2019 mål och drömmar

Nyårslöften har jag inte haft på länge men mål för året har jag satt även under senare år. Jag tycker det är kul att strukturera upp målsättningar samt ha olika fokusområden beroende på var i livet jag befinner mig. Och det är kul att gå tillbaka och se målen jag haft tidigare år.

För mig tar det ett par veckor in på det nya året innan jag landat i vad jag vill ha för mål. Det är som att tankarna på 2019 kommer först 1 januari och sedan behöver jag tid att fundera på vad jag behöver och vill fokusera på. Nu har jag landat i det och tänkte dela med mig till er.

Jag brukar sätta mål inom områden som: Självutveckling – Träning – Karriär – Ekonomi – Harmoni. Beroende på hur livet ser ut kan något av områdena har flera mål, men annars försöker jag att inte ha för många mål utan hellre ett fåtal att fokusera på. Nedan delger jag er kortfattat vad målen jag har för 2019 handlar om, i mitt måldokument där jag dokumenterar mål för mig själv, skriver jag ner dem mer enligt metodiken SMART.

 • Självutveckling: Meditation.

Börja eller kanske snarare återuppta meditationen, och ta mig tid för en stunds reflektion och lugn och ro varje kväll. Jag kom igång bra med detta för ett år sedan och mediterade en gång per dag fram till augusti. Men där någonstans i slutet av semestern och i samband med flytten till hus kom jag ur fas och har sedan inte hittat tillbaka. Men nu vill jag ta upp det igen.

 • Träning: Chins/pull ups!

Jag har oftast haft fokus kopplat till löpning eller komma i form efter graviditeter. I år känner jag att det är dags för styrketräningsfokus. Lämpligt nog har vi en PT i grannskapet som kör hårt med oss mammor en kväll i veckan. :) Att kunna göra chins/pull ups, det vill säga dra upp min egen kroppsvik med greppet där handflatorna är vända från mig, det vore en milstolpe! Mer generellt så hoppas jag bygga upp en kropp som känns allmänt stark.

 • Karriär: Balans.

Landa i mitt ”nya” jobb och hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Under hösten bytte jag jobb och för mig kräver ett jobbyte lite extra i tid och energi. Nu är nästa steg att hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Något som hör ihop med detta är att jag behöver bli bättre med att komma i säng tidigare om kvällarna för att ha mer energi över till familj, jobb, kollegor och vänner. Också en del i att hitta balans. Vi har ställt in att vårt wifi slutar fungera kl 22, men jag behöver arbeta aktivt med att stänga ner to-do-lista och sociala kontakter och varva ner.

 • Ekonomi. Hållbara investeringar.

Jag vill lära mig mer om hållbara investeringar och successivt flytta pengarna till mer gröna investeringar. Jag skrev flera blogginlägg om hållbara investeringar under våren och sommaren 2018, men jag vill lära mig mer och bli ändå bättre på att applicera informationen och välja bort dåliga alternativ. Som jag skrev då var detta inget jag hade i åtanke när jag började investera mina sparpengar, så det finns säkerligen en del mindre bra aktieinnehav i portföljen.

 • Harmoni: Välbefinnande.

Försökte hitta ett bra ord för det jag vill fokusera på i år; förnöjsamhet och äta mer vegetariskt. Jag vill öva på att känna förnöjsamhet i livet istället för att fokusera framåt och på nästa. Som den målinriktade person jag är med starkt driv är det här något jag aktivt behöver arbeta med. Tycker för övrigt förnöjsamhet generellt är underskattat i samhället. :)

Sist men inte minst och något vi kan öva på varje dag – att äta mer grönt och hitta ytterligare vegetariska recept som gillas av hela familjen. Helt enkelt för ökat välbefinnande för såväl familjen som för planeten. Idag äter vi vegetariskt ett par dagar i veckan, men de senaste månaderna har antalet köttbullsmiddagar för barnen varit fler än önskvärt. :) Har du något vegetariskt favoritrecept som även går hem hos barn så tipsa i kommentarsfältet! 

Vegetarisk linssoppa är en favorit hos både stora och små här hemma.

Ett bonusmål som inte känns som ett mål vi behöver jobba med utan bara något vi bara bestämt oss för, är att vi kommer ha flygfritt 2019. Det vill säga jag och familjen väljer att inte flyga under 2019. Förra året flög vi till Rhodos med barnens mormor och morfar. Det var första flygresan sedan 2014. Men i år håller vi oss på marken.

Tanken är att läsa igenom måldokumentet där jag skrivit ner detta någon gång i månaden som påminnelse och följa upp hur det går. Även om jag kallar det måldokument så är det en blandning mellan mål och drömmar, hur den bästa versionen av mig själv skulle agera. Men genom att skriva ner dem och påminnas om dem så ökar chansen att leva i linje med dem. :)

Brukar du ha löften, mål, fokusområden eller visioner för året? Kan du dela med dig av något för 2019? :)

21 tankar kring ”2019 mål och drömmar

 1. Lin

  Poppis hos våra barn är beluga ’biffar’: beluga linser (kokta), riven blomkål, stek lök ochvitlök, kikärtsmjöl, mandelmjöl, ägg, soja. Forma som biffar och stekta i olja! Försökte göra som ’köttbullar’ men smeten håller inte ihop då:)

  Svara
 2. Jenny

  Svamp och linsbolognese: svamp, lök, vitlök, linser, tomat, morot, selleri, vatten. Hacka alla grönsaker fint eller kör i matberedare. Fräs allt i olja. Ha på vatten och tomat och koka ihop.

