Du klarar dig med en

Ett par jeans, sneakers och vantar. En kökskniv, handväska och häftapparat. Om du bara äger en enda så får det hos de flesta många intressanta konsekvenser.

Utöver den positiva miljöaspekten och humanaspekten i att det bara behöver produceras en, samt den tid och mentala energi du generellt sparar när du har färre prylar att ta hand om, så händer det en del andra intressanta saker med dina prioriteringar.

Den lösning du väljer kommer nämligen med hög sannolikhet att passa dina behov ovanligt bra, vara av högre kvalitet samt vara mer omtyckt. Du kommer troligen även ta bättre hand om den, använda den oftare och omedelbart märka om den behöver lagas eller bytas ut.

Några saker vi bara har en av i hemmet där det är vanligt med flera är följande:

 • Jeans. Herr Minimalist har bara ett par jeans. När de slitits ut och blivit hål som inte längre går att laga diskret köper han ett par nya i liknande modell.
 • Klocka. Vi har en klocka som samtidigt fungerar som snygg inredningsdetalj i hemmet. Du ser den på bilden längst ner i inlägget. Givetvis har vi även klockor på våra mobiler, men enbart en vanlig klocka i hemmet.
 • Dator. Vi har en gemensam dator. Ibland saknar vi att ha en varsin, men inte tillräckligt ofta för att motivera ett köp.
 • Pumps och festskor. Fru Minimalist har ett par svarta pumps som kan fungera som såväl festskor som finare skor på kontoret.
 • Stekspade. Den enda stekspade vi har är i rostfritt och är såväl kvalitativ som omtyckt.

Vad har du enbart en av i hemmet och vad skulle du kunna rensa ut för att enbart ha den mest omtyckta och bästa varianten kvar? :)

En gemensam dator, en klocka som även är en prydnadssak och en kvalitativ och rejäl stekspade.

32 tankar kring ”Du klarar dig med en

 1. Ellie

  Jag antar att herr minimalist endast har ett par jeans, och inte endast ett par byxor? Jag äger inga andra byxor i annat material än jeans, därför blev jag lite förvirrad då min trångsynta världsbild inte kunde ta in att det finns byxor i andra material.. haha ;)

  Svara
  1. SoP

   Exakt min tanke .. ”men vad har han på sig när de tvättas? ” Här finns enbart jeans , joggingbyxor ingår i avdelningen pyjamas.

 2. stella

  vi har också en av mycket, känns onödigt att ha flera plus att som du skriver, tar en bättre hand om den enda som finns. Köksknivar har jag dock några av, men då en av olika sorter. klocka har vi ingen alls av.. :)

  Svara
 3. Hanna

  Vi har bara en skalare iaf. Det mesta har vi två av. Nyligen flyttat ihop med min sambo och han har inte riktigt samma minimalistista stil som jag. Har läst ert blogginlägg om hur en får över en ickeminimalist så på sikt hoppas jag få honom att bli mer minimalistisk iaf på vissa områden?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, lycka till med att inspirera din sambo att följa med på din minimalistiska resa. Tills dess får du föregå med gått exempel, prata om fördelarna och plantera små frön och tankar. ;)

 4. Minimalisten

  Kul ämne :)

  Kan börja med vardagsrum:
  Soffa, matta, soffbord med en fin ljuslykta jag fick i konfirmationspressent för många år sedan, samt en fönsterlampa (gardinerna räknas kanske som ett par.. haha) sådär då har jag beskrivit allt i det rummet! Ljus och luftigt och mycket lättstädat vilket jag gillar :)

  Det vässäntliga i köket:
  En gryta, en stekpanna, en stekspade
  I övrigt är det redundans på tallrikar glas och bestick för kommer till nytta när man har besök, annars skulle det gå att kapa ned antalet.

  Inga köksknivar har som fd. knivsamlare löst det med att behålla en Kershaw Cryo 2 för de få gånger jag behöver hacka morötter eller liknande, till frukt har jag ett dedicerat blad på min ”EDC” Victorinox Climber (som även funkerar som min verktygslåda i fickformat, alltid med alltid redo :)

  I klädväg är det nog bara jeans här med som jag har ett plagg, iövrigt finns både två, tre och fyra likvärdiga plagg av varje sort, praktiskt när man inte har egen tvättmaskin o klara sig några veckor mellan besöken i tvättstugan.

