Shoppingfritt år – Inköpslistan efter ett köpstoppsår

Så här med ett helt shoppingfritt år bakom sig finns det inte helt otippat ett par saker som kommer konsumeras närmsta tiden. För under ett år slits trots allt en del kläder och prylar. Så vad står egentligen på Fru Minimalists shoppinglista för 2019 och varför?

Generellt så har vissa klädesplagg fått ta extra mycket stryk det här året eftersom jag har en ganska liten garderob från början (ca 25 plagg i min capsule wardrobe) och inte har gjort några nytillskott i garderoben. När det gäller nya prylar känner jag inget behov av något, utan det är i garderoben det finns konkreta behov under 2019:

 • Strumpor. Jag köpte 10 par likadana strumpor i maj 2016, vilket jag skrivit om här. Dessa har jag gått runt på till vardags sedan dess. De har hållit bra fram till den här hösten då de en efter en började gå sönder. Tur då att de var likadana så det bara var att matcha ihop ett nytt par. 3 par strumpor hade jag kvar per sista december, jag har fått använda någon träningsstrumpa eller strumpbyxor för att klara mig mellan tvättarna. ;) Så ett ganska akut behov i början av året.
 • Sneakers. Även här en vardagsgrej som används så gott som varje dag, nästan året runt faktiskt. På jobbet går jag i sneakers eller byter om till ballerinaskor.  Enbart riktigt kalla vinterdagar åker vinterskorna på. Jag brukar slita ut ett par sneakers per år och nu sjunger mina nuvarande som du ser nedan i bild (tagen då de var sprillans nya) på sista versen då det börjat gå hål på dem på ovansidan. Även här ett stort behov om än inte akut.

Mina sneakers som sjunger på sista versen.

 • Löparskor. I likhet med sneakersen sjunger löparskorna på sista versen. Jag insåg när jag rensade bland mobilfoton att de nuvarande är från 2014 (!). Vilket i mina mått mätt och mina 1-2 löparpass per vecka är längre användningstid än brukligt. De har även gått hål på dem bak i hälen men det kostade för mycket att laga hos en skomakare för att vara värt det i slutet av året. Men även här ett konkret köpbehov i närtid enligt mig.
 • Baslinnen. Som jag skrev i inledningen har vissa plagg slitits mycket under året. Baslinnen använder jag sommartid som vanliga linne/toppar och under resten av året under skjortor och tröjor. Vissa av linnena behöver växlas ut mot nya i år. Passformen har blivit dålig av frekvent tvättande, några har hål (som såklart kan lagas) och vissa är allmänt sunkiga. Inte akut, men innan sommaren kommer ett par nya baslinnen införskaffas.

Det ovanstående är det jag känner är ”need to have” i år. Det finns även ett par andra plagg jag länge saknat i garderoben, för jag upplevde inte att den var ”komplett” när jag började mitt shoppingfria år.

På listan över plagg som vore ”nice to have” finns; en kofta, en vardagströja och ett underställ. Jag kommer börja med att kika på Tradera under en period, så får vi väl se om ett halvår vad som faktiskt har införskaffats nu när det är ”fritt fram”. ;)

Vad var svårast med det shoppingfria året? Kan jag tänkte mig att ha ett liknande år igen? Blir det rent av någon fortsättning på shoppingfria året redan under 2019? Och hur bär man sig åt om det uppstår akut behov av något under ett köpstoppsår? Det och många fler frågor får du svar på under nästa vecka i ett frågor och svar-inlägg kring mitt shoppingfria år. Frågorna efterfrågade jag på Instastories för ett par veckor sedan, och snart kommer svaren. :)

Du som haft ett shoppingfritt år eller period, vad stod högst upp på din inköpslista efteråt?
Och du som ännu inte testat, är du sugen på ett köpfritt år, halvår eller kvartal? :)

22 tankar kring ”Shoppingfritt år – Inköpslistan efter ett köpstoppsår

 1. J

  Du har inspirerat mig att ha ett köpfritt år, och jag i min tur verkar ha fått med mig tre vänner i båten och dessutom givit några i familjen något att tänka på. Många bäckar små gör en stor å!

  Svara
 2. A-C

  Jag och frun har precis börjat vårt köpfria år med undantag för saker till dottern som behövs samt om något viktigt går sönder som inte går att laga (ex. Diskmaskin) Tanken är att spara din pengar till ett syskon och bli bättre på att laga å ta till vara på det vi har. Hittills inget köpsug och i födelsedagspresent (i februari) har jag önskat mig en startplats i Tjejmilen ?‍♀️?

