Minimalistiska presenter vid dop?

I helgen hade vi dop för vår dotter, äntligen blev hon Bebis Minimalist på riktigt. :) I likhet med vid flertalet andra högtider uppkommer det vid dop svårigheter med presenter. När Fru Minimalist hade 30-års fest löste vi presentproblematiken med att ange att en eventuell gåva gärna fick vara av förbrukningskaraktär alternativt ett bidrag till valfri välgörenhets-organisation.

Vid dop är det dock inte lika naturligt att ge förbrukningsvaror i gåva utan det ska snarare vara något minnesvärt som sparas och går att använda. Vi tänkte därför redovisa vad Bebis Minimalist fick och skriva vad vi tycker om respektive gåva som doppresent.

Vi valde att hålla dopet litet och bjöd närmsta familjen med mor- och farföräldrar, samt syskon och deras barn. Inklusive oss tre blev vi knappt 20 personer varav fem barn. Någon enstaka familj hade frågat vad vår dotter önskade sig men till övriga lät vi bli att ge eventuella tips eller förslag då det kändes för påstridigt. Detta innehöll pakten:

 • Halsband. Bebis Minimalist fick två halsband, en guldkedja med guldhjärta, och en mer rejäl silverkedja. Båda var väldigt fina. Visserligen är detta en gåva som kommer ligga i en låda och vänta på att Bebis Minimalist ska bli äldre och mer varsam med sina ägodelar, men å andra sidan är det fina minnesgåvor som hon inte växer ur eller ifrån i första taget.
 • Ryggsäck Haglöfs Mini Corker XS. Detta var en av de önskade presenterna. Vi velade länge om vi skulle önska oss en Corker eller en Mini Kånken eftersom vi gillar Fjällräven som märke generellt och ryggsäckarna till små barn är oerhört söta. Efter lite googlande fick vi dock uppfattningen att de flesta barn, föräldrar och pedagoger i förskolan tyckte bättre om Haglöfsryggsäcken då den är mer ergonomisk för barn med skönare axelremmar samt ett bröstspänne som gör att den inte halkar ner från de små barnaxlarna.
  Om du har erfarenhet av någon av dessa ryggsäckar får du gärna skriva vad du tycker.

Haglofs Corker XS

 • Barnkammarboken. Någon variant av denna bok finns garanterat i de flesta hem med barn. Fru Minimalist har varit på några sångstunder på öppna förskolan med vår dotter och sjunger då och då för henne. Även en cd-skiva med sångerna ingår och denna bok har redan kommit till användning här hemma.
 • Namn-filt. En ljusblå personlig babyfilt med namn och ”statistik”, likt bilden nedan. Den här presenten gillade vi jättemycket och är något vi själva skulle kunna ge bort i doppresent. Vi hade tidigare aldrig sett något sådant och blev glatt överraskade. Visst har vi två babyfiltar sedan tidigare, men denna var väldigt personlig, dessutom i mjukt härligt ekologisk bomull. Finns i olika färgkombinationer och kan fås med olika bilder för den som är nyfiken, googla namn-filt så hittar du olika leverantörer.

Personlig babyfilt

 • Brio dragleksak. En klassisk dragleksak i form av ett lokomotiv. Vi upplever generellt att Brio gör många fina, gedigna barnleksaker i trä. Ska du ge en leksak i doppresent tycker jag helt klart att du ska satsa på en från Brio. Någon av Brios dragleksaker hör hemma i varje hem med småbarn. :)

Brio lokomotiv

 • Pengar. Detta känns som den mest minimalistiska av alla gåvor. Vi har öppnat ett Sparkonto och ett ISK till Bebis Minimalist där vi kommer spara de pengar hon får vid exempelvis dop och födelsedagar. Tanken är att pengarna ska kunna finansiera exempelvis språkresa, körkort, lägenhet och/eller studier.

Av svenska kyrkan fick hon en dopljus samt Prinsessan Estelles bönbok, vi får se om vi läser och använder den sistnämnda så tills vidare får den vara kvar i hemmet.

Vi är oerhört nöjda med alla doppresenter vår dotter fick. Det blev en härlig mix av personliga, fina och användbara saker, några användbara i närtid och andra senare i livet.

Vad tycker du om doppresenterna ovan och vad är ditt bästa tips på doppresent?

29 tankar kring ”Minimalistiska presenter vid dop?

