Officiella smygminimalister

En läsare mailade och frågade huruvida vi är smygminimalister eller om vi pratar om minimalism och vår livsstil med familj, vänner, kollegor och bekanta.

Vårt beslut är än så länge att inte tala speciellt öppet kring detta och våra blogg håller vi helt hemlig. Vi har själva hittills inte fått speciellt mycket negativ feedback då vi provat att diskutera relaterade ämnen med andra, snarare tvärtom, men däremot har vi sett en del andra bloggare som blivit rätt hårt ansatta.

Mycket av kritiken verkar handla om att då man utgör sig för att försöka leva minimalistiskt så ska man i stort sett leva lika spartanskt som en buddistiskt munk, annars är man en hycklare. Det är generellt en lite allt-eller-inget alternativt svart-eller-vitt-syn på minimalism och kritiker tycks gilla att angripa de områden där personen som väljer att kalla sig minimalist inte helt lever upp till sina egna ideal eller andras förväntningar.

I själva verket är minimalism, precis som nästan allting annat här i världen, en gråskala. Som vi nämnt tidigare anser vi inte att det finns någon allmänt gällande definition på minimalism samt att ansatsen att leva minimalistiskt är ett dagligt arbete som man aldrig blir helt klart med.

Att leva minimalistiskt är dessutom en balansgång. Tar du din minimalism alltför långt riskerar du att inte längre vara kompatibel med omgivningen. Till exempel om du inte länge kan bjuda hem folk utan att de känner sig obekväma då hemmet blivit alltför avskalat, kallt eller opersonligt. Eller om du riskerar att inte leva upp till arbetsplatsens förväntningar på en representativ klädsel för ens roll eller befattning om garderoben slimmas alltför hårt. För att sammanfatta det hela så tycker inte vi att man ska ta minimalism så långt att det blir ett socialt problem eller att den sätter krokben för en själv och ens konkreta behov.

Omvärldens förväntningar på en minimalist är med andra ord ofta inte helt kompatibla med de förutsättningar och den vilja en genomsnittlig minimalist har för att leva upp till dessa. Kanske borde vi själva vara modigare och vara mer öppna kring vår minimalism och på så sätt hjälpa till att skapa en mer balanserad bild av minimalismen men än så länge bedriver vi enbart det arbetet via vår blogg. Det är dock inte alls omöjligt att vi blir betydligt öppnare kring detta i framtiden.

Ska vi sammanfatta våra erfarenheter så finns det många förutfattade meningar och förväntningar kring minimalism. Som med många andra ism-ord provocerar dessa och anses extrema, vilket automatiskt sätter många i ett mentalt försvars- eller anfallstillstånd. Däremot går det oftast utmärkt att tala om vad vi gör rent praktiskt samt de beslut och värderingar vi har så länge vi inte använder just ordet minimalism eller minimalist.

Hur är det med er andra som försöker leva en mer minimalistisk livsstil, är ni öppna med detta eller håller ni det för er själva? Har ni stött på några intressanta reaktioner gällande era val?

14 tankar kring ”Officiella smygminimalister

 1. Rebecka

  Jag skriver en del på Facebook om mina utrensningar och de flesta som kommenterar verkar tycka att det är skoj, vissa har själva blivit inspirerade till att börja rensa hemma. Någon undrar ”hur mycket saker har du egentligen” och jag brukar ofta förklara att jag inte vill ha ett kalt hem utan snarare vill ha mer plats i lådor/skåp/garderober samt göra mig av med sånt som bara har hamnat hos oss när kompisar har flyttat (bor i Lund, många lämnar staden efter utbildningen). Någon tyckte att jag tänkte för mycket när jag skrev om att jag har ett helt rum fullt med grejer hos föräldrarna o inte vet vad jag ska göra med de sakerna… De flesta är alltså positiva men jag brukar ändå poängtera att jag inte är något freak… :-S

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det låter som att du lagt dig på en väldigt sund nivå av prylminimalism. Kul att du även inspirerar andra! :)

   Japp, man får alltid slänga in lite ”brasklappar” som tonar ned beteende eller värderingar så fort man avviker från vad som är vanligt. Många blandar generellt ihop ordet konstigt med ordet annorlunda där det ena är lite mer negativt än det andra. :)

 2. jstenling

  Jag skulle säga att det händer att någon känner sin egen livsstil indirekt påhoppad om man förklarar varför man gör de val man gör, även om man är väldigt ödmjuk inför att inte alla vill leva sina liv på det sätt som jag väljer att göra.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Javisst, det kan jag verkligen känna igen mig i vid några tillfällen. :)

   Men hade personen tyckt att du var en total tok hade det inte funnits någon anledning för hen att bli upprörd eller argumentera. Troligen blir personen i fråga upprörd för att denna innerst inne tycker att det ligger en del sanning i dina värderingar även om hen inte har ork till personlig förändring på området. :)

   Ett av de vanligaste motargumenten jag får är ”Vad skulle hände med världsekonomin om alla gjorde som du? Du måste ta ditt samhällsansvar och konsumera.”. ;)

