Välj din garderobsstrategi

Trender och mode är utmaningar som vill övertyga dig om att konsumera. Igen. Igen. Och igen. Genom att fatta strategiska beslut och skapa dig en plan för din garderob, blir det enklare att såväl rensa i garderoben som att veta vilken typ av plagg och färg du ska välja vid inköp.

Att exempelvis bara ha kläder i vissa färgnyanser gör att din garderob i längden blir mer och mer kompatibel. Majoriteten av oss har redan favoritfärger som vi använder och trivs bättre i än andra färger. Vanligtvis sammanfaller det med färger vi passar bra i.

När du fattat ett beslut om att klä dig i färre färger, kommer du successivt styra din garderob mot dessa. Du kommer med tiden även märka positiva synergieffekter. Utöver den stora fördelen att det går lättare att matcha plaggen kors och tvärs, så behöver du per automatik färre accessoarer som bälten, skor, smycken, handväskor, sjalar etc att matcha med.

Herr Minimalists svarta vardags-t-shirts gör valet av t-shirt enkelt på morgonen.

Håll dig sedan till dessa färger vid kommande köp av kläder och våga rensa ut andra färger om du ändå inte är så förtjust i plagget. Med tiden kommer nya plagg enkelt att matcha större delen i din befintliga garderob. Därmed kommer större delen av din garderob att kunna användas kors och tvärs och ha fler kombinationer, även om antalet plagg har minskat.

I min garderob är det blåa nyanser som är överrepresenterade men det finns även en del gråa nyanser och några rosa plagg. Det började helt enkelt med att jag gillar dessa färger, jag fattade beslut om att mestadels använda dem, och sedan har jag under de senaste 4-5 åren styrt garderoben åt det hållet vid second hand-köp, nyinköp och kompletteringar.

Fru Minimalists garderob består mestadels av plagg i blåa och mörka nyanser, men även två rosa plagg.

Även när det gäller träningsgarderoben har jag tänkt på liknande sätt, vilket du kan läsa mer om i inlägget Tankar kring minimalistisk träningsgarderob.

Några plagg som sticker ut från ditt  strategiska val eller din färgsättning kan du naturligtvis ha, så länge du kan matcha det med något annat befintligt plagg. Klänningar som ju är ett helt plagg i sig kan också vara avvikande i färg och mönster utan att det gör något.

I vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet”, skriver vi mer om att skapa sig en minimalistisk och strategisk garderob och såklart om tips vid rensning i garderoben.

Har du skapat någon särskild garderobsstrategi för din garderob?

25 tankar kring ”Välj din garderobsstrategi

 1. Fröken Minimalist

  Jag använder mest bara svarta och grå kläder, men har något enstaka vitt plagg. Dessa färger är de jag trivs mest med helt enkelt. Utöver det så ser jag till att inte ha så många antal plagg, då jag trivs med att inte ha så himla många valmöjligheter. Det gör det lätt att klä på sig på morgonen! :)

  Svara
 2. Hilda

  Hur gör du med tvätt av de rosa plaggen? Jag har mestadels svarta, gröna och blåa plagg, men några enstaka röda. Jag vill inte göra mig av med dem för de fyller en funktion och jag trivs i dem. Problemet är att de brukar bli liggande i tvättkorgen tills alla sambons tre röda plagg och min rosa handduk är smutsiga. (Det brukar ta ett tag eftersom sambon inte är lika minimalistiskt lagd och inte är överdrivet förtjust i rött.) Ändå fyller jag inte ens upp tvättmaskinen till hälften och har lite dåligt samvete när jag tvättar min röd-rosa maskin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har utöver de rosa plaggen även ett par illröda jeans, de är dock inte med i nuvarande capsule wardrobe, men passar annars utmärkt till alla mörkblå plagg och därför får de vara kvar trots att de sticker ut väldeliga.
   Ska jag verkligen avslöja hur jag gör med tvätten? ;) Vi tvättar ALLT färgat i samma tvätt. Endast vita plagg och väldigt ljusa likt den mest ljusrosa skjortan och ljusblå skjortan på bilden ovan tvättas med vita plagg.

