Långsiktig sänglösning till barnen

Drygt fem månader efter inflytt i huset har vi äntligen landet i vilken barnsäng vi vill ha och börjat skapa ett barnrum till barnen. Men oj vad vi har velat och vänt och vridigt för att komma fram till hur vi vill ha det för att hitta något vi tror ska fungera såväl idag som på lång sikt.

Vi var länge inne på att köpa barnen varsin dagbädd som kan bäddas ut och bli en dubbelsäng, vilket skulle vara bra för såväl gäster, som senare i livet när barnen vill ha varsitt rum. Vi insåg dock att barnens rum inte skulle rymma två sådana på ett bra sätt, och tänkte därför köpa en till att börja med som alltid kunde vara utbäddad som dubbelsäng. Vi var så nära att vi till och med lagt en Hemnes i kundkorgen hos Ikea (ja i webbutiken alltså :) ). Sen ändrade vi oss.

Ledorden för blivande barnrummet är långsiktigt, enkelt och mysigt. Det vi köper och gör nu är avsikten att barnen ska kunna ha väldigt länge, oavsett om det gäller val av väggfärg, lampa, säng och andra eventuella möbler.

Men vi tar velandet av barnsäng från början och ger er några förutsättningar vid valet;

 • Barnen har sedan födseln fram till idag sovit i vårt sovrum i varsin spjälsäng med bovetemadrass. I lägenheten hade vi spjälsängarna ställda mot varandra som en dubbelsäng medan det i huset såg ut som på bilden högst upp i inlägget.
 • Vi vill att barnen ska dela rum då båda barnen kräver att en vuxen är kvar i rummet tills de somnat och en förälder behöver kunna lägga två barn. Det skiljer bara 16 månader mellan våra barn, så de har samma dygnsrytm och vi tycker läggningar tillsammans fungerar ok.
 • Barnrummet är ca 10 kvm och det blir väldigt trångt med två 80 eller 90-sängar har vi märkt. Dels genom att mäta men också eftersom rummet fungerat som gästrum med två resårmadrasser sedan vi köpte ny säng efter flytten.
 • Lillebror som blir 3 år i sommar har aldrig sovit en hel natt. Vi behöver ha en tillräckligt stor säng så att vi kan lägga oss bredvid honom och själva sova en hel natt i hans säng. Det i kombination med att vi vill ha en långsiktig lösning gjorde att växasäng gick bort.

Sängbygge pågår…

Efter flera månaders velande, mätande och optimerande, ja egentligen till och från sedan flytten, så landade vi tillslut i den lösning som vi egentligen varit inne på sedan i somras – en familjevåningssäng. Det vill säga en våningssäng där den nedre bädden är bredare vilket gör att fler personer kan sova där, men även att stegen upp lutar och blir mer lik en trapp.

Efter att ha tittat på och provlegat 4-5 sängmodeller, föll valet på en av de högre varianterna då den uppfyllde flest av våra krav. Vi kan ha riktig resårmadrass i nedre bädden, det blir inte för trångt eller klaustrofobiskt för en vuxen. Samt att den känns kvalitativ och rejäl. Dessutom kan vi, när barnen vill ha varsitt rum, göra om den till två enkelsängar, en 120 säng och en 90 säng. Vi tror att den här sängen passar just vår familjs behov, krav och förutsättningar bäst.

Det färdiga resultatet efter att ha byggt upp en 117 kg tung familjevåningssäng, ser du nedan. Vi tänker fortsätta ha majoriteten av barnens leksaker i vardagsrummet på nedre plan, men rummet ska kompletteras med en fåtölj, samt en liten bokhylla som flyttar upp från vardagsrummet. Vi får återkomma med bilder när sovrummet lever upp även till ledorden enkelt och mysigt. :)

Barnens nya sänglösning. Rullskyddet i nedre bädden fick vi av en granne med äldre barn.