  Halloumi och ärt carbonara: skär halloumi i ganska små tunna bitar och stek se de får stekyta, blanda i ärtor, sen pasta och rör i ägg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips!

   Vi har förskoletiderna ca kl 8.30 – 16 i dagsläget. Förskolan har morgonsamling kl 8.30 så det är bra att inte komma så mycket senare än så även om det händer. En förälder lämnar (oftast Herr Minimalist som är mer morgontrött) och en annan förälder hämtar (oftast Fru Minimalist som har kortare resväg hem från jobbet).

   Innan vi flyttade till hus hade vi tiderna ca 8:45 – 15:30, både för att vi hade kortare restid till/från jobb men också för att barnen var yngre då.

  2. Engiftfribarndom

   Våra barn har gått 8.30-15 när vi arbetat och under föräldraledighet så har de varit lediga på fredagar och gått 8.30-14 mån-tors. Så de har oftast varit lediga fredagar eftersom vi har varit hemma ca 2 år med varje barn.

   Ingen av oss har arbetat speciellt nära utom nu sista året då jag cyklat. Men vi har löst det genom att gå omlott med våra tider och inte trycka in handling o träning o allt som föräldrar ska göra innan de hämtar barnen, utan involverat barnen i att gå till posten osv (samhällskunskap).
   Tror på kvantitetstid framför kvalitetstid och om barnen ska leva minimalistiskt också så ska de inte ha en arbetsdag på över 7h/dag (i mitt tycke). Sen har ju alla olika prioriteringar och förutsättningar :)

   Vi pedagoger brukar säga att den pedagogiska verksamheten brukar vara 9-15 på förskola. Äldsta går fritids nu av eget val (jag är hemma) mellan kl 13-15. Perfekt med tid sen på em för läxor, lek och återhämtning.

   Ser många barn som redan till skolstart är utmattade… de går morgon till kväll i stora barngrupper och hinner bara hem o äta middag o sova innan det börjar om igen. Sen kommer helgen som ska fyllas med kvalitetstid – högljudda barnkalas, lekland osv..

   Tycker mer tid med barnen ger så mycket tillbaka. Känns som vi knappt behöver lägga kraft på att uppfostra för de har varit med oss så mycket. De har bästa syskonsämjan också.

 3. Annie

  Har ni testat Anammas formbara färs? Att göra köttbullar med den är magi! Låter annars som lagom utmanande och mål som främjar både ditt och planetens välmående :) Jag har som mål att yoga 5 av 7 dagar i veckan och att anmäla mig till en kreativ kurs.

  Svara
 4. Josefin

  Halloumistroganoff, tortellini i ugn med mozarella, anammas formbara färs till biffar och köttbullar, soppor! (Sötpotatissoppa, potatis och purjolök, änglamatsoppa) kikärtsbiffar…

  Svara
 5. Engiftfribarndom

  Vi har bara en sak som mål i år och det är att hitta på ännu mer tillsammans som familj. Inga dyra resor eller att det måste hända massor men ännu mer familjetid och mys.

  Vi älskar att vara ute så skogen blir det ofta ändå men vi skulle vilja prova tälta ex och även jag och maken tänkte ordna mer tid för varandra hemma med mysiga middagar och vi har börjat med yoga och mindfulness ihop.

  Svara
 6. Andrea

  Vi gör färsbiffar av anamma formbar färs, ajvar och salt. Blir supergoda och barnen vräker i sig av dem.

  Svara
 7. Hilda

  Jag sätter upp mål för året inom (några av eller alla) kategorierna hälsa, träning, jobb, fritid, relationer och minimalism. Årets minimalismmål är att antalet saker jag har gjort mig av med sedan jag började läsa er blogg ska vara lika stort som antalet saker jag har kvar.

  Svara
 8. Malin

  Det här var ju ett tag sen, men portionen under tian har många bra recept, både på nätet och i böcker. Uppskattas mycket av alla 4 i familjen här från 10 månader till vuxen ?

  Svara
 9. Kristina

  Jag håller med Malin här ovan. ”PORTIONEN UNDER TIAN” har enkla och goda vegetariska recept (som självklart är billiga).

  Våra små barn är väldigt förtjusta i den vegetariska ”köttfärssåsen”, eller bolognese. I början hade jag hälften köttfärs och hälften belugalinser. Sedan har jag ökat mängden linser och nu är den helt vegetarisk. Paprikapulver gör susen i en köttfärssås. Jag brukar skippa palsternackan, då ej så populär bland barnen och istället riva i morot grovt. Lök gillar inte den stora, så jag skär den i fyra delar och då ger den smak samtidigt som det är väldigt lätt att peta undan den från deras tallrik innan servering och det går dessutom fort att skära den.

  Recept på delikat BELUGA-BOLOGNESE: https://undertian.com/recept/vegansk-belugabolognese/

  Svara

Lämna ett svar