Capsule wardrobe i träningsgarderoben

I ett inlägg förra veckan delade jag med mig om några tankar kring minimalistisk träningsgarderob. I det här inlägget tänkte jag visa min träningsgarderob som en capsule wardrobe.

Jag tränar 3-4 gånger per vecka varav tre pass ombytt till träningskläder en vanlig vecka; ett gympass, ett joggingpass och ett yogapass, därutöver lättare hemmaträning som inte alltid är ombytt. Jag gjorde en sammanställning hur mina träningskläder används uppdelat på de olika pass jag vanligtvis kör och då såg det ut så som nedan. Överskådligt och det blev tydligt att jag inte direkt har någon redundans i träningsgarderoben just nu, förutom på strumpfronten. :)

Om jag inte bryr mig om att dela upp plaggen på de olika aktiviteterna så ser garderoben i sin helhet ut så här:

Överdelar:

 • Sport-bh 3
 • Linnen 3
 • T-shirt 1
 • Långärmad tröja 1
 • Löparjacka 1
 • Överdragströja 1
 • Underställströja 1

Ytterligare en sport-bh kan jag sakna ibland. Oftast behöver jag tvätta dem mellan varje pass och i dagsläget händer det att jag får rota fram någon bland smutstvätten i tvättkorgen, men det har jag överlevt så känner ingen panik över antalet.

T-shirten är en ”trofé-t-shirt” från Stockholm Marathon 2013, den riskerar att rensas ut inom överskådlig framtid, men ett par träningspass till får den hänga med. Den blir dock alltid vald sist bland träningskläderna. :)

Löparjacka och överdragströja används till och från gymmet då vi bor så nära att vi byter om hemma, samt naturligtvis vid löpning. Alla plagg används regelbundet sett över ett helt år.

Underdelar

 • Tights långa 2
 • Yogatights 1
 • Tights långa fodrade 1
 • Tights korta 1

Jag använder gärna tights både på gymmet och vid löpning. Ett par av löpartightsen har kompressionsfunktion. Yogatightsen är bara ett par vanliga träningstights, men de sitter väldigt skönt i midjan så jag har utsett dem till mina yogatights och använder dem enbart till det.

De fodrade tightsen används både vid jogging vintertid och vid längdskidåkning. De korta tightsen är små och smidiga att packa ner vid resor när man hoppas på att få till ett pass på hotellgymmet eller naturligtvis när det är sommarvarmt ute.

För den som kikar noga på bilden med trådbacken med träningskläderna så syns ett par ihopvikta träningshorts, dessa rensades dock nyligen ut. Jag saknar dem redan vilket jag även skrev i inlägget ”Klädesplagg jag saknar”. De hade med åren blivit för små för mig.

Skor

 • Inomhusträningsskor 1
 • Löparskor 1

Även om jag älskar löpning och sprungit allt från 5 km-lopp till marathon har jag alltid tyckt att det räckt med ett par löparskor. Jag sliter ut ungefär ett par per år, och köper alltid samma skomärke och skomodell och slänger då de utslitna. Ingen skonostalgi här inte. :) För närvarande ser träningsskorna för gym respektive löpning ut som nedan, båda från Asics.

Accessoarer

 • Strumpor 10 par
 • Keps 1
 • Mössa 1
 • (Mobilfodral 1)

Jag har 10 par träningsstrumpor, favoriterna är från märket Gococo. Har räknat ut att 5-6 par skulle räcka så allt eftersom de går sönder kommer de rensas ut utan att ersättas. Vantar har jag inga särskilda för löpning utan använder samma som vid andra aktiviteter. Mobilfodralet satte jag inom parantes då det egentligen är Herr Minimalists som jag lånar ibland. Som småbarnsföräldrar tränar vi sällan samtidigt så då behövs inte ett varsitt.

2xu_loparbyxor

Sport-bh och shorts är väl det garderoben kan komma att utökas med i framtiden om inget plagg går sönder etc, men i likhet med att den vanliga garderoben inte behöver vara perfekt, behöver heller inte tränings-garderoben vara det, så kanske ser den likadan ut om jag gör en sammanställning om ett år igen. :)

Finns det rensningspotential bland dina träningskläder? Har du plagg som av olika anledningar aldrig får följa med och träna? :)

5 tankar kring ”Capsule wardrobe i träningsgarderoben

 1. Helen

  Jag behöver både rensa och fylla på i min träningsgarderob. Jag har en del plagg som jag inte tycker om och därför nästan aldrig använder, de borde jag rensa ut. Och jag behöver fylla på med sport-bh-ar, nu äger jag fem. En är helt ny, men en av de övriga börjar bli sliten och ger inte lika bra stöd längre och kommer snart att behöva rensas ut. Med F-kupa blir sport-bh-ar en färskvara precis som löparskor… Jag har som ambition att träna tre gånger i veckan och tvättar bara ungefär varannan vecka, så det har hänt att jag fått tänka om för att jag inte haft någon ren sport-bh. Jag svettas ganska mycket och att plocka upp en använd från tvättkorgen är inte aktuellt för mig. Det gör jag däremot med tights om det kniper!

  Svara
  1. Paulina

   Jag brukar skölja av sport-bh:n i duschen vilket gör att den kan användas mer än en gång. Det gör att de inte känns ofräscha.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips, det ska jag testa! :) Känns som det borde vara bra att göra det direkt efter träningspasset när man ändå duschar för att svetten inte ska ”sätta sig”.

 2. sofiamedflera

  Min träningsgarderob har definitivt rensningspotential… Jag tränar mycket men det ska mycket till för att varenda plagg ska bli använt, favoriterna går alltid först. Dessutom finns det flera plagg som egentligen inte sitter bra eller som jag av någon anledning inte trivs i, de finns kvar på grund av något slags katastroftänk. Typ ”tänk om ALLA andra kläder är i tvätten”. I skrivande stund finns dock visst fog för detta då brunnen har sinat och vi inte har kunnat tvätta kläder på bra länge… haha! Men det är ju ganska extremt och kommer lösas snart, då finns det inte längre någon anledning att ha fem gånger så mycket träningskläder som jag behöver…

  Svara
 3. Ingrid

  Intressant inlägg! Jag skulle behöva fylla på min träningsgarderob och träna oftare. Just nu består den bara av ett par träningstights, en sport-BH, en träningströja, en träningsjacka, en bikini plus ett par löparskor, ett par simglasögon och två hänglås. Som det är nu får jag använda icke-träningströjor om jag vill jogga två gånger innan det är dags att tvätta.

  Svara

Lämna ett svar