Hjälper våren på traven

Vårens tycks behöva lite hjälp på traven att komma igång i år. Vintern tycks inte riktigt vilja släppa taget, det har visserligen varit ett par soliga dagar med vårkänslor i luften, men så sent som imorse föll vita flingor till marken i huvudstaden. Fru Minimalist hjälper nu våren på traven genom att köpa ett par nya sneakers i fina våriga färger. :)

Skämt och åsido. Varje år är det samma sak, efter 1-1,5 år går mina sneakers sönder och nya behöver införskaffas. Som minimalist tycker jag det kan vara lite frustrerande att behöva shoppa nytt av en sak i princip årligen. Visserligen använder jag mina sneakers flitigt, särskilt de senaste året då jag varit föräldraledig, men även annars används de i princip dagligen året runt. Inte så mycket på jobbet, men ibland på vägen dit, eller på väg till gymmet, mataffären, vid ärenden och i princip alltid på helgerna.

Två par sneakers ut. De vänstra blir inte renare trots ett par omgångar i tvättmaskinen samt är trasiga så det läcker in vatten. De högra är trasiga såväl ovanpå skon som vid hälarna.

Två par sneakers ut. De vänstra blir inte renare trots ett par omgångar i tvättmaskinen samt är trasiga så det läcker in vatten. De högra är trasiga såväl ovanpå skon som vid hälarna.

Nu har jag dock vänt på synsättet och gläds istället åt att jag faktiskt använder slut på skorna. Särskilt med tanke på hur mycket kläder och skor som slängs innan de är förbrukade eller i vissa fall ens kommit till användning. Jag försöker även se positivt på att få möjlighet att köpa ett par nya fina skor i glada färger. Med tanke på hur få par skor jag äger och hur sällan jag köper nya andra skor, känns det på det stora hela ändå okej när jag förlikat mig med tanken samt vet att det finns ett konkret bakomliggande behov.

Nya fina våriga sneakers. :)

Nya fina våriga sneakers. :)

De senaste åren har jag alltid köpt sneakers i form av löparskor. Mina fötter behöver stötdämpning även vid promenader och vardagligt bruk, vilket vanliga sneakers sällan ger om du inte lägger i en iläggssula. Med tanke på hur stort utbudet av riktigt snygga löparskor är numera så har jag istället vänt min blick dit. Som ni ser har jag ett favoritmärke (Asics) som jag alltid återvänder till.

Har du något område eller sak som du sliter ut och förbrukar så att du behöver köpa nytt regelbundet?

21 tankar kring ”Hjälper våren på traven

 1. MD

  Jeans. De tighta spricker alltid mellan låren oavsett prisklass för mina lår gnider mot varandra när jag går. Har sedan jag började med kapselgarderober för exakt ett år sedan bytt ut 3/4 par, det fjärde paret lagade jag över påsk (dock lösare passform och trasigt vid knät så de bör hålla minst ett år till), och sedan har jag köpt till ett femte par. Använder jeans minst 90% av alla dagar så de förbrukas snabbt.

  Svara
  1. Linnea

   Detta blir jag galen på! Även om jeansen kostat bra över 1000-lappen är de sönder inom några månader. Jag brukar lappa o laga dem så att livslängden ökad lite, men det blir aldrig lika som.när de är nya.

  2. Josefin

   Jag har samma bekymmer och kan verkligen rekommendera jeans från nudie. Ekologisk bomull och det ingår fri lagning – det har förlängt livslängden på mina jeans avsevärt! Sedan får man 20% rabatt på nya när man lämnar in sina gamla.

  3. MD

   Bra tips, Josefin! Köpte faktiskt mina första Nudie som ett av ersättningsparen i september.

 2. Helena

  För mig är det nog leggings (funkar så bra när man har jobb där man sitter i 12 timmar, inte kul med tighta jeans då och för ärenden och hemmamys…. men, de slits fort i grenen!), långa linnen (så man inte råkar visa rumpan när man har leggings, även om det väl inte är hela världen), favoritkoftan brukar tappa passformen eller få hål och vardagsskorna får man såklart byta ut. Fast jag gillar att köpa nytt när det gamla är förbrukat, då vet man att man köpte rätt sak förut och att man använt det så mycket man kan. Hellre slänga dåliga saker än spara på en miljon halvbra saker som man älskat men inte hunnit använda upp innan man hittat något nytt att älska!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart hellre färre välanvända och högt älskade saker/kläder som får bytas ut mot liknande/samma då och då, än många halvbra.

