Tankar kring minimalistisk träningsgarderob

Innan vi fick vårt första barn tränade jag, Fru Minimalist, 4-5 gånger i veckan. Främst gym och löpning, men även gruppträningspass. Jag hade en, i mina mått mätt, gedigen träningsgarderob med två par av varje typ av träningsbyxa; korta tights, 3/4 tights, shorts, långa tights och pösiga gymträningsbyxor. Och en mängd överdelar med t-shirts, linnen, tröjor och löparjackor.

Sedan dess har utrensning skett pö om pö, dels för att träningskläder slitits ut men också för att jag insett att jag faktiskt inte behöver den mängd träningskläder jag haft. Det skapade bara onödig förvaring och blev rörigt i lådan med träningskläder. Flera plagg blev dessutom liggandes oanvända eftersom de inte var favoriter och ständigt övertrumfades av mer favoriserade plagg. Vissa plagg har sålts på Tradera och andra har gått till textilåtervinning.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av några tankar kring minimalism och träningskläder, för att nästa vecka i inlägget; ”Capsule wardrobe i träningsgarderoben”, dela med mig av hur min träningsgarderob faktiskt ser ut och hur många plagg av vardera sort den innehåller.

Träningsgarderoben ska vara liten nog att inte skapa oordning eller att du lägger onödig tid på att välja och vela mellan plagg, men stor nog att göra att du inte behöver ställa in träningspass för att alla kläder ligger i tvättkorgen. Igen.

Med det sagt så är ett bra sätt att få veta hur många uppsättningar träningskläder du behöver, att fundera över hur ofta du tränar och hur ofta den typen av tvätt tvättas. Då får du ett hum om hur många plagg du har ett faktiskt behov av. Och vi gillar behovsorienterad minimalism. :)

Exempelvis tränar jag 3-4 gånger i veckan, oftast fördelat på ett gympass, ett löppass och ett yogapass på träningsanläggning. En bra vecka kör jag även ett kort hemmaträningspass eller yogar hemma, men då brukar jag inte byta om till träningskläder. Med småbarn tvättar vi oftare än tidigare, minst en tvättmaskin med 40 gradig mörk/färgad tvätt i veckan där träningskläder kan följa med. Ibland när vi har stor mängd otvättade träningskläder väljer vi att tvätta dessa svettiga kläder för sig, men de kan alltså åka med i vanliga tvätten. Det gör att jag behöver maximalt fyra uppsättningar träningskläder.

Sen finns det såklart andra aspekter att ta i beaktning för behovet av antalet plagg; hur mycket du svettas, hur hårt du tränar, kan du ha ett plagg två träningspass? Tränar du ute eller inne, kan du ha samma plagg på dig på vintern som på sommaren? Vilken typ av träning utför du och kan du ha samma plagg oavsett träningsform? Liksom om du är en person som måste ha variation för att motiveras. Dessa saker spelar in på hur just din träningsgarderob bör se ut.

Är du en person som vill att även träningskläder ska matcha färgmässigt kan du fatta ett strategiskt beslut att klä dig i färre färger. Då kan du lättare matcha plaggen kors och tvärs samt behöver färre träningsaccessoarer att matcha med. De flesta har ändå redan favoritfärger som de använder eller gillar mer än andra färger. Jag föredrar exempelvis att ha träningskläder som är svarta eller rosa, eller ändå hellre både ock. :)

Jag tränar helst i träningsstrumpor. Mina favoriter kommer från märket Gococo. Jag har kommit fram till att jag klarar mig bra med sex par träningsstrumpor (de har lite olika funktion), men jag har ca tio par idag. Allt eftersom de går sönder rensas de ut utan att ersättas av nya tills jag landar på sex par. Mer om strumpor kan du läsa i inlägget ”Hur många strumpor behöver du?

Kompressionsstrumpor från Gococo.

Kompressionsstrumpor från Gococo.

Vi förvarar träningsstrumpor bland vardagsstrumporna i en byrålåda, medan träningskläder förvaras i en trådback i hallen i linneskåpet. Där har Herr och Fru Minimalist en varsin låda med träningskläder. Hur gör du med förvaring av träningskläder? Å ena sidan är de ju oftast rena när de läggs tillbaka, men ibland förvaras några plagg som bara blivit lite svettiga och därmed kan användas igen, liksom våra träningsskor som inte alltid luktar rosor och parfym… ;)

Min t-shirt från Stockholm Marathon 2013, se bild nedan, har jag svårt att rensa ut trots att jag inte riktigt gillar den. Jag tränade mycket i den som gravid vilket gjorde att den tänjdes ut kring magen, den luktar heller inget vidare. Ändå har jag svårt att släppa taget om detta ”trofé-plagg”.

