Inför sommarens högtider och festligheter

Under sommarmånaderna är det ofta tätt mellan festligheter och tillställningar. Sommarfester, skolavslutning, student, dop, namngivning, midsommar, bröllop liksom andra kalas och festligheter brukar stå för dörren. Högtider som tenderar att även locka till konsumtion gällande såväl klädsel som gåvor.

Nedan ger vi våra bästa minimalistiska tips hur du kan tänka ur ett minimalistiskt perspektiv inför sommarens festligheter. Har du något ytterligare tips får du gärna dela med dig i kommentarsfältet.

Kläder. Här finns det olika lösningar för att slippa shoppa en alldeles för fin kostym eller klänning som sedan bara blir hängande i garderoben år efter år och skapar retroaktiv shoppingångest. Låna kläder av en vän eller släkting. Leta i secondhandbutiker eller på Tradera och Blocket, alternativt hyr finkläderna.

Hår. Flätor kan snabbt och enkelt skapa en fin festkänsla. En fläta i luggen, två inbakade flätor på vardera sida, eller varför inte bara en enda lång fläta som rullas till en vacker boll i nacken. Blommor i håret kan göra den enklaste frisyr festlig. Får du inte tag på lämpliga färska blommor kanske du eller någon släkting har gamla ljusmanschetter som inte används som du kan klippa loss blommor från.

Fin och festlig fläta i håret.

Fin och festlig fläta i håret.

Smink. Behöver du köpa nytt smink är tipset att välja ekologiskt sådant i så stor utsträckning som möjligt. Fru Minimalist brukar ha en naturlig look även vid festliga tillfällen och satsar mer krut på fina kläder och håret, än ett extra lager i ansiktet.

Gåvor vuxen. Förbrukningsvaror eller upplevelsepresenter är enligt oss det bästa gåvorna att såväl ge som att få. De går dessutom att variera utifrån intresse, smak och din budget. Förbrukningsvaror kan vara allt från en korg med exklusiva teer, kaffe, spännande choklad eller charkuterivaror, till finare viner och dessertostar. Upplevelsepresenter kan vara allt från biobiljetter, teaterbiljetter eller ett presentkort på en restaurang. Önskar sig studenten eller brudparet enbart pengar? Då kan du ge pengarna på något extra roligt sätt, allt ifrån att vika sedlarna till skjortor eller rosor, till att lägga dem i en glasburk som fylls med godis. Googla ”ge bort pengar på roligt sätt” så får du massor av tips. :)

Om du vill läsa om vad vi gav i present senast vi var på bröllopet har vi skrivit om det här.

Gåvor barn. Vi förespråkar upplevelsepresenter även till barn i så stor utsträckning som möjligt. Ett besök på Junibacken, Skansen eller något museum med faster eller morbror, för äldre barn kanske ett biobesök eller konsert. Vid exempelvis dop vill dock de flesta ge något minnesvärt som sparas och går att använda under längre tid. Här är våra förslag på fina dopgåvor: personlig babyfilt, fruktträd, ryggsäck som Fjällräven Kånken Mini eller Haglöfs Corker XS/Mini, pengar till exempelvis första cykeln, Brio-dragleksaker i trä eller aktier i ett välkänt bolag.

Är du nyfiken på vad Storasyster Minimalist fick i doppresent hittar du det inlägget här.

Vad är ditt bästa minimalistiska tips inför sommarens högtider och festligheter?

Bröllopspresenten

Exempel på bröllopspresent med förbrukningsvaror.

21 tankar kring ”Inför sommarens högtider och festligheter

 1. Lemonadfabriken

  Jag gör precis tvärt om i kläder/sminkfrågan. Har enkla enfärgade plagg och skapar festligheten med sminket. Kanske för att jag tycker att smink är så väldigt roligt, men också för att det inte kräver mer saker, bara att jag brer på lite extra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en bra lösning det med. Själv är jag helt ointresserad av smink så det blir det naturligt att hålla det naturligt. :)

 2. Fia F

  Ett tips på bröllopspresent är att ge några olika viner som går att lagra olika länge. Tex ett att dricka på brudparets ettårsdag, ett vid 5 år osv.

  När det gäller dop fick vi böcker utifrån samma tanke som ovan. En som passade när vår son var ett, en vid 5, en vid 7, 9 och 12. Fint paketerade i en låda som dessutom passade perfekt att spara alla grattiskorten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips, det är bland annat det som ligger i lådan på bilden till bröllopsparet. På de små lapparna står det lite information om vinerna och när de är tänkta att drickas.

 3. Annelie

  Tack för en intressant blogg, har röjt i flera år men nu sen jag börjat läsa er blogg och era blogglänkar har jag tagit upp det en nivå. Framförallt är det själva känslan för saker som ändrats.

