Minimalisternas diet och matvanor

Topplistan över de mest sålda böckerna har de senaste veckorna dominerats av tre böcker om 5:2-dieten. Dagstidningslöpsedlarna tipsar, hyllar och varnar för samma diet om vartannat. På alla kontor tycks det finnas ett par medarbetare som kör nämnda diet. Med det sagt om den senaste kosttrenden tänkte vi berätta om vår diet, eller kanske snarare fullkomliga brist på diet som vi skämtsamt brukar kalla 7:0-dieten. Givetvis från ett minimalistiskt perspektiv.

Vår grundfilosofi är att vi vill äta hälsosamt, ekologiskt och om möjligt närproducerade råvaror av god kvalitet. Samtidigt vill vi även kunna unna oss godsaker emellanåt. Därför tränar vi hellre ett extra träningspass än avstår från precis allt som skulle kunna kategoriseras som onyttigt.

1. Ekologiskt odlat. Vi försöker köpa ekologiskt odlade frukter och grönsaker i den mån det går. Likaså närproducerade råvaror framför importerade. Det känns betydligt bättre inombords och i smakar i de flesta fall även bättre. Om alla gjorde detta val skulle det även bli billigare. Äter du inte ekologiskt idag så börja med att köpa ekologiska bananer och morötter så känner du skillnaden i smak.

2. Mat från grunden. Vi försöker köpa bra råvaror, laga mat från grunden och undvika halvfabrikat. Visst åker det ner såväl färdig aioli som färdigbakat bröd i shoppingkorgen ibland, till och med en och annan fryst paj. Dock har vi som ambition att varje dag ge kroppen nyttig mat med bra näringsvärden och vi lyckas de flesta av veckans dagar.

3. Undviker sockret. Fru Minimalist har haft ett extremt högt sockerbehov, eller framför allt mjölkchokladbehov. Detta har nu lyckosamt ersatts med nötter samt 70%-ig choklad. Den tidigare obligatoriska skeden honung i koppen med te, har bytts ut mot ett par matskedar grädde. Vi undviker även ”dolt” socker som ofta finns i vitt bröd, fruktyoghurt och köpt müsli. Istället bakar vi eget bröd, har hemlagad sylt i naturell turkisk yoghurt samt gör egen müsli.

4. Avdramatiserad syn på fett. Vi är inte all-in på LCHF-trenden med dramatiskt och avsiktlig ökning av fettintaget men vi är inte heller rädda för eller undviker fett. Vi tycker helt enkelt att mycket mat ofta smakar betydligt bättre om den tillåts innehålla fett eller tillreds med naturliga fetter så på detta område prioriterar vi efter våra smakpreferenser utan att lägga något onödigt fokus på att dramatiskt öka eller minska intaget.

5. Närvaro. Vi äter inte framför tv:n, datorn eller med näsan i en tidning eller mobilen. Vi försöker vara närvarande och känna hur maten smakar. Utan att bli för flummiga så försöker vi helt enkelt få kvalitetstid med varandra under måltiden samt njuta av maten. Till skillnad från många av våra vänner så äter vi frukost tillsammans i lugn och ro på morgonen, något som vi dock förstår är svårt för barnfamiljer.

6. Planering. På söndagar går vi igenom hur veckan ser ut, vilka dagar vi behöver matlåda och vilka kvällar vi kommer äta gemensam middag och vad vi då kan äta. Detta funkar inte till 100% idag men är något vi jobbar på. Bland annat har vi gjort en lista med flera goda och hyfsat snabba vardagsmiddagar som vi gillar. Givetvis finns det möjlighet att vara spontan och frångå planeringen, men det underlättar att slippa tänka och vara kreativ i köket vissa dagar när vi kommer hem trötta och slut efter jobbet.

Vilka matvanor har du som du skulle vilja dela med dig av och tipsa om?

15 tankar kring ”Minimalisternas diet och matvanor

  1. Anna

    Åh, dela gärna med er av era vardagsrecept!

    Till mångt och mycket gör jag och min sambo som er. Vi fuskar dock och äter gärna framför en tv-serie på datorn ibland.

    Men; planerar man matinköpen har man råd med så himla mycket mer smak och samvete. Vi är två studenter som bor dyrt men med grunden i att planera vad vi ska äta så skulle jag påstå att säkert 90 % av allt vi köper är ekologiskt och/eller närodlat. Finns inte det vi tänkt köpa som ekologiskt – så låter vi bli. Det är inte svårare än så. Men det gäller också att tänka efter före handlingen – alla affärer har inte lika bra ekologiskt utbud. Så vi åker till Coop framför Citygross, då deras ekologiska utbud är så pass mycket bättre.

    Och en minimalistisk grundsten kanske: utgår från vad du har hemma när du planerar maten! Ät ur skåpen innan storhandlingar så du inte står där med 4 hyllor torrvaror och inget att äta!

    Så det är mina tips: ät ur skåpen och välj mataffär! Utöver planeringen då.

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Jättebra och viktiga tips som du skriver! Jag håller med om att planering är a och o, i kombination med att ha koll på vad som finns hemma och ha lite fantasi. Just att ha lite fantasi kring måltidernas innehåll har jag blivit bättre på med åren. Rester som inte utgör en komplett måltid, funkar exempelvis utmärkt att servera genom att kompletteras med avokado, ägg, sallad, keso och/eller bröd.