Ett av mina träningslinnen är köpt second hand med positivt resultat. Det var ett träningslinne av samma modell jag hade tidigare, knappt använt, till halva nypriset. Kikar du på exempelvis Tradera finns det ofta träningskläder att fynda med lappar kvar på grund av felköp. Men köp såklart bara om du verkligen har behov. :)

Hur ser din träningsgarderob ut, lagom eller onödigt stor för nuvarande behov? Har du några trofé-plagg från lopp eller andra idrottsprestationer i träningsgarderoben? :)

Stockholm Maraton 2013

27 tankar kring ”Tankar kring minimalistisk träningsgarderob

 1. Alva

  Intressant! En varning för träningsstrumpor, eller andra träningskläder, medbh-odör-funktion eller ”behandlade mot dålig lukt”. De är jättegiftiga! Men det visste ni väl redan, annars googla naturskyddsföreningen träningskläder.

  Jag tränar tre gånger i veckan och har två par shorts, två långa byxor, två bh:ar och tre linnen. Om det är slut på överdelar händer det att jag tar en vanlig t-shirt eller linne.

  Svara
 2. ekomammaistan

  Jag tär faktiskt väldigt nöjd med min träningsgarderob och tycker att den är perfekt för mina behov! Eftersom mitt träningsintresse kom först efter barnen och jag då redan hade ”köp efter behov”-tänket så kunde jag bygga upp en träningsgarderob som passar perfekt för mitt träningsupplägg nu. Sedan har jag såklart gjort ett och annat felköp med toppar som inte höll måttet kvalitetsmässigt etc.

  Jag tränar tre gånger i veckan och har tre överdelar (två linnen och en t-shirt) samt tre nederdelar (ett par shorts, ett par hellånga tajts och ett par 3/4-långa). Har även en långärmad tröja och jacka för löpning under den kallare perioden av året. Har sex par strumpor men tycker att det är några för mycket, men ville ha ett par kortstrumpor och köpte då en modell i trepack som var på rea.

  Jag har valt att ha träningskläder i tre lättmatchade färger – rosa, grått och svart och för enkelhetens skull har jag bara underdelar i grått/svart.

  Mitt bästa tips är träningskläder i ull! De behöver inte alls tvättas lika ofta som kläder i syntet. Eftersom jag har svårt för syntet så gör det även att jag har haft lätt att rensa ut de t-shirts man får med olika lopp.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad skönt att du kunnat bygga upp din träningsgarderob med både behov- och färger i åtanke! Det känns långsiktigt och genomtänkt. .)

 3. Patricia

  Jag tränar 2-3 gånger i veckan och har ett par sträningsbyxor, två bhn (varav en är sportmodell och en ”vanlig” som inte längre platsar som vardagsplagg). Har två t-shirts, men använder ofta gamla t-shirts som går på sista varvet. Samt en löparjacka. Jag är rätt frusen av mig och har därför inte behov av shorts. Svettas också väldigt lite så därför ser jag inte så mycket fördelar av tekniska material.

  Svara
 4. Esther

  Jag har:
  2 linnen
  Ett par korta tights
  Ett par 3/4-tights
  En sport-BH
  3 par korta löparstrumpor (behövs bytas ut.. tips pa bra märke?)
  En underställströja
  En joggingdress för kalla dagar som funkar för promenader.
  En extra joggingdress-jacka (behövs bytas ut mot nagon typ av löparjacka med hög hals.)

  Vill gärna ha även ett par langa löpartights sa jag pallar att springa kl 7 pa morgonen utan att frysa för mycket.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gillar Gococos strumpor, har dem både till vardags och träningsvarianter både höga med kompression och låga. Har även haft Nikes träningsstrumpor och tycker de är bra, men nu har jag nog bara ett par kvar då de rensats ut allt eftersom det blivit hål i dem (har dock hållit säkert 7-8 år med frekvent användande så kvaliteten tycks ok). Här kan du se bilder och läsa mer om vad jag skrivit om Gococos strumpor:
   http://minimalisterna.se/hur-manga-strumpor-behover-du/

 5. MD

  Träningsgardetroben är faktiskt en del av garderoben som jag tyckt var relativt enkel att optimera. Väl avgränsad och lätt att se till funktion före att den ska representera hela ens jag-koncept som den vanliga garderoben gör. Set krångligaste för mig har varit att jag älskar att löpträna på vintern, helst kring -5-0 grader men även kallare. Dock har jag kunnat låta den delen av löparkläderna överlappa nästan helt med underställen och lager 2 som jag har till utförsåkning (där jag också åker så att det svettas en hel del) och vår/höstsegling.