 1. Anna

  Jag gav bort ett fruktträd i doppresent till en släktings barn. Jag var inte så sugen på att köpa någon pryl. Har familjen trädgård tänker jag mig att det kan vara kul att se trädet växa år för år. Och har man tur blir det frukt efter några år. :-)

  Svara
 2. Annas

  Det var väl bra presenter, mix mellan minnessaker, praktiska saker o pengar. Vi har xs corker till våra barn, använda från 1,5års ålder o vår äldsta är nu 4, väldigt bra ryggsäckar som sitter bra, rymmer lagom mycket till ett förskolebarn, finns i många fina färger.

  Svara
 3. Sara

  Bra gåvor!

  Vi fick en Kånken mini i doppresent. Jättegullig. Men helt opraktisk då den är för liten, vi använde den nästan aldrig. Ibland när dottern skulle resa bort till packade någon leksak, snutte, böcker, något annat ryms inte. Vi sålde den och köpte en normalstor Kånken, och oj vad nöjd vi är! Vi använder den jätteofta, ryms alldeles lagom med saker och den kommer kunna användas många många år framöver. Hoppas den ni fick är större än Kånken mini.

  Bra present på vårt dop tyckte jag var presentkort på handelsträdgård, köpte bärbuskar, en sångpåse och en Rubens barn docka

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror Kånken Mini och Corker XS är ganska likvärdiga i storlek och hur mycket de rymmer. Dock tror jag båda dessa är lagom stora för ett förskolebarn på utflykt. Många förskolor i vår närhet kräver att barnen kan bära sin egen packning med det viktigaste vid en kortare utflykt. Och en normalstor Kånken (eller Corker för den delen) kan nog inga 1-3 åringar bära. ;)

   Jag inbillar mig att hon ska tycka det är mysigt att ha sin egen packning även när vi går på kortare skogsutflykter i familjen, men vi får väl se, det kanske slutar med att jag håller hennes ryggsäck i en handen och bär henne på andra armen. ;)

 4. Elin- kristen feminist

  Jag älskade min minikånken som skötväska till dottern, och hade aldrig velat ha en större men då flaskmatade vi inte och vi hade ingen kräkbäbis så det räckte med ett ombyte, några blöjor, våtservetter (japp jag använde sådana men bara ute och bara när det inte fanns vatten). Jag fick plats med nycklar och börs samt när hon var större gick det i mindre mängder mat som en barnmatsburk, en burk med lite russin och flingor eller annat litet och en liten haklapp och sked. För mig var det helt lugnt att rymma detta i en minikånken även om många föräldrar var imponerade när de kom med sina gigantiska skötväskor som rymde halva barnets bohag. Jag hade som sagt inga svårigheter med en minikånken men den hade varit i minsta laget om jag flaskmatat.

  Mitt barn har inte använt minikånken än,hennes förskola vill inte att man tar dit väskor då de har korgar på hyllan till kläder och väskorna tar mycket onödig plats som kan användas till ytterkläder. Kanske vill hon ha den när hon börjar skolan? Annars så kommer jag damma av den nu i sommar när vi är lediga till att bli en handväska med inslag av skötväska då mitt barn nu är 3 år och håller på att sluta med blöjor så vi kommer vara tvungna att ha med byxor var vi än går tills vi sett hur bra det går med att vara utan blöja även utanför hemmet längre perioder.

  Vi fick också rätt praktiska gåvor till barnet på dopet men jag hade blivit ännu gladare om de valt att tex ge vaccin till barn i fattigare länder osv än ge mitt barn som klarar sig så bra som det är men det gick inte min släkt med på.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du haft mycket användning av er minikånken – kul! Och du kan vara lugn, vi är nog många som använder våtservetter när vi är ute på äventyr för att det är smidigt när man saknar rinnande vatten.

   Vad märkligt att de inte vill att man tar ryggsäckar till förskolan. Hur gör de när de gör utflykter med barnen där de ska ha egen matsäck etc med sig eller bära sin egen packning? Eller de kanske inte gör den typen av utflykter ännu.

 5. Jenny

  Vilka fina och genomtänkta gåvor! Vår ´minsta fick en Kånken mini i doppresent för fem år sedan. Den har använts flitigt och jag tycker faktiskt att den rymmer ganska mycket. Numera har han den till förskolan varje dag och till Mulle på helgerna. Han gillar den skarpt, men jag tror också att Haglöfs variant egentligen är bättre och skönare att bära. Nu blir det ju inte särskilt tungt i vanliga fall, men vi har i alla fall köpt till ett bröstspänne som gör att den sitter lite bättre.