  Svara
 3. Karro

  Bra jobbat med ditt shoppingfria år! Nej, jag är inte alls sugen på ett shoppingfritt år. Jag har rensat bland kläder och prylar och överväger numera mina inköp noggrannt. Jag gillar absolut inte överkonsumtion, lagar gärna det som går. Men därifrån till shoppingfritt känns det långt. Det du beskriver som ex trasiga skor, sunkiga linnen och inga strumpor att ta på sig, då tycker jag det går till en ytterlighet åt andra hållet och jag älskar lagom- faktiskt när det gäller det mesta! Men du har definitivt fått mig att tänka till många gånger med dina inlägg. Tack för det! Ser fram emot många nya tankeställare!

  Svara
 4. Linda

  Efter att jag kollade mina transaktioner på banken och räknade ut hur mycket jag hade lagt på kläder och skor, vilket var alldeles för mycket i mitt tycke, bestämde jag mig först för att dra ner under ett par månader och nu efter dess ha köpstopp helt. Samtidigt har jag rensat ut garderoben så det är inte som att jag har stora lager att ta av, verkligen inte, utan 1-2 max 3 av samma kategori (tröjor, linnen osv). Men det är lite kul att se vad som händer när behov uppstår och inte bara kasta sig ut och köpa nytt.

  Nyligen dog min favorithemmatröja, som jag har haft i princip dagligen sedan jag köpte den och trodde att jag typ inte kunde leva utan. Men det går utmärkt att inte ersätta den alls och efter en vecka saknar jag den inte ens. Behövde jag den överhuvudtaget i första taget? Det gäller att verkligen lyssna inåt, och inte utåt, för konsumtionssamhället skapar behov som vi sedan ska upprätthålla med mer konsumtion och jag köper det inte längre.

  Svara
 5. Josefin

  Jag tänker inte köra på shoppingfritt :) jag vill inte shoppa onödigt, men vill inte krångla till det för mig. Ex tränar jag varje dag och vi har ingen tvättmaskin i lägenheten, och jag höll på och handtvättade sent på kvällarna etc tills jag insåg att, ja … jag kan också köpa så att jag har ombyte, eftersom jag tränar så mycket :)
  Samma med baslinnen, som jag använder varje dag och som dessvärre blir lite solkiga efter några år (vill ha bomull). Däremot vill jag inte göra ”onödiga” köp. Händer fortf att jag står och håller i ex en blå tshirt i affären och kommer på mig själv.. ”vadå, jag behöver inga fler tshirts!”

  Svara
 6. Annie

  Jag har en lite mer generell fråga (men också lite kopplad till shoppingfritt år) – upplever ni att ni utför mer aktiviteter och upplevelser i samband med er minimalistiska resa? Eftersom både tid och pengar sparas tänker jag att man då kanske får mer tid och ork till att uppleva saker, stort som smått? :) Hade även vart intressant att höra lite om era matvanor – har ni något minimalistiskt tänk även där och i så fall på vilket sätt? Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 7. Caroline

  Jag siktar på ett shoppingfritt år när det gäller nyproducerade kläder, skor och väskor. Det är här jag har mina största akilleshälar när det kommer till konsumtion. Jag har regelbundet gått igenom min garderob de senaste åren och siktar på att ha en liten och välfungerande garderob och vill nu se hur den fungerar om jag frivilligt begränsar mig genom att inte tillåta nya inköp. Dock har jag valt att tillåta begagnade inköp från second hand och Tradera och liknande.
  Det största motivationen för mitt köpstopp handlar om miljön snarare än minimalism, då jag tycker jag har hittat en ganska lagom nivå av saker i min tillvaro.
  Däremot kommer jag tillåta mig att köpa underkläder och strumpor under året om det verkligen behövs. Det är ju inget som lämpar sig att köpa second hand – och att gå runt i trasiga strumpa eller underkläder känns ju bara sunkigt.

  Det jag funderar över som en potentiell nackdel med köpstopp och en mycket liten garderob är om det man redan har slits onödigt hårt? Och därmed inte lever upp till sin fulla hållbarhetspotential, och på så sätt blir ett oekonomiskt och icke miljövänligt förhållningssätt?
  Tar skor som exempel. Jag vet att jag någonstans för länge sedan läste att man aldrig bör använda samma skor två dagar i rad, då skorna mår bättre av att få vila och återhämta sig mellan användningstillfällena. Vet inte om detta är sant, och om det gäller alla typer av skor. Men om vi utgår från att det är sant:
  Om man då använder ett par skor varje dag i ett år så håller skorna ett år.
  Om man istället har 2 par skor som man använder varannan dag – kan det då bli så att skorna håller längre än 2 år (vilket skulle ju motsvara antalet användningsdagar för 1 par skor under 1 år). Om båda paren då håller 2,5 år istället för 1 år vardera om de används ett i taget så leder det ju till att man behöver konsumera mer om man bara har ett par i taget.
  Någon som har märkt av detta i samband med köpstopp? kanske gäller det för annat än skor? Kanske är det inte sant gällande skor heller utan bara något jag läst i nån bok för längesen utan någon faktisk evidens bakom?