  Har sedan länge ersatt dator, tv, musikanläggning och bredband i hemmet med en iPhone, som för övrigt är den enda elektronikpryl jag äger numera, den gör allt jag behöver privat, plus det är mycket befriande att slippa datorer på sin fritid när man sitter vid en dagarna i ända på jobbet :)

  Oj, blev en lång kommentar / utsvävning detta..

  Ha de gott!

  Svara
 5. Susanna

  Jag har ingen klocka utöver mobil/dator. Inga andra digitala klockor på andra apparater heller. Inte heller har jag köpt en spegel, utan har nöjt mig med den väggfasta i badrummet.

  Många köksverktyg är ju såklart ensamma. Jag hade inte en konservöppnare förrän jag råkat köpa en burk som inte hade en inbyggd öppnare och tänkte att det kunde vara bra att ha ändå. Den ligger tillsammans med sånt som utflyktsbestick, korkskruv och osthyvel i en sällanlåda högt upp i ett skåp.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vad lustigt att du har en osthyvel i en sällananvändningslåda. Här används den flera gånger varje dag. Det är ett tydligt tecken på det här att minimalism kommer te sig olika för alla personer beroende på behov, vanor och förutsättningar etc. :)

 6. Alfre

  En fråga. Om man instället för en osthyvel använder kniv, hur minimalistiskt är det? Då blir ju skivorna tjockare och man förbrukar mer ost och därmed behövs mer mjölk, fler kor, o s v. Det låter som minimalism i ett avseende blir maximalism i ett annat? Bara en tanke.

  Svara
  1. Elin Hagberg

   Skulle eventuellt vara någon som enbart äter ost av alla mjölkprodukter också och då förbrukar ungefär som alla andra. Eller så är osten det som personen konsumerar lite mer av, jag tror ingen är en så extrem minimalist att det inte finns ett enda område där man tillåter sig att maxa lite.

 7. Händelsevis

  I köket har vi bara en av många redskap men eftersom vi har en stekspade, en träsked, en träspatel, en lilleman och dessutom flera smörknivar i trä blir det ändå många prylar som kan användas som stekspade!

  Svara
  1. Ellie

   Det enda som jag har två stycken av i mitt kök är salladsbestick som vänstrar som träslevar vid matlagning. Känner att det är tillräcklig motivering! ;)

 8. Karin i Milano

  Jag är en trogen fan av den här bloggen fastän jag inte kommenterar särskilt ofta. Men nu kom jag att tänka på något som jag ofta tänker på när jag läser inläggen…att det är så mycket lättare att vara (försöka vara) minimalist i Sverige än t ex i Italien där jag bor! Bara för att ta mig hemifrån behöver jag 5 nycklar: 2 till lägenhetsdörren, 1 till portuppgångsdörren, 1 till grinden i staketet kring innergården, 1 till garageporten. Ska jag till gymmet eller simhallen måste jag dessutom ta med hänglås och nyckel till omklädningsrumsskåpet. Och vill jag ta in posten när jag kommer hem blir det förstås en nyckel till:) Så ingen minimalistisk nyckelknippa här inte.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kanske stämmer, fast samtidigt är ju den minimalismen vi eftersträvar behovsstyrd, och behöver man 5 nycklar för att ta sig ut så behövs de ju. Det är snarare redundanta och överflödiga saker som inte tillför värde som ska rensas ut i vår mening.

   Vi har också olika nycklar till dörr, brevlåda, sopor, tvättstuga och garage och många villor har två dörrlås. Så visst kan det behövas många nycklar på väg ut ur hemmet även här. :)
   Och hänglås och nyckel till omklädningrumsskåp i gym och simhall behövs även i Sverige. Förutom möjligen på de allra lyxigaste gymmen.

   Kanske kan man vara lite mer minimalistisk med kläderna i Italien som inte har lika kalla och långa vintrar som vi i Sverige? ;)

 9. Malin

  Jag känner att vi har en del att jobba på här hehe.
  Vi har iaf bara en klocka och det är en väckarklocka i sovrummet som hängt med hemifrån mitt rum från uppväxten.

  Svara
 10. flipp87

  I somras, när jag hittade er, blev jag helt frälst och i mina långa, stillsamma hemmadagar med en utflyktsobenägen bebis rensade jag och rensade. Mycket saknar jag inte men jag inser nu skillnaden mellan att bo i en lägenhet med tillgänglighet till mycket och att bo i ett hus på en gård långt ut på landet… Det är en krock mellan det gamla (man ska inte slänga saker som fungerar, knappt det andra heller) och det nya (allt finns att köpa ett knapptryck bort). Tidigare generationer har knappt rensat ut någonting (herregud vad vi hittar grejer!) men de handlade inte så mycket heller, allt fick ett nytt användningsområde om det behövdes. Men sen när allt blev billigt och tillgängligt som min och min man är uppväxta när allt bara är att köpa blir det fullt!