 3. pia

  Med alla kloka och inspirerande inlägg Ni skriver på bloggen, som sporrar andra att tänka till kring att leva mer ’ minimalistiskt’ borde Ni inte behöva vara ’ smygminimalister. Var STOLTA istället. När jag läste om tex. formeln om att släppa taget om gamla prylar/värde fick det mig att till slut släppa taget om gamla ridgrejor som samlat damm i 20 år!!! Nu är jag lättad!
  Kommer inte att bli minimalist men vill leva lite enklare utan prylar som väller ut ur gömmorna.
  *piah*

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tack för de fina orden, det gör oss såklart mycket glada! :)

   Och vad roligt att vi lyckades inspirera dig till att göra dig av med den gamla surdegen (ridgrejorna). Man kanske borde uppfinna ett nytt ord för saker man drar sig för att rensa ur eftersom surdeg främst förknippas med en uppgift. Surpryl, surgrej? :)

 4. E

  Jag är en smyg minimalist, absolut. För då tycker inte folk att jag är jobbig som person, därför håller jag min ” livsstil ” som minimalist och miljövän för mig själv, Det är bättre så. För en del kan tycka att man är jätte jobbig som kanske bara köper ekologiskt, miljövänligt eller på ett minimalistisk vis, att det nästan blir som ett irritaions moment för dem. Så nu har jag slutat med det. Och nu går det mycket bättre.
  Det är därför jag älskar eran blogg, eftersom jag äntligen har hittat en blogg som förstår mina vardagliga rutiner livet. Stort tack till er, som inspierar så mycket.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tack för de fina ordet, det värmer verkligen! :)

   Japp, visst är det väldigt konstigt att man måste smyga med sina ambitioner att vara miljömedveten. Det säger en del om vår kultur idag (och kanske även en del om folks dåliga samveten).

 5. Samara

  Jag är ju inte minimalist på nåt sätt, det har jag sagt förut, vi har så mycket saker här så oj, men jag försöker hela tiden rensa och bli av med sånt jag inte gillar och inte använder.
  Förra veckan var jag på loppis och såg en så söt prydnadspapegoja, bara 2 kr ! jag plockade upp den men då var det som att ni knackade på min axel och frågade vad jag skulle ha den till.
  och i mitt huvud stod jag och pratade med er.

  – Hmm ja den är ju söt ?
  – Men behöver du en prydnadsfigur till ?
  – njääää men den är ju så söt, bara 2 kr ju.
  – har du plats med den ?
  – nej verkligen inte, men 2 kr är ett fynd.
  – strunta i den om den inte ryms hemma, lägg pengarna på en ny bil istället, många bäckar små …
  – jaja ni vinner väl då !

  och så satte jag tillbaks den. Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för mig :)

  jag har dessutom lagt ut grejer på ett bortskänkesforum på Facebook också och blivit av med en del saker förra veckan.

  Svara
  1. Rebecka

   Bra jobbat, Samara! Min syster är sådan, hon hittar små gulliga saker överallt, det går ju jättebra att köpa när det är billigt. Nu undrar hon vad hon ska göra med sin Hello Kitty-samling… :) Jag rensar och rensar, men just nu går det långsamt. Det var lättare precis i början när det var självklart vad som behövde rensas ut. Det får ta den tid det tar, det är en sådan lättnad när det går enklare att hitta i garderober, lådor, skåp etc. :) Ha en fin dag!

  2. Fru Minimalist

   Ja, visst är det kanske bättre att ha en (o)vana att köpa billiga prylar än dyra. Men många bäckar små… Om din syster räknar ihop vad hela hennes Hello Kitty samling kostat i inköp, kanske det hade räckt till något större inköp som varit mer värt i det långa loppet :-)

  3. Fru Minimalist

   Haha, vilken rolig historia! Både jag och Herr Minimalist skrattade och kände oss lite stolta och rörda :-)
   Kul att kunna påverka och inspirera på ett, vad vi uppfattar som, positivt sätt trots att du inte fick din prydnadspapegoja. Tummen upp för dig! :-)

   Jättebra med bortskänkesforumet på Facebook. Det är mycket bättre att saken kommer till någon som verkligen behöver och/eller uppskattar den samt har plats för den i sitt hem.

 6. zamira

  Brukar inte kalla mig minimalist. Men rensning-freak. Älskar att kasta och skänka bort.
  Kan verkligen se fram emot det…. Lite sjukt kanske. Men så frigörande.
  Och det går ju bara runt och runt. Rensade i köksskåpen i helgen, men tycker nog inte det var jättelänge sen jag gjorde det.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, visst är det en befriande och härlig känsla att rensa, skänka och göra sig av med saker. Det är inte alls konstigt, utan enligt oss helt normala känslor du känner :-) Som du nämner går det bara runt och runt och blir aldrig fulländat, som vi skrev i inlägget Att leva minimalistsikt är som att skala en lök:
   ”Man blir aldrig klar och det är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas.”

   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

Lämna ett svar