   Jag är uppväxt i en familj där vi tvättade en maskin med röda/rosa kläder, en med gula/orange, en med svarta/mörkblå, en med ljusa, en med helt vita etc. Någonstans längs vägen lärde jag mig att kläder nuförtiden i princip aldrig färgar av sig. Vi delar därför endast upp kläderna i färgad tvätt och ljus tvätt. Så så gör vi, vågar du testa? ;)

  2. Maria

   Jag tvättar rött, blått och grönt ihop. Svart för sig och vitt för sig. Alla andra blandade färger tvättar jag tillsammans. De färgar faktiskt inte av sig.

 3. MD

  Har haft kapselgarderob i 2.5 år nu och håller mig mestadels till svart + juvelfärger. Vinrött, aubergine, kobolt, skogsgrön… Majoriteten av skor, skärp och väskor är svarta eller konjak, med enstaka undantag för någon ”accent piece”. Klänningar kan vara vilka färger som helst så länge jag har skor och någon kofta/jacka som funkar till. Har även andra färger jag gillar som inte helt smälter in i färgskalan ovan men ändå matchar (och som kanske ändras oftare) som jag bara använder i t.ex smink, nagellack eller smycken/sjalar. Chockrosa och orange är två sådana färger.
  Jag är en person som gillar att blanda stilar och uttrycka olika saker med min klädsel varje dag så jag har successivt jobbat ner mig till 50 plagg totalt, det känns lagom för mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du hittat en lagom nivå för dig. Jag tycker inte man ska hänga upp sig på ett specifikt antal plagg, om det nu inte är så att man känner att man måste ha regler och ramar att förhålla sig till, bättre att successivt minska ner tills man känner sig nöjd och har hittat en enklare garderob som är behovsstyrd där alla plagg används någorlunda frekvent.

  2. Sandra

   Åh, låter som en supersnygg stil! Tror du skulle gilla butiken Cissi och Selma, de hade jättefina juvelfärgade koftor när jag var inne i veckan. Om du behöver komplettera alltså. =)

 4. Malin

  Jag kör gärna jeans, både svarta jeans och jeansfärgade. Svarta linnen och sedan en kofta/kavaj/långärmad tröja till. Det är nog egentligen inte färgskalenligt men eftersom basen med svarta linnen och jeans, så passar allt med allt. Tycker det är praktiskt, omväxlande mm.

  Har två klänningar: en ljus och en mörk som används vår/sommar respektive höst/vinter vid mer uppklädda tillfällen. Båda klänningarna går att klä ner och klä upp beroende på-accessoarerna! ;)

  Vill komplettera med ett par dressade byxor, men inte hittat de rätta än. Då skulle min skjorta komma till sin rätt och jag skulle kunna rensa ut några kjolar (avskyr kjol egentligen men ibland är skjorta och kjol klädkod).

  Sminkar mig aldrig (eller jo, mascara till fest), använder några få utvalda smycken och aldrig nagellack etc.

  Är helt ok nöjd. Eftersom jag INTE vill handla nytt för tillfället så får plaggen slitas ordentligt. Men som sagt, ett kompletterande plagg skulle sitta fint!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känns ändå som du har tänkt igenom och förenklat både garderob och stil på flera fronter. Kul att höra! :)

 5. Helena Öhman

  Min grund består av blå jeans och vita t-shirts. Till det har jag Houdinis i diverse färger och två olika tjocklekar. Funkar för mig. Äger ett par klänningar också som funkar varma sommardagar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter snyggt! Vita t-shirts är dock så opraktiskt under småbarnsåren, annars hade jag gärna haft det oftare, här blir det oftast svarta eller mörkblå. ;)

