Minimalisterna

Minimalisterna blir offentliga

När vi startade Minimalisterna våren 2013 valde vi att vara anonyma för att inte känna oss hämmande av till exempel familj, vänner och kollegor. Anonymitet gjorde att vi kunde experimentera och skriva både friare och i vissa fall mer provocerande.

Idag drygt fyra år senare är vi betydligt tryggare i våra värderingar och prioriteringar. Vi har hunnit uppleva de många positiva effekterna av ett enklare liv och samtidigt blivit bättre på att förmedla våra tankar och erfarenheter. Vi upplever även ett ökat intresse från omvärlden. Bloggens läsarantal växer stadigt, allt fler mediaaktörer berör ämnet och sist men inte minst så kontaktade bokförlaget Norstedts oss i slutet av 2016 och frågade om vi var intresserade av att skriva en bok.

Att skriva en bok är något som vi funderat på länge men aldrig kommit till skott med. Norstedts förfrågan var dock precis den morot vi behövde. Vi tackade som du säkert redan listat ut ja, skrev så tangentbordet glödde så fort tillfälle gavs mellan blöjbyten och förskolehämtningar och nu i september kommer, tro det eller ej, vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” ut i bokhandeln!

Prylbanta - Färre saker, större frihet

Prylbanta – Färre saker, större frihet

Prylbanta innehåller essensen av det vi bloggar om. Det innebär våra absolut bästa insikter, erfarenheter och tips från drygt fyra års experimenterande och bloggande kring minimalism samt mängder med nytt material vi ännu inte publicerat. Prylbanta är med andra ord inte en samling av våra bästa blogginlägg utan en helt fristående bok.

Som en del av processen med att släppa boken väljer vi även att bli offentliga med vilka vi är. Dels för att det känns märkligt att skriva under pseudonym och dels för att våra familjer samt en handfull vänner och kollegor redan listat ut vilka vi är efter en artikel i SvD ganska nyligen.

Så vad händer med Minimalisterna nu kanske du undrar? Vi kommer givetvis att då och då tjata lite om vår kommande bok men i övrigt skriva på med samma engagemang som tidigare. Vår vision och ambition är och förblir att förmedla de praktiska uppsidorna med minimalism för att åstadkomma positiv förändring både på individ- och samhällsnivå.

Om du har några frågar kring den kommande boken eller kanske om oss så är du välkommen att ställa dem i kommentarsfältet nedan! :)

82 tankar kring ”Minimalisterna blir offentliga

  1. Herr Minimalist

   Till en början kommer Prylbanta enbart att finnas tillgänglig i fysiskt format. Vi håller tummarna för att boken även kommer ut i digitalt format så småningom. :)

 1. Anna

  Så kul, grattis! Jag tänkte på det där med en bok av er igår tror jag det var men sedan övergav jag tanken med motiveringen att ni nog (tyvärr) inte tyckte att det passade med en fysisk bok i ämnet ? Tur för mig att så inte var fallet..

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Du är uppenbarligen synsk! ;)

   Vi har inget emot att äga fysiska böcker så länge de tillför värde. Till exempel om de fungerar som frekvent referensverk, läses om lite då och då eller skapar känslor av glädje vid bara åsynen av dem. Men så fort det inte länge är fallet så tycker vi det är bäst att boken vandrar vidare till en ny glad ägare. Det gäller även vår kommande bok såklart! :)

 2. Evelina

  Kul sammanträffande att både ni och ”Farbror Fri” blivit offentliga ungefär samtidigt, trodde först det hängde ihop mer :)

  Spännande med boken också

  Svara
 3. M

  Vad kul att få se vilka ni är! Och ännu roligare att höra att ni skrivit en bok! Den ser jag verkligen fram emot att läsa!! :D

  Svara
 4. Hanna

  Så kul att se en bild på er. Lustigt sammanträffande, men jag funderade faktiskt imorse på vilka ni är och faktumet att ni lyckats hålla er anonyma så länge. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi har varit noga. Det är bara en enda människa som avslöjat oss utan att redan innan känna oss under alla dessa år. Han gick igenom alla bilder på bloggen och hittade en från de allra första inläggen som innehöll metadata med mitt efternamn. :)

 5. Flipp

  Va roligt! Frågan är ju bara om den hamnar under behöver eller villhöver-kategorin på önskelistan?!