  Jag vet inte riktigt vad jag försöker komma till men vissa saker saknar jag att jag har rensat ut för det har liksom dykt upp nya behov och användningsområden. Något går sönder när barnet eller valpen får tag på det – hade varit bra att ha kvar den andra då istället för att få köpa en ny! När vi slaktade hade det varit bra att inte ha rensat ut alla extra skärbrädor och brickorna hade varit perfekta till de förodlade grönsakerna, om jag hade vetat att jag skulle börja odla. Det är helt enkelt svårt att se alla behov som kan uppkomma när livet inte är ”färdigt” med boende, intressen och barnens utveckling.

  Jag har helt enkelt insett att jag får hålla mig till att inte handla så mycket – som morföräldrarna – och spara och använda det jag har, även om jag just idag skulle kunna göra mig av med mycket. Andra saker som böcker, filmer, prydnadsgrejer, som inte gör ngn nytta på andra ställen, går ju däremot att minska. Jag önskar också att delnings-tänket skulle sprida sig lite snabbare utanför storstäderna, i vårt garage finns just nu t.ex. tre röjsågar, när vi använder dem har vi himla mkt nytta av dem men det är ju ett par veckor om året som mest…

  Svara
  1. Anna

   Intressant slutsats du kommit till! Jag känner själv igen från att ha hjälpt till i föräldrahemmet att en stor del av rensningen inte nödvändigtvis är att göra sig av med prylar utan att få koll på vad man har. Precis som du säger finns det ju mycket som kan komma till användning i framtiden, men det gäller ju då att man vet om att de finns, var de finns och att de kan förvaras på ett vettigt sätt.

   Läser gärna mer om dina minimalistiska erfarenheter från en gård eftersom det är något av ett nytt perspektiv. Kanske genom ett gästminimalist-inlägg?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som du är inne på så ser vi att en del av minimalism även syftar till att minska inflödet av nya prylar. Det är egentligen minst lika viktigt i en minimalistisk livsstil. Att bara rensa ut men ständigt fylla på med lika mycket skapar ju ingen permanent förändring.

   Vi kommer säkert också behöva vissa saker i framtiden som vi nu rensat ut. Som vi skrivit om tidigare gör vi oss nu av med bebissaker fast vi hoppas och tror att vi i framtiden när barnen sover lite bättre, vill försöka få ytterligare ett barn. Och rent krasst så när man bor i en tvåa på 60 kvm och får två barn som behöver vissa möbler och saker, så får är det ju våra egna som får lämna hemmet till förmån för dem. Den dag vi bor större, har fler rum etc kanske vi skulle vilja ha tillbaka vissa av dessa. Det får framtiden utvisa. Till mindre saker vi vet att vi kommer använda i framtiden, som exempelvis en älskad taklampa som inte behövs i de få rum vi har idag, har vi skapat en Framtidslåda. Mer om vad vi lagt i den och hur vi tänker finns i inlägget här:
   http://minimalisterna.se/den-sakra-framtidsladan/

   Håller med Annas kommentar, kontakta oss gärna om du vill skriva ett gästminimalistinlägg kring dina erfarenheter av minimalism på en gård. :)
   http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

  3. Elin Hagberg

   Min syster bor på en gård på landet (med man som är bonde) och en intressant minimalism hos henne är att hon inte handlar mat så ofta och när det är på slutet av en handling så blir det mat av det som finns och hon frestas inte att bara åka och köpa något annat för det är väl en 2 mil minst till närmaste affär och 4 mil till närmaste (liten) stad. I den staden går det att storhandla på flera bra mataffärer så för mat räcker den bra till men för vissa grejer får de plussa på 3-4 mil till för att nå en lite större stad som har fler affärer än den lilla. Tex så behövde hennes man en sak och fick åka 7 mil enkel väg för att köpa den och 7 mil tillbaka. När han kom tillbaka upptäckte han att grejen var defekt och eftersom den behövdes i jordbruket så fick han åka samma resa en gång till samma dag och denna gång funkade grejen. Eftersom det är något som går sönder en gång vart tionde år eller så går det inte att ha hemma. Historien illustrerar vad man ofta får maxa som boende på landet, resor. Där mina släktingar går en buss på morgonen och en på eftermiddagen under skolåret, resten av tiden går inga bussar så bil är nödvändigt. Men, när man bor på detta sätt förstår jag faktiskt köpa för säkerhets skull är mer rimligt än när man bor på gångavstånd från många affärer.