 6. Hanna

  Min garderobsstrategi är att ha enfärgade nederdelar och koftor, och enbart ha mönster på toppar, blusar och klänningar. Jag älskar färger och mönster, men det underlättar väldigt mycket att hålla mönstren till en viss typ av plagg.
  Jag är inte särskilt förtjust i jeans och eftersom det dessutom är en värsting till miljöbov så äger jag inga jeans alls. Ett par svarta långbyxor och två svarta kjolar (vintertid). Några enfärgade koftor i olika färger. Resten blusar och klänningar. Så nöjd!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter en som en jättebra strategi du tänkt ut gällande enfärgade / mönster. Och kul att höra att du är nöjd med din garderob, det är jag med, men det är sällan man hör folk som är det. :)

 7. Carro

  Jag har helt klart en strategi för min jobbgarderob. Mörkblått, vinrött och några gammelrosa blusar. Det mesta funkar med varandra, och dressas upp och ner med jeans, svarta kjolar, kostymbyxor (ett par svarta) och en svart kavaj när det verkligen behövs. Har en del klänningar som mestadels är mörkblå de med. Helt klart en färg jag trivs i. Enfärgade koftor och tröjor som är mörka men inte svarta funkar dessutom till det mesta. Skulle behöva gallra bland t-shirts och hoodies, då jag har kvar massor från studietiden då jag hade en betydligt mer ”bekväm” stil. De plaggen används numera bara på helger och jag håller på att utvärdera vilka jag gillar och vilka som kan gallras bort.

  Svara
 8. Elin

  Jag har blått, svart och grått som mina grundfärger men resten spretar och får spreta eftersom jag älskar färg och den gången jag försökte streamlina hela garderoben blev jag nästan deprimerad. Största variationen finns i klänningar och tunikor.

  Svara
 9. Josefin

  Jag har ett par svarta jeans, ett par blå och ett par svarta kostymbyxor. Toppar har jag i vitt i en modell jag älskar från Cos. Blusar enfärgade Filippa K (traderafynd) två stycken.
  Koftor och tröjor har jag neutrala. Jag gillar smycken och starka färger på naglarna, så det får bli det jag ”sticker ut med” div jag har ofta bara jeans, vit tshirt, grå kofta och så en massa ringar, halsband, armband och knalliga naglar. Smycken kan man ju investera i/önska sig eller hitta i mammas smyckesskrin ;)

  Svara
 10. Isabella

  Jag skulle behöva en stylist för jag har så blandat i garderoben. Älskar kjolar med fickor å även klänningar med fickor men oftast använder jag byxor för jag cyklar till å från jobbet.
  Jag får nog bara skänka alla kläder å börja om.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tror alla har känt som du någon gång i livet, att man vill ”börja om” med hela garderoben. Tror dock inte det heller blir bra, utan att det är bättre att pö om pö prova sig fram. Rensa ut och köpa något man tror mer på (helst begagnat eller bra kvalitet så det håller längre eller har högre andrahandsvärde om det inte blir bra). Tillslut kanske större delen av garderoben har rensats ut, men över längre tid så att den ”nya” stilen har fått växa fram.
   Lycka till!

 11. Esther

  Intressant inlägg. Jag behöver nog ”banta” några av de färger jag har men är på det stora hela väldigt neutral i garderoben. Jag behöver svarta eller gråa kostymbyxor och tar gärna emot tips! En liten snävare modell med högre midja helst. Tack för en bra och intressant blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har två par kostymbyxor, ett par mörkblå från Gant och ett par svarta från Tiger. Kan rekommendera båda. :)

 12. Moa

  Jag gillar blommigt och andra mönster, jag får tvinga mig att även köpa enfärgade plagg att kombinera med. Bilden med bara svarta t-shirtar ser ut som en mardröm för mig! Leggings köper jag numera i svart eller grått, så det är ett steg framåt. Jag kämpar med att hitta enfärgade linnen i neutrala färger. Det får bli nästa steg.

  Däremot är jag stolt över att jag börjat rensa ut gamla plagg som jag inte behöver längre. Det går sakta, men framåt… Målet är att bara ha favoritkläderna kvar, men dit är det långt.

  Svara

Lämna ett svar