  Senaste dopet vi var på, så fick barnet Astrid Lindgrens samlade filmer. Det tyckte jag var en otroligt fin gåva!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att ni fått sådan användning av Kånken Mini. Jag tänker att det är på liknande sätt vi kommer använda Corker XS.

 6. whitemaskgirl

  Otroligt fina gåvor. Vi hade en namngivningscermoni för vårt barn och vi fick genomtänkta gåvor då jag bad om det vi behövde. En flöjt (låter kanske konstigt men vi vill uppmuntra musikalitet), svärmor sydde en filt, lite träleksaker, en silverram som också är en speldosa och en fårgunga. Allting används fortfarande tre år senare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att sakerna kom till användning, vi får kanske göra en uppföljning om några år och se vilka av doppresenterna som vi faktiskt använt. :)

 7. M

  Vilken fin blandning av presenter det blev! Minimalism i all ära men vid dop tycker inte jag heller att det är rätt att presentera en önskelista såvida man inte får frågan direkt. Om några veckor är det dags för oss att ha dop och det jag själv skulle önska att vår dotter får är kvalitetsleksaker (gärna något från brio och gärna dragleksak) en dopram (jag älskar min egen och tyckte om den som liten också när jag hade den i mitt rum och lätt kunde se vilken tid på dygnet jag var född osv.), pengar till lillans konto funkar förstås alltid, och nu när jag läste att ni fått barnkammar-boken med cd-skiva så blev jag väldigt sugen på den! Sångtexterna sitter ju inte riktigt som de ska ;) vid dop vill jag egentligen hellre att hon får saker än pengar då jag tycker att det är fint att kunna berätta sen att hon fick det när hon döptes. Jag minimerar hellre mina egna inköp till henne istället. Dopramen står absolut högst på min önskelista, och eventuellt så blir det vi föräldrar som ger den i gåva till henne. Den känns ändå minimalistisk i sig när den innehåller mycket information, ett fint foto och står sig hela livstiden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Är det någon speciell dopram du har i åtanke eller får den se ut hur som helst bara den innehåller ”statistiken”? :)

   Ja, Barnkammarboken kommer vi nog använda mycket och förmodligen även önska några ytterligare varianter vid jul, födelsedag etc. Vi upplever redan nu när hon är knappt 5 månader att hon känner igen vissa låtar som vi sjungit en del här hemma och de få gånger vi varit på öppna förskolan, och blir glad när hon hör dem.

 8. camilla

  Vi gav oxå bort en dragleksak i namngivningsceremoni häromsistens. Ett fint alternativ till Brios träleksaker är de från Plantoys.

  Svara
 9. Ninni

  Våra barn har mini-Kånken som förskoleväskor. Tycker att de är alldeles lagom stora för lite extrakläder eller som utflyktsväska. Det är klart att man får plats med mer saker i en större väska men då tror jag inte att våra barn skulle orka bära väskan nån längre sträcka. Barnen älskar sina väskor även om de inte är så ergonomiska. Det går ju att köpa ett bröstspänne till om man vill. Jag är lite sugen på att köpa en till mig själv just för att de är så lagom stora och väldigt söta :-)

  Jag tycker att bebis Minimalist fick väldigt fina och genomtänkta presenter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att ni är nöjda med mini-Kånken, de är ju otroligt söta! :) Corker XS är nästan lika söt i alla fall och jag hoppas den kommer till användning. Tänker som du att om ryggsäcken är för stor så blir det också lätt för tung. Det är lite som hemmet, har man för mycket plats så ser man till att fylla på tills man fyller ut det. ;)

 10. ANNA

  Vi har massor med småttingar i vår närhet och vi brukar ge ”vettiga” presenter när de föds/döps och fyller år. Jag tycker att det är viktigt att det inte blir skräp (plastleksaker, trendgrejer etc) eller dammsamlare (minnessaker i nysilver etc).
  Min Mamma syr superfina drag-, tvätt- och lektåliga kramdjur i snälla material och det är måååånga småttingar som fått såna. Ibland har hon haft med ett gäng på hantverksmarknad vid jul och de går åt jättefort. Många kommer dessutom tillbaka och vill ha fler, till nya barn/barnbarn eller en kompis till den de redan köpt.

