småleksaker som används. I en av de röda tyglådorna har vi duplo och i en blandade leksaker både lämpliga för lillebror och storasyster. Bokhyllan är numera i princip fylld med böcker på båda de övre hyllorna, men hälften är låneböcker från bibblan som vi besöker regelbundet. Utöver den har vi en Brio-spis och i ugnen brukar vi förvara barnens träpussel, 4-5 stycken.
      http://minimalisterna.se/ny-stimulans-for-den-minsta/

      Vi hyr även leksaker från Bundling (https://bundling.se/) och dessa leksaker förvarar vi i den låda som de fraktas i och ställer undan den ovanpå en av våra egna bokhyllor. Så tar vi ner den när Storasyster frågar om vi inte kan leka med ”lådan”. Där har vi exempelvis nu järnväg, träklossar och diverse mat i trä.

  17. mk

    Nä fy! Mina föräldrar är horders av rang. Och nej, det är bara ångest med de där kläderna som de sparat. Dessutom är det en dödssynd att göra sig av med saker… (horders). Så jag har nog skänkt saker i smyg.

    Svara

Lämna ett svar