  Svara
  1. Jen

   Det stämmer med skorna, men gäller endast läderskor. Enl en skomakare jag pratat med kan de hålla så mycket som DUBBELT om man sköter allt (Köper korrekt modell för foten, ej använda varje dag, rengöra rätt, använda block, smörja rätt) Jag kan såklart inte bevisa/gå i god men han känns väldigt kunnig. Jag sköter mina extremt noga och de håller väldigt fint.

 8. Sebbe

  Jag orkar inte ett helt shoppingfritt år. Men jag brukar ha ibland shoppingfritt månad.

  Jag har shoppingfritt denna månad. Men jag blev tyvärr tvungen att beställa ett par nya skor. Eftersom de nuvarande skor, den vänstra fick ett hål på sulan (både yttre-sulan och inne-sulan), så att min vänstra fot blev blöt och kall!

  Svara
 9. Sebbe

  Ett tips om man vill ha shoppingfritt period. Detta fungerar för iphone (men kanske för andra mobiler)..

  1. Gå till inställningar
  2.Skärmtid
  3. Appbegränsningar
  4. Välj t.ex. en webbutik
  5. Ange tid eller 0 minuter för förbjuda helt.

  Detta har jag länge fönderat att skriva här. Endast 1 % att detta kom med.. Hoppas att någon får nytta och glädje av denna tips. ?

  Svara
 10. Sebbe

  Förlåt om detta innehåller stavfel (skärmen på iphonen är lite löst, aj aj..)

  Men jag har tänkt på att ni aldrig har skrivit om krislådan. Även som minimalist behöver ha krislåda.
  I min krislåda finns det kattmat, vätskeersättning, lite godis, ett spel, förstahjälpen och sånt.

  Svara
 11. Harmagedon

  Jag kan inte sluta tänka på att fru Minimalist inte har ett underställ. Jag fattar inte hur du överlever!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har ett underställ, eller åtminstone har jag en underställströja för den springer jag i ibland. Men jag behöver ett nytt, och gärna ett som är båda byxor och tröja. Typ tänkte för skidåkning, skridskor etc nu när man börjar göra sådant med barnen. Den jag springer i är inte lämplig mer än för att gömmas under andra lager av träningströjor. ;)

  2. Eva

   Har nyligen undrat om det verkligen finns underställ som inte är för varma, dvs underställ som är riktigt svala och tunna för vardagsbruk under vanliga kläder när det är stockholmsvinter, dvs mellan ca 0 och minus 8 grader. Har letat men inte funnit. Ull är ofta bra, men lite för varmt för den måttliga kylan och så fort man kommer inomhus vill jag inte behöva ta av mig och krångla. Underställ i andra material är ofta ganska tjocka också. Kör annars sedan länge med avklippta stumpbyxor från H&M i akrylmixmaterial som snabbt blir fult och noppigt. Skulle hellre ha något, (byxor, överdel inte nödvändigt) som man inte behöver helt skämmas för i omklädningsrummet på badhuset. ;)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har tyvärr inget konkret tips. Jag vill mest ha underställen vid skidåkning och skridskoåkning med barnen och då får det gärna vara en varm variant. :)

 12. Maria Lundberg

  Kan verkligen rekommendera sidenunderställ för vardagsaktiviteter utomhus i Stockholmstrakten. Tunt men ändå lagom värmande. Finns tex på Twilfit.

  Svara
 13. Ostman

  Shoppingfritt blir det inte för min del, men jag har å andra sidan nästan helt blivit av med suget att köpa saker sedan jag började intressera mig för minimalism och er blogg. Kollar ibland Blocket och en del andra shoppingsajter (mest hemelektronik) av gammal vana men det slutar alltid med att jag frågar mig själv: ”Varför gör jag detta, jag behöver ju ingenting?”
  Reor har jag slutat bry mig om. Tidigare fanns en tanke att ”man borde ju passa på nu när det är billigare”. Nu köper jag det jag behöver NÄR jag behöver det och grämer mig inte över en missad rea. Har sällan eller aldrig med mig några souvenirer hem från resor. I så fall nåt användbart jag ändå hade tänkt löpa eller så kanske jag sparar ett kvitto från en restaurang eller en bussbiljett eller något liknande.

  Svara

Lämna ett svar