Vad som hände med resårmadrasserna som låg i gästrummet innan det blev barnrum som du ser nedan? De får leva vidare hos min syster som köpt hus och bli gästsäng där istället. Vi har en bäddsoffa som köptes av förra husägarna till våra gäster. Och spjälsängarna med bovetemadrasser som barnen sovit i hittills tänkte vi sälja.

Vilket är ditt bästa tips för att få ett barnrum mysigt?

Minimalistiskt och avskalat gästrum blir nu ett barnrum.

19 tankar kring ”Långsiktig sänglösning till barnen

 1. Ewi

  Bra tänkt! Vi har nu två barnrum, där minst ett och ibland båda två står tomma nattetid, eftersom vi inte tänkte såhär. Har ofta funderat på att ändå skaffa en sådan säng eller en våningssäng. Den äldre tycker dock inte att lillebror är trygg mot monster eftersom ”han bara sover ju!”

  Svara
 2. Sol

  Jättebra lösning som ger många kombinationsmöjligheter på kort och lång sikt. Vi sover i en sådan när vi (mamma + två barn) är gäster hos mina föräldrar, och det funkar bra. Smart dock att ni tänkt på att ha lite mer höjd i nedre sängen, för hos mina föräldrar är det såpassa trångt och liksom brädor ”överallt” så jag sitter inte bra i den om jag ska läsa, och den är också knölig att bädda.
  Hemma har barnen relativt nyligen börjat sova i vars ett rum, ett barn med 120-säng med gott om plats för nattning, morgonmys och diverse hopp och akrobatik, andra barnet i 90-säng. De sängarna fungerar också som gästsängar ibland, och då är det lika bra att de har full vuxenlängd redan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi märkte att det kändes väldigt trångt i många lägre varianter av samma typ av säng. Särskilt om man som vi vill ha en resårmadrass som du är lite högre i nedre delen av sängen. Fördelen med låga varianter är ju att fallhöjden från stegen blir lägre, men tror detta blir bra på lång sikt som sagt.

 3. Engiftfribarndom

  Vi ska sälja vår familjevåningsäng precis nu inför flytt. En bra lösning som faktiskt de flesta av våra kompisar med småbarn har i dagsläget.
  Hos oss sover alla tre barn i samma rum just nu (yngsta i spjälsäng) och lekrum längst ner. Hos ena kompisen har barnen familjevåningsäng i sitt sovrum och ett separat lekrum våningen nedan. Den andra familjen har ställt sängen i mellanbarnets rum i väntan på att yngsta barnet ska flytta in och dela rum. Innan dess delade de två äldsta rum.

  Önskar vi haft plats att spara den :)

  Efter flytt till huset så får de båda äldsta varsitt rum och då de är mindre (8-9.5kvm) så behövde vi tänka smart lösning. Äldsta ska få en stuva loftsäng med integrerat skrivbord, lådor, garderob och hyllor i för att göra mesta möjliga av ytan. Lagom mycket förvaring för att inte samla på sig för mycket samt att det blir luftigt och fritt i resterande del av rummet.

  Mellanbarnet ska få en Hemnes dagbädd i sitt rum och har på så sätt soffa dagtid och gästsäng då vi saknar gästrum/kontor initialt. Med lådorna under maxar vi förvaringen (inget överflödigt men det som leks med) och skapar lugn i resten av rummet.

  Yngsta kommer att dela rum med oss vuxna och då i sin spjälsäng.

  Tycker vårt barnrum blivit mysigt med gardiner, gröna växter, tavlor och belysning samt mycket gult och grönt vi tapetserat på garderoberna samt målat en ljusgul platsbyggd bokhylla så ena väggen är bokvägg. Ordning och reda med fina träleksaker och vackra korgar osv samt en matta att sitta på bidrar också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ni redan tänkt igenom sänglösningar för kommande bostad noggrant. :) Det är det vi lärt oss med flytten till hus, att låta större möbel-val ta tid och fundera och vrida och vända länge på det. Och det låter det som ni också gjort. Då tror jag man blir mer långsiktigt nöjd och kan leva med det man valt ut längre.

