Hur man firar en minimalist

För många är presenter en viktig del av födelsedagsfirandet. Det gäller inte bara barn utan även många vuxna har en speciell relation till inslagna paket. Det har även gällt mig historiskt sett men i år då jag (Fru Minimalist) under april månad fyllde 30 år blev det för första gången ett helt annorlunda upplägg.

Trots fyra omgångar av firande, först med familj och släkt, därefter med kollegor, sedan en weekendresa med Herr Minimalist, och slutligen en middag i hyrd festlokal med drygt ett 20-tal vänner lyckades jag nästan nolla månadens in-lista. Men varför och hur lyckades jag med det?

Sedan ett par år tillbaka har jag en tillräckligt god ekonomi för att köpa det mesta jag behöver när jag behöver det, och gör även det så länge det finns ett konkret behov samt en lämplig lösning. Trots det lever kulturen att ge prylar i present kvar både i min vänskapskrets och familj, vilket gör det till lite av en konst både att ge och få presenter.

På själva födelsedagen, som var en vanlig arbetsdag, fick jag teer och choklad av mina kollegor. Utifrån valet av present tycks de ha fångat upp mina preferenser trots att jag började på min nuvarande arbetsplats så sent som i januari i år. Herr Minimalist gav mig en present i form av tre framtida gemensamma upplevelser samt ett restaurangbesök samma kväll.

I samband med födelsedagsbrunchen med familjen fick jag de enda prylar som kvalificerar sig för in-listan. Närmare bestämt en gjutjärnspanna och en vegetarisk kokbok från mina föräldrar. Gjutjärnspannan kommer att ersätta vår omiljövänliga teflonpannan som vi flaggat för att vi velta byta ut sedan en tid tillbaka och kokboken var kanske inte helt nödvändig men jag hoppas att den kan ge inspiration framöver. Till och med min syster gav mig en framtida upplevelse istället för en fysisk present.

Inför festmiddagen med vännerna var jag redan i inbjudan tydligt med att gästerna inte behövde ta med presenter. Om de trots allt ville ge något fick det gärna vara ätbart eller drickbart alternativt en gåva till valfri välgörenhetsorganisation. Detta resulterade i en dryg handfull viner, choklad och teer men även gåvor till flera välgörenhetsorganisationer samt presentkort på restaurang.

För att fira att jag fyllde jämt spenderade slutligen jag och Herr Minimalist påsken med en weekendresa och lät enligt våra nya prioriteringar helt bli shopping och sovenirer under dessa dagar. Istället fokuserade vi på god mat, upplevelser och på att bara njuta av att vara lediga och spendera tid med varandra.

Så vad var till slut den röda tråden för att nästan helt undvika onödiga prylar? Jo, att i god tid vara väldigt tydlig med mina preferenser och konkreta behov mot dem jag förutsåg skulle vilja ge presenter. En i efterhand framgångsrik taktik!

Vad önskar du dig i födelsedagspresent härnäst?

14 tankar kring ”Hur man firar en minimalist

 1. freezeman

  Jag önskar mig sådant jag använder. Det schampo från Nivéa för killar jag använt i snart 10 år. Deo, samma sak där. Strumpor i 12-pack från intersport. Om man har samma strumpor är det ekonomiskt för man behöver inte kasta ett helt par om en strumpa går sönder. Spara tills en annan strumpa som går sönder framöver och vips har du ett nytt par. Och det är dessutom minimalistiskt genom att man inte behöver fundera över vilka strumpor man ska välja för dagen. Man tar helt enkelt ett rent par…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag och Herr Minimalist har ungefär samma strumpfilosofi som du, att har vi likadana strumpor så gör det inget om en går sönder, och det är lätt att para ihop efter tvätt etc. Nu gillar jag visserligen inte just Intersportstrumpor, hade dem för flera år sedan och tycker inte de håller formen eller passar mina fötter. Dock hade min familj, utan att på något sätt låta snobbig eller högfärdig, tyckt att det var otroligt tråkigt om jag hade önskat mig deo eller strumpor i 30-årspresent :-)
   I övrigt är det en bra poäng att önska sig sådant du använder regelbundet, kanske har du några hudvårdsprodukter som du använder, en parfym eller smink som börjar ta slut.

 2. Eva

  Gratulerar i efterskott Fru Minimalist! :) Minns hur det var att fylla 30, exakt tio år sedan om ett par dagar… ;) Kul att du fick gjutjärnspanna. Det är det bland det bästa i köket! Och att du lyckades få folk att fatta att du inte ville ha en massa grejer…sådant är inte alltid så lätt.