      Ja, kanske få vi göra ett inlägg och dela med oss av vår lista med vardagsrecept. Vi ska hitta en minimalistisk twist på det hela bara :-)

  2. Anna

    Jag han aldrig färdigt i resonemangen om att vara student och mat: 90 procent av maten är riktig, bra, nyttig ekologisk mat. Till samma peng som för så många andra. Ekologiskt är inte dyrt! Är det några kronor dyrare för oss så är det så himla mycket bättre arbetsförhållanden för någon annan. Det motiverar de kronor det kan komma att handla om, om man nu ska vara snål.

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Ja, det är lätt att bli dumsnål och låta bli de ekologiska varorna för att de är några kronor dyrare, men sedan köpa godis eller ett par dyra klädesplagg. Jag tror väldigt få människor skulle märka stor skillnad på matkontot om de under en månad köpte ekologiska matvaror. Däremot skulle det förmodligen kännas betydligt bättre inombords samt smaka bättre :-)

    1. Herr Minimalist

      Låter skönt med en eller två dagar i veckan då man ger sig själv tillåtelse att äta vad som helst utan dåligt samvete. Äter man nyttigt resten av veckan så hinner det knappast göra någon större skada. :)

  3. En annan Sara

    Jag håller med Anna – dela gärna med er av era vardagsrecept! Lite inspiration skulle verkligen sitta fint så här när hösten kryper intill.

    Svara
  4. Simp

    Jag förstår inte varför så många blir så provocerade av 5:2? Generellt äter alla alldeles för mycket. Fråga er själva vilket som är det stora problemet anorexi eller övervikt? 5:2 handlar inte om att svälta två dagar i veckan utan att begränsa sig under två dagar. Detta gör att många får ett annat förhållande till mat och ätande och hungerskänslor. Många människor har problem med detta och behöver metoder för att få hjälp. Det finns alltid småpåvar som säger ”rör på dig mer och stoppa i dig mindre”. Visst, säkert sant men uppenbarligen funkar detta råd för miljarder av människor. Så sammanfattningsvis ät 7:0 om du mår bra av det ät 5:2 om du mår bra av det, finns inget behov av att klanka ner på andra!

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Det var verkligen inte vår meningen att provocera eller klanka ner på andra gällande 5:2 dieten. Vi håller fullkomligt med dig att man i grunden ska äta det som man själv mår bra av. Apropå övervikt och anorexi kan jag dock med en sådan extrem diet som 5:2 se en ökad risk att utveckla anorexi eller ett anorektiskt beteende. Liksom att vissa personer kommer ”gömma sig” bakom dieten för att dölja sjukdomen anorexi. Om vi bortser från det så kan 5:2 säkert fungera som viktnedgång för de som behöver det, men det kan vilken annan diet eller livsstil som helst också göra där du förbränner fler kalorier än vad du stoppar i dig. Fler kalorier ut än in = viktnedgång. Enkel matematik som går att få till på många olika sätt där alla som önskar kan hitta det som funkar för dem.

  5. zamira

    Hej
    Vi har valt att bo på landet och har egna kalvar, grisar och höns. Så i stort sett alltid mat som lagas från grunden. Tidspressen med barn och alla aktiviteter löser jag med planering och storkok. Sitter tex nu och äter en lasagne som lagades härom helgen och hamnade i frysen. Frysen full med hemlagad mat som bara ska värmas och kanske kokas ris eller potatis till. Snabbt och enkelt de dagar vi inte har tid med matlagning.
    Storhandlar mat på nätet, köper potatis av grann-bonden.

    Svara
    1. Fru Minimalist

      Det måste verkligen vara en lyx att ha en egen ägg-produktion på sin gård! :-) Och potatis nästgårds.
      Det är ett svårt och stort val att flytta längre ut från stan och få dessa möjligheter men kanske längre restid till aktiviteter och jobb, eller att bo centralt och ha det mesta ”runt knuten” men få köpa bra råvaror på annat håll till ett högre pris. Men visst är planering A och O oavsett var man bor om man vill laga och äta hälsosam och ekologisk mat varje dag utan stress.

  6. CJH

    Avskyr att laga mat, det finns inget tråkigare. Så jag äter alltid lunch ute och fyller halva tallriken med grönsaker som jag inte gillar, men dem måste man väl äta. Till middag brukar det bli McDonald’s eller Burger King på hemvägen (tycker att det vore kul om fler amerikanska snabbmatskedjor etablerade sig här, t ex Taco Bell). Någon gång kanske sushi. Lagar mat hemma max 2-3 kvällar i veckan, men då blir det ofta följande:

    *1 burk vita bönor (Heinz, klart godare än budgetmärken)
    *1 à 2 stekta ägg
    *Detta på två skivor finskt surdegsbröd (vitt rostat formbröd är iofs godare)
    *1 glas apelsinjuice för vitaminernas skull

    Tar 15 min att laga, 10 att äta. Minimalism på sitt sätt.

    Jag önskar mig inte självkörande bilar eller smarta hem. Jag önskar mig mat som bara är en tablett att skölja ned med ett glas vatten, utan disk, matlagning, tidsåtgång för ätande eller äcklig mättnadskänsla efteråt.

    Svara

Lämna ett svar