2019 års gå-bort-present

Tänk om skänka pengar till välgörenhet blev den nya blombuketten? Det vill säga att det blev kutym att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer och ge ett gåvobevis när man annars hade gett en blomma, en flaska vin eller en chokladask som gå-bort-present och liknande gåva. Att tänka till kring mottagaren man ska besöka och vad som då är mest passande av alla insamlingar som finns.

Inget ont om vackra blombuketter, men att ge hjälp till andra utsatta människor det är att ge bort omtanke på riktigt. Det finns otroligt många fina projekt vilket gör det enkelt att hitta något som matchar mottagaren. Kvinnligt entreprenörsskap med Läkarmissionen till karriäristen, eller ett matpaket med Röda Korset till den matlagningsintresserade eller Flickors rätt till utbildning till med Erikshjälpen till läraren eller studenten?

Stadsmissionen, Unicef, UNCHR och Läkare utan gränser är andra insamlingsorganisationer där du garanterat kan hitta något som matchar mottagaren.

Till den som är djur och natur-intresserad finns det också mängder med valmöjligheter. Plantera ett träd med WWF till den trädgårdsintresserade. Eller stötta ett utrotningshotat djur i likhet med det ni följare gjorde när vi tillsammans samlade in över 5000 kr (!) till vår insamling för orangutanger via WWF när vi blivit utsedda till Världshjältar. Vi är otroligt glada, stolta och tacksamma över att ni hjälpte oss med det! Andra som kämpar i samma anda och gärna tar emot en gåva nästa gång du är bjuden på middag är Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Så vad säger ni, är ni med och vågar testa att ge ett gåvobevis nästa gång du blir bjuden på middag eller liknande där du annars hade tagit med en mindre gåva? Vem vet, du kanske startar en ny trend i hela bekantskapskretsen, och då blir hundralappen du själv skänkte värd betydligt mer någonstans där den verkligen behövs.

16 tankar kring ”2019 års gå-bort-present

 1. Karpihros

  Bra idé! Själv ska jag passa på att köpa Situation Stockholm när tillfälle ges och ge som gå-borts-present.

  Svara
 2. Carro

  Håller med! Vi gav ett gåvobevis från barncancerfonden till pedagogerna på barnens förskola i julas, det blev väldigt uppskattat.

  Svara
 3. Pia

  Jag är kluven till det här med välgörenhet som present. Jag kan tycka att det gränsar till snålhet att bestämma att andra ska ge pengar till någon organisation istället för att bara göra det själv.
  Själv skulle jag bara ge bort välgörenhet till någon som uttryckligen önskat sig det. Om man tycker att det slösas med presenter tycker jag att det bättre att bara ge en billigare (eller ingen) present och sen skänka pengarna utan att säga att det är en present.
  Men om man gillar ”välgörenhetspresenter” tycker jag att det är viktigt att man berättar för alla berörda att man faktisk önskar sig just det.

  Svara
 4. Emma

  Hela tanken med en gå-bort-present är ju att den skall vara till mottagaren för visad uppskattning. Det känns märkligt att ge bort ett gåvobevis? Det är ju meningen att mottagaren ska få något, annars ger man ju bara för att ge och det känns fel i alla situationer.

  Sen har jag väldigt svårt i allmänhet för gåvobevis som presenter om inte mottagaren uttryckligen önskat sig just det. Det känns ärligt talat egoistiskt av givaren som är mer intresserad av att framstå som duktig och god än att göra någon annan glad.

  Svara
 5. Johannes

  Tycker det är bättre att hjälpa till att ta död på denna märkliga tradition. Tycker gåbort present är oerhört onödigt och själv får man ofta en vinflaska när man typ aldrig dricker vin. Bättre att skippa alla onödiga presenter och bara umgås för att man gillar sällskapet.

  Svara
 6. Sara

  Nej, tycker inte man ska ge bort ”någon annans pengar” vilket man ju gör när man ersätter en present med ett sånt här gåvobevis. Skänk dina egna pengar till välgörenhet, så bestämmer jag vad jag gör med mina.
  Sen kan man i bekantskapskretsen försöka lobba för att inte behöva överträffa varandra i gåbortpresenter hela tiden. Men först gången man kommer hem till någon (på en riktigt bjudning) tycker jag man ska ha med sig nån liten förbrukningsbar gåva, kan vara en finare chokladkaka eller något annat enkelt.