  Vi har blandannat gett bort:
  Brioleksaker (racerbilen är populär)
  Badanka (giftfri i rågummi)
  Sagobok (stora klassiska vackra sagor/samlingar som läses massor)
  Narnia (den stora samlingen med alla böckerna i)
  Astrid Lindgrenböcker (klassiskerna m Pippi, Emil, Ronja etc)
  Muminmugg (lagom för en 3-4 åring att hålla å man kan ha dem länge, jag använder mina jämt)
  Träd (gärna fruktträd)

  Annat som jag vet varit populärt när barn fått är:
  Fårskinn
  Cykelkonto (peng på banken m slant till första cykeln, kan sen förvandlas till körkortskonto)

  Något som inte verkar finnas längre är livstids medlemskap i Naturskyddsföreningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för jättebra doppresenttips!
   Gillade det två sistnämnda, med cykelkonto och livstids medlemsskap i Naturkyddsföreningen, synd att det inte tycks finnas längre.

   Har din mamma någon hemsida eller går det att googla fram någon bild på hur kramdjuren ser ut? Blev nyfiken! (och tänkte att hon kunde få lite gratisreklam i så fall här på genom kommentarsfältet på bloggen) ;)

 11. Josefin

  Just corker XS har vi gett bort på flera dop, en perfekt present enligt mig! Den är ergonomisk att bära och har ett spänne fram som håller remmarna på plats, den har även en bra öppning och barnet kan öppna den själv – den är gjord för att vara bra för ett barn -inte bara söt. Jag har dessutom kört min dotters i tvättmaskinen flera gånger vilket gått utmärkt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att ni är så nöjda med Corker XS! Och bra att den tycks tåla maskin, det är en bonus när väskor och skor överlever den typen av behandling. :)

 12. ANNA

  Min Mamma har ingen hemsida men hennes finfina mjukisar hittas på Hallandsgården i Halmstad nu i sommar… Jag hittar tyvärr ingen vettig bild i datorn på dem.

  Svara
 13. folkmun.se

  Jag räknar med tre dop i år; två inom släkten och ett i vänkretsen och tar gärna ännu fler tips än vad som redan nämnts här! Jag vill inte ge något ”minne” utan antingen något funktionellt eller icke-materiellt. ”Cykelkonto” gillar jag! :-)

  Corker XS är snygg men väldigt liten. Den fungerar väl i förskolan men inte när barnen ska ha en bok eller läxmapp i väskan.

  Vad tror ni om hörselskydd i doppresent? Typ Peltor KID:

  http://solutions.3msverige.se/wps/portal/3M/sv_SE/PPE_SafetySolutions_EU/Safety/FeaturedProducts/HearingProtection/3M_Peltor_Kid/

  Svara
 14. M

  Egentligen vill jag ha en exakt likadan dopram som jag själv har ;) (rund, inte kantig) har tittat som hastigast på nätet men inte sett en lika fin. Häromdagen fick jag dock frågan från den nyblivna mormodern om vad vi önskar oss så vi får se om hon hittar någon :)

  Svara
 15. Annica

  Hur resonerar ni kring dopljuset? Jag sparade mitt eget och mina tre barns ljus i många år men rensade ut dem ifjol. De låg i en låda i förrådet bara. Först kändes det jättefel men sen resonerade jag och min man att vi har kvar foton och doppresenter och det räcker.

  Kvar i lådan i förrådet ligger dopbevisen. Våra barns och fadderbrev då vi båda har gudbarn. Jag är inne i funderarfasen om dessa ska vara kvar eller inte.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har snart bränt ner dopljuset faktiskt, eller säger man bränt upp? :) Jag skulle vilja bränna ner det sista av ljuset på hennes 1-års dag i slutet av januari, får se om det blir så.

   Fadderbreven tror jag våra faddrar har, vi har dem i alla fall inte, men dopbeviset sitter i Bebis Minimalist pärm där vi även förvarar barnförsäkringspapper och diverse andra barnrelaterade dokument.

  2. Annica

   Låter mycket bättre än att spara det i en låda i ett förråd i 40 år :)

   Mina tre barn har en varsin låda med minnessaker. Lite från dagis och skola som fylls på eftersom. Jag lägger ner dopbevisen där så får de själva bestämma senare i livet om det ska behållas eller inte.

   Och tack för ett snabbt svar och en mycket inspirerande blogg! Jag upptäckte er av en slump när jag googlade på att rensa. Nu kan jag inte sluta läsa. Eller rensa för den delen.

   Jag har alltid varit ordningsam men med tre barn jobbar jag lite i motvind. Speciellt med min äldsta son som är 16 år. Jag försöker smygstäda i den värsta röran och tänker att det förhoppningsvis är en fas han växer ifrån :)

Lämna ett svar