  Tja, vad önskar jag mig? Inte den resa till Spanien som min mamma och hennes man erbjöd i alla fall. Nu låter jag ytlig men det vore kul med en personal shopper under några timmar och med en rejäl summa pengar att köpa riktigt fina och hållbara kläder och skor. Det knepigaste med presenter är dock att just de som ger dem (släkt) känner mig minst vad gäller verkliga intressen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket Eva, och grattis till dig med :-)

   En resa till Spanien lät ju inte helt fel annars, men så är jag en person som behöver miljöombyte för att känna mig riktigt ledig.
   På Åhléns i Stockholm är det gratis med deras personal shopper som under fyra timmar fokusera på dig och dina behov, men däremot brukar det hela inte sluta gratis för de är duktiga på att plocka fram lämpliga kläder efter vad jag har hört :-) Jag har bekanta som har gått dit ungefär varannat år inför våren eller hösten när de behövt en ny ”garderob” av olika anledningar och de är alltid lika lyriska efteråt.

   https://www.ahlens.se/service/service-sthlm/sth-personal-shopping/

 3. johanna

  Tycker altid att man glömmer bort vad man behöver när någon frågar därför har jag alltid ett dokument i datorn som jag skriver upp i om jag inser att det är något jag saknar. Det är bra när släkten frågan inför födelsedagen eller maken undrar inför jul. Just nu står det på den några böcker (som jag kan behöva som referenser i skolarbeten), Hörlurar till telefonen som jag nyss tagit över, och en tratt. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just böcker skrev jag också ner tidigare när jag läste om dem i någon tidning, på en blogg eller liknande och blivit intresserad av att läsa dem. Nu när jag är äldre blir det oftast att jag helt enkelt köper boken när jag är sugen på att läsa den, dels för att jag kan rent ekonomiskt på ett annat sätt nu, men också för att vi inte längre köper julklappar och i princip inte heller födelsedagspresenter, även om det är lite speciellt när man fyller jämt. Och sedan vi började läsa allt fler böcker på Kindle (läsplatta) istället för fysiska böcker, är det inte riktigt samma sak som att önska sig en fysisk bok.

 4. ekomammaistan

  Låter som en bra önskelista. Jag brukar också önska mig upplevelser och choklad och bubbel är aldrig fel.

  Som mitt liv ser ut idag så är det precis som du skriver så att jag faktiskt kan köpa det mesta jag behöver, men sådant som inte är akuta behov eller sånt som lite mer ”vill ha” (utan att för den skulle vara onödiga prylar för sånt försöker jag att sluta med) sparar jag faktiskt på Pinterest och önskar mig vid tillfällen. Just nu står på listan en parfym (den gamla är slut men jag ser inget akut behov av en ny), en morgonrock (min gamla har hål på flera ställen men kan nog hänga med ett tag till), en ny ryggsäck (min gamla är opraktisk, men funkar så länge) och lite annat. Ja, du förstår säkert vilken typ av prylar jag menar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, att spara saker man önskar sig på Pinterest eller bara i mobilens fotoalbum tycker även jag är väldigt smidigt. Ibland tar jag bilder på kläder jag ser på nätet som jag vill komma ihåg att titta närmre på när jag väl har vägarna förbi den typen av butik framöver.
   Som du säger, bubbel och choklad är verkligen aldrig fel, vi är visserligen duktiga på att unna oss sådant även annars, men oftast billigare varianter än de som vi nu fick i present.

 5. Anna-Karin

  När min man fyllde 40 år så fick han finwhiskey och dollar. Whiskyn hade han inte önskat sig men han har ett stort intresse där och det vet bekantskapskretsen. Dollar var kanonbra att få för vi åkte senare på en av våra drömresor till NY.

  Jag själv önskade mig sist en elektrisk fotfil som jag tycker är super. Vi i vår familj och bekantskapskrets ger mest symboliska presenter och då är vin/whiskey bra om man vet att den som skall firas gillar det (tänker jag) .