  Svara
 7. Sanna

  Håller med flera av ovanstående kommentarer som inte gillar om att ge bort gåvobrev.

  Jag skulle hellre få ingenting alls än ett gåvobrev. Vi fick ett i doppresent till vårt ena barn. Tanken är god, och kalla mig otacksam, men jag uppskattade inte det, kanske också för att de hade valt något som låg dem varmt om hjärtat men inte vår familj, eller vårt barn. Jag hade nog mer uppskattat att bara ha deras närvaro på dopet, det var ju faktiskt därför vi bjöd dem. Givetvis log jag och tackade dem lika hjärligt som de andra, så de har ingen aning om mina tankar om det hela ??

  Möjligen när det gäller kollektiva presenter till ex flera pedagoger eller någon som uttryckligen önskat sig det, då kan jag köpa det.

  Svara
 8. Adde

  Jag förstår inte alls poängen med att ge ett gåvobevis. Känns i grunden som en mycket märklig present. Jag skulle aldrig kunna ge det till någon som inte uttryckligen önskat sig det. Jag håller med tidigare kommentar om att ett gåvobevis mest känns som ett sätt för givaren att visa att den minsann skänker och du gör det inte typ?.
  Jag trodde dessutom det där med gåbortpresent som företeelse hade försvunnit? Ger folk sånt nuförtiden? Inte i mina kretsar alla fall om det inte rör sig om en vattenmelon eller kaka som kan ätas under kvällen.

  Svara
  1. Sanna

   Adde, till viss del är det kanske det är en generationsfråga? Och beror på vem man ska till. Ska jag bara hem och fika hos någon jag träffar ofta så blir det inget, däremot ex våra nyårsvänner som är nära vänner långt bort som vi träffar 2-3 gånger om året, då är det en självklarhet från både oss och dem.

 9. Eva

  Håller med ovanstående, ett praktexempel på ”virtue signalling”. Ge gärna till välgörenhet och berätta för andra om du vill, men låtsas inte att det är en present. Hellre får jag inget än att du ger mig ett bevis på din duktighet!

  Svara
 10. Sandra

  Blir lite fundersam över resonemangen ovan att ”ge inte bort mina pengar” när givaren ger gåvobevis istället för fysisk present. Gåvan ges i mina ögon som tecken på uppskattning för vad värdarna gör, handlar ju inte om en ersättning till dem. Går ju inte att sälja vidare en blombukett?

  Själv uppskattar jag en medelväg, kanske en jätteenkel blomma (från trädgården tex) i kombination med gåvokort till en org jag själv stödjer eller syfte jag själv värnar om. Då känns presenten personlig och riktad till mig.

  Att ge till välgörenhet uppfattar jag inte alla som skryt etc, men det är säkert olika i olika familjer etc. vår familj ogillar ”ytterligare saker” i present, så på mors dag blir det tex Unicefs barnmorskepaket o när pappa fyllde 70 fick han bidrag till WWFs arbete med att rädda Östersjön eftersom han älskar att segla. Och så firar vi med middag o tända ljus osv. Alla jättenöjda med detta arrangemang.

  Det handlar kanske om att mottagaren ska få känna sig uppskattad och att presenten är uttänkt för henne?

  Svara
 11. Eva

  Skulle inte personligen uppskatta att få ett gåvobevis eftersom jag så sällan får presenter överhuvudtaget. Men i sammanhang där det annars ges mycket grejer så är det väl en bra idé! Tänker mig annars detta med gåvobevis som en grej på begravningar och när folk uttryckligen sagt nej till presenter och kanske också hänvisat till att skänka pengar till något ändamål de gillar.

  Att annars ge till välgörenhet bör ske hyfsat anonymt. Detta att vissa vill kunna göra avdrag för gåvor verkar konstigt. Anser dessa annars att de inte kan vill/kan ge den summan om inte staten skänker ett bidrag (skatteavdrag)? Då blir gåvan heller inte anonym utan registerad. Märkligt, som att låta stöta i basun för sig när man ger men ändå få bidrag för sin goda gärning. Tankarna går till fariséerna i Bibeln som Jesus ansåg var som vitkalkade gravar, dvs prydliga på utsidan men inuti fulla av de dödas ben och annat orent.