  Men angående festkläder så har jag köpt två Camilla Thulin-klänningar, en vinter o en sommar. Lite dyra men de har en stil som kommer att hålla länge, dessutom kan man slänga ner dem i väskan o de är lika snygga när man tar upp dem. Har även en vit fin skjorta i ett lite finare tyg som passar till allt. Läste den nya boken ”Säker stil” av Ebba von Sydow och Emilia de Poret, de har bra tips till en bra garderob.

  Svara
 4. Elin-kristen feminist

  En fin frisyr är också att ha ett hårband som man liksom stoppar håret runt i en rulle. En slät och noggrann variant passar även på väldigt formella fester och en lite mer slarvig och tufsig passar bra till vardags och vanliga fester.

  Kläder tycker jag är svårt, för vår, höst och vinter tycker jag man kan klara sig bra med en snygg enklare klänning men jag tycker det är svårt att hitta riktigt hållbara klassiska sommarklänningar. För mig blir ofta lösningen att köpa en klänning som passar till vardag och fest och köpa den ny till en fest och sedan använda den under resten av sommaren och antingen ge bort/sälja den till hösten eller spara den en sommar till. Jag tycker ofta att sommarkläder ser omoderna ut fortare och är det inte en absolut favorit så leder det ofta till att jag vill ha nya kläder. Under resten av året är mer klassiska kläder lättare att finna och jag bryr mig heller inte lika mycket om det är ett äldre plagg. Att spara sommarkläder i de 5-10 årscyklar som skulle krävas för att de ska bli inne igen vill jag inte.

  Jag tyckte tipset att ge en tårtspade till dopet eller första födelsedagen var en bra idé, den kan barnet sedan då få tårtan serverade med alla födelsedagar och använda när hen sedan flyttar hemifrån. Det finns fina rostfria sådana om man inte vill lägga en förmögenhet på silver och råkar man köpa i en stil som personen inte är superförtjust i som vuxen så gör det sannolikt inte så mycket eftersom det bara är en tårtspade. Ett annat tips var att gravera baksidan så inte designen på synliga delar störs.

  Jag gillar upplevelsegåvor bara man har lite tid att välja när man ska gå, jag tycker det blir lite pressande om man måste bestämma sig snabbt för när man ska gå osv. Jag funderar om när jag fyller 40 år. Då vill jag ha en fest och då lär det bli presenter. Jag funderar att önska mig välgörenhetsgåvor tex sponsring av skolgång och barnmorskor för att slippa en massa gåvor som jag ändå inte har plats för. Det det enda andra jag skulle kunna tänka mig är en dekorerad kniv (samisk slöjd). Jag gillar dem och de är något man kan använda.

  Svara
 5. cultivating minimalism

  När det gäller gåvor till barn så får min lilla kille en upplevelse i 8-årspresent, han får startbiljett till ett hinderbanelopp för barn. Utöver det ska jag montera trapets och romerska ringar i lägenheten :)

  Svara
 6. Anna

  Å just tunna skira sommarklänningar i spets är min akilleshäl, så attans svårt att inte vilja köpa en sådan till en stor fest. Till mitt försvar så behåller jag och använder dem igen, det ska mycket till att jag slänger en klänning, hur omodern den än kan tyckas vara.
  Håller med er annars om hår och smink, vad gäller smycken så köper jag inte det heller, eller nya skor.
  Vi har gett bort många utflykter, där vi planerat en dag tillsammans med bröllopsparet tex. Vi har varit på djurpark, museum, haft picknick och grillat hemma hos oss sedan på kvällen. Det brukar vara uppskattat.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att ni givit bort upplevelser som blivit uppskattade. Ofta är det ju roligare och mer minnesvärt att göra någonting tillsammans än att bara ge en sak.

 7. Patricia

  Ett tips för att återanvända sommarklänningar som gått ur mode är att sy en scarf av tyget. Väldigt lätt och ofta kan tyget vara jättefint även om modellen inte längre passar.Man kan också pröva att sy en kort kjol utav en långklänning.

  Svara
 8. Eva

  Den där flätan du( ?) har på bilden, tycker inte man kan se riktigt hur den är gjord. Hur långt hår krävs och var börjar den? Den är jättefin i alla fall! :) Tankarna går till Ukrainas tidgare premiärminister Julia Tymosjenko och hennes karaktäristiska fläta. Men det kanske inte var en komplimang för det kan ju se töntigt ut också ibland. Just hon ser ut som en ukrainsk docka där bara den traditionella dräkten saknas.