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi ger liknande symboliska presenter i vår bekantskapskrets när vi är bjudna på middagar etc. Vi brukar ge bort en flaska vin, lite finare choklad eller en blomma, eller både och. Vissa vänner har vi dock kommit så pass nära att vi slutat ge bort presenter, om det inte är något särskild, eftersom vi ses så pass ofta :)

 6. Anna-Karin

  Med symboliska presenter menar jag presenter som inte kostar så mycket. Ca 100-200kr

  Svara
 7. E

  Vad roligt och Grattis i efterskott. Härligt med såna presenter som du fick.
  Jag själv fyllde 30 iår och åkte iväg till Hawaii med mina alla mina syskon, det var det bästa jag har varit med om. Surfade, vandrade, snorklade, åkte helikopter, guidade turer genom hawaii med ett jätte trevligt gäng och såklart solade och badade i dem vackra stränderna. Och så blev man grattad av alla som man möte varje dag för att de visste att jag fyllde år. Vi slösade inte pengar på några shopping affärer, Utan bara bara på god mat och massor med aktiviteter. De enda souvenirer jag köpte var en keps och ett fint snäckhalsband. Och så fick jag med ett extra fint present när jag fick välja en odlad havspärla from havet. Kan fortfarande inte förstå det. Så det bästa med att leva ett mininialists livsstil är att jag som 29 årig kunde och hade råd med att åka ända till mina drömmars ö och fira att jag har levt 30år av mitt liv på detta jord, utan att känna att det var önödigt eller, som många undrade hur jag hade haft råd med det? Åkte dit med gott samvete och utan att jag behövde ta ett lån. Utan 3 år av mitt liv blev att spara utan att leva snålt. Och så fick jag ihop pengar så att jag kunde åka dit. Så när vi kom hem så firade vi min födelsedag på en härlig restaurang tillsammans med familj och vänner. Presenter fick jag iform av pengar i förväg av mina närmaste vänner så att jag kunde andvända det på resan.Och utav de andra underbara vänner och kollegor som var med och firade mig på restaurangen fick jag inga presenter, för att jag innan hade sagt att det viktigaste var istället för presenter var att dem kunde vara med mig och fira mig. Och att de själva kunde välja 3 rätters eller inte, det viktigaste var ju att kunde vara där för mig på min dag. Och så det blev så!
  Är så himla lycklig av att leva på detta viset. Istället för att köpa massa med prylar. Så reser jag istället och när jag väl köper prylar så köper jag prylar av god kvalite. Som ska hålla i många år.
  Många andra som inte känner mig tycker att mitt liv är så tråkigt som inte följer trender och mode och för att jag inte lever en med massa standard saker som krävs av samhället.
  Säger bara en sak till det, man har BARA ETT LIV och livet är för all levas. Leva med alla sina nära och kära och upptäcka allt som den här fina jorden har att erbjuda.
  Alla böcker, apparater, kläder, skor, tidningar och prylar kommer inte att ta hand om dig sen när du är gammal eller kommer göra dig lycklig när vi närmar oss slutet. Utan det är alla möten med alla underbara människor och det fina minnen som vi kommer att ta med oss i hjärtat.
  Så om det skulle hända om mig nånting imån eller nåt, så kommer ju inte prylarna att sakna mig utan min famlj och vänner.
  Men med detta vill jag säga att det inte betyder att jag inte äger nånting eller att jag aldrig köper presenter, eller att jag inte tycker om fina saker. Utan jag prioretar mitt hjärta och mitt själ istället för fysiska saker. Och jag dömer inte alls personer som lever som de flesta gör. Utan alla vi är människor och alla vi har olika prioretingar i våra liv. Mina prioretingar i mitt liv är min hälsa, familj, vänner, havet, böcker, resor och jobbet.
  Ber så mycket om ursäkt för detta långa inlägg, men ville så gärna dela med mig att leva minialistist livsstil är inte tråkigt, utan helt underbart.
  Älska er blogg, kram

  Svara
  1. H

   Vad fantastiskt vackert skrivet! Man ska inte sträva efter att leva upp till alla andras förväntningar, utan följa sitt eget hjärta – du har så rätt!
   Jag säger Grattis! i efterskott både till dig och Fru Minimalist!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din långa och innehållsrika kommentar! :) Visst är det härligt att resa och uppleva nya saker, det är betydligt mer utvecklande också än alla prylar och saker som många andra väljer att lägga sina pengar och sin tid på.

   Jag hoppas dina vänner och familj accepterar ditt val av leverne och prioriteringar, vi har full förståelse för att det stundtals kan vara jobbigt att behöva stå till svars för sina val, det är ju en av anledningarna till att vi valt att blogga anonymt. Vissa bli provocerade, andra frustrerande och andra tycker att man är konstigt och annorlunda. Vi dömer inte heller personer som inte lever som vi och försöker inte trycka på dem våra åsikter eller insikter, men lite inspiration kan vi alltid bjuda på om vi märker att det finns ett intresse.

   Lycka till och hoppas du finner inspiration i bloggen även framöver!

Lämna ett svar