  Just nu har jag ett par vardera av hotpants, knälånga och hellånga tunna träningstights samt vinterlöpartights. Tränar 4ggr/vecka och tvättar varannan vecka, så 4 sport-bhar (har stor byst så måste ha dyra bh:ar) och linnen/t-shirts/långärmat/lager2 så att det räcker precis till 4 inomhuspass och 4 utomhuspass i årets alla klimat. En tunn löparjacka mot regn och vind och en tjockare på vintern. Mössa och vantar. Tränar i vanliga strumpor men har två par löparsockar för långpassen. Svart, grått, lila, aqua, orange, fuchia och limegrönt.

  Svara
  1. MD

   Ja, och så underställ och lager2 så att jag kan vara borta 2 veckor i rad på skidåkning, så det är ju mer än vad som behövs till den vanliga träningen

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag använder också träningskläder på vintern för mer än bara löpning, som du med underställ vid längdskidåkning och löpning. Utöver underställströjor får mina fodrade löpartights följa med ut i längdskidspåret.

 6. Marie Å

  Jag har lyckats matcha väl. Tränar aldrig, eller väldigt väldigt sällan och har således EN uppsättning träningskläder; byxor sport-bh och en t-shirt. Det betyder att jag kan hänga med kollegorna på vårruset nån gång om året och ta en sväng till gymmet och andan faller på…

  Svara
 7. Kaizenliv

  Jag tränar löpning ca 7 gånger i veckan och har oftast tröjorna väldigt många pass i rad. Det funkar om man hänger upp dem på vädring direkt efteråt. Så länge de inte luktar unken svett ser jag inga problem att springa i dem. Samma sak med strumpor och byxor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med, problemet för mina kläder är att de allt som oftast luktar just unken svett efter träningspass. ;)

 8. Emma

  Har för många träningskläder men har inköpsstopp på dem nu! Tvättar dem nog mer sällan än de flesta, har aldrigförstått varför man skulle tvätta dem mellan varje pass, de blirju ändå svettiga direkt igen… Sen finns det ju en miljöaspekt i att inte tvätta framför allt polyester ofta

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja men mina kläder luktar unket och svett så de behöver verkligen tvättas. Nu med två barn i familjen blir det ändå att vi behöver tvätta färgad/mörk tvätt en gång i veckan så då kan de lika gärna åka med.
   Men håller i övrigt helt klart med att vi generellt borde bli bättre på att vädra våra plagg, med mina vardagskläder gör jag det ofta, inte minst för miljön och för att plaggen ska hålla längre.

 9. Susanna L

  Jag har precis börjat träna efter ca 5-6 års uppehåll, barn och flytt (och lathet om jag skall vara helt ärlig) men jag får snällt hålla mig till leggings och linne som jag redan har, en sport-bh köpte jag dock ny men jag är glad att mina skor från den tiden passar än. Nu börjar jag ganska lugnt med mammaträning och yoga så jag känner inte att det kräver speciella träningskläder. Jag skulle gärna vilja ta upp ridningen igen men det är ju så himla dyrt så det får nog vänta tills ekonomin kommer på fötter efter föräldraledighet, studier och husköp under de senaste 5 åren.

  En kommentar om äggkoppar också (följer er på instagram men har det inte själv), vi använder våra fyra Höganäs-äggkoppar som ”finglas” till barnen. På kalas, högtider eller de enstaka middagarna när någon av oss vuxna tar ett glas vin till maten. Lagom stora för juice (i vanliga fall dricker vi/barnen bara vatten eller mjölk), står stadigt och tål nästan vad som helst.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Rolig idé med äggkopparna som finglas. Här använder vi snapsglasen på ungefär samma sätt, med lite juice de få gånger de får smaka det. Men äggkopparna är ju förmodligen mer hållbara om de åker i golvet…

 10. pladuska

  Bra inlägg. Jag tränar löpning + styrka + yoga. 4-5 gr/vecka. mitt problem är att alla funktionsplagg luktar så illa efter ett tag. jag har rensat ut hårt, men kan bli hårdare. Men ffa ska jag nu investera i merinoullöverdelar – har 2 st långärmade tröjor som är dyra men hållbara och luktar ej svett, behöver ej tvättas så ofta. Ska nu köpa t-shirts ett par stycken, 2 linnen, 2 sport bhar och några par stumpor. Behåller 1 par kort tights, 2 par 3/4 tights, ett par vinter tights,1 par vanliga långa, reflexjacka, regnjacka, vanlig jacka (den ska ev bort).