  Överhuvudtaget verkar det hur inne som helst med flätor. Ser det överallt. Bara svårt att få till det snyggt. Tips? Har ganska långt hår själv men vet inte hur få till snygg fläta.Kanske krävs speciell huvudform och ickeglatt hår. Förresten hur gör du numera med hårtvätt? Kör du fortfarande med balsammetoden? Har funderat på att testa på allvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är tyvärr inte jag på bilden utan min systerdotter. Själv brukar jag göra inbakade flätor på mig själv, tror det på bilden kan räknas som en utbakad fläta (?). Hur som helst så har hon inte särskilt långt hår, till axlarna eller möjligtvis något längre, ganska tunt. Flätan börjar i luggen, går ner i nacken och binds ihop med håret från andra sidan till en enda lång fläta. Tyckte själv det såg väldigt snyggt och avancerat ut men min syster påstod att det var enkelt, iaf att göra på någon annan än sitt eget hår. :)

   Mitt hår är ganska icke-glatt, kan tänka mig att det underlättar när man gör flätor, i alla fall om man som jag inte använder några produkter som spray eller vax etc.

   Jag kör inte balsammetoden men tvättar däremot bara håret ca 1 gång i veckan, och då tränar jag ändå 2-4 gånger i veckan fortfarande. Brukar bara skölja håret med vatten om jag blivit svettig efter ett träningspass och det inte är dags att tvätta håret än och det fungerar bättre nu än jag upplevt tidigare. Känns verkligen som håret vänjer sig vid hur ofta det behöver tvättas.
   Lycka till om du testar balsammetoden! :)

 9. K.A.L

  Inte helt minimalistiskt kanske men åt upplevelsehållet i alla fall, men vi gav bort en valfri tidningsprenumeration till brorsdottern på elvaårsdagen. Hon är i läsåldern & slukar just nu sin fars gamla Tintin-serieböcker så vi tänkte det kunde passa. Tidningskungen.se har tusentals olika tidningar i olika kategorier & åldersgrupper & vi hittade presentkort där man väljer valfri summa. Resulterar såklart i fysiska tidningar men känns ändå bra då hon själv får välja istället för att vi gissar fel & får ett datum (veckovis el månadsvis) att se fram emot. Hennes mor är dessutom född minimalist ;) så tidningarna lär åka ut förr eller senare. Men de hinner göra lite gott (föda läsglädjen) innan dess!

  Tack för tipset om att googla fina sätt att ge bort pengar på! Har ett par student-mottagningar att närvara på snart & inget annat än pengar önskas (till att finansiera resor så det känns ju bra), & google bjöd på många fina tips :) Här ska pysslas!

  Svara
 10. Anna

  Hej hej
  Ett roligt sätt att få pengar på hände min svärfar på hans 60-års fest. Hans arbetskollegor gav honom två stycken toarullar. De hade skrivit nån dikt (som jag ej minns) att han skulle få bra användning av dessa två när han gick på toa.
  Men inte kunde han vänta så han lindade upp dem där på festen, vilka inne höll väldigt många sedlar =)
  Arbetskollegorna hade lindat upp rullarna för att sedan linda in pengar i dem. Nu slängde iof svärfar toapappret (vilket är slöseri enlig min mening). Om man har is i magen så får man små glada överraskningar när man går på toaletten :)

  Svara
 11. Lena

  Hej! Kan fru Minimalist berätta lite närmare om innehållet och tanken kring vad du valt att ha i din sminkväska? Jag vill också minska mängden smink jag använder för att spara både tid och pengar, jag har inte mycket smink på så sätt att jag inte varierar mig mellan exempelvis olika ögonskuggor etc men skulle vilja bli ännu mera basic. Det som jag vill ”fixa till” är dock att få lite mer färg i ansiktet då jag är har så ljus hudton samt dölja ”mörka ringar”/ytliga blodkärl under ögonen samt markera ögonen något.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, jag har skrivit om sminkväskan i inlägget ”Färre färger för fejset”, se länk nedan. Även om inlägget är några år gammalt så ser sminkväskan identisk ut såväl utseendemässigt som till innehållet så inlägget är lika aktuellt idag. Eftersom Une ska sluta tillverkas i närtid får jag på sikt leta efter en ny ekologisk mascara. Den concealer jag har använts nästan aldrig nu för tiden, trots att den som trött småbarnsmamma kanske skulle behövas ändå mer idag, haha. :)
   http://minimalisterna.se/farre-farger-for-fejset/

 12. Anonym

  Vad gäller smink är jag så minimalistisk som man kan bli :) Slängde min enda sminkprodukt, en mascara, vid senaste badrumsrensningen. Bäst före datumet var med råge passerat, vilken ju säger något om hur ofta jag sminkar mig (dvs aldrig) :P

  Svara

Lämna ett svar