De mänskliga minimalisterna

Vi rensar, skänker och säljer nog mer saker än gemene man. Vi jämför och behovsanalyserar innan vi shoppar kläder och prylar. Vi eliminerar onödiga distraktioner och avsäger oss outvecklande åtaganden. Vi köper stor andel ekologiska livsmedel och försöker minska på onaturliga tillsatser vad gäller såväl matlagning som hudvårdsprodukter. Vi tränar regelbundet löpning och på gym, samt utför yoga och meditation till och från.

Vi kan ge intrycket av att vara duktiga, disciplinerade och målmedvetna, men även vi är såklart bara två vanliga människor som av och till misslyckas med våra målsättningar och hamnar snett under vår resa mot ett minimalistiskt liv.

Visst får vi svart på vitt genom våra månadsvisa in- och utlistor att det faktiskt händer något, fler saker åker ut än in. Men vi skulle förmodligen kunna rensa betydligt mer om vi hade starkare viljestyrka eller var i behov av utrymmet i större utsträckning. Fru Minimalist har fortfarande alldeles för mycket kläder och Herr Minimalist har alltid haft svårt att göra sig av med böcker.

Ibland shoppar vi kläder som är lite för dyra och som till största del är ”nice to have” och inte ”need to have”. För att vi kan, för att vi vill och för att vi är vanliga människor. Våra hjärnor är inte mer avancerade än andras och vi kan övertygas om att vi måste passa på att köpa ett plagg just idag när det är 30% rabatt, eftersom vi inbillar oss att vi annars skulle köpt plagget ändå men då gå miste om ”dealen”.

Trots detaljerad packningslista inför varje resa, rejält med erfarenhet och goda intentioner till minimalistisk packning, lyckas vi alltid packa ner för mycket kläder på våra resor. Den där optimala minimalistiska packningen som vi drömmer om och strävar efter har ännu ej blivit verklighet på grund av Mr Justin Case. ;-)

Vi lagar oftast hemmagjord middagsmat av bra ekologiska råvaror som ibland blir matlåda till dagen därpå, men givetvis frossar även vi av och till i onyttig mat, köper hämtmat när vi båda är trötta efter en krävande arbetsdag och går ut och äter på lunchrestaurang med kollegorna. Trots att det är såväl oekonomiskt som allt som oftast onyttigare än alternativet matlåda.

Träning ett par dagar i veckan får oss i harmoni och balans, det vet vi av erfarenhet. Allt för många dagar låter vi arbetet, bloggen eller bekvämlighet styra och vi hamnar i soffan eller framför datorn istället för på gymmet eller yogamattan. Viljestyrkan räcker inte alltid till för att få kroppen att göra det den skulle må allra bäst av i det långa loppet.

Istället för att gå upp på morgonen när väckarklockan ringer, ta ett glas vatten och en morgonjogg eller ett yogapass, är vi då och då på något mystiskt sätt plötsligt tillbaka under det varma täcket igen. Och rätt var det är har det långa sköna och lugna morgonrutinen ersatts av ett mer tidspressat schema för att inte bli allt för sen till jobbet.

Och alla dessa timmar av slösurfning framför datorn eller slöseriet av timmar framför mobilen, när vi egentligen kunde ha mediterat, läst en god bok, lärt oss något nytt eller tagit en skön promenad. Vi är djupt imponerade av dem som aldrig hamnar i dessa fällor.

Vår blogg där vi styr innehållet kan helt enkelt ge en förskönad bild av oss och i själva verket ser verkligheten istället av och till ut som ovan. Men trots det så gör vi så gott vi kan och försöker dagligen fatta små beslut som sakta men säkert tar oss i rätt riktning. Vi drar lärdom av våra misstag istället för att se dem som nederlag och njuter av resan istället för att bara fokusera på målet. :)

6 tankar kring ”De mänskliga minimalisterna

 1. Yvonne

  Tack för att ni är som vi ”vanliga” : ) Det är ju just därför jag läser er toppenblogg. Här får jag massor av bra tips, tankar o idee’r, inte en massa pekpinnar o påhopp hur man ska ”vara” eller ”leva” som minimalist. Fortsätt så…

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket och kul att höra! :) Vi är trots allt ganska normala och lever ett vanligt liv. Även om våra föräldrar ibland tycks tycka något annat när de tittar snett på oss när vi säger att vi gjort oss av med massa saker…igen ;)

 2. Jonny

  Hej, först och främst vill jag bara berätta att jag uppskattar er blogg väldigt mycket. Har själv kommit en bra bit på vägen. Det jag vill tipsa om är Personal shopping.

  Har svårt att föreställa mig vilka plagg som jag kan tänkas gilla när det hänger på galgen.
  Det vart alltid plagg som vart kvar i garderoben till jag insåg att jag kommer aldrig att använda plagget och således skänkte bort det.

  Jag hade några få krav:

  1. Det mesta ska gå att matcha med varandra
  2. Kläderna skall kunna användas oavsett modet dvs ej gå ur mode

  Sammanfattningen är följande:

  Att det har inte blivit dyrare med kläder än förut. För alla de (färre) plagg jag köper nu tycker jag verkligen om att använda och dessutom ser det väldigt mycket bättre ut. Färgval form etc.

  Det är gratis (Åhlens i stockholm) fast man förutsätts ha ett behov att handla kläder på 7000 kr
  Det blir dyrare första gången då jag bara behövde egentligen ett par plagg (hade en garderob full med kläder som var ok)

  Du har en professionell person som hjälper dig i tre timmar i eget stort provrum (20kvm) i lugn och ro och inte försöker sälja på dig en massa. Personal Shopping har en egen kassa i sin lounge så man slipper stå och köa.

  Hon föreslår kläder som hon har hämtat i varuhuset efter intervjun med dig. Jag valde enbart plagg som jag kände att jag verkligen tycker om och kommer att använda.

  Sist av allt. Känner man sig missnöjd (inte för att jag tror att det händer ofta) med personal Shopping kan man ju alltid lämna tillbaka kläderna i en vanlig kassa om man tycker det är pinsamt att tacka nej till alla kläder till personen som har hjälpt dig.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hej och tack för tipset om personal shopper och din egen upplevelse av det! Komiskt nog så tipsade jag om den för bara ett par veckor sedan i kommentarsfältet till inägget nedan. Great minds think alike :)
   http://minimalisterna.se/hur-man-firar-en-minimalist/

   ”På Åhléns i Stockholm är det gratis med deras personal shopper som under fyra timmar fokusera på dig och dina behov, men däremot brukar det hela inte sluta gratis för de är duktiga på att plocka fram lämpliga kläder efter vad jag har hört :-) Jag har bekanta som har gått dit ungefär varannat år inför våren eller hösten när de behövt en ny ”garderob” av olika anledningar och de är alltid lika lyriska efteråt.”
   https://www.ahlens.se/service/service-sthlm/sth-personal-shopping/

  2. camilla

   Åh, vilken lyx att få sådan hjälp! :)

   Jag handlar mycket av mina kläder på second hand och skulle uppskatta att en sådan hjälp fanns även i sådana butiker.Där skulle jag kunnat tänka mig att betala en slant för den servicen.

 3. ekomammaistan

  Bra inlägg! Jag tycker att det är bra att miljömedvetna också visar sig som ”vanliga människor” som gör sitt bästa, men att det inte går (eller i alla fall är det för väldigt få) att göra det till 100%. Jag försöker också att leva så hållbart och bra som möjligt, men gör också felköp, köper dålig hämtmat och lever inte alltid som jag lär. Men varje steg är ju ett bra steg!

  Svara

Lämna ett svar