  Svara
 11. Elin

  Jag tränar hemskt lite nu och har därför knappt några träningskläder och de jag har använts mest för powerwalks och liknande. Jag har en långärmad, tre t-shirts och en byxa vardera av shorts, 3/4 och lång. Träningssockar har jag men använder dem blandat med andra sockar både till vardags och till träning. Har endast en dålig tränings-bh så ska det bli mer träning så måste det till. Jag tvättar oftast inte träningskläder så ofta om jag tränar ofta men nu gör jag det inte ofta nog för att inte tvätta dem efter varje användning nästan. Ska skaffa en bra sim- och vattenträningsbaddräkt för att komplettera min träningsgarderob så med ny sport-bh så ser jag nog den delen som komplett för mig själv.

  Svara
 12. Kulan

  Har följt er på minimalisterna från och till under några år, men så råkade jag på en vlogg om minimalism och det fick mig att fundera om jag har sett om ni tagit upp något liknande, dvs om de fem ämnena hon berör?
  Har du möjlighet att lägga länkar som svar vore det toppen då jag är intresserad av en vinkel av dessa.

  Svara
 13. Birgitta

  Jag tränar 2-4 gånger i veckan, två gympass och en eller två löprundor. Jag har en uppsättning träningskläder som jag använder hela veckan och sen tvättar på helgen när jag kör min veckotvätt. Jag älskar kläder (äger mer än 50 klänningar till exempel) men träningskläder? Det räknar jag inte som kläder. Totalt bortkastat att slösa pengar på tycker jag, och vem bryr sig om hur de ser ut eller om de är rena, bara de fungerar? Inte jag i alla fall. :-)

  Svara
 14. Emelie

  Jag tränar mellan 3-5gånger/veckan på gym, gruppträning eller löpning. Träningskläder var min stora shopping-last förut, tycker det är så kul med snygga träningskläder men har det här året köp-stopp och dessutom gjorde jag en stor rensning under våren och har nu kvar:
  5 par tränings bh
  5 par strumpor
  5 linnen
  2 t-shirts (används bara på löpturer, aldrig inomhus)
  2 långärmade tröjorm i ullblandning till löpning under höst- vinter och vår.
  2 löpjackor (en tunn med många reflexdetaljer till höst och vinterlöpning samt en lite varmare jacka med windstopper över bröst och rygg för vinterlöpning när det är under 5 minusgrader eller utomhusaktiviteter där en varmare jacka behövs)
  1 par shorts
  4 par lång träningstights (varav 1 par endast används vid löpning på hösten och vintern då de har reflex över hela benen och jag inte vill slita på reflexmaterialet i onödan)

  Jag tvättar en gång i veckan och svettas så pass mycket att jag inte vill använda bh och linne en gång till (vilket jag kan göra om det är lugnare pass där man inte svettas)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra gjort med köpstopp! Köpstopp kan låta så drastiskt men jag tror verkligen det kan vara bra för att få bukt på dåliga shoppingvanor och för att börja tänka på ett annat sätt, sen får man väl sätta gränsen själv för ett par måander eller ett år.

 15. ninja

  Har en fråga off topic, kan ni tänka er att skriva ett inlägg angående minimalism kontra krisberedskap. Hur tänker ni där? Följer ni MSBs råd om att ha vattendunkar/mat/spritkök/vevradio och så vidare hemma?

  Svara
  1. Minimalisterna

   Vi har berört ämnet i detta blogginlägg: http://minimalisterna.se/minimalister-och-survivalister/

   Men nej, vi följer inte MSB:s råd, litet spritkök har vi pga fjällvandringsintresse, även tändstickor och ljus. Men vi behöver nog bo lite större för att prioritera vattendunkar och matlager, även om jag vet att det inte behöver ta särskilt stor plats. Kanske även känns mer aktuellt när man inte bor i flerfamiljshus och några hundrameter från matbutiker. ?
   Hur har du själv gjort och resonerat kring detta?

 16. ninja

  Fick en tankeställare förra julafton då jag satt själv hemma, gravid, sjuk och strömmen gick. Journumret blev överbelastat, ingen info på elbolagets hemsida. Strömmen var borta i ca 2,5 timmar, på den tiden hinner huset kylas förvånansvärt mycket.

  Att bo nära en mataffär gör nog inte så stor nytta om bankomat/kortterminaler inte fungerar.
  Jag hade redan innan denna händelse införskaffat vevradio med laddning för mobilen, samt spritkök. Nu har vi även skaffat hopfällbara plastdunkar för vatten, samt att vi har mer mat i skafferiet som håller sig längre (mat vi normalt äter så det blir rullians på varorna)
  Sen var det även en tankeställare att stearinljus/vavradio/tändstickor/spritkök var prydligt nedstoppade i en låda i källaren. Inte helt optimalt att behöva famla sig fram i mörkret ner för en smal källartrappa för att ta fram den.
  Det blev en bra test helt enkelt :-D

  Svara

Lämna ett svar