  2. MD

   Behöver köpa nya tights och har inte gjort det på evigheter (använder dem inte så ofta). Har du tips på bra märken som inte är så förbaskat genomskinliga? Och gärna att tygkvaliteten inte känns som billigaste basictrikån.

 3. Ewi

  Jag kör också slut på löparskor som ställföreträdande sneakers, tills de trasar sönder, samt jeans (eftersom de nöter sönder i rumpan). Har ett 3 pars system: finjeans, jobb/vardagsjeans och stugjeans. Finjeansen nergraderas stegvis vartefter de nöts, och klarar slutligen en tid som stugjeans innan hålen är för stora o de slängs. Nya jeans börjar alltid som ”finjeans”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som ett väldigt bra system för jeansen som gör att de kommer till användning under lång tid. Jag äger bara ett par vanliga jeans som fungerar både som fin-/jobb- och vardagsjeans. De håller dock på att nötas sönder, nästan lite synd att jag inte har behov av stugjeans. :) Nu får de dock vila i garderoben några månader under graviditeten.

 4. David

  Vita t-shirts (används under skjortan). Köper 3-4 åt gången, de håller några månader sen åker de ut.

  Även joggingskor årsvis. Använder dem alltid pga dåliga hälar.

  Svara
 5. Anna

  Intressant ordval att benämna gympadojjor eller löparskor som sneakers -*förvirrande*

  Hos mig är det Jeans med som slits – håller inte länge innan det har slitits hål mellan benen =(
  Jag kör också nya jeans = finjeans som används på jobb och på stan. Sen när det går hål så blir det hemmajeans. Funderar nu på att ta mina jeans med hål i grenen och gå till skräddaren och få sytt fast en jeanslapp på dem. På så sätt kan jag använda dem utomhus också. Måste löna sig tänker jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle inte kalla dem gympadojjor eller löparskor just för att jag aldrig gympar eller joggar i dem. :) Jag har även joggingskor (och gymskor/träningsskor) från samma märke, men en annan modell, de kallar jag joggingskor (respektive inomhusträningsskor) för att jag joggar i dem (och tränar inomhus i dem). Så det är mer utifrån funktion och hur jag använder dem som jag valt att kalla dem sneakers i inlägget, dessutom är min uppfattning att de är väldigt lika den typen av skor som många andra kallar sneakers, eller? :)

 6. En annan Anna

  Jag sliter ut mina skor, jag har 35 och tycker det är väldigt svårt att hitta nya. Så de får hänga med tills de tar in vatten och går i bitar. Asics är underbara, deras 36 or passar mina små fötter också.

  Svara
 7. Gunilla

  Vi sliter ut våra soffkuddar! Barnen har kuddkrig med jämna mellanrum så fodralen spricker…. Kanske gör jag fel som placerar den dyra kudden i en annan soffa, har inte vågat utsätta den för prövning. Visste inte om det var design eller kvalitet jag betalade för i det fallet! Jag får erkänna att jag är lite svag för soffkuddar, så jag är lite glad när jag får köpa nya och variera tygerna. Numera har jag i alla fall minskat antalet ganska drastiskt. Jag ska nog kolla sömmarna och tvättbarheten lite mer noggrant vid nästa inköp :-).

  Svara
 8. Marie

  Hade tanken här om dagen ” Hur många och vilka skor behöver jag, egentligen?”. Vilket ledde till att jag satt och skrev en lista på både kläder/skor och accessoarer och jämför med vad jag faktist äger. Intressant att se och väldigt bra för att planera framtida inköp. Gör precis som du i att jag använder joggingskor till vardagsskor som tex handla på ica, jobb etc och sliter ut dem väldigt fort tyvärr. Använder ett par om året nästan. Tycker de borde hålla längre än så me kvaliteten i dagsläget är väl si så där även med dyrare skor.

  Svara
 9. Åsa

  Har en inte reklamationsrätt under 3 år? Låter som flera här skulle kunna dra nytta av det!

  Svara

Lämna ett svar