 11. Marie Å

  Jag börjar gilla det där med ”en-principen” mer och mer. Kan väl framförallt appliceras på saker till mig själv, i hemmet och runt barnen är det absolut mer rikt på prylar. Men gillar det här med att ha en parfym, ett läppglans, ett par finskor, en uppsättning träningskläder, en handväska osv… Finns något skönt i det, nu har det nog blivit mycket på grund av förvaringsskäl samt tappat fokus på mig själv under småbarnsåren men har ändå upptäckt att jag finner stor tillfredsställelse i det… Ibland kanske man har två varianter av samma sak, typ ett ljust och ett mörkt nagellack men sen räcker det faktiskt (har jag upptäckt…)

  Svara
  1. kreativaminimalisten

   Känner igen mig! Visst är det skönt att använda den ENDA parfymen man har (för med största sannolikhet älskar man ju doften!) och visst är det härligt att använda sin ENDA handväska (för troligen är den utvald för att man älskar den). Just små-barnsåren med massa saker och röra och allt ska hända fort när det passar barnen har gett mig en STOR skjuts längre in i minimalismen!

  2. C

   Då blir jag nyfiken på hur ofta du tränar? För jag skulle inte klara mig på en uppsättning träningskläder, har som mål att träna 4 ggr i veckan även om det oftast kanske blir 2-3 + att jag bor i lgh utan tvättmaskin vilket betyder tvättstuga och tvätt ca varannan vecka och att då ha enbart en uppsättning träningskläder känns inte så fräscht även om jag är för att ha kläder fler än en gång. Man kan ju bli rätt svettig när man tränar. ;)

 12. Maria Ljungström

  Känner igen jeans storyn haha :) det jag är mest stolt över att inte ha som ALLA andra i detta land är slav under är en TV….jag kör allt via datan och går alldeles ypperligt bra.

  Ha en grym helg och nu äntligen vankas sommar värme:)

  LOVE Maria på Inredningsvis

  Svara
 13. Samara

  Vi har bara en häftapparat, det är nåt vi använder så sällan så vi behöver inga fler, men 3 stekspadar har vi, det är minimum, har rensat ut dem när de blivit fula men 2 var för lite upptäckte vi så vi köpte en till.
  Är det nåt vi kan rensa och bara ha en av ? hmm vi har ju 3 våningar så äggklockor har vi 3 av osv. jag kommer inte på nåt att rensa, men vissa saker har vi bara en av som potatisskalare och udda saker.
  Min man har också bara ett par jeans, och inga andra byxor heller, men han har mest uniformen för han jobbar ju , när han är ledig har han shorts inne.

  Svara
 14. Therez

  Vilken fin blogg! Jag har själv de senaste veckorna fått upp ögonen för minimalism (och Zerowaste, intentional living etc) och jag blev så glad när jag hittade er blogg här om dagen!

  Gällande frågan till det här inlägget så får jag nog säga att jag aldrig har haft så mycket saker till att börja med, så det här har kommit ganska naturligt för mig. Om man bortser från alla större och uppenbara saker så som en säng, en soffa etc. så har jag precis som Herr Minimalist endast ett par jeans (samt två andra par byxor) och precis som i ert hem så har jag även bara en stekspade och en väggklocka. Utöver det så har jag endast en vattenflaska (av glas), en handväska och en huvudbonad (keps).

  Något som i min umgängeskrets är ganska udda är mängden skor jag har, även om jag inte är nere på ett par. Medan mina vänner har uppemot 70 st par skor så har jag endast 10 (1 par gympaskor, 3 st vardagsskor i olika färger, 1 par tofflor, 1 par gummistövlar, 2 par klackar, 1 par kängor och 1 par vinterskor,).

  Tack för en rolig blogg! Jag ser fram emot att er bok ska komma ut! :D
  Kramar Therez

  Svara
 15. Helle

  Vi har ingen klocka. Räcker med mobilerna. En potatisskalare, en kökskniv. Ett par jeans och 2 par svarta ”fin” byxor. 4 tröjor.

  Svara

Lämna ett svar