  Svara
 6. Karin i Milano

  Roligt att få se hur ni ser ut; vad fina ni är! Spännande med boken. Själv är ju bara en wannabe-minimalist men hoppas också på att den ska komma ut digitalt:)

  Svara
 7. Andrea

  Så himla kul att få se vilka ni är och jag säger som ovanstående, vad fina ni är! Jag har följt er i kanske närmare 2 år och läst nästintill alla inlägg. Har hämtat så mycket inspiration och det är genom er jag har börjat min minimalistiska resa.

  Det kommer bli så roligt att få läsa boken sen, så det ser jag fram emot! :D

  Svara
 8. Karin

  Jag ser verkligen fram emot att läsa er bok! Har följt er blogg ett tag nu och den är mycket inspirerande! Ni är ett stiligt par f ö:-)
  /Karin

  Svara
 9. Mia

  Skoj, grattis!! Ni är såväl förtjänta av ett bokkontrakt. Ni är lätt den bästa bloggen om minimalism. Så inspirerande och tänkvärd, välskriven och lättillgänglig. (Hälsar en som jobbar med kommunikation)

  Svara
 10. Karin Andersson

  Er strävan efter att vara anonyma har varit briljant men nu efter att ha följt er i flera år så är det riktigt kul att få se er! Det är bara att gratulera till boken, trots att den väckte ett litet ha-begär… ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Kul att du tycker det och att du gillar bloggen! :)

   Du kan alltid be närmsta bibliotek beställa in den så slipper du få ett plus på inlistan. ;)

 11. Ingela Stålbrand

  Grattis till att ni skriver en bok. Jag läser mycket av det ni skriver. Det är ett fantastiskt bra tänk. Jag får många bra ideer. Tack. Ingela

  Svara
 12. Petter

  Kul att ni kommer ut, och kommer ut med en bok! Kommer garanterat KÖPA den! ? Som småbarnspappa vill jag minimera min skärmtid, men er blogg är jag helt beroende av att följa. Tycker den är lika välskriven och inspirerande som Zen Habits eller Becoming Minimalist. Tack ska ni ha!

  Svara
 13. Hanna

  Men vad kul med bok, den kommer garanterat att läsas. Måste bara säga att ni är så snygga!! Haha vad fördomsfullt men jag hade tänk mig att ni skulle se lite töntigare/nördigare ut.

  Svara
 14. Anne-Maj

  Blev så glad och överraskad när jag som vanligt tittar in här. Grattis till boken, jag har saknat en svensk variant av denna länge. När jag kommer hem efter helgen ska jag trycka på er bokförlag att skicka ut den som ePub så att jag kan läsa.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tack så mycket och tack för att du läser! :)

   Även vi ska fråga vår förläggare vad det finns för möjligheter/förutsättningar för digital distribution. :)

 15. Malin

  Har följt er i 2-3 år. Vad märkligt men samtidigt roligt det känns att få se er på bild! Som läsare har jag ju vant mig vid tanken på att ni alltid kommer vara anonyma!
  Ser fram emot boken

  Svara
 16. Jenny

  Roligt att få se er! Det känns lite som när böcker man tycker om blir filmatiserade. Ni ser inte riktigt ut som i mitt huvud, men bra rollsättning ändå;)

  Svara
 17. Ekonomimamman

  Åh vad spännande att få läsa er bok, det ser jag verkligen fram emot! Mitt egna minimalist-tänk började för knappt ett år sedan då jag började läsa er blogg! Tack för alla bra tips. Mer minimalism (och mer glädje) åt folket :D

  Svara
 18. Anna

  Jag tycker ni ser lite för präktiga ut för att vara minimalister. Hade föreställt mig att ni såg mer laid back ut. Herr Minimalist hade i mina föreställningar lite mer hår, lite sådär rufsigt och alltid t-shirt på sig. Fru Minimalist kortare frisyr och lite rundare om kinderna samt löstittande kläder i form av tunikor.
  Vid första anblicken trodde jag det var Stina från tv-serien Skilda Världar. Men kul med boken. Hoppas biblioteken tar in den!