  Jag är inte samma Eva som kommenterat ovan i tråden, utan densamma som kommenterar här regelbundet.

  Svara
  1. Sandra

   Det är inte längre möjligt att få skatteavdrag för gåvor. Påståendet att ge bort gåvobevis för att kunna få skatteavdrag känns taget ur luften och som att antyda att de som ger till välgörenhet gör det för att tjäna på det själva. Likaså påståendet om att en ger till välgörenhet för att framstå som bra inför andra.

   Att ge till välgörande ändamål är, för mig iaf, för att det är viktigt att som välbeställd person (anser mig riktigt rik jämfört med majoriteten av människor andra världsdelar eftersom jag äter mig mätt VARJE dag, har utbildning samt har lite pengar på kontot) i ett land i fred faktiskt bidra för att skapa en bättre värld.

   Det känns bra också. ;) Kul när bra grejer känns bra också, önskar att detsamma gällde min konsumtion av chips…

   Denna tråd verkar präglas av gåvomottagare som är jättetrötta på präktiga givare som skyltar med välgörenhet, men på riktigt, kan ni inte gemensamt glädjas åt att ett barnhem fått lite extra pengar/ WWF kan skydda fler elefanter etc istället för att misstro givarens avsikter? Eller har ni på riktigt så skrytiga vänner?

 12. Linda

  Jag är kluven. Som gåbortpresent skulle jag inte vilja ha det. Kan inte riktigt sätta fingret på varför men kutym är väl ändå någon form av finare förbrukningsvara. Även om jag sällan dricker vin uppskattar jag att få en (genomtänkt och ekologisk) flaska vin. Eller en blomma från trädgården och några äpplen. Det är inte prislappen som styr.

  Detta trots att jag har köpt utsläppsrätter, träd och getter i andra länder i julklapp till mina föräldrar ända sedan mellanstadiet. Kanske är det när det ska köpas en större och finare present som det oftare blir fel och då kanske det är bättre att önska att pengarna skänks till välgörenhet. Jag har varit med om det flera gånger och tänker göra det själv nästa gång jag kan tänkas bli föremål för present.

  För det verkar som att folk ändå vill köpa något. För om man undanber sig presenter helt (har testat flera gånger) så brukar de där chokladkakorna och vinflaskorna dyka upp, men hellre det än att få någon grej som man inte använder sedan och får för dåligt samvete/för otymplig/för dyr för att göra sig av med sedan.

  Svara
 13. Moa

  Till Linda här ovan: Jag tycker gott du kan skriva ut redan i inbjudan att du undanber dig presenter, men gärna en gåva till (namn på välgörenhet) istället! Jag tror nog att folk hellre köper ett gåvobevis om de vet att du föredrar det. Sen blir det väl alltid några som inte tycker om just den organisationen eller är för sent ute, det kan man inte göra nåt åt.

  Jag tycker faktiskt inte att gå-bort-present är något problem, de flesta anpassar sig ju till mottagaren och vad det är för fest. Just blommor har jag aldrig fått (eller gett) men oftast blir det ett bröd, frukt, chips eller en flaska läsk som åker med, och då kan man ju äta upp gåvan på en gång! De mest omtänksamma gästerna brukar fråga i förväg om det är något särskilt de ska ta med…

  Om man nu har mer detaljerat förberedda fester där värdparet planerat mat, dryck och dekorationer såpass noga att en extra påse chips (eller en extra blombukett) inte skulle passa in, så kan jag tänka mig att ett gåvobevis till välgörenhet skulle passa. Lite roligare än bara ett vanligt kort, och ungefär samma prisklass som en blombukett ungefär. Det är ju vanligt vid begravningar, där de som anordnar begravningen ber om gåvor till välgörenhet istället för blommor eller presenter, och där fungerar det ju utmärkt. Jag har faktiskt inte varit med om en begravning där man gett andra presenter än sådana gåvobevis, jag skulle inte ens veta vad jag skulle ge i så fall. Jag skulle bli alldeles ställd!

  Svara

Lämna ett svar