 4. nickan

  Barnrumsmöblering har jag lagt mkt tanke verksamhet på genom åren…. känns som man gör om där oftast.
  Mina barn har delat rum sen de var 3 och 1. Först en växasäng+spjälsäng. Sen en våningssäng. Efter det en loftsäng + en resårsäng under, eller i vinkel under. Sen två loftsängar. Och nu i höst blev det två 105 resårsängar. Nu är de 18 och 16.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Och det är precis några av de där stegen vi har haft för avsikt att kapa. :)
   Tänk om de skulle kunna ha de här två sängarna fram tills de flyttar hemifrån, det ser vi liksom framför oss, med byte av madrass någonstans där i mitten (men förstår även om det kan bli helt annorlunda i praktiken, framtiden får utvisa). Men blir det så har de klarat sig med spjälsäng + denna säng.

 5. Helene

  En matta är ju alltid bra för mysfaktorn. Jag kommer ihåg att jag lekte många lekar med hjälp av mina föräldrars vardagsrumsmatta. Det var en rund matta med ett traditionellt mönster. Bl.a. en rund ring längs kanten. Det gick mycket bra att spela kula på den mattan och leka kull med olika föremål som fick hoppa mellan mönstren. Otroligt så påhittig man var som liten…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Och så dämpar det ljud. Något som vi är i behov av då vårt hus ekar en del (förmodligen för att vi inte har så jättemycket möbler eller några gardiner än ;) )

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart, kul at det kommer fler minimalistbloggar och sprider vårt viktiga minimalistbudskap ut i världen. :)

 6. Elin

  Min dotter gillade att ha en vikbar madrass tänkt att kunna användas också som extrasäng. Den kan man sitta på och leka på, bygga fort, skapa en barriär av annat slag för lek osv. Den går att vika i tre delar så den är också lätt att ställa mot väggen eller ha i en hög om barnet vill ha mer golvyta. Sedan så tycker jag gardiner och varma färger gör mycket för myskänsla. Färgen måste inte vara stark men mjuk och varm.

  Svara
 7. FruEfficientBadass

  @Lina 21:16. Jag var inne på bloggen du nämnde och lämnade kommentar men nu nästan ett dygn senare har författaren ännu inte granskat och/eller godkänt den så den känns kanske inte helt pigg?

  Svara
  1. enkeltfamiljeliv

   Hej! Bloggaren är helt pigg – men också föräldraledig med två barn under 2,5 år, så ibland behöver hon lite tid på sig. Smickrande om mina inlägg påminner om Minimalisternas, jag har följt dem länge och tycker de är fantastiskt duktiga på att sprida sitt budskap. Jag väljer alltså att ta Linas kommentar som en komplimang. :-)

 8. Moa

  Jag är nyfiken på hur ni tänker kring att köpa ny eller begagnad säng. Madrass vill i alla fall jag köpa ny, men sängstomme går ju lätt att köpa begagnad. Fast kanske inte om man är ute efter en specifik modell?
  Min säng är en billig Ikea-säng som jag köpte ny. Då kom jag på först efteråt att jag hade kunnat köpa begagnad säng.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just Ikea är ju ofta lätt att hitta exakt rätt modell på Blocket. Sen beror det såklart på hur brådskande köpbehovet är, var i landet man bor och hur lätt man har för att hämta just en säng.
   Vi har haft bevakning på den här sängmodellen på Blocket sedan i somras när vi flyttade (eftersom det var den vi initialt haft i åtanke och nu nästan ett halvår senare köpte) men det har faktiskt inte kommit ut en enda en. Några loftsängar av samma märke (Mio Saga) men inte familjevåningssäng som var det som var aktuellt för oss. Så det är inte alltid helt lätt att köpta begagnad. Tyvärr.

Lämna ett svar