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi har ju levt lite av ett dubbelliv de senaste fyra åren. På arbetstid ser vi ut som det förväntas av oss men väl hemma är vi betydligt rufsigare i håret och i mitt fall så bekräftar jag fördomarna och bär nästan undantagslöst jeans och svart t-shirt. Fru Minimalist är lite mer för färg och variation. ;)

   Jag tror många bibliotek tar in böcker på begäran så du har alla möjligheter att påverka där. :)

  2. Bo

   Med tanke på en mjukvaruutvecklare och en ekonom med egna isk-konton och småbarnsföräldrar som lyckas få tid att träna gick långt hår, tunikor och runda kinder bort i mina tidigare gissningar ?. Instämmer i kören, ni är ett stiligt par.
   Boken förvånar mig inte ett dugg: Tre års genomarbetade inlägg med lika delar filosofi och praktik pekar rakt i den riktningen. Frågan är mest hur får jag tag i en signerad förstaupplaga?

 19. Caroline

  Härligt med en bok! Den ser jag fram emot att läsa och inspireras av. I sann minimalistiskt anda kommer jag be mitt bibliotek att köpa in den : )

  Svara
  1. Nilla

   Läste detta för nån vecka sen. Jag funderar på att försöka mig på detta till hösten. Vet inte vad för stil jag har längre, vilka kläder jag ska köpa. Ångest varje morgon.

 20. Linda

  Superkul att äntligen få se er! =) Tack för en härlig blogg, och stort tack till Fru Minimalist som även har blivit min stora förebild inom stilrena kläder!

  Svara
 21. Josefin

  Vad kul det ska bli att läsa er bok!

  Jag har följt er i ett år och sprider era budskap vart jag än går!

  Svara
 22. Hanna

  Hej! Vad kul med en bok ☺ Och roligt att se vilka ni är ☺

  Har följt er i flera år och tycker er blogg är grym. Minimalist är jag inte än men det går åt rätt håll och jag blir peppad till att rensa mer och undvika nya onödiga inköp när jag läser er blogg.

  Lycka till med boken!

  Svara
 23. Jonas

  Superkul inlägg :-) Har följt bloggen sedan SvD artikeln. Har i stort sett helt slutat köpa onödiga prylar och rensar ut i omgångar. Så otroligt mycket saker man faktiskt äger, varje lass som går till Myrorna är som en tyngd som lyfts från axlarna.

  Kul att ni kommer med en bok! Kan föreställa mig ett ensamt sönderläst exemplar som vandrar runt i minimlaistkretsar som en eftersökt skatt.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Tack så mycket Jonas! Härligt att höra hur du undviker onödiga köp och rensar ut. Jag känner helt igen mig i känslan av tyngden som lyfts från axlarna vid rensning. :)

 24. Ida

  Wihoo! Trots motståndet mot att köpa nya prylar (även böcker) har jag väntat på att ni skulle skriva en bok! :)

  Svara
 25. Ida

  Grattis till boken! Och wow så spännande att se hur ni ser ut! Tänk att man kan se så stiliga ut med så minimalistiska medel :) Jag har följt er i flera år och fått mycket inspiration, tack för det!

  Svara
 26. Karin

  Kul med bok! Grattis!

  Lyckades lista ut vilka ni var då fru minimalist la ut att hon klarat ett lopp, Stockholm halvmarathon (?), på en viss tid. Nyfiken som jag är var jag tvungen att kolla resultatlistan och då jag hade namnet från reportaget i SvD var det inte så svårt att räkna ut vem hon var :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi hade inte en tanke på att det kunde röja oss men nu i efterhand är det rätt uppenbart. Och du har uppenbarligen läggning för att bli privatdetektiv. :)

 27. Hilda

  Kul att se vilka ni är (även om jag inte känner er)! Är det många som ni känner som har ”avslöjat er” tidigare? Jag har funderat på det eftersom ni har lagt upp så mycket bilder från er lägenhet, på era kläder o.s.v.

  Svara
 28. Gunilla

  Vad roligt att ni har skrivit en bok! Jag har precis rensat ut drygt hälften av mina böcker, så nu finns det plats för nyinköp ;-).

  